Musk perui kaupat. Seuraillaan minkälainen hässäkkä tästä seuraa lakituvan puolella.
Amerikan ihmemaassa kaikki on mahdollista, mutta epäilen kuitenkin, että Musk tulee käräjiltä ulos voittajana tai juttu sovitaan.
Tällaiset jättimäiset yrityskaupat tehdään yleensä hyvin tiukkojen ehtojen puitteissa ja Muskilla on ollut usea lakifirma luomassa tarjouspaperit. Tämän puitteissa arvelen, että hän on juridisesti aika kuivalla maalla ja joutuu korkeintaan maksamaan 1 mrd USD sopimussakon, joka oli kirjattu tarjouspapereihin.
Twitter oli ilmoittanut valetilien (bottien) määrän olevan noin 5%, joka on se julkinen numero jota pitkään on pyöritelty. Muskin tiimi on todennäköisesti arvaillut tai selvittänyt, että bottitilien määrä on paljon tätä suurempi kun tarjous tehtiin. Suuri bottimäärä tietenkin vaikuttaisi firman valuaatioon negatiivisesti.
Standardi taktiikka saada kaupan hinta alas on kirjata tarjoussopimukseen ehtoja, joita vastapuoli ei voi tai (mielellään) halua täyttää. Sen jälkeen aletaan tekemään ns. due diligence ja pyritään löytää myyjälle epäedullisia seikkoja, jolla hänet saatetaan huonoon valoon. Kun ehdot eivät sitten selvityksen jälkeen täyty, uhataan vetäytyä kaupasta ellei hintaa lasketa.
Twitter on kertoman mukaan ollut nihkeä selvittämään bottitilien määrän enemmän kun julkisesti ilmoitettu 5%, ilmeisesti sen takia, että niitä on huomattavan paljon. Muskilla näyttisi siis olevan syy vetäytyä kaupasta tai pyytää alennusta tähän vedoten.
Twitter ei halua julkistaa bottien (suurta) määrää koska se on ilmeisen kiusallinen tieto ja altistaa firman oikeushaasteille. Tilannehan on se, että mainostajat ovat maksaneet näkyvyyden mukaan, mutta jos olennaisesti suurempi osa kun ilmoitettu on feikkiä, Twitteria voisi perustellusti syyttää huijauksesta.
Twitterin kurssi on laskenut Muskin tarjouksen jälkeen, joten hän voisi periaatteessa maksaa 1 mrd sopimussakon, ostaa osakkeita pörssistä edullisemmin ja tehdä uusi tarjous alhaisemmalla hinnalla (mitä hän joutuu tekemään jos hänen Twitter-omistus kasvaa nykyisestä). Tämä kuvio olisi halvempi kun maksaa sovittu 44 mrd.
Musk-kaupan myötä Twitteristä on kuitenkin myös virallisesti paljastunut merkittäviä ongelmia etenkin heidän laajan woke henkilökunnan osalta. Muskin tarjouksen tullessa julki, moni woke twitteristi ilmoitti julkisesti sabotoivansa työnantajansa eri lailla ja moni avainhenkilö on ottanut loparit. Imagohaitta Twitterille yrityksenä oli merkittävä ja firma on pitkälti sisäisessä kaaoksessa.