Viime vuosina keskustelu maahanmuutosta on keskittynyt Eurooppaan. Tämä on ymmärrettävää: pakolaisten virrat, terrorismi, raiskausaallot, työttömyys, kunniaväkivalta ja maahanmuuttajataustaisten nuorten ongelmat ovat aiheita, jotka herättävät keskustelua. Onpa sitä jopa valtiomiehet Lukashenko ja Putin tehneet parhaansa tarjotakseen maahanmuuttajille väylän Eurooppaan, kuten viime syksynä Puolan rajalla ja vuonna 2015 Suomen itärajalla näimme.
Eurooppa ei kuitenkaan ole ainoa maanosa, jonne kohdistuu maahanmuuttoa. Moni eurooppalainen on huolissaan Euroopan roolista maailmassa, jossa Amerikan talous menee menojaan ja Aasia vahvistuu vuosi vuodelta. Millainen on tilanne Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa? Miten maahanmuutto vaikuttaa maanosien väliseen kilpailuun? Miten Euroopan maahanmuuttotilanne vertautuu muihin maanosiin?
Aloitetaan hyvistä asioista.
Pohjois-Amerikassa maahanmuuttajat integroituvat Eurooppaa paremmin:
työllistyvät hyvin suhteessa kantaväestöön ja tekevät kantaväestöä vähemmän rikoksia. Onkin ilmeistä, että yksi syy
Amerikan Yhdysvaltojen taloudellisen ylivallan taustalla on maan vetovoima maailman parhaiden kykyjen joukossa. Amerikan Yhdysvaltojen keskeinen valtti on maan kyky houkutella lahjakkuuksia kaikkialta maailmasta.
Yhdysvalloissa maahanmuuttajat ovat pääasiassa Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta. Nämä ryhmät sopeutuvat melko hyvin: aasialaiset ovat useilla mittarilla (
mediaanitulot,
akateeminen menestys,
elinajanodote,
rikollisuus) Yhdysvaltain parhaiten menestyvä ryhmä, toisaalta maahanmuuttajat Latinalaisesta Amerikasta
päätyvät kantaväestöä harvemmin vankilaan. Yhdysvalloissa
aasialaisten ja latinoiden määrä kasvaa, mutta heidän hyvän sopeutumisen ansiosta asia ei ole ongelma.
Yhdysvalloissa muslimien osuus väestöstä on Eurooppaa alhaisempi, ja Yhdysvalloissa muslimit integroituvat paremmin. Amerikkalaismuslimit eivät koe arvojensa olevan ristiriidassa amerikkalaisten arvojen kanssa. Tilanne eroaa Euroopasta, jossa lukuisat muslimit kokevat Euroopan arvojen olevan ristiriidassa omiensa kanssa.
Amerikkalaismuslimeista suurempi osa tuomitsee islamistisen ekstremismin kuin eurooppalaismuslimeista. Onkin mielenkiintoinen huomio, että 330 miljoonan asukkaan Amerikasta on lähtenyt vähemmän ihmisiä ISIS:n palvelukseen kuin 12 miljoonan asukkaan Belgiasta.
Aasiassa maahanmuuttopolitiikka on melko nuivaa. Japanin pakolaiskiintiö on vain muutama kymmenen (vertaa Suomen 1500), vaikka saarivaltion väkiluku on yli 140 miljoonaa.
Singapore ei ota vastaan humanitaarisia maahanmuuttajia, mutta maassa asuu paljon työ- ja opiskeluperäisiä maahanmuuttajia. Etelä-Korea ei ole innostunut humanitaarisesta maahanmuutosta. Kiinaan ei juuri muuta humanitaarisia maahanmuuttajia. Aasiassa ei tulla näkemään samanlaista eurooppalaistyylistä demografista muutosta, jossa maahanmuuttajataustaisten ihmisten määrä kasvaa nopeasti. Nämä aasialaiset maat pysyvät jatkossakin turvallisina maina.
Amerikassa ja Aasiassa tilanne on siis melko hyvä.
Euroopan tilanteen tuntevat kaikki.
Aivan liian moni maahanmuuttaja ja heidän lapsensa ei integroidu yhteiskuntaan. Ongelmat ilmenevät työttömyytenä, rikollisuutena ja
heikkona menestyksenä koulussa. Maahanmuuttajavaltaisilla
asuinalueilla niin Ruotissa kuin muualla Euroopassa
esiintyy suuria ongelmia. Tiedot Euroopan kyvyttömyydestä kotouttaa maahanmuuttajia leviävät ympäri maailman - ilokseni voin kertoa, että kokemukseni mukaan useat amerikkalaiset ja aasialaiset tuntevat Euroopan lohduttoman maahanmuuttotilanteen. Välillä tuntuu siltä, että he tuntevat Euroopan maahanmuuttoon liittyvät ongelmat joitain kantaeurooppalaisia paremmin.
