No nyt paljastui Rydmanin maalittajataho (?)
Joku aiemmin arveli että kyseessä Kokoomuksen sisältä tuleva operaatio. Voi ollakin. Mutta taitaa Rydmanissa olla jotain vikaakin.
Hesarin juttu on maksumuurin takana koska sillä mitä ilmeisemmin halutaan tehdä rahaa. En sen takia ole lukenut sitä, mutta alla olevasta jutun otteista voi päätellä yhtä sun toista tarinan uskottavuudesta.
Lokajuttuja tehdessä media käyttää erinäisiä herätesanoja / lausuntoja, jolla luodaan haluttu tunnelma tapahtumista. Jutussa näitä löytyy runsaasti:
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008840422.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=sanakirja.org&utm_content=promobox
Useat naiset kertovat kansanedustaja Wille Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. ...
"Useilla naisilla" pyritään luomaan mielikuva "käytöksestä", jota tukee moni "todistaja". HS pyrkii siis luomaan uskottavuutta jutulleen esittämällä, että Rydmanin "teot" olisi ns. "yleisesti tiedossa", jolloin lukijalla ei olisi syytä epäillä "useiden naisten" väitteitä.
Rydmanin oman blogiselityksen mukaan "useat naiset" kuitenkin tuntevat toisensa ja eräs kariutuneesta suhteesta katkeroitunut Amanda Blick olisi pyrkinyt vaikuttaa muiden mielipiteisiin. Sylttytehdas näyttäisi siis olevan yksi, mahdollisesti kaksi naista, joista Amanda Blick on tekaissut useita vääriä poliisi-ilmoituksia.
Poliisille on toimitettu tietoa, jonka mukaan joku Kokoomuksen kansanedustajana toimiva henkilö olisi käyttäytynyt jollain tavalla epäsopivasti nuoria tyttöjä ja naisia kohtaan. ...
"Poliisille on toimitettu tietoa" pyrkii luomaan mielikuvan olemassa olevasta todistusaineistosta, siis faktoista. Poliisille "toimitettu tieto" on kuitenkin erinäisiä haastatteluja, jotka eivät Rydmanin mukaan näyttäisi tukevan Hesarin versiota tarinasta.
"Tiedon" sisällöllä ei kuitenkaan ole väliä HS:n näkökulmasta. Pääasia, että "poliisi" saadaan mainittua jutussa koska se korostaa syytteiden vakavuuden vaikka poliisitutkinta ei tosiasiassa millään lailla tue syyllisyysolettamaa. Kuka tahansa voi tutkituttaa poliisilla mitä tahansa kuten tämä Amanda Blick teki.
Kaikki tiesivät, kenestä poliisi kyseli. ...
"Kaikki tiesivät" korostaa uudelleen ns. "yleisesti tiedossa olevan asian" eli mielikuvan, että Rydman olisi hyväksikäyttäjä.
Asian luonne ("poliisi kyseli") on kuitenkin sellainen, että huhut leviävät nopeasti Rydmanin / kokoomuksen piireissä, joten laaja tietoisuus ei tarkoita samaa kun ensikäden tietoa eli faktista tietämistä.
HS:n näkökulmasta ei kuitenkaan ole väliä tiesikö kaikki asiasta itse vain huhujen kautta. Riittää, että "kaikki tiesivät", jotta voitaisiin luoda mielikuva anekdoottisesta faktasta logiikalla: moni tietää, pakko olla totta.
HELSINGIN Sanomat on selvittänyt pitkään väitteitä kansanedustaja Wille Rydmanin ...
"Selvittänyt pitkään" antaa ymmärtää, että asia on perin pohjin tutkittu ja siten varma.
Rydmanin Facebook postauksen perusteella saa kuitenkin käsityksen, että pitkä selvitys on johtunut siitä, että Hesarin haastateltavat ovat olleet haluttomia tukea toimittajan ennakkoluuloja. Asiaa olisi tivattu useaan kertaan vastahakoisilta haastateltavilta. HS:n epäonnistuminen saada uskottavaa aineistoa on siis jutun luomassa mielikuvassa käännetