Kirjoittaja Aihe: Sosiaalisen median maksettu propaganda  (Luettu 8566 kertaa)

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 070
 • Liked: 5413
 • Aavikolla roskiksessa
Sosiaalisen median maksettu propaganda
« : 30.04.2022, 18:44:07 »
Aihe kiehtoo itseäni. Se kiehtoo myös, etten muista että oikein missään olisi konkreettisesti purettu sitä miten se oikeasti toimii. Eli toisinsanoen sitä itsestään selvästi käytetään propagandan aseena leimaamaan sellainen, mikä ei tule hallinnosta.

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/c5971231-00c9-4db6-ac73-25b42680863f
Lainaus
Ukrainan sota ja Nato-keskustelu ovat saaneet varsinkin venäläisbotit sekä trollit liikkeelle. Varsinkin sosiaalisessa mediassa moni on saattanut törmätä kyseenalaisiin videoihin, kuviin, julkaisuihin tai valeuutisiin, joilla pyritään vaikuttamaan suomalaisten mielipiteisiin poikkeuksellisena aikana.

Onko noin? Itse en ole tuollaisissa sosiaalisissa medioissa. Voiko joku vahvistaa?

Miksi suomalaisten mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan kuvitellaanko sillä nyt vaikutettavan NATO päätökseen? Eikö sellaisen kuvitteleminen ole vainoharhaa kun esimerkiksi kaikki median toimijat ovat jo vahvasti pro NATO kannalla.

Lainaus
Rousku neuvoo olemaan tarkkana varsinkin sosiaalisessa mediassa sekä sähköpostiviestejä vastaanottaessa, sillä toiminta on tällä hetkellä erittäin aktiivista. Bottien avulla Venäjä yrittää saada vahvistettua viestejään ja aiheuttamaan tunteen siitä, että asiasta keskustelisi moni eri henkilö. Tosiasiassa botit vain matkivat sitä, mitä niiden isäntä tekee.

– Yksittäiset botit eivät vielä saa oikein mitään aikaiseksi, mutta suuret bottiverkot ovat kuin näkymätön armeija. Botteja ymmärtääkseen voi ajatella tilannetta, jossa kymmenen tuhatta robottia on opetettu seuraamaan yhden tietyn robotin tai ihmisen toimintaa. Jos päärobotti tai ihminen nostaa kättä, tekevät nämä tuhannet robotit samalla tavalla, Rousku kertoo.

Onko jollekin käynyt noin? Itselleni kuulostaa ihan scifiltä koko tarina.

Lainaus
Rousku arvioi, että suurin osa suomalaisista somepalveluiden käyttäjistä tulee törmäämään lähiaikoina sellaiseen sisältöön, joka saattaa olla informaatiovaikuttamista Venäjän puolelta. Tällaisissa tilanteissa Rousku neuvoo pitämään pään kylmänä.

En ymmärrä. Tulevaisuudessa ja saattaa? Olisiko antaa joku esimerkki mihin sitä voi törmätä?

Lainaus
– Toisena nostaisin palkatut henkilöt, joihin voi kuulua myös Suomen kansalaisia. Nämä henkilöt vievät johdonmukaisesti sanomaa eteenpäin.

Rousku arvioi, että Suomessakin henkilöille on tehty tarjouksia propagandan levittämisestä tai trollitehtailuun osallistumisesta.

Onko esimerkkiä suomalaisesta palkatusta henkilöstä, jonka työnkuvaan tuollainen kuuluu? Hän lienee yksityisyrittäjä?

Onko joku tuollaisen tarjouksen saanut, tai tietääkö joku sellaisen saaneen?

Esimerkiksi Homma vaikka Suomen mittakaavassa iso alusta onkin on luettavuuden osalta naurettavan pieni mihinkään informaatiovaikuttamiseen. Ei täällä presidentintekijöitä olla se paikka on medialla.
« Viimeksi muokattu: 30.04.2022, 18:54:35 kirjoittanut ApuaHommmaan »

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 070
 • Liked: 5413
 • Aavikolla roskiksessa
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #1 : 30.04.2022, 19:13:47 »
Toinen itseäni kiinnostava asia on minkätyyppisiä rahasummia Suomi laittaa tähän toimintaan? Puhutaanko nyt tai jatkossa esimerkiksi sadoista miljoonista? Vai onko toiminta muotoa muutama ukko äh siis henkilö toimistossa?

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 070
 • Liked: 5413
 • Aavikolla roskiksessa
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #2 : 01.05.2022, 06:53:12 »
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f893eb8a-23fa-4303-b0e1-428d9316e10f
Lainaus
Luottamusta horjutetaan

Venäjällä kansalaisille levitetään virheellistä tietoa muun muassa siitä, että suomalaisia on painostettu liittymään Natoon. Mutta sen lisäksi kansainväliseen mediasisältöön vaikuttaminen voi olla tapa luoda epävarmuutta. Venäläiset poliitikot voivat esimerkiksi antaa lausuntoja, jotka uutisoidaan laajemmin. Näin he käyttävät diplomaattisia kanavia omien viestiensä levittämiseen.

–Joku toinen voi ruveta jännittämään sitten, että mitä oikein tapahtuu, jos Suomesta tai Ruotsista tulee Nato jäsen.

Hybridiuhkatoiminta ei siis kohdistu vain Nato-jäsenyyttä harkitseviin maihin. Se pyrkii horjuttamaan myös muiden näkemyksiä Suomesta. Venäjä voi esimerkiksi koettaa levittää näkemystä, ettei Suomeen voida luottaa, jossain asiassa. Sen lisäksi Naton jäsenvaltiot ovat tekemässä päätöstä jäsenyyden hyväksymisestä, mistä voi seurata erilaisia kostotoimenpiteitä niitä vastaan.

Smith painottaakin, että hybridiuhkatoiminta ei tule loppumaan, vaikka Suomi liittyisi Natoon.

– Tätä tulee odottaa ja tämä on se hinta siitä, että Suomi haluaa tehdä itsenäisesti omia päätöksiä, eikä Venäjä saa sanella tähän asiaan mitään.

Jutusta olennainen tähän ketjuun sopivasta lainattuna.

Juurikin näin. Hanna Smith on auktoriteettiasemassa. Länsimaisen kulttuurin ydin on siinä, että siinä saa kyseenalaistaa sekä valtaapitäviä, kuten Hanna Smithiä ja myös poliitikkoja. Jos ei saa emme elä läntisessä demokratiassa. Piste. Hanna Smith yllä olennaisesti leimaa potenttiaalisesti kaiken informaation vääräuskoiseksi, jos se ei tue nimenomaan hänen, tai varmaan sitä kautta pitkälti hallinnon näkemystä.

Ei se Kekkonenkaan siitä tykännyt, että Kari Suomalainen alkoi tehdä hänestä pilapiiroksia. Ei laittanut vankilaan, eikä edes keksinyt ulkoisia uhkia puolustamaan itseään vaan otti rankankin Suomalaisen kritiikin vastaan kuin mies, vaikka monesti varmasti vaikeaa tekikin.

Totuushan elämästä on se, että jos ei kestä lämpöä ei keittiöön kannata mennä. Kukaan ei pakota yhteenkään johtajan pestiin. Jos pää hajoaa kritiikin edessä, niin parempia ehdokkaita on jonoksi asti.

« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 07:31:19 kirjoittanut ApuaHommmaan »

Dr Manhattan

 • Vieras
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #3 : 01.05.2022, 09:25:44 »
Ensimäistä kertaa koskaan olen seurannut suomenkielistä youtube-skeneä Ukrainan sodan alettua. Se kourallinen esiin nousseita puhuvia päitä kuten Martti Kari, ja vähän paikallisradiotasoa parempia keskusteluohjelmia kuten Puopolo jne. Ei niitä montaa ole.

Kommenttiosioille en juuri anna painoarvoa, mutta sen verran lingvisti ja puhe/kirjoitustyön ammattilainen olen että huomioin selvät anomaliat sekä tilastolliset epätodennäköisyydet tiettyjen asioiden suhteen.

1 kommentoijien nimimerkit ovat tavallisia suomalaisia etunimiä tai koko nimiä, vähän ehkä stereotyyppisiä tai vanhahtavia. 30 vuotta internetissä kertoo ettei tällaisia kommentaattoreita ole ollut merkittävissä määrin koskaan, varsinkaan politiikkaa tai historiaa sivuavissa aiheissa.

2 ainoa sisältö kommenteissa on whataboutismi, huomion ja syyttelyn kääntäminen USAn, Naton ja EUn suuntaan. Suomen hyökkäyssota 1941, Karjalan keskitysleirit ja natokiima leivotaan yhteen mamu/moku/homo-ongelman kanssa. Laajemman tiedon ja ymmärryksen puuttuessa hyökätään Sanna Marinia vastaan, aivan kuin tyttöriepu olisi yksinään pakottamassa Suomen Natoon ja homoilemaan. Aivan kuten Mannerheim/Ryti/Tanner ihan yksin veivät Suomen vastuuttomaan sotaseikkailuun rauhanvaltiota vastaan.

3 Nimikkeet ovat kuin politrukin povitaskusta, kaikki on mustavalkoista. Azov on natsi, Ukraina on natsi, miksi Suomi tukee natseja, onko natsi muka uhri, jne. Venäjää aktiivisena toimijana ei edes nimetä. Luhansk/Donetsk vain siellä puolustautuu, Mustalla Merellä ja Kiovassa asti.

4 Venäjä on silti koko ajan mukana ikään kuin abstraktiona, hyväntahtoisena mutta demonisoituna. Miksi leikitte tulella, kuka toivoo kolmatta maailmansotaa? En ole toki ryssä, mutta jos ryppyilette meille...

5 Kielenkäyttö. Kukaan ei pysty kovin pitkään teeskentelemään suomenkielistä, siihen ei huopatossun keinoäly riitä. Omituiset kielikuvat, kaavamaiset ilmaukset, monimutkainen ulosanti, suomelle vieraat sanonnat ja sanavalinnat. Venäjän kieli ilmeisesti muokkaa ajattelua, tai ainakin ohjaa ulosantia tunnistettavasti. Oletettavasti sallitut aihepiirit ja ilmaukset luetaan suoraan ohjeista, koska kommentointi on niin mielikuvituksetonta ja vailla vivahteita.

"Jokainen ymmärtää... on huomioitava... ei ole järkevää... on vaarallista... olisi erittäin typerää... on tullut ilmi eräitä seikkoja... oletteko tulleet ajatelleeksi... näettehän..." Joku paremmin venäjää osaava voisi tehdä bingon näistä sanasta sanaan käännetyistä retoriikan helmistä. Ymmärtävätkö itse miten russismit lyövät läpi? Tätä samaa kieroilevaa vihjailua on syötetty väkisin idästä koko elämäni ajan. Kuin suoraan Pravdasta, nyt google-kääntäjällä.

Satunnainen selailija ei varmaan kiinnitä huomiota, ja suomenkielisen sisällön volyymi netissä on edelleen häviävän pieni. Silti ja juuri siksi tämä kömpelö vaikuttaminen pistää silmään. Luodaan ruohonjuuritason mielipidekenttää sinne missä ruoho ei kasva. Englanniksi tilanne on aivan erilainen. Ei pysty sanomaan onko nimimerkin takana asioista pihalla oleva anglo, ihan oikea vatnikki vai mikä helvetti. Kyllähän ryssät ovat aina riehuneet netissä levittämässä heikäläistä historiantuntemusta ja -ymmärrystä.

Jostain syystä trollifarmien ylläpito näkee tarpeelliseksi mielipidevaikuttamisen Suomessakin. Menee yhtä hyvin kuin maahanlasku Hostomeliin.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 15 581
 • Liked: 27825
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #4 : 01.05.2022, 10:26:41 »
Itse kiinnitin jo joitain vuosia sitten Helsingin Sanomien kommenttiosastolla huomiota joihinkin kirjoittajiin, joilla näytti olevan venäjämielisiä kantoja. Tosin vasta siinä vaiheessa homma alkoi mennä oikeasti mielenkiintoiseksi, kun tutkin nimimerkkien viestihistoriaa. Jos henkilö tuntui kirjoittavan vain venäjämielisiä juttuja ja niiden lisäksi korkeintaan jotain "Suomenkin pitäisi saada kielto homopropagandaa vastaan" (Venäjän tyyliin), alkoi epäilyttää, että voisiko kyseessä olla jonkintyyppiset Venäjän trollit. Luulisi, että tavanomaiset kirjoittajat kirjoittaisivat välillä edes jostain muistakin aiheista kuin Venäjään kovin suoraan liittyvistä aiheista.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 924
 • Liked: 38027
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #5 : 01.05.2022, 10:48:25 »
5 Kielenkäyttö. Kukaan ei pysty kovin pitkään teeskentelemään suomenkielistä, siihen ei huopatossun keinoäly riitä. Omituiset kielikuvat, kaavamaiset ilmaukset, monimutkainen ulosanti, suomelle vieraat sanonnat ja sanavalinnat. Venäjän kieli ilmeisesti muokkaa ajattelua, tai ainakin ohjaa ulosantia tunnistettavasti. Oletettavasti sallitut aihepiirit ja ilmaukset luetaan suoraan ohjeista, koska kommentointi on niin mielikuvituksetonta ja vailla vivahteita.

Kun ottaa huomioon miltä suorat käännökset varsinkin venäjänkielisestä poliittisesta retoriikasta näyttävät - riippumatta siitä mitä alkuperäinen kirjoittaja on ajamassa - ei ole kovinkaan yllättävää että tällainen paljastuminen on helpompaa kuin venäjänkieliset kirjoittajat kuvittelevat. Usein venäjänkielinen argumentaatio on varsinkin paperilla niin poleemista ja pompöösiä että suomalaisella lukijalla on merkittäviä vaikeuksia pitää naama peruslukemilla jopa silloin kun kommentaari olisi oman agendan kanssa linjassa.

Sama on muuten tullut ilmi venäjänkielisiä työkavereitakin kuunnellessa. Yhteinen kieli on yleensä ollut englanti, mutta aina välillä keskustelussa nähdyt kielikuvat ja niiden kaduntallaaja-englannin ilmaisumuotoihin ovat olleet sellaisia että ei-venäjänkielisyys on sulkeutunut tehokkaasti pois vaihtoehdoista (vaikka toko se on ollut tiedossa jo valmiiksi).

