Kirjoittaja Aihe: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee  (Luettu 4177 kertaa)

AJIH

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 434
 • Liked: 444
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #30 : 22.06.2022, 00:29:10 »
Nyt (eli 19.6.2022) on käyty Andalusian aluevaalit.

Suurin ja myös ylivoimainen voittaja oli Partido Popular eli paikallinen Kokoomus, joka nosti kannatustaan yli kaksinkertaiseksi (43 %, 58 paikaa).

Vasemmisto menetti kannatustaan: PSOE eli demarit tosin menettivät kolme paikkaa (24 %), sen sijaan Adelante Andalucía, joka Wikipedian mukaan olisi jonkinlainen vasemmisto-feministi-viher-koalitio menetti 11% äänistä( 16 % -> 4,6 %, 17 -> 2 paikkaa), ja Por Andalucía, joka näyttää olevan veistetty samasta puusta pysyi suunnilleen samassa (7,7 %, 5 paikkaa).

Ciudadanos eli suunnilleen Espanjan paikalliset "Siniset" saivat 3,3 % äänistä (vuonna 2018 18 %) ja menettivät kaikki 21 paikkaansa.

Tämän ketjun aiheena oleva Vox sai 100 000 ääntä enemmän kuin 2018 (11 % -> 13 %, 12 -> 14 paikkaa). Nähtävästi tyytymättömyys kanavoitui tutumpaan Partido Populariin. Vox ja PP yhdessä omaavat enemmistön myös Andalusiassa.

Vuonna 1995 syntyneen Voxin ehdokkaan Pepa Rodríguez Millánin haastattelusta:

https://gaceta.es/entrevistas/vox-tiene-el-objetivo-de-apartar-a-la-izquierda-y-devolver-la-prosperidad-a-andalucia-20220615-0800/
Lainaus
- Tiedätte, että nyt teidät luetaan äärioikeistolaisiin, ksenofobeihin, homofobeihin... kuinka kestätte?
- Kestän, sillä uskon siihen, mitä puolustan ja minulle antaa rauhaa tietää, että olen oikealla puolella.
etc.

...
VOX:n on aika turhaa alkaa vaatia autonomisten alueiden lakkauttamista ja kaiken vallan siirtämistä Madridin keskushallinnolle. Parempi sen sijaan on ottaa voittoja aluevaaleissa. Suurin osa Espanjasta kun ei ole Kastiliaa. Espanjan kirjakielestä käytetään nimeä casellano mikä viittaa Kastilian alueeseen. Katalonian ja Baskimaan lisäksi omanlaisiaan alueita ovat mm. etelän Andalusia ja luoteisen Galicia
...

Autonomisten alueiden lakkauttaminen (toisin sanottuna luopuminen Francon jälkeisen perustuslain järjestelystä niiden suhteen) ei tarkoita kaiken vallan siirtämistä Madridin keskushallinnolle, vaan aluehallinnon ja keskushallinnon ja perheiden vallankäytön painopisteiden ja rajojen muuttamista nykyisestä (esim. suhteessa koulutukseen ja siihen mitä koulussa opetetaan, mikä oli yksi Voxin teemoista Kastilia-Leonin aluevaaleissa). Eli kyse on mitä todennäköisimmin siitä, että Vox vastustaa nykyistä modernia autonomisten alueiden järjestelmää, mutta ei Espanjan jakautumista perinteisiin kuningaskuntiin ja niiden paikallishallintoja sinänsä; näillä perinteisillä rajoilla on Espanjassa suurempi merkitys kulttuurisena raja kuin mitä esimerkiksi Suomessa läänirajoilla, joita muutellaan tämän tästä. Oli miten oli: nykyisten autonomisten alueiden järjestelmän lakkauttaminen ei siis ole yhtä kuin vallan siirtäminen Madridiin.
22.6.2022: Korjaan. Vox tosiaan kannatti ja ehkä vieläkin kannattaa vain yksiä parlamenttivaaleja Espanjaan eli että olisi vain Cortes General. Tämä kuulosti niin erikoiselta ajatukselta, että pidin sitä epätodennäköisenä ja jostain väärinkäsityksestä syntyneenä kantana, kun mitään varsinaisia lähteitä asialle en nähnyt. Alun alkaen Voxin hyökkäyksessä autonomioita vastaan oli se, että ne eivät ole tehneet tehtäväänsä, vaan haitanneet edistystä. Toisaalta tuohon ajatukseen yhdistyisi hajautettu hallinto (mitä se sitten tarkoittaisikaan) (https://autonomico.elconfidencialdigital.com/articulo/estado_autonomico/propuesta-territorial-Vox-autonomias-diputaciones/20140124144416016297.html).

