Kirjoittaja Aihe: Kai Sorto (PS) Turku  (Luettu 797 kertaa)

Kai Sorto

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 130
 • Liked: 547
Kai Sorto (PS) Turku
« : 13.01.2022, 00:07:58 »
Olen mukana aluevaaleissa PS:n ehdokkaana Varsinais-Suomessa. Näissäkin vaaleissa on tärkeää, että kansallismielisten ääni saadaan kuuluviin, ja se onnistuu vain äänestämällä.

ESITTELY

Olen ollut ehdolla kaksissa edellisissä kuntavaaleissa Turussa ja päässyt kasvatus- ja opetuslautakuntaan, jossa olen edistänyt lasten ja nuorten asioita jo kahdella valtuustokaudella. Aiempia luottamustehtäviäni ovat olleet mm. Turun Perussuomalaisten puheenjohtajuus sekä Turun varavaltuutettuna toimiminen. Työskentelen eduskunnassa Perussuomalaisten ryhmäkansliassa ja omaan perheeseeni kuuluvat avopuoliso, puolivuotias tyttövauva sekä koira.

Mielestäni politiikassa tarvitaan ennen kaikkea rohkeutta valita puolensa sekä johdonmukaisuuden säilyttämistä myös vaikeissa asioissa. Luottamustehtävissä pärjää, kun on tahtoa asioiden selvittämiseen ja yhteistyötaitoa niistä neuvottelemiseen.

Pidemmän esittelyn voi käydä lukemassa kotisivuiltani.

MUUTAMA SANANEN ALUEVAALEISTA

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon valitaan 79 jäsentä päättämään sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustoimea koskevista asioista. Hyvinvointialueen budjetti on 2,2 miljardia ja työntekijöitä kyseisissä tehtävissä on lähes 21 000 joten ei ole yhdentekevää ketkä asioista päättävät. Minulle tärkeitä asioita ovat:

Lapset ja nuoret: Panostaminen lapsiin ja nuoriin on paras investointi tulevaisuuteen. Lapsiperheillä tulee olla saatavissa tukea lapsen kasvatukseen ja hoitoon liittyvissä asioissa sekä muissa arjen kysymyksissä. Neuvoloita ei saa yksityistää eikä neuvoloiden tai kouluterveydenhuollon palveluja pidä keskittää. Kyse ei ole vain terveydestä vaan myös alueiden elinvoimaisuudesta.

Suomalainen ensin. Kielitaidottoman halpatyövoiman haaliminen polkee hoitajien palkkoja entisestään ja vaarantaa potilasturvallisuuden. On myös sanomattakin selvää, ettei laittomasti maassa oleville pidä tarjota maksuttomia palveluja, vaan heidät tulee lähettää takaisin sinne mistä ovat tulleetkin.

Ei maakuntaverolle! Jos palvelujen halutaan toimivan, on selvää että se myös maksaa. Ratkaisu ei ole maakuntavero vaan julkisten menojen laittaminen tärkeysjärjestykseen. Sotepalvelut turvataan vain, jos valtion rahoitus vastaa todellista tarvetta. Maakuntavero saattaisi johtaa pahimmillaan verotuksen kiristymiseen juuri niillä alueilla, joiden palvelut heikentyisivät eniten.

ÄÄNESTÄ!

Minua äänestämällä äänestät ehdokasta joka pysyy horjumatta kansallismielisellä linjalla, perehtyy käsiteltäviin asioihin ja vastaa kansalaisten yhteydenottoihin. Iskulausekin löytyy: Äänestä päätellen oikea! Eli Varsinais-Suomessa numero 528.
« Viimeksi muokattu: 25.01.2022, 21:29:30 kirjoittanut Kai Sorto »

Kai Sorto

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 130
 • Liked: 547
Vaalikampanjointi on kääntynyt kohti loppua ja enää on jäljellä varsinainen vaalipäivä. Vaikka kampanjointia on jälleen rajattu koronan verukkeella, mielenkiintoisia keskusteluja on näissäkin vaaleissa riittänyt. Bensan hinta on saanut ihmiset puhumaan, mutta osa on myös pitänyt sitä asian vierestä puhumisena aluevaalien yhteydessä.

Jos mainoksen tarkoitus on herättää keskustelua ja herätellä ihmisiä äänestämään, ainakin ensimmäisessä tavoitteessa perussuomalaiset ovat onnistuneet. Minusta pienet provot sopivat politiikkaan, mutta niiden pitää olla mauste eikä pääruoka.

Ihmisiä ei pidä aliarvioida. Kyllä kaikki tietävät ettei aluevaltuustot päätä bensan hinnasta. Ihmiset eivät myöskään pidä patronisoinnista, eivätkä myöskään siitä että päinvastaisia näkemyksiä edustavat poliitikot tai muut (yleensä vihervasemmistolaiset) asiantuntijat katsovat alaspäin niitä, jotka tekevät äänestyspäätöksensä mukamas väärillä perusteilla.

Politiikan kommentaattorit voisivat kautta linjan ottaa lusikan kauniiseen käteen, ja lakata teeskentelemästä, että on oikea vain sote-asioihin liittyvä tapa ja väärä yleispoliittisempi tapa tehdä äänestyspäätös. Sama keskustelu käydään joka ainoissa vaaleissa. Samalla unohdetaan, että kaikilla kaikilla vaaleilla on oma yleispoliittinen luonteensa, haluttiin tätä tai ei.

Eri hallinnon tasoilla tehdyt päätökset vaikuttavat joka mutkan kautta tai suoraan toisillekin tasoille. EU-lainsäädäntö vaikuttaa eduskuntaan, eduskunnassakin päätetään kuntien tehtävistä ja rahoituksesta jne. eivätkä ne tulevat hyvinvointialueetkaan leijaile koe-laboratoriomaisissa olosuhteissa jossain muusta yhteiskunnasta erillään olevana saarekkeena. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Äänestyspäätös on aina yhdistelmä sekä tervettä järkeä että tunnetta. Puolue tai ehdokasjoukko saattaa hyvin rajautua asiakysymyksillä, mutta kun yksi pitää valita joukosta otetaan huomioon myös muita tekijöitä, ikää, koulutusta, yhteisiä kiinnostuksen kohteita, sukupuolta, ja niin edelleen. Pelkillä sote-kysymyksillä ei synny vielä kovin kummoisia eroja ehdokkainen välille synny, eikä kaikilla äänestäjällä edes ole erityisen vahvoja näkymksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen liittyen. Monelle riittää kunhan homma jotenkin toimii.

Ihmettelen jonkin verran niitä puheenvuoroja, joissa toisella kädellä luvataan hoitajille lisää palkkaa, mutta toisella kädellä ollaan kiristämässä verotusta ottamalla käyttöön maakuntavero tai korottamalla polttoaineen verotusta entisestään. Eikä asiasta saisi muiden puoleiden mielestä edes nostaa keskustelua. Jääkö käteen yhtään enempää?

Kärjistetysti näissä vaaleissa lyö yhteen kaksi lyhyen aikavälin peruslinjaa: tällä uudistuksella joko saneerataan ja haetaan "tarvittavat" säästöt, tai toinen vaihtoehto on että sote-palvelut pidetään edes nykyisellä tasolla, maksoi mitä maksoi, ja tähän pitää valtion löytää tarvittavat rahat laittamalla menot tärkeysjärjestykseen. Itse olen tämän jälkimmäisen kannalta, sillä kyse on ihmisten keskeisistä perustarpeista.

Huomenna sitten äänestämään!

Kai Sorto

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 130
 • Liked: 547
Vaalit ovat ohi ja omasta puolestani nöyrä kiitos kaikille 109 äänestäjälle sekä muillekin tukea osoittaneille. Perussuomalaiset eivät näissä mittelöissä sen suuremmin menestyneet, ja paikka aluevaltuustossa jäi itseltänikin vielä varsin kauas. Pahin kyykkäys kuitenkin vältettiin, eikä PS-leirissä ole muutenkaan mitään syytä heittää kirvestä kaivoon vaan katseet pitää kääntää kohti seuraavia eduskuntavaaleja. Aate on oikea, toteutus on se johon pitää kiinnittää huomiota.

Varsinais-Suomen osalta mielenkiintoinen havainto on siinä, ettei Turku dominoinut läpi menneiden listaa. Kahdeksasta aluevaltuutetusta vain kolme (kuten myös varavaltuutetuista) on Turusta. Mielestäni tämä on varsin terve kehityskulku. Suurempia yllätyksiä vaalit eivät ainakaan täälläpäin tarjonneet läpimenijöiden osalta. Omalta osin äänimäärät ovat kaikissa vaaleissa olleet 100-150 välillä eikä tämän nostamiseen ole ainakaan vielä löytynyt keinoja. Jotain uutta ja erottavaa tarvitsisi keksiä kampanjointiin, tai sitten tuote ei ole kaikilta osin kunnossa. Vaikea sanoa, jonkun muun kuin itseni pitäisi tämä arviointi tehdä.

Sebastian Tynkkynen kiteyttikin vaalituloksen keskeinen merkityksen varsin hyvin: "Kannattaa verrata valtuutettujen ja valtuuston toimintaa siihen, mitä kaikkea kivaa puolueet lupasivat ennen vaaleja. Muut puolueet saivat valtuutettuja sisään höttöisillä lupauksilla, mutta tilanne on toinen kun tulee lupausten lunastamisen aika." Tätä toivon läpi menneiden perussuomalaisten seuraavan ja nostavan epäkohtia näkyvästi esiin, äänestyttävän huonoja päätöksiä, ilman mitän turhaa salonkikelpoisuutta. Veikkaanpa, että erityisesti pienemmissä kunnissa riittää kylmää kyytiä myös Varsinais-Suomessa, joka kuitenkin kuuluu kaikista vauraimpien hyvinvointialueiden sarjaan.