EDIT: Tässä on mukana jonkinlaista samanlaista kulttuurillista vierautta kuin ainakin vähän paremmin koulutettujen kiinalaisten tavassa ilmaista asiaansa. Siellä on kai jonkinlainen sivistyneisyyden mittapuu että pystyy ihan tavallisessa keskustelussa vetäisemään yhtäkkiä koherentin jopa 10 minuuttia pitkän keskeytymättömän repliikin jostain aiheesta jota on ajamassa, mutta länsimaisittain se vaikuttaa melko oudolta. Toki somechattien viestipituusrajat tekevät tällaiseen törmäämisestä hankalampaa...
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 10:57:29 kirjoittanut foobar »
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 080
 • Liked: 18382
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #6 : 01.05.2022, 11:04:12 »
Oliko Jokerit osa Venäjän propagandaa? Näin tutkijat vastaavat
PETRI LAJUNEN
JULKAISTU 01.05.2022 | 11:00
PÄIVITETTY 01.05.2022 | 10:01
VENÄJÄN HYÖKKÄYS
Lainaus
Tuomas Forsbergin mukaan urheilulla on merkittävä rooli informaatiovaikuttamisessa.

Aiemmin Neuvostoliitossa ja nykyisin Venäjällä pehmeän vaikuttamisen keinoksi on valikoitunut jääkiekko. Tähän vaikutti se, että lajille oli suotuisat olosuhteet, pitkät perinteet jääpallossa ja lyhyt matka lajin huipulle. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan jääkiekko valikoitui Neuvostoliitossa urheilulajiksi, siksi että sillä oli jalkapalloa lupaavammat menestysnäkymät. Lisäksi jääkiekon fyysisyys ja sotaisa retoriikka sopivat täydellisesti kylmän sodan aikaan.

Helsingin Jokerit ovat tekemässä paluuta kotoiseen Liigaan kaudeksi 2023-2024. Jokerien KHL operaatiota pidetään eräänä tunnetuimmista Venäjän informaatio-operaatioista Suomessa. Jokereista on puhuttu viime aikoina medioissa varsin negatiiviseen sävyyn.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg on tutkinut KHL:ää. Hän ei näe Jokerien KHL-vierailua pelkästään kielteisenä asiana.

– Suomessa KHL:n suurin merkitys oli etenkin 2014 jälkeen välittää kuvaa Venäjästä normaalina valtiona ja lisätä kiinnostusta sitä kohtaan. Etenkin urheilua seuraaville nuorille KHL saattoi edesauttaa myönteisen maakuvan kehittymistä ja ylipäätään maan tuntemusta. Jos Venäjä olisi kehittynyt rauhanomaisella tavalla, tämä olisi aivan hyvä asia, Forsberg sanoo.

koko pidempi juttu: https://www.verkkouutiset.fi/a/oliko-jokerit-osa-venajan-propagandaa-nain-tutkijat-vastaavat/
that's a bingo!

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 924
 • Liked: 38027
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #7 : 01.05.2022, 11:15:12 »
Satunnainen selailija ei varmaan kiinnitä huomiota, ja suomenkielisen sisällön volyymi netissä on edelleen häviävän pieni. Silti ja juuri siksi tämä kömpelö vaikuttaminen pistää silmään. Luodaan ruohonjuuritason mielipidekenttää sinne missä ruoho ei kasva. Englanniksi tilanne on aivan erilainen. Ei pysty sanomaan onko nimimerkin takana asioista pihalla oleva anglo, ihan oikea vatnikki vai mikä helvetti. Kyllähän ryssät ovat aina riehuneet netissä levittämässä heikäläistä historiantuntemusta ja -ymmärrystä.

Olen todennut tämän aiemminkin, mutta Quora-palvelussa (jonka laadusta kukin voi olla omaa mieltään suhteessa sen alkuperäisiin tavoitteisiin...) on tullut vastaan nimimerkkejä joiden tavoitteena on selkeästi ollut sekoittaa pakkaa Venäjän hyväksi Suomen ja itäeurooppalaisten maiden suhteen, kohderyhmänään englanninkielisten maiden väestö ja eurooppalaisten maiden vieraskieliset vähemmistöt. Ainakin yksi, mitä ilmeisimmin ammattimainen sopankeittäjä on tuolla puolella tunnistettavissa, ja on hyvin taitava jutuissaan kun ottaa huomioon kenelle jutut suunnataan. Ongelmallisempaa on se että siellä voi olla vielä taitavampia mukana joita en tunnista, ja että nämä suhteellisen taitavat on selkeästi ohjeistettu kirjoittamaan tarinaa tavalla joka uppoaa heidän kohderyhmäänsä (esim. britteihin tai sellaisiin maahanmuuttajaväestöihin joiden kohdalla kielitaidottomuuden vuoksi paikalliset mediat ovat matalavaikutteisia). Suomalaisittain nämä kirjoittajat ovat agendoiltaan melko ilmeisiä kymmenennen nähdyn viestin kohdalla, mutta me emme olekaan heidän kohderyhmäänsä...

Pääasiahan näissä narratiiveissa on rakentaa epäilystä Venäjän omaan "etupiiriinsä" laskemien maiden tavoiteltavan politiikan suhteen tai sen suhteen miten näihin maihin ja niiden tavoitteisiin kuuluisi esim. Briteissä suhtautua. Esiintymällä informoituneena kommentaattorina vedetään satunnaisia lukijoita lähemmäs, mutta joka käänteessä huolehditaan siitä että lopullinen mielipiteenmuokkauksellinen vino pinta on hiukan kallellaan Venäjän etujen suuntaan. Mikäli tällaiselta kirjoittajalta lukee esim. Suomea koskevia juttuja voi tuo jäädä huomaamatta ellei ole itse ollut suomalaisessa yhteiskunnassa suomea puhuen pitkään "sisällä."
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 11:20:31 kirjoittanut foobar »
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 199
 • Liked: 41813
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #8 : 01.05.2022, 11:33:38 »
Seuraan erinäisiä ruotsalaisia juttupalstoja pysyäkseni ajan tasalla ruotsalaisesta sielunmaisemasta.

Noin yleisesti niin sikäläinen kirjoitustyyli on huomattavasti yksinkertaisempi kun suomalaisten. Suomalaiset kirjoittavat pitempiä juttuja ja pyrkivät analysoimaan asioita. Ruotsissa heitetään pääasiassa one- ja two-linereita ja yritetään näppäryydellä kumota vastapuoli sen sijaan että pohdittaisiin asioita. Yleensä kuitenkin pysytään asiassa ja joku tohtii kirjoittaa pitempiäkin tarinoita. Ruotsalaiseen tyyliin kuuluu myös kyseenalaistaa ihmisten älykkyyttä ja haukkua ulkonäköä jos jutut ei miellytä. Joka tapauksessa ...

Erinäisissä ruotsalaisissa Nato-keskusteluissa on kuitenkin huomattavissa merkittävää venäläisvaikutteista propaganda-aktiviteettia. Kun aiheet jollain foorumilla normaalisti saa ehkä 100-200 kommenttia, Nato-ketjuissa mennään helposti tuhansiin vastauksiin. Suurin osa kommentoijista kirjoittaa venäläistä perusretoriikkaa natseista, Naton imperialismista, Ukrainan korruptiosta jne., eli juttuja, jotka noudattavat Venäjän julkista linjaa koskien Natoa ja Ukrainaa.

Whataboutismi on myös massiivista, vedotaan USA:n sotiin jne. ja monet nimimerkit kopioivat samoja, usein täysin absurdeja Venäjää myötäileviä tekstejä moneen kertaan samana ketjuun tai eri ketjuihin. Tyypillisesti asialliset kommentoinnit peukutetaan systemaattisesti alas ja Venäjää tukeva narratiivi peukutetaan ylös oli jutut kuinka naurettavia tahansa. Venäjänarratiivia levittävät ovat lähes poikkeuksetta uusia tilejä tai sellaisia, jotka kommentoivat vain Natoa tai Ukrainaa.

On ilmiselvää, että (ainakin erinäisillä ruotsalaisilla) keskustelupalstoilla on hyvin voimakasta aktiviteettia kirjoittajilta, joita ei voi kutsua muuksi kun Putintrolleiksi. Toiminta on kuitenkin sen verran läpinäkyvää, että olisi naiivia uskoa, ettei se olisi maksettua / organisoitua Venäjän toimesta ilmeisenä tarkoituksena ohjaa mielipideilmapiiriä ja / tai ajaa keskusteluketjut ojaan spammaamalla ne täyteen bullshittia.

Oma epäilykseni on, että Venäjän lähetystöt harrastavat tätä trollausta joko oman henkilökuntansa tai rekrytoitujen paikallisten venäläisten siviilien toimesta. Lähetystöissähän yleensä osataan paikallista kieltä ainakin jollain tasolla ja heillä on resursseja seuraa paikallista keskustelua ja organisoida trollaustoimet oikeaan kohteeseen.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Fahrenheit

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 249
 • Liked: 762
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #9 : 01.05.2022, 11:47:08 »
Ensimäistä kertaa koskaan olen seurannut suomenkielistä youtube-skeneä Ukrainan sodan alettua. Se kourallinen esiin nousseita puhuvia päitä kuten Martti Kari, ja vähän paikallisradiotasoa parempia keskusteluohjelmia kuten Puopolo jne. Ei niitä montaa ole.

Kommenttiosioille en juuri anna painoarvoa, mutta sen verran lingvisti ja puhe/kirjoitustyön ammattilainen olen että huomioin selvät anomaliat sekä tilastolliset epätodennäköisyydet tiettyjen asioiden suhteen.

1 kommentoijien nimimerkit ovat tavallisia suomalaisia etunimiä tai koko nimiä, vähän ehkä stereotyyppisiä tai vanhahtavia. 30 vuotta internetissä kertoo ettei tällaisia kommentaattoreita ole ollut merkittävissä määrin koskaan, varsinkaan politiikkaa tai historiaa sivuavissa aiheissa.

2 ainoa sisältö kommenteissa on whataboutismi, huomion ja syyttelyn kääntäminen USAn, Naton ja EUn suuntaan. Suomen hyökkäyssota 1941, Karjalan keskitysleirit ja natokiima leivotaan yhteen mamu/moku/homo-ongelman kanssa. Laajemman tiedon ja ymmärryksen puuttuessa hyökätään Sanna Marinia vastaan, aivan kuin tyttöriepu olisi yksinään pakottamassa Suomen Natoon ja homoilemaan. Aivan kuten Mannerheim/Ryti/Tanner ihan yksin veivät Suomen vastuuttomaan sotaseikkailuun rauhanvaltiota vastaan.

3 Nimikkeet ovat kuin politrukin povitaskusta, kaikki on mustavalkoista. Azov on natsi, Ukraina on natsi, miksi Suomi tukee natseja, onko natsi muka uhri, jne. Venäjää aktiivisena toimijana ei edes nimetä. Luhansk/Donetsk vain siellä puolustautuu, Mustalla Merellä ja Kiovassa asti.

4 Venäjä on silti koko ajan mukana ikään kuin abstraktiona, hyväntahtoisena mutta demonisoituna. Miksi leikitte tulella, kuka toivoo kolmatta maailmansotaa? En ole toki ryssä, mutta jos ryppyilette meille...

5 Kielenkäyttö. Kukaan ei pysty kovin pitkään teeskentelemään suomenkielistä, siihen ei huopatossun keinoäly riitä. Omituiset kielikuvat, kaavamaiset ilmaukset, monimutkainen ulosanti, suomelle vieraat sanonnat ja sanavalinnat. Venäjän kieli ilmeisesti muokkaa ajattelua, tai ainakin ohjaa ulosantia tunnistettavasti. Oletettavasti sallitut aihepiirit ja ilmaukset luetaan suoraan ohjeista, koska kommentointi on niin mielikuvituksetonta ja vailla vivahteita.

"Jokainen ymmärtää... on huomioitava... ei ole järkevää... on vaarallista... olisi erittäin typerää... on tullut ilmi eräitä seikkoja... oletteko tulleet ajatelleeksi... näettehän..." Joku paremmin venäjää osaava voisi tehdä bingon näistä sanasta sanaan käännetyistä retoriikan helmistä. Ymmärtävätkö itse miten russismit lyövät läpi? Tätä samaa kieroilevaa vihjailua on syötetty väkisin idästä koko elämäni ajan. Kuin suoraan Pravdasta, nyt google-kääntäjällä.

Satunnainen selailija ei varmaan kiinnitä huomiota, ja suomenkielisen sisällön volyymi netissä on edelleen häviävän pieni. Silti ja juuri siksi tämä kömpelö vaikuttaminen pistää silmään. Luodaan ruohonjuuritason mielipidekenttää sinne missä ruoho ei kasva. Englanniksi tilanne on aivan erilainen. Ei pysty sanomaan onko nimimerkin takana asioista pihalla oleva anglo, ihan oikea vatnikki vai mikä helvetti. Kyllähän ryssät ovat aina riehuneet netissä levittämässä heikäläistä historiantuntemusta ja -ymmärrystä.

Jostain syystä trollifarmien ylläpito näkee tarpeelliseksi mielipidevaikuttamisen Suomessakin. Menee yhtä hyvin kuin maahanlasku Hostomeliin.

Tässä on nyt ensimmäistä kertaa asiallista analyysiä aiheesta. Jos voisit vielä linkata jonkin esimerkin, että pääsisi itse tutkimaan ja vertailemaan. Noin muuten täällä hommallakin nähty trollijahti vaikuttaa aika vainoharhaselta. Esim. meikäläistä on nimitetty ryssän trolliksi ilmeisen vakavissaan eli joku uskoo tosissaan että mulle maksetaan rahaa täällä kirjottelusta  :facepalm:

Tähän liittyen kysymys: onko kielianalyysisi perusteella Hommalla maksettuja trolleja?
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 11:49:02 kirjoittanut Fahrenheit »
... uutta pandemiaa ei nähtävästi kannata ryhtyä odottelemaan.
Apinarokko leviää vasta oireiden alkamisen jälkeen, eikä oireettomista kuten tuttu koronamme.
Roisketartunta on mahdollinen, mutta aerosolitartunta nähtävästi ei.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 15 581
 • Liked: 27825
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #10 : 01.05.2022, 11:59:50 »
Oma epäilykseni on, että Venäjän lähetystöt harrastavat tätä trollausta joko oman henkilökuntansa tai rekrytoitujen paikallisten venäläisten siviilien toimesta. Lähetystöissähän yleensä osataan paikallista kieltä ainakin jollain tasolla ja heillä on resursseja seuraa paikallista keskustelua ja organisoida trollaustoimet oikeaan kohteeseen.

