Tästä EU:n hyödyttömyydestä olisi hyvä vaikka persujen ottaa koppia ennen seuraavia vaaleja ja ruveta pitämään ääntä siitä, ei tuolla UK:lla kovin huonosti mene kun läksi EU:sta, päin vastoin.
Se onkin kiva nähdä, onko persuilla pokkaa ruveta pitämään uudestaan ääntä EU:n hyödyttömyydestä, toisin sanoen flirttailemaan taas EU-erolla. Vielä kivempaa on nähdä, olisivatko jotkut oikeasti niin tyhmiä että ottaisivat persujen puheet todesta. Sitä paitsi persujen kanta on kyllä tullut jo selväksi. Puolue haluaa pysyä EU:ssa, Nato-jäsenyys ei muuta mitään. En muutenkaan ymmärrä tätä EU:sta erokeskustelua. Samaan aikaan kun jotkut ovat valmiita pelastamaan Ukrainan vaikka viimeiseen mieheen ja euroon EU:n siipien suojaan, nämä samat henkilöt voivat haikailla Suomen eroa EU:sta.
En osaa sanoa, mitä Venäjän vastatoimet Nato-hakemukseen voisivat olla. Jos hakemuksen jättämisestä päästään kuivin jaloin jäsenyyteen asti, Suomi ei oman käsitykseni mukaan ole yhtään sen enempi turvassa kuin on ollut tähänkään asti. Tässäkin keskustelussa näkyy vain yksi ja ainoa perustelu eli se, että Nato on olemassa vain Suomea varten. Kunhan Suomi on Naton jäsen, henkselien paukuttelu voi alkaa, koska
ne eivät mahda meille sen jälkeen enää mitään.
Miksi kenellekään ei juolahda mieleen se, että Iso-Britannialla voi olla ketunhäntä kainalossa, kun se tarjoaa Suomelle suurin elkein turvatakuita. Jos Ukrainan ja Venäjän sotatoimet eivät ole päättymässä lähitulevaisuudessa, paine ulkopuolisten puuttumiseen tilanteeseen kasvaa. En välttämättä edes usko, että tämä tilanne olisi tarkoituskaan saada päättymään mahdollisimman nopeasti. Pöydälle on katettu nyt niin mahtava herkkulautanen Venäjän kaatamiseksi pysyvästi. Kaikki hommalaisetkaan eivät meinaa pysyä pöksyissään odottaessaan, että Venäjä jaetaan itsenäisiksi kansallisvaltioiksi.
Miten Suomi aikoo toimia, jos se saa käskyn osallistua johonkin epämieluisaan Venäjän vastaiseen operaatioon. Entä kuinka paljon Suomi on valmis uhraamaan Ukrainan pelastamiseksi vaikkapa taloudellisesti? Tuleeko seinä vastaan jossain vaiheessa? Mikä on se palkinto, jonka Suomi saa pelastaessaan Ukrainaa (Ukrainan) mutta ottaessaan itse takkiin oikein kunnolla. Taloussanomien Jan Hurri kirjoitteli Venäjän talouskostosta. Koko juttu linkissä.
Yksi Suomen ja Ruotsin mahdollisiin Nato-hakemuksiin – ja samalla Naton mahdolliseen laajentumiseen – liittyvä tyly talousriski on Venäjän energiakosto.
Joko tai -tyyppinen riski toteutuu, jos Venäjän valtiojohto ärsyyntyy Naton laajentumisvalmisteluista toden teolla ja päättää kostoksi katkaista jopa kaikki Euroopan Nato-maihin tai EU-maihin suuntautuvat energiatoimitukset.
Tällaisen energiakoston todennäköisyyttä on mahdoton mitenkään luotettavasti arvioida, mutta riski on silti todellinen.
Venäjän kerralla toteen panema energiasulku olisi raju ja dramaattinen toimi, josta koituisi kallista haittaa sen omallekin taloudelle.
Energiasulun riskiä tuskin silti kannattaa lakaista maton alle vain siksi, että seuraukset olisivat dramaattisia Venäjällekin.
Riski on syytä ottaa todesta ainakin kolmesta syystä.
Ensiksi lienee täysin mahdollista, että Venäjän presidentti Vladimir Putin lähipiireineen pitää Naton laajenemista vielä dramaattisempana uhkana kuin energiatulojen katkaisemista.
Toiseksi Venäjän johtajat tietävät EU-maiden joka tapauksessa lopettavan energiaostot Venäjältä niin pian kuin kykenevät, joten kertasululla Venäjä ottaisi aloitteen omiin käsiinsä, veisi EU-mailta näiden kaavaileman sopeutumisajan – ja samalla käyttäisi tilaisuuden aiheuttaa "epäystävällisille" maille mahdollisimman suurta haittaa.
Kolmanneksi Venäjän johto tietänee senkin, että ainakaan Suomen kantaa on vaikea muuttaa millään vain Suomeen kohdistettavalla kiusalla, joten se voi katsoa parhaaksi painostaa koko Länsi-Eurooppaa.
Öljy- ja kaasutoimitusten katkaiseminen kerrasta poikki olisi kova kostotoimi, jonka vaikutuksista Euroopan talous joutuisi ainakin joksikin aikaa vakavaan shokkitilaan.
Taloussanomat: Kommentti: Venäjällä on yksi talouden kova kostokeino, jolla se voisi simputtaa Natoon pyrkiviä Suomea ja Ruotsia – ja Eurooppaa