Real Academia Españolan mukaan nimitystä castellano käytetään espanjan kielestä etenkin silloin kun se tahdotaan erottaa muista Espanjan kielistä tai murteista. Nimitys castellano eli kastilian kieli juontaa juurensa ehkäpä siitä, että Espanja muodostui yhdistämällä Kastilian (ja Leonin) ja Aragonian kuningaskunnat, jolloin kastiliaksi olisi kutsuttu valtakunnan virallista kieltä vähän samaan tapaan kuin suomea Suomessa; mutta sitten toisaalta Espanja on muodostunut koko valtakunnan nimitykseksi (johon kuuluivat myös Amerikan alueet ja Filippiinit). Nykyään joku asturialainen ei vaikkapa välttämättä ollenkaan pitäisi siitä, jos hänen sanottaisiin puhuvan kastiliaa eikä espanjaa.
« Viimeksi muokattu: 22.06.2022, 23:30:07 kirjoittanut AJIH »
Muistakaa Kaivopuiston henkirikos 5.7.2020.
https://hommaforum.org/index.php/topic,131004.0.html
Ks. myös Uusi Lahti 8.3.2017.
”Valehteleminen on samaa kuin varastaminen, ja köyhän kansan pettäminen valheella on pahempaa kuin varkaus ja rosvoaminen.”
- Eräs savolainen isäntä vuonna 1808.

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 254
 • Liked: 3965
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #31 : 22.06.2022, 01:16:44 »
Voxille tämä tulos oli pettymys, mutta lähinnä vain siksi että heidän odotuksensa ovat nousseet niin hurjaa vauhtia. Ei kuitenkaan ollut mikään mitätön saavutus pitää vanhat asemat, ja hieman kohentaakin niitä, tämän ennennäkemättömän PP-triumfin varjossa.

Nyt musertui Ciudadanos täydellisesti, joka viime vuosikymmenen aikana toimi eräänlaisena miedon libertaarisena protestipuolueena - se muistuttaa enemmän Liike Nytiä kuin Sinisiä - joten tulevaisuudessa niiden porvariäänestäjien jotka haluavat protestoida PP:tä vastaan on turvauduttava Voxiin. Vasta kun Ciudadanos on kokonaan haudattu voi Vox alkaa kunnolla nakertaa vuorostaan PP:n kannatusta.

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 28 032
 • Liked: 25280
 • Blues for Allah
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #32 : 22.06.2022, 11:53:14 »
Vox-puolue on Espanjan keskushallintoa kannattava puolue. Se on vähän samaan tapaan toimiva kuin Venäjällä Putinin puolueet.
Alueellista itsenäisyyttä ei kannateta, vaan vauraimmat osat Espanjasta(Katalonia) pitää elättää köyhempää osaa siellä.
Paradoksaalista kyllä on se, että Katalonian(varakkain Espanjan osavaltioista) itsenäisyyttä vaativat ovat yleensä vasemmistolaisia. :o
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 502
 • Liked: 2971
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #33 : 22.06.2022, 23:05:07 »
@AJIH Tavoitteleeko Vox historiallisten alueiden palauttamista ja aluehallinnon perustamista niihin? Vähän kuin Suomessa olisi historialliset maakunnat käytössä. Näissä on jotain historiallisista alueista.

https://en.wikipedia.org/wiki/1822_territorial_division_of_Spain

https://en.wikipedia.org/wiki/1833_territorial_division_of_Spain

https://en.wikipedia.org/wiki/Nationalities_and_regions_of_Spain

https://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_la_organizaci%C3%B3n_territorial_de_Espa%C3%B1a
« Viimeksi muokattu: 22.06.2022, 23:07:31 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

AJIH

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 434
 • Liked: 444
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #34 : 22.06.2022, 23:53:01 »
@AJIH Tavoitteleeko Vox historiallisten alueiden palauttamista ja aluehallinnon perustamista niihin? Vähän kuin Suomessa olisi historialliset maakunnat käytössä. Näissä on jotain historiallisista alueista.

https://en.wikipedia.org/wiki/1822_territorial_division_of_Spain

https://en.wikipedia.org/wiki/1833_territorial_division_of_Spain

https://en.wikipedia.org/wiki/Nationalities_and_regions_of_Spain

https://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_la_organizaci%C3%B3n_territorial_de_Espa%C3%B1a

Eivätkö nykyiset "autonomiset yhteisöt" perustu aika lailla noille historiallisille alueille; tosin Suur-Madrid on kai välttämättä oltava olemassa. Vox tosiaan on radikaalimpi vallan keskittäjä kuin saatoin ennalta uskoa, joten kiitos, että nostit asian esille (ks. myös yllä korjaukseni). Alusta asti Voxin agendalla on siis ollut vallan keskittäminen mutta hajautettu hallinto. Tämä on reaktio itsenäistymispyrkimyksiin (sillä Vox on espanjalais-isänmaallinen puolue eikä kannata sen alueellisen kokonaisuuden rikkomista) ja toisaalta näkemykseen, että nyky-järjestelmä ei toimi ja on siksi korvattava uudella. Uudessa ohjelmassaan Espanja 2030 kohdassa 2 kirjoitetaan (suunnilleen, https://xn--agendaespaa-beb.es/wp-content/uploads/2021/10/AgendaEspana_VOX.pdf):
Lainaus
Tulevaisuuden Espanja on yhtenäinen, ylpeä monimuotoisuudestaan ja kirjavuudestaan, hallinnollisesti hajautettu mutta poliittisesti yhtenäinen. Kansallisen suvereniteetin omistusoikeus, joka on espanjalaisella kansan kokonaisuudeslla, perustuu espanjalaisen kansan purkamattomaan yhtenäisyyteen.

