Olisi edes joku rationaalinen syy tuollaiselle käytökselle. Ajokieltoa tullee kunnolla, mutta vaikea sanoa, kuinka tämä tapaus käsitellään noin muuten oikeudessa.
Kiinni otettaessa epäilty vaikutti olevan psykoosissa. Uutisen mukaan mahdollinen psykoosi ei ole tullut päihteistä. Jos kyseessä oli psykoosi, niin epäillyllä on joku mielisairaus. Ehkä oikeudenkäynnin yhteydessä tulee tietoa siitä, mikä voisi olla kyseessä.
Tuossa olisi selitys kaahailuun. Vaihtoehtoinen selitys on, että epäilty huvikseen ajoi 100 km/h ja teeskenteli psykoosia. Ehkä matkustajana ollut nainen voi valottaa asiaa.
Psykoosipotilaita vuosia hoitaneena, kyllä tuo käytös (piittaamattomuus riskeistä, "rakkaus", kiinniottovideon mantramainen uskonnollissävytteinen puhe, kiihtyneisyys, poikkeava kyvyttömyys nähdä oman toiminnan syy-seuraussuhteita, virkavallan vastustaminen jne.) viittaa maaniseen psykoosiin. Liikenneonnettomuustilanteen jälkeen ihminen saattaa olla hyvinkin sekava ja järkyttynyt, mutta tyypillisesti ei ko. tavalla. Joskus rakastuminen tai muu voimakas tunnekokemus voi laukaista maanisen episodin. Joskus taas selkeää syytä ei välttämättä löydy.
Psykooseja on tietysti monenlaisia, maniassa todellisuudentaju ei välttämättä vääristy niin omituisella tavalla kuin esimerkiksi paranoidisessa psykoosissa. Skitsofreniatyyppiset psykoosit kehittyvät useimmiten hiljakseen maniaan verrattuna, usein niissä on myös ensioireita, joita läheiset ovat voineet huomata, mutta laittaneet vaikka stressin piikkiin. Mania sen sijaan voi kehittyä hyvinkin nopeasti ja rajusti. Esimerkiksi yhden huonosti nukutun tai valvotun yön jälkeen oireista kärsivällä voi jo olla niin kovat kierrokset, ettei henkilö pysty itse arvioimaan olevansa välittömässä hoidontarpeessa. Varsinkaan, jos ei ole aiempaa kokemusta sairastumisesta. Tässä vaiheessa yleensä läheiset yrittävät järjestää ihmistä hoidon piiriin, vaihtelevin tuloksin. Hoitoon sitten jossain vaiheessa tullaan virkavallan avustamana, viimeistään silloin, kun on manian vuoksi ajauduttu konfliktiin muiden ihmisten kanssa.
Yleisellä tasolla voisin todeta, että ihmisillä, joilla ei ole kokemusta maanisesta henkilöstä, voi olla vaikeuksia ymmärtää, minkälainen voima manialla on. Mania voi esimerkiksi saada ihmisen bilettämään huolettoman iloisena, vaikka läheinen olisi vastikään kuollut. Tai tuhlaamaan perheen kaikki rahat tunnin sisällä. Tai ottamaan sellaisia riskejä, jotka vielä eilen olisivat samasta ihmisestä tuntuneet aivan järjettömiltä. Tai harrastamaan holtitonta seksiä lähes kenen tahansa kanssa, vaikka sen naapurin jorman, joka on tuplasti vanhempi mutta ei haittaa menoa. Tai ostaa moottoripyörän ja ajella kultsin luokse 250km/h, koska se nyt vaan on niin kiva elämys kiihdyttää. Tai kokeilla jotakin älytöntä fyysistä suoritusta, koska olo tuntuu kuolemattomalta ja kaikkivoipaiselta. Ja niin edelleen.
Käytöksen rationaalinen kontrollointi ei maniassa toimi, ja se johtaa usein siihen, että pahimmasta maniasta toivuttuaan ihmistä nolottaa, hävettää ja harmittaa tekemänsä asiat, kun hän kykenee tarkastelemaan asioita kuten normaalisti tarkastelisi. Maniassa ihmisellä voi olla oma toimintalogiikkansa eli se ei ole sinällään "täysin järkeä vailla", psykoottisen omituista tai epärationaalista. Mutta se on kuitenkin täysin poikkeavaa ihmisen normaalista toiminnasta ja näyttäytyy muille usein holtittomana, vastuuttomana, riskialttiina ja kontrolloimattomana.