Hommaforumilla on ollut yksi henkilö, jonka toimintaa pidin itse epäilyttävän kaavamaisen provosoivana, ja siitä tuli tunne, että hän ehkä levitti tietyn tyylisiä ajatuksia jossain koulutuksessa opitun kaavan mukaan. Henkilö onnistui jo saamaan ikibännin.
Tuosta lihavoidusta tulee mieleen, että pinnalla ihan syystä oleva ryssien ja venäjämielisten harrastama trollaus on saanut ehkä jotkut unohtamaan mitä trollilla tarkoitetaan:
Trolli harjoittaa sitkeää keskustelun hämmentämistä ja/tai toistuvasti jatkuvaa muiden provosoimista. (esim. juuri mitä lainauksen boldatussa kohdassa kuvataan.)
Ryssien asiamiehenä toimiminen ei taas välttämättä vaadi trolliroolia (ilmeisen usein kyllä), mutta omissa silmissäni sen lajin tyypit ovat joka tapauksessa poistoon joutavaa roskaväkeä, oli tyyli sitten trollaava tai ei.
Sitten taas voi olla trolleja, jotka eivät aja Venäjän propagandaa, mutta edustavat vaihtelevine agendoineen sellaista nettikeskustelujen ikuista oheishaittaa.
Taitava trolli voi kuitenkin esittää seassa sinänsä järkeviä mielipiteitä, mutta pohjimmiltaan tarkoitus on loputtomilla “uusien näkökulmien”, whataboutismien ja salaliittohenkisillä yleisten totuuksien kyseenalaistamisella saada muut epävarmoiksi tai provosoituneeksi ympärillä olevasta todellisuudesta.
Tuollainen ammattimainen trolli ei ole välttämättä ilmiselvä tapaus, vaan jättää jälkeensä sotkua jo pelkästään sillä, että hänen loputtomia väitteitä yritetään aina uudelleen kumota tai antaa niille muuta huomiota. Eli vaikka joku vastapuolen hyvinkin fiksu keskustelija kärsivällisesti ja erinomaisesti argumentoiden osoittaisi trollin väitteet heikoiksi tai jopa täysin vääriksi, niin trolli ei yksinkertaisesti välitä siitä. Trolli korkeintaan vaikenee hetkeksi ja kenties välissä jopa keskustelee ilman trollausaikeita, mutta sitten aloittaa saman hämmentämisen kuin ennenkin.
Jotkut selviltä tapauksilta näyttävät “trollit” voivatkin itse asiassa olla taitavamman trollauksen uhreja ja levittävät hyödyllisinä idiootteina taitavien trollien sanomaa. Esim. syrjäytynyt ihminen, jolla ei normaalia ihmisverkostoa elämässään ole, on varmasti herkempi altistusmaan netin vaihtoehtoteorioille. Saavat tuntea itsensä kerrankin tärkeäksi, kun ovat löytäneet itsensä salatiedon äärelle, mitä “
normilampaat eivät vain ymmärrä!”.
On kuitenkin lopulta mahdoton sivusta arvioida saako joku rahallista korvausta trollauksesta vai onko motivaationa tai syynä pelkkä ideologia, yksinäisyys/huomionkipeys tai vaikka mielenterveysongelmat. Eikä keskustelupalstojen kannalta se motivaatio ja syy niin oleellista olekaan, vaan oleellisempaa on trollauksen haitat. Sillä haitalla tarkoitetaan esim. sitä, jos järkevämpi porukka kyllästyy poistuen palstoilta ja jäljelle jää ihmisiä, jotka tahattomasti antavat vähäisille trolleille määräänsä enemmän huomiota.
Ahkeralla trollauksella voidaan saada näyttämään joku alusta siltä, että trollin kannattamalla vähemmistöagendalla olisi palstalla kokoaan suurempi kannatus. Esim. Homman joku modeista arvioi tuolla hommakritiikkiketjussa, että putinisteja (eivät kaikki välttämättä trolleja) olisi Homman kirjoittajista n. 5 kpl, mikä kuulostaa uskottavalta arviolta, vaikka joidenkin aktiivisuus saakin lukeman joskus näyttämään suuremmalta.
Kaikki nettiveteraanit muistavat käsitteen “
älä ruoki trollia”. Toisin sanoen älä anna trollille hänen kaipaamaa huomiota. Tuo sinänsä hyvä neuvo voi toimia keskustelijoiden kohdalla, mutta jättää palstojen ylläpitäjille/valvojille ison ja hankalan rastin. Trolleista kun on esim. bannaamalla mahdoton päästä kokonaan eroon ilman ns. sivullisia uhreja.
Toisaalta ymmärrän trollien kanssa väitteleviä ihmisiä ja sympatisoin heitä. He yrittävät pitää huolen siitä ettei palstoille jää näkyviin ilman haastamista trollien suoltama vaihtoehtotodellisuus. Tässä on vain jälleen se ongelma, että trolli ei lopeta, eikä välitä, vaikka hänen väitteet kumottaisiin. Siksi rajanveto keskustelun ja trollauksen välillä jää eri palstojen valvojille, joiden pitää sitten miettiä myös sananvapausnäkökulmia.
Onko trollaus sitten jokin suuri ongelma? Suhteellinen kysymys. Suosittelen kaikille useastakin syystä pitämään välillä pitkiäkin taukoja nettifoorumeista ja somesta.
(
Ainakin tämän ylipitkän ja vain hieman ohi aiheen menneen jaarittelun jälkeen on hyvä pitää taukoa)