On käytännössä hyvin vaikeaa kirjoittaa vierasta kieltä vähänkään pidempää tekstiä kokonaan itse, tekemättä niin ilmeisiä vieraskieliselle tyypillisiä virheitä tai kielellisiä outouksia ilman, että paljastuisi vieraskieliseksi, ellei ole poikkeuksellisen hyvin opetellut kieltä. Esimerkiksi Suomessa sanojen oikeanlainen taivuttaminen on vaikeaa, englannin kielessä taas suomalaisille mm. oikea artikkeleiden ja prepositioiden käyttö, oudot sanavalinnat yms.

Käytännössä epäilen tämän tarkoittavan joko sitä, että kirjoittajilla on suomen kieli joko äidinkielenään tai lähes äidinkielenään (esimerkiksi Suomeen verraten nuorina muuttaneita venäläisiä). Toinen vaihtoehto on se, että propagandan tuottajille on tarjolla jonkinlainen fraasikokoelma, joista poimia sopivia fraaseja ja kenties muokata niitä vähän tällaiseen käyttöön ja poimimalla fraaseista oikeanlainen taivutus yms. Tai sitten jonkinlainen ohjelmallinen avustaja, joka kykenee tuottamaan hieman laajemman valikoiman lauseita ja taivuttamaan sanat niihin (olen joskus itsekin miettinyt tällaisen tekemistä suomen kielelle, yrittääkseni tuottaa sen verran nopeasti maahanmuuttokriittisiä tekstejä, ettei tarvitsisi paljon välittää hukkaan menneestä kirjoitustyöstä, jos ja kun viesti jää esimerkiksi Hesarin sensuuriin taas kerran).
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 12:40:49 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Dr Manhattan

 • Vieras
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #11 : 01.05.2022, 12:27:35 »
@Fahrenheit : Nähdäkseni Hommalla kirjoittelevat vain suomenkieliset. Olen kyllä herkkä vieraille vaikutteille äidinkielessämme, ja esim arvostamani bloggari Tajukangas käyttää hupaisasti ruotsalaisia kielikuvia teksteissään, tai ehkä vanhempiensa kotiseutujen ominaispiirteitä. Samaa näkee ulkosuomalaisilla paljon. Anglismit ovat suomen kielen pahin syöpä nykyään, ja niihin syyllistymme melkein kaikki  :facepalm:

Trollius taas on eri asia kuin kieli ja kansallisuus. Kun Ukrainan paskamyrsky laukesi, kaikki polarisoitui hetkessä. Kaikenlainen aidalla istuminen ja tasapuolisuuden hakeminen nähdään Venäjän puolella olemisena. Suomi on vaaravyöhykkeessä. Pohtiva tarkastelu ei ole oikein pop kun mietitään yösydännä tuleeko taivaalta Kalibr tuohon Helsinki-Vantaalle, vai tuoko tuuli laskeumaa, vai onko aamulla sähköt poikki.

Jos Venäjällä oli jotain legitiimejä intressejä ja saatavia, ne muuttuivat nettovelaksi sillä hetkellä kun Krim vallattiin. Tai aiemmin. Paholainen jolla on maailman suurimmat varastot ydinaseita ei tarvitse asianajajaa, eikä argumentointi kiinnosta kun lapsia kuolee.

Keskustelun aika on takana. Whataboutismi ja USAn omien rosvoretkien tuominen esille kertoo vain kehen ei kannata ruutia tuhlata. Oli sitten dementoitunut kommunisti tai maksettu vaikutyaja asialla.

Linkkiä ei ole mutta tubessa näihin törmää. Kuten sanottua, suomenkielistä sisältöä on vähän. Eräässä englanninkielisessä historiavideossa lyhyellä kommentillani aloittama ketju sai tuhat vastausta, vatnikit parveilivat paikalle kehumaan toisiaan ja haukkumaan suomalaisia Gitlerin lakeijoita. Hupaisaa mutta kyllästyttävää.

Fahrenheit

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 249
 • Liked: 762
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #12 : 01.05.2022, 12:41:21 »
Ketjun aloitus koskee maksettua propagandaa joten keskitytään siihen. Eli ovatko nämä venäjänkieliset kommentoijat maksettuja kirjoittajia vai eivät?

Onko suomenkielisissä kirjoittajissa Venäjältä palkkaa saavia?
... uutta pandemiaa ei nähtävästi kannata ryhtyä odottelemaan.
Apinarokko leviää vasta oireiden alkamisen jälkeen, eikä oireettomista kuten tuttu koronamme.
Roisketartunta on mahdollinen, mutta aerosolitartunta nähtävästi ei.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 15 581
 • Liked: 27825
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #13 : 01.05.2022, 12:58:10 »
Ketjun aloitus koskee maksettua propagandaa joten keskitytään siihen. Eli ovatko nämä venäjänkieliset kommentoijat maksettuja kirjoittajia vai eivät?

Propagandan tuottajat eivät välttämättä ole venäjänkielisiä, vaikka saisivatkin palkkaa Venäjältä. Mitä tulee palkan saamiseen, niin sitä voi olla vaikea todistaa suuntaan tai toiseen. Ehkä joissain ilmeisimmissä tapauksissa voi ajatella olevan näyttöä siitä, että henkilö voisi olla palkattukin, toisissa tapauksissa taas voi olla kyse vain henkilöstä, joka on langennut Venäjän propagandaan niin pahasti, että alkaa toistella sitä itsekin.

Esimerkiksi tätä Venäjän propagandan toistelemista on havaittavissa tietyissä kirjoittajissa Hommaforumillakin. On myös ollut merkkejä siitä, että näissä tapauksissa usein sama henkilö on kirjoitellut koronan suhteen Venäjän levittämää propagandaa ja siirtynyt sitten sodan alettua sujuvasti Ukrainaan, vaikkapa alkaen kirjoitella biolaboratorioiden kaltaisesta hölynpölystä. En sitten tiedä millaisista lähteistä konkreettisesti tällaiset henkilöt ammentavat "tietonsa".

Myös eräissä poliitikoissa on havaittavissa hälyttäviä merkkejä Venäjää myötäilevistä linjoista, kuten olemme saaneet huomata tänäkin vuonna.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 13:05:35 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 648
 • Liked: 96375
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #14 : 01.05.2022, 13:00:27 »
Ketjun aloitus koskee maksettua propagandaa joten keskitytään siihen. Eli ovatko nämä venäjänkieliset kommentoijat maksettuja kirjoittajia vai eivät?

No ei niiltä tietenkään saa myöntävää vastausta. Spekuloin, että Hommalla tätä "maksettua progandaa" tehdään oman päätyö ohessa, kun tarvetta ilmenee.

Mutta jos pitää Suomen oloissa Venäjän hallintoa parempana vaihtoehtoja kuin globohomoilua, niin eikös asia ole aika selvä, että kenen lauluja laulat? Nimittäin, jos Venäjä valloittaisi Suomen, niin osa suomalaisista tapettaisiin etukäteen tehtyjen listojen mukaan, ja loput kuskattaisiin Siperaan jollekin pakkotyöleirin tyyppisiin olosuhteisiin.

Kuten ukrainalaisille yritettiin tehdä, ja on tehty myös.

Kannattaa myös huomata, että

a) uskottavuuden hankkimiseksi suuri osa näiden oletettujen rüzzäpropagandistien jutuista on täysin linjassa tai melkein linjassa Homman aidosti kansallismielisten kirjoittajien linjan kanssa, ja että

b) heidän likettäjiään seuraamalla havaitsee myös yhtä sun toista mielenkiintoista.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 13:03:34 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

Dr Manhattan

 • Vieras
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #15 : 01.05.2022, 13:01:06 »
Kuka sen tietää miksi joku kirjoittaa oman maansa virallista linjaa myötäileviä kommentteja täysin merkityksettömiin paikkoihin. Voivat olla asialla huvikseen, onhan trollaaminen ja paskapostaaminen yksi viihteen muoto ja hyvä sellainen. Palkanmaksusta ei tietenkään voi olla mitään todisteita. Mutta: miksi Venäjä EI harjoittaisi valtiokustanteista mielipidevaikuttamista naapurimaassa? Epäileekö kukaan ettei Kiina tekisi sitä? Vaikuttaminen kaikilla mahdollisilla kanavilla on ihan normaalia valtiotason toimintaa. Satavarmasti se maksetaan jostain budjetista.

Vahvimmin ruplarahoituksen puolesta puhuu kommentaattorien sinnikkyys. Täysin hedelmätöntä työtä, vähän kuin pakkoruotsin opettaminen, ja kaikki yritykset tyrmätään välittömästi. Tuhat lautajonnea hukuttaa kommentit paskanauruun. Silti pitää vain yrittää. Ei tällaista kukaan tee ilmaiseksi tai rakkaudesta lajiin. Taas meitä isänmaallisia suomalaisia ajaa ihan puhdas viha tuholaisia kohtaan.

Toivottavasti Hommalla saa aina olla haluamaansa mieltä, mutta sitä saa mitä tilaa. En itse ainakaan ala (enää) väitellä venäjänymmärtäjien kanssa, vaikka ennen sotaa olisi voinutkin.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 113
 • Liked: 13831
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #16 : 01.05.2022, 13:11:09 »
Kauppalehden keskustelupalstalla trolli vakuutti olevansa suomalainen. Yhtä suomalainen kuin Tapio Karin laulussa olen suomalainen.  ;D

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 15 581
 • Liked: 27825
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #17 : 01.05.2022, 13:11:52 »
a) uskottavuuden hankkimiseksi suuri osa näiden oletettujen rüzzäpropagandistien jutuista on täysin linjassa tai melkein linjassa Homman aidosti kansallismielisten kirjoittajien linjan kanssa, ja että

On myös syytä huomata, etttä osa epäilyttävästi Venäjään kallellaan olevista tapauksista operoi myös reaalimaailmassa. Osa näistä saattaa olla ideologisesti aidosti Venäjän puolella, osa historian perintönä (ovat olleet vasemmistolaisina länsivastaisia ja itään päin kallellaan Neuvostoliiton aikana ja se on jäänyt päälle), osaa saattaa Venäjä kiristää jonkinlaisella kompromaatti-materiaalilla, osa kenties voi olla maksettujakin tapauksia. Mieleen tulee esimerkiksi eräät pienpuolueviritykset tai niiden yritykset, mutta myös esimerkiksi demareissa, keskustassa ja vasemmistoliitossa on melkoista väkeä mukana. Lisäksi on syytä pitää mielessä, että Venäjä (tai muut vihamieliset tahot) voivat pyrkiä soluttautumaan nuiviin piireihin reaalimaailmassakin, päästä tapaamaan ihmisiä, solmia tuttavuuksia yms ja jotain epäilyttäviä merkkejä tällaisesta on ollut havaittavissa niin Hommaforumilla kuin muutenkin, mutta voi hyvinkin olla että osa vähemmän kömpelöistä yrityksistä on myös onnistunut.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 15:39:28 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Dr Manhattan

 • Vieras
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #18 : 01.05.2022, 13:16:34 »
Ketjun aloitus koskee maksettua propagandaa joten keskitytään siihen. Eli ovatko nämä venäjänkieliset kommentoijat maksettuja kirjoittajia vai eivät?

Propagandan tuottajat eivät välttämättä ole venäjänkielisiä, vaikka saisivatkin palkkaa Venäjältä. Mitä tulee palkan saamiseen, niin sitä voi olla vaikea todistaa suuntaan tai toiseen. Ehkä joissain ilmeisimmissä tapauksissa voi ajatella olevan näyttöä siitä, että henkilö voisi olla palkattukin, toisissa tapauksissa taas voi olla kyse vain henkilöstä, joka on langennut Venäjän propagandaan niin pahasti, että alkaa toistella sitä itsekin.

Esimerkiksi tätä Venäjän propagandan toistelemista on havaittavissa tietyissä kirjoittajissa Hommaforumillakin. On myös ollut merkkejä siitä, että näissä tapauksissa usein sama henkilö on kirjoitellut koronan suhteen Venäjän levittämää propagandaa ja siirtynyt sitten sadan alettua sujuvasti Ukrainaan, vaikkapa alkaen kirjoitella biolaboratorioiden kaltaisesta hölynpölystä. En sitten tiedä millaisista lähteistä konkreettisesti tällaiset henkilöt ammentavat "tietonsa".

Minulla valitettavasti on. Sisareni on mt-tapaus ja nielee kritiikittä kaiken vaihtoehtotodellisuuden minkä käsiinsä saa. Chemtrailsit, HAARPit, liskot, vapaamuurarit, ja luonnollisesti korona/rokotesodan sakeimmat sumut. Itse rokoteskeptikkona myötäilen että olisi jotain yhteistä keskusteltavaa, koska säälin rakasta ihmistä. Mutta sieltä tuli heti sodan alussa: Suomi on jo salaa liitetty Natoon, Niinistö myynyt sielunsa, Venäjä ei ole hyökännyt minnekään... Tarina muuttuu sitä mukaa kun narratiivia muokataan. Lähteinä uskomus-, henkihoito-, vaihtoehto- ynnä muut ryhmät, arvatenkin Facebookissa. Oman sisäryhmän salatieto ja lammaskansasta erottuminen puhuttelevat erittäin vahvasti. Ano T taitaa olla tämänhetkinen messias, joten sieltä puhaltaa nyt.

Itsellänihän kulttuurisota ja länsikritiikki meni holdille, lepenit ja orbanit paskakaivoon, melkein koko anglo-nettiskene poistoon, koska siellä ei syystä tai toisesta ymmärretä Venäjää. Ja veikkaan että ymmärtämättömyys on taloudellista laatua. Sattumalta Venäjän ymmärtäjät ovat samoja joilla on ollut vaikeuksia pankkiensa ja maksunvälittäjien kanssa. Toki tähän asti olen syyttänyt woke- ja cancelkulttuuria "nationalistien" ja valkoisten puolesta puhujien vaikeuksista. Nyt näyttää siltä että ruplat puhuvat ja pankkivaikeudet johtuvatkin, sanotaanko, "yhteyksistä."

Olen korona-aikana peukuttanut ja kannustanut, jopa mainostanut tyyppejä jotka ovat nyt täysin avoimesti z-miehiä. Won't get fooled again. Nationalismi ja pro-white-aktivismi on kärsinyt valtavasti Venäjän syleilystä. Katsotaan nouseeko ikinä.