Eurooppa kärsii mainehaittaa maahanmuuttoon liittyvien ongelmiensa takia. Tämä tulee vaikuttamaan siihen, kuinka houkuttelevana kohteena Eurooppa nähdään osaajien keskuudessa. Esimerkiksi
Volvon toimitusjohtaja on kertonut ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnin olevan vaikeampaa ruotsalaiskaupunkien levottoman maineen ansiosta. Ampumatapaukset Göteborgissa eivät lisää Göteborgin vetovoimaa.
Väkivaltaisuuksilla on luonnollisesti vaikutus myös matkailuun.On mielenkiintoista seurattavaa, miten Eurooppa muuttuu maahanmuuton myötä. Ei pidä liikaa panikoitua: Euroopasta ei muodostu maanpäällistä helvettiä, vaikka maahanmuuttajia eurooppalaiset eivät kykene kotouttamaan. Mutta toisaalta...
kuinka moni olisi vaikkapa 15 vuotta sitten ennustanut, millaisia ongelmia Ruotsiin muodostuu maahanmuuton myötä? Hyvin harva. On siis selvää, että maahanmuuton aiheuttamia ongelmia ei ole osattu ennustaa. On hyvin mahdollista, että näin käy myös tulevaisuudessa ja myös Suomessa.
Tietysti tilanne Euroopassa ei maahanmuuton osalta ole täydellisen synkkä. Osa maahanmuuttajista kotoutuu hyvin. Jopa kovan luokan ammattilaisia asuu Euroopassa, myös Suomessa.
Kaikki maahanmuuttajat eivät ole huonosti työllistyviä tai maatalousorjia tms. kantaväestön vierastamissa hanttihommissa työskenteleviä proleja. Lukuisat suomalaiset viettävät aikaa mukavien, hyvin integroituvien maahanmuuttajien kanssa. Lukuisat suomalaiset ovat kasvaneet monikulttuurisessa ympäristössä johon on kuulunut maahanmuuttajataustaisia suomalaisia – Etelä-Suomen kaupungeissa kasvavat suomalaisnuoret eivät kasva impivaaralaisessa ympäristössä, internetin mahdollistamasta kansainvälisyydestä puhumattakaan.
Kokonaisuutena kuitenkin Eurooppa kokee vakavia ongelmia maahanmuuton takia.
Miten tähän sitten tulisi suhtautua? Minua asia ei juuri haittaa, vaikka on toki ikävää, että huonosti integroituvat maahanmuuttajat näkyvät ikävästi seksuaali- ja väkivaltarikostilastoissa. On tietysti ikävää lukea uutinen maahanmuuttajanuorten pahoinpitelemästä lapsesta. Mutta en ole eurofiili, en koe tuskaa siitä, että Euroopassa on meneillään demografinen muutos, jossa valkoihoisten osuus laskee
ennen kaikkea maahanmuuttajataustaisten kantaväestöä korkeamman syntyvyyden ansiosta. Afrikan väestö on nuorta ja Afrikan väestö kasvaa rivakasti. Moni afrikkalainen näkee tulevaisuutensa Välimeren pohjoispuolella.
Suomessa väestönkasvu koostuu vieraskielisten määrän kasvusta. Amerikkalaisten ja aasialaisten kanssa keskustellessa en koe häpeää heidän nostaessa esille Euroopan kykenemättömyyden integroida maahanmuuttajia. Iloitsen Amerikan ja Aasian paremmin hoidetusta maahanmuuttopolitiikasta.
Eurofiileille asia on kiusallinen, ja eurooppalaisille etnonationalisteille suorastaan tuskallinen. Heille en voi tarjota neuvoksi muuta kuin pyrkiä luopumaan eurosentrisestä identiteetistään.
Mitä Eurooppa voi sitten asialle tehdä? Eurooppa on tehnyt diilin Turkin presidentti Erdoganin kanssa, jossa vastineeksi EU:n miljardeista Erdogan estää maahanmuuttajien pääsyn Eurooppaan. Tälläisiä diilejä tullaan jatkossakin näkemään.
Laittomien maahanmuuttajien karkoituksien toimeenpanoa on parannettava. Euroopasta on tehtävä vähemmän houkutteleva kohde huonosti sopeutuville maahanmuuttajille. Kantaväestön rasismia on kitkettävä.
Osaajien houkuttelemiseksi on tehtäva mitä voidaan. Voi kuitenkin olla, etteivät nämä riitä. Aiheen fokus ei kuitenkaan ole keinoissa parantaa Euroopan maahanmuuttotilannetta, vaan ketjussa on tarkoitus analysoida miten maahanmuutto vaikuttaa Euroopan asemaan maanosien välisessä kilpailussa.
Käykäämme aiheessa rakentavaa keskustelua siitä, miten maahanmuutto ja sen tuoma demografinen muutos vaikuttaa Eurooppaan maanosien välisessä kilpailussa. Latinalaista Amerikkaa ja Afrikkaa en juuri tunne, mutta niistäkin voi tietysti kirjoittaa, jos kokee sen relevantiksi aiheen kannalta.