Kirjoittaja Aihe: Ukrainan pakolaiset  (Luettu 11339 kertaa)

Normiukko

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 4
 • Liked: 8
Vs: Ukrainan pakolaiset
« Vastaus #90 : 17.08.2022, 11:39:49 »
Kouluaikana muutama tyyppi asui SOS-lapsikylässä, kyllä ne ainakin oli ihan tavallisia kavereita.
SOS-lapsikylä on jotakin aivan muuta kuin lastenkoti. Joka sellaiseen pääsee, niin mahdollisuudet pärjätä myöhemmin elämässä ovat varmasti ihan hyvät.

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 527
 • Liked: 7481
Vs: Ukrainan pakolaiset
« Vastaus #91 : 17.08.2022, 13:53:43 »

Fillaroidessani kuuntelin aikanaan äänittämääni Roman Schatzin radio-ohjelmaa aineena "Kuinka Ukrainan pakolaiset selviävät?" huhtikuulta 2022.
Keskusteluun osallistuivat isäntä, Migrin joku pomo ja Mikkelin vastaanottokeskuksen pomo
.
Isäntä koetti koko ajan ikäänkuin ihmetellä, miksi ukrainalaisia ja 2015-sakkia käsitellään eri tavalla: ukranalaisilla on pikakaista. No vastaus oli, että noudatetaan EU:n direktiiviä. Toinen isännän ihmetys oli jopa viiden vuoden käsittelyaika 2015 sakille. Vastaus Migriltä oli, että useamman valituksentekijän asia vie pidemmän aikaa, mutta kaikkien ensimmäinen anomus on varmuudella käsitelty. Eli ihan hyvin Migri perusteli tekemisiään.

Esillä olivat  tulijoiden murheet kuten jälleenrakentaminen, milloin voi ryhtyä tekemään duunia Suomessa ja milloin pääsee takaisin kotiin sekä Suomen kannalta kysymys, kuinka paljon heitä vielä tulee.

Migri totesi, että 80 prossaa tulijoista on naisia, eivätkä ukrainalaiset rasita pitkällä tähtäimellä myöskään kansantaloutta.
 
Olisi ollut kiva kärpäsenä katosta heittää moneen aiheeseen vastakysymys: Mitenkä tämä asia eroaa 2015-sakin osalta, ... passit löytyivät, Suomen kansa oli vapaaehtoisesti auttavaisella mielellä, siinä maassa on todellinen sotatilanne, jne..?

Tätä arkaa asiaa kaikki kiersivät kuin kissa kuumaa puuroa. Samoin tuntui, että ehkä viranomaisillakin olisi ollut enemmänkin kerrottavaa tulijoiden eroista, mutta kun ”tuo eläkeikäkin  on niin lähellä”.


https://areena.yle.fi/audio/1-1790170
Kansainvälisyys on yleellisyyttä, johon vain yläluokalla on varaa.

Benito Mussolini

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 28 031
 • Liked: 25280
 • Blues for Allah
Ukrainan pakolaiset Suomessa
« Vastaus #92 : 30.08.2022, 12:07:54 »
Kerätään tähän ketjuun kokemuksia, uutisia ukrainalaisista pakolaisista täällä Suomessa, niin hyvässä kuin huonoissa.


https://yle.fi/uutiset/3-12588210?origin=rss

"Ukrainalainen Tanja Martynyuk pakkaa kananmunia Laitilassa: "Työ auttaa unohtamaan kotimaan tapahtumia, ajattelen silti niitä joka minuutti"

Työvoiman saanti on ollut alueella vaikeaa, mutta asiaa helpottaa tilapäisen suojelun piirissä olevien nopea työllistäminen. Martynyuk haluaa työskennellä ennemmin kuin saada vastaanottorahaa.

Kotimaassaan Ukrainassa Martynyuk työskentelee pankkitoimiston päällikkönä.

Kahden lapsen äiti, Tanja Martynyuk, saapuu vuorotyöhön Munaxin Laitilan toimipisteeseen. Hän työskentelee kananmunapakkaamossa ja asuu Laitilassa. Koti on Ukrainassa Kamjanets-Podilskyi -nimisessä kaupungissa Hmelnytskyin alueella.

Kotimaassaan Ukrainassa Martynyuk työskentelee pankkitoimiston päällikkönä. Työsuhde Laitilassa on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Martynyuk on omaksunut uuden työnsä nopeasti. Vuorotyökin onnistuu, kun 14-vuotias tytär auttaa tarvittaessa 5-vuotiaan veljensä hoidossa. Tukena on myös Laitilassa asuva sisar perheineen.

Vanhemmat ja isovanhemmat ovat edelleen Ukrainassa. Isä ja osa sukua ovat Zaporižžjan ydinvoimalan lähellä.

– Totta kai toivon pääseväni kotimaahani heti, kun se on mahdollista. Minulla on koti ja työpaikka siellä. Elämäni on mennyt ylösalaisin, kertoo Martynyuk.

Olet työskennellyt myös aiemmin Suomessa? Milloin ja missä tehtävissä?

– Olen lomaillut Suomessa yleensä 3–4 kertaa kesässä normaalisti. Vuosina 2010, 2011 ja 2016 työskentelin myös maatilalla. Haluan olla työelämässä ja maksaa veroa mieluummin kuin saada vastaanottorahaa SPR:stä.

Miten löysit työn kananmunapakkaajana?

– Löysin työn yllätyksenä Facebookista. Munaxin henkilöstöpäällikkö Tiina Hildén tapasi minut, haastatteli ja otti töihin. Täällä Laitilassa on paljon ihmisiä muun muassa vapaaehtoisina. He auttavat paljon sotaa pakenevia ukrainalaisia."

------
TOISAALTA!
-----

Ukrainalaisia liki neljännes Munaxin työntekijöistä

"Munax toimii Laitilan lisäksi Kustavissa ja Mynämäessä. Työntekijöitä on 120. Heistä lähes neljäsosa eli 28 henkilöä on ukrainalaisia työntekijöitä. 11 heistä on palkattu tilapäisessä suojelussa olleina.

Henkilöstöpäällikkö Tiina Hildén kertoo, että työvoiman saanti on ollut alueella vaikeaa, sillä samoista työntekijöistä kilpailevat Rauman telakka, Uudenkaupungin Valmet Automotiven autotehdas sekä metsäteollisuuden tehtaat.

– On hyvä, että tilapäisen suojelun piirissä olevat henkilöt voivat saada luvan työskennellä heti. Tavallisesti ulkomaisen työntekijän työluvan saaminen voi kestää kuukausia. Työn saaminen auttaa työntekijöitä sulautumaan yhteiskuntaan, kertoo Hildén.

Parhaillaan vapaana on vuoropäällikön työ. Munax haastattelee tuotantoon potentiaalisia hakijoita jatkuvasti, jotta heitä saadaan tarvittaessa nopeasti työhön. Englannin kielen taito on tärkeää, jotta työntekijä pystyy omaksumaan työssä tarvittavat työturvallisuus- ja hygienia-asiat.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen arvioi aiemmin Ylelle, tämän vuoden loppuun mennessä tilapäisen suojelun hakijoita olevan arviolta 48 000.

Tähän mennessä Suomeen on saapunut lähes 40 000 ukrainalaista tilapäisen suojelun hakijaa."
~~~~~

Kannatan työtäpelkäämättomien ukrainalaisten palkkaamista, varsinkin jos verrokkeina on afrikansarven vastaaviin, tai omiin työtä ammattimaisesti vieroksuviin suomalaisiin.

Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

VesaH

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 222
 • Liked: 264
Vs: Ukrainan pakolaiset
« Vastaus #93 : 18.09.2022, 09:43:54 »
Tätäkin, kun se tuli aivan ilmeseksi kaikille, selitettiin sillä kieroontuneella tavalla, että nuoret miehet voidaan lähettää vaaralliselle pakomatkalle ja he voivat perille päästyään sitten kutsua naiset ja lapset turvaan perheenyhdistämisen merkeissä. Omasta mielestäni on kuitenkin aika kyseenalaista, jos nuoret miehet jättävät perheensä naiset ja lapset sodan keskelle ja lähtevät itse pakoon. Jo pelkästään tämän pitäisi herättää terveessä järjessä epäilyksiä, mutta meillä nyt ei enää ole tervettä järkeä.
Tuota olen joskus ihmetellyt. Jos yksi perheenjäsen onnistuu pakenemaan diktatuurivaltiosta, sen jälkeen hän lähettää diktatuurihallinnolle anomuksen, että muu perhe voisi tulla perässä laillisesti. Ja diktatuuri antaa muuttoluvan?

Ei tuo onnistu ainakaan Pohjois-Koreassa. Loikkarin on turha pyytää perheenjäseniään Etelä-Koreaan (tai mihin sitten onkaan paennut), pikemminkin hän joutuu pelkäämään että hänen pakonsa kostetaan Pohjois-Koreaan jääneille sukulaisille.
"In U.S.A. I would not stay, but East Germany is cool. Back in the D.D.R. where everybody is a star." (tai sitten ei..)