Sivulause

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 610
 • Liked: 2065
 • Saatan olla väärässäkin.
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #19 : 01.05.2022, 13:17:02 »
Vaikka sitä tulee nähtyä linjoilla kaikenlaista, niin aika vähäeleistä tuo trollailu on omissa kanavissani. Ehkä yllättävin ja masentavin paikka missä ärränvyörytystä on tullut vastaan on jotkut muutoin asialliset Telegram-kanavat. Niissä nuo valenäkemykset ovat valtavirtaa, alasampujia on liian vähän. Melko yleistä on että pro-vanja kommentaattori on vähintään keskiverron näköinen naisoletettu, en epäile etteikö noita ammattilaisvoimin pyöritettyjä valetilejä olisi huru mykkä varsinkin TG:ssä.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 648
 • Liked: 96375
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #20 : 01.05.2022, 13:21:45 »
Lisäksi on syytä pitää mielessä, että Venäjä (tai muut vihamieliset tahot) voivat pyrkiä soluttautumaan nuiviin piireihin reaalimaailmassakin ja jotain epäilyttäviä merkkejä tällaisesta on ollut havaittavissa, mutta voi hyvinkin olla että osa yrityksistä on myös onnistunut.

Se ei ole erityisen vaikeaa, koska aidosti kansallismieliset vastustavat globohomoilua, kuten venäläisetkin, mutta eri syistä.

Määritelmä:

Mikä vittu on globohomo?

Luulin, että kaikki tietävät, mutta kerrataanpa.

Globohomo on Amerikasta johdettu mutta myös EU:n, Korean, Japanin, sekä Britannian vanhan imperiumin kattava sääntöperusteinen (= me laadimme säännöt ja te muut tottelette), liberaali (= homosaatio, transusaatio, feminismi), antikristitty, antivalkoinen, Ranskan vallankumouksen arvojen päälle rakennettu globalistinen voima, joka on luonteeltaan totalitäärinen: se ei suvaitse muita toimintamalleja tai arvojärjestelmiä, vaan pyrkii aikaansaamaan globaalin homogeenisyyden eli globohomon.

Venäjä taas on perinteinen autokratia, joka pyrkii haastamaan globohomoa ja vaalimaan omia geopoliittisia etujaan.

Lainaus
Ryssän ja putinin beban nuoleminen ei ole koskaan hyväksi tai kansallismielistä ja ryssän hallinnon alle ei kannata kenenkään jäädä.

Ryssän hallinnon alle jääminen saattaa olla lopulta pienempi paha kuin globohomon ikeeseen jääminen. Lisäksi voihan olla, ettei olisi pakko valita yhtä tai toista. Ainakin Suomelle saattaisi jälleen tarjoutua mahdollisuus pysytellä ns. harmaalla rajavyöhykkeellä, kuten teimme kylmän sodan aikana.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 13:24:19 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 260
 • Liked: 10723
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #21 : 01.05.2022, 13:30:07 »
Venäjä (tai muut vihamieliset tahot) voivat pyrkiä soluttautumaan nuiviin piireihin reaalimaailmassakin, päästä tapaamaan ihmisiä, solmia tuttavuuksia yms ja jotain epäilyttäviä merkkejä tällaisesta on ollut havaittavissa, mutta voi hyvinkin olla että osa vähemmän kömpelöistä yrityksistä on myös onnistunut.

Nuivia on käytetty ja tullaan käyttämään tökerön propagandan levittämiseen elikkä sottaamiseen hörhöilyyn ja örkkeilyyn. Todellinen vaikutus tulee demarien ja keskustan riveistä. Se nuivien käyttö propagandan tekemiseen voi tulla myös muualta, kuin venäjältä  ja osin jäsenten omaa pöhköilyä.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 466
 • Liked: 25310
 • ”Tulit eduskuntaan, läksit duumasta.”
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #22 : 01.05.2022, 13:45:04 »

Itse tunnustan olevani hörhöilevä örkkeilevä ryssätrolli. Hyvä esimerkki sellaisesta. Nämäkin sanat voidaan varmaan tunnistaa, joillakin perkeleen algoritmien avulla, maksetuiksi propagandahokemiksi.

Itsestäni selkeän trollin tekee esim se, että vastustan esim homosaatiota, yksipuolista keskustelua, Suomen liittovaltioistamista, 4,5 mrd nettoeuron koronavälinettä, kolmatta maailmansotaa, kokoomusta ja varallisuuden hillitöntä kasautumista. Ja niitä suunnitelmia että Suomi saadaan täyteen monikulttuuria. Ja sen hokemista että "länsimainen demokratia" on vienyt minua, perhettäni, sukuani ja kansaani koko ajan ihanampaan suuntaan.

edit: vastustan myös EU:n ajamaa uutta Orwell-käytäntöä, jota edustaa Suomen ajama digipalvelulaki. Sillä pyritään murskaamaan mielipide-eroavuudet sosiaalisessa mediassa.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 13:59:12 kirjoittanut Jorma M. »
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 17 784
 • Liked: 28356
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #23 : 01.05.2022, 13:47:55 »

Miksi suomalaisten mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan kuvitellaanko sillä nyt vaikutettavan NATO päätökseen? Eikö sellaisen kuvitteleminen ole vainoharhaa kun esimerkiksi kaikki median toimijat ovat jo vahvasti pro NATO kannalla.

Mikään ei ole vakuuttavampaa kuin koko virhevasemmiston oleminen jonkun asian puolesta.
Tämä vakuuttaa siitä, että tuosta asiasta pitää olla loitolla.

Virhevasemmiston antimidas kosketusta ei pidä aliarvoida.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Fahrenheit

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 249
 • Liked: 762
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #24 : 01.05.2022, 14:06:06 »
Yritän vilpittömästi ymmärtää mutta keskustelua myös sotketaan koko ajan. Osa käyttää trollia/bottia haukkumasanana tilanteissa joissa ovat pöyristyneitä siitä että joku kehtaa olla eri mieltä. Sitten keskusteluun tuodaan poliitikkoja (Aho, Lipponen, Stubb) jotka ovat ehkä saaneet tai olleet saamatta isoja rahoja venäläisiltä kaasu- ja ydinvoimayhtiöiltä. Siis perinteistä, raa'an "rehellistä" korruptiota jota mun mielestä ei pitäs sotkea keskusteluun maksetuista nettikeskustelijoista ellei joku usko että Stubb sivutyönään kirjoittelee nettiin Vilho Virtasen salanimellä ruplarahoitteista propagandaa.

Sitten on linkattu ainakin Käpyqaarti-keskustelijan biolabraviestiin esimerkkinä. Mutta en tajunnut, että uskoiko esimerkin antaja KäpyQaartin olevan maksettu trolli vaiko vain salaliittoteorioihin "langennut". (Sivuhuomautus: itse olen ensisijaisesti salaliittoteoreetikko ja vain toissijaisesti mitään muuta)

Ketjun aloitus koskee maksettua propagandaa joten keskitytään siihen. Eli ovatko nämä venäjänkieliset kommentoijat maksettuja kirjoittajia vai eivät?
Propagandan tuottajat eivät välttämättä ole venäjänkielisiä, vaikka saisivatkin palkkaa Venäjältä. Mitä tulee palkan saamiseen, niin sitä voi olla vaikea todistaa suuntaan tai toiseen. Ehkä joissain ilmeisimmissä tapauksissa voi ajatella olevan näyttöä siitä, että henkilö voisi olla palkattukin, toisissa tapauksissa taas voi olla kyse vain henkilöstä, joka on langennut Venäjän propagandaan niin pahasti, että alkaa toistella sitä itsekin.

Esimerkiksi tätä Venäjän propagandan toistelemista on havaittavissa tietyissä kirjoittajissa Hommaforumillakin. On myös ollut merkkejä siitä, että näissä tapauksissa usein sama henkilö on kirjoitellut koronan suhteen Venäjän levittämää propagandaa ja siirtynyt sitten sodan alettua sujuvasti Ukrainaan, vaikkapa alkaen kirjoitella biolaboratorioiden kaltaisesta hölynpölystä. En sitten tiedä millaisista lähteistä konkreettisesti tällaiset henkilöt ammentavat "tietonsa".

Eli uskotko sinä tai uskooko joku muu keskustelija (esim. @Lalli IsoTalo joka otti esimerkiksi nimimerkin Tavan) että Hommalla on sellaisia kirjoittajia joille maksetaan propagandasta? Kyllä vai ei?

Jos kukaan ei oikeasti usko tähän niin voisiko jengi sitten lopettaa trolliksi haukkumisen?

Ja jos oikeasti uskotte näin, niin voitteko nimetä nimimerkit joita tosissanne epäilette palkkaa saaviksi?

Tästä pätkästä en tajunnut yhtään mitään:

Itsellänihän kulttuurisota ja länsikritiikki meni holdille, lepenit ja orbanit paskakaivoon, melkein koko anglo-nettiskene poistoon, koska siellä ei syystä tai toisesta ymmärretä Venäjää. Ja veikkaan että ymmärtämättömyys on taloudellista laatua. Sattumalta Venäjän ymmärtäjät ovat samoja joilla on ollut vaikeuksia pankkiensa ja maksunvälittäjien kanssa. Toki tähän asti olen syyttänyt woke- ja cancelkulttuuria "nationalistien" ja valkoisten puolesta puhujien vaikeuksista. Nyt näyttää siltä että ruplat puhuvat ja pankkivaikeudet johtuvatkin, sanotaanko, "yhteyksistä."

Mitkä ihmeen pankkivaikeudet? Mistä nyt puhutaan?
... uutta pandemiaa ei nähtävästi kannata ryhtyä odottelemaan.
Apinarokko leviää vasta oireiden alkamisen jälkeen, eikä oireettomista kuten tuttu koronamme.
Roisketartunta on mahdollinen, mutta aerosolitartunta nähtävästi ei.

Dr Manhattan

 • Vieras
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #25 : 01.05.2022, 14:14:13 »

Itse tunnustan olevani hörhöilevä örkkeilevä ryssätrolli. Hyvä esimerkki sellaisesta. Nämäkin sanat voidaan varmaan tunnistaa, joillakin perkeleen algoritmien avulla, maksetuiksi propagandahokemiksi.

Itsestäni selkeän trollin tekee esim se, että vastustan esim homosaatiota, yksipuolista keskustelua, Suomen liittovaltioistamista, 4,5 mrd nettoeuron koronavälinettä, kolmatta maailmansotaa, kokoomusta ja varallisuuden hillitöntä kasautumista. Ja niitä suunnitelmia että Suomi saadaan täyteen monikulttuuria. Ja sen hokemista että "länsimainen demokratia" on vienyt minua, perhettäni, sukuani ja kansaani koko ajan ihanampaan suuntaan.

edit: vastustan myös EU:n ajamaa uutta Orwell-käytäntöä, jota edustaa Suomen ajama digipalvelulaki. Sillä pyritään murskaamaan mielipide-eroavuudet sosiaalisessa mediassa.
Sisältyykö kolmannen maailmansodan vastustamiseesi kritiikkiä Venäjän hyökkäyssotaa, sotarikoksia ja ydinuhkailua kohtaan, vai oikaisetko suoraan kohtaan what about Nato, värivallankumous, aseapu, natsit? Sitäkin voi kalibroida että mikä Ukrainan poliittisista päätöksistä oikeuttaa lasten ja naisten murhat, raiskaukset ja kyyditykset kaukoitään.

Näillä helpoilla konsteilla voi jokaisesta nopeasti määritellä onko ryssän trolli vai ei. Saahan trollikin olla, tai oikeastaan örkki, mutta ei silloin paljon sympatiaa saa (paitsi toisilta samanlaisilta).

Dr Manhattan

 • Vieras
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #26 : 01.05.2022, 14:20:15 »

Miksi suomalaisten mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan kuvitellaanko sillä nyt vaikutettavan NATO päätökseen? Eikö sellaisen kuvitteleminen ole vainoharhaa kun esimerkiksi kaikki median toimijat ovat jo vahvasti pro NATO kannalla.

Mikään ei ole vakuuttavampaa kuin koko virhevasemmiston oleminen jonkun asian puolesta.
Tämä vakuuttaa siitä, että tuosta asiasta pitää olla loitolla.

Virhevasemmiston antimidas kosketusta ei pidä aliarvoida.
Periaatetasolla samaa mieltä. Yksi asia kuitenkin vaikuttaa ratkaisevasti ja tekee tilanteesta hyvin erilaisen kaikkiin muihin _meidän_ vastavirtaihmisten vierastamiin ilmiöihin. Ja se on sota.

Naapuri hyökkäsi juuri naapuriinsa. Me emme ole turvassa. Paskalehdistö saattaakin olla oikealla asialla, vaikka vain kerran tässä ajassa ja ikuisuudessa. Suomi on välittömässä hengenvaarassa ja ainoa turva on liittoutumisessa. Vaikka sen sanoo Stubb, Orpo, Li, Arhinmäki, kuka tahansa tavallisista epäillyistä. Jopa Dimmu on oikealla puolella Venäjää vastaan! Elämme lopun aikoja!


Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 648
 • Liked: 96375
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #27 : 01.05.2022, 14:22:04 »
Eli uskotko sinä ... että Hommalla on sellaisia kirjoittajia joille maksetaan propagandasta? Kyllä vai ei?

Ehkä! Jokainen voi aihetodisteiden perusteella uskoa mitä haluaa, kun kuitteja ei kuitenkaan ole esittää.

Ylläpidon asenne on ymmärtääkseni se, että trolleja EIvät saa julkisesti nimetä muut kuin moderaattorit.

Jokainen voi tietenkin itse tehdä omat trolli- tai z-listansa, ja sitten vertailla niitä yksäreillä muiden jäsenten kanssa.
« Viimeksi muokattu: 01.05.2022, 14:25:24 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

Fahrenheit

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 249
 • Liked: 762
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #28 : 01.05.2022, 14:26:29 »
Ok, ymmärrän. Voisiko saada yksärillä sitten listaa?
... uutta pandemiaa ei nähtävästi kannata ryhtyä odottelemaan.
Apinarokko leviää vasta oireiden alkamisen jälkeen, eikä oireettomista kuten tuttu koronamme.
Roisketartunta on mahdollinen, mutta aerosolitartunta nähtävästi ei.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 648
 • Liked: 96375
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Sosiaalisen median maksettu propaganda
« Vastaus #29 : 01.05.2022, 14:28:50 »
Itse tunnustan olevani hörhöilevä örkkeilevä ryssätrolli.

Ei vastustamiesi asoiden vastustaminen tee kenestä ryssätrollia. Sellaiseksi ei kannata tunnustautua edes leikillään.
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R