...Jo rikosnimikkeiden kohdalla tuo selvästi nähdyn tekijän "epäillyn" status joskus huvittaa. Tyyppi jää kortitta ajosta kiinni, niin "henkilöä epäillään ajo-oikeudetta ajosta". Siinä on selvä rikosnimike. Joku trokaa viinaa alaikäiselle (tuo pullon ja ottaa rahaa vastaan) ja henkilöä "epäillään alkoholin välittämisestä alaikäiselle"..
Vaikka rikollinen jäisi ns. rysän päältä kiinni, niin kyseessä on aina vain "epäilty" koska poliisit eivät päätä sitä, kuka on syyllinen ja kuka ei. Vasta oikeudenkäynnin jälkeen, jos tulee tuomio, niin henkilö on joko syyllinen tai syytön rikokseen.
Oletan että kyseessä on myös tapa suojautua kunnianloukkaus syytteeltä, jos oikeudessa todetaan että epäilty on "syytön", niin syytön henkilö voi haastaa kaikki sellaiset henkilöt oikeuteen kunnianloukkauksesta, jotka ovat julkisesti väittäneet häntä rikolliseksi.
Ymmärrän hyvin tuon.
Mutta ymmärrät varmaan senkin, että kun näet Pekan lyövän Jaskaa silmiesi edessä ja lehti kirjoittaa Pekkaa epäillään Jaskan lyömisestä, kyse on asiasta, joka tulee selvittää ja siksi kuullaan silminnäkijöitä kuten sinua. Ja vaikka sinä tiedät mitä tapahtui, tutkija tai journalisti vain epäilee. Olettaminenkin on vahvempi kuin epäily...
Mutta kuulostaa kyllä kornilta kun tuo viedään sieltä oikeusterminologiasta itse tapahtumaan, jolla voi olla kymmeniä silmnnäkijöitä, jotka ovat nähneet hepun ajaneen mustalla mersulla päin montaa autoa, niin asiaa epäillään tapahtuneeksi.
Toki välillä uutisoinnissa voi olla sekin ero, että epäilläänkö koko tapahtumaa tapahtuneeksi vai kohdistuuko tämä asia henkilöön, jota epäillään syylliseksi tapahtumiin.
Ehkä tämän pohdintani triggeröi "Uu-ti-set sel-ko-suo-mek-si", jossa sanamuoto oli yliyksinkertaistettu sen suuntaiseksi, että kuulosti siltä kuin koko tapahtumaa epäiltäisiin koskaan tapahtuneeksi.
On eri asioita (hypoteettisia sanamuotoja):
-epäillään tapahtuneen terrori-isku
-> epäily on aiheellinen, koska kyse on motiivista, joka ei välttämättä heti selviä
-N.n:ää epäillään rikoksesta x
-> epäily on aiheellinen, koska on mahdollisuus onnettomuuteen tai kaveri tarttunut rattiin ja polkenut kuskin kaasujalkaa,
-epäillään auton ajaneen väkijoukkoon
-> alkaa kuulostaa jo hassulta, jos videolla näkyy auton ajavan suojatiellä kävelijöiden välistä ja törmänneen useisiin autoihin ruuhkaisella kadulla.
Syyllisyyttä ja motiivia voidaan ja pitääkin aina epäillä, mutta kun alkaa kuulostaa siltä, että sanaa "epäillään" viljellään ehkä varovaisuussyistä liian laveasti ja tuntuu, että koko tapahtumaa epäillään koskaan tapahtuneeksi, niin silloin lähestytään parodiahorisonttia.
-i-