El futuro pasa por una España unida, orgullosa de su variedad y su pluralidad, administrativamente descentralizada pero políticamente unitaria. La titularidad de la soberanía nacional, que reside en el pueblo español en su conjunto, se sustenta en
la indisoluble unidad de la Nación española.

Keinoina tuohon Vox esittää:
- autonomian pidättämistä alueilta, jotka käyttävät sitä Espanjan yhtenäisyyden vastaisesti
- sellaisten kansalaisjärjestöjen ja puolueiden kieltämistä, jotka pyrkivät hajottamaan Espanjan yhtenäisyyden
- Kansallisvaltion symbolien suurta laillista turvaamista jne.

Voxin hallinnollinen ehdotus olisi kai sitten vähän samantapainen järjestelmä kuin Suomessa on nykyään. Mutta minun on tunnustettava, että Suomen ja Espanjan nykyisten (ja historiallisten) hallintatapojen vertailu ylittää voimavarani. Tavallaan paljon selkeämpää on se, että Vox näyttää olevan ainut maahanmuuttokriittinen puolue Espanjassa.
Muistakaa Kaivopuiston henkirikos 5.7.2020.
https://hommaforum.org/index.php/topic,131004.0.html
Ks. myös Uusi Lahti 8.3.2017.
”Valehteleminen on samaa kuin varastaminen, ja köyhän kansan pettäminen valheella on pahempaa kuin varkaus ja rosvoaminen.”
- Eräs savolainen isäntä vuonna 1808.

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 502
 • Liked: 2971
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #35 : 23.06.2022, 00:46:21 »
Voxin ajatus hajautetusta hallinnosta kuullostaa siltä että alueilla olisi oma hallinto mutta ei oikeutta säätää lakeja. Nykyisten autonomisten alueiden parlamentit ovat lainsäädäntöelimiä joten ne voivat säätää lakeja. Autonomia kuullostaa minun korvissa semmoiselta itsehallinnolta joka antaa oikeuden säätää lakeja, kuten oli Suomen suuriruhtinaskunnassa.

Nuo 17 autonomista aluetta on jaettu 50 provinssiin ja ne on jaettu 8131 kuntaan. Voi olla että kunnilla ei ole kummoisesti lakisääteisiä velvoitteita koska niitä on noin paljon. Joissakin kunnissa on 0 asukasta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_communities_of_Spain
https://en.wikipedia.org/wiki/Provinces_of_Spain
https://en.wikipedia.org/wiki/Municipalities_of_Spain

Suomen alueilla ei ole autonomiaa tai edes itsehallintoa, paitsi noilla "hyvinvointialueilla" mutta niilläkin se on vain sote-asioissa eikä muilla sektoreilla. Suomalaisen kunnan itsehallinto ei ole autonomiaan verrattavissa koska Suomen kunnat eivät laadi omia lakeja. Jotain kunnallisia järjestyssääntöjä tms. voidaan säätää.
Kissafani

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 254
 • Liked: 3965
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #36 : 17.07.2022, 22:52:24 »
Myös Portugalissa, jossa vasemmisto on sitten 1970-luvun ollut hegemonisempi kuin missään muussa Länsi-Euroopan maassa, on nationalistinen oikeisto vihdoin ja viimein alkanut nousta. Chega-puolue sai ensimmäisen pikku läpimurtonsa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa jossa se nettosi 1,3 % äänistä ja yhden kansanedustajan - ja nyt se on kivunnut jo näin korkealle, vaikka puolue onkin vielä kovin nuori ja hauras, poliittisista lapsentaudeista kärsivä:


Samaan aikaan portugalilaiset "perinnekommarit" (jotka ovat ikään kuin heidän SKDL/Vasemmistoliittonsa) ovat syöksykierteessä - CDU on itse asiassa menettänyt paljon äänestäjiään Chegalle, niitä jotka olivat maaseudulla asuvia "korpikommunisteja" jotka olivat äänestäneet punikkeja perhetraditiona, kunnes vasemmistosta tuli täysin urbaanien naisten dominoima:


viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 254
 • Liked: 3965
Vs: Espanjan kansallismielinen puolue "Vox" nousee
« Vastaus #37 : 21.09.2022, 13:27:18 »


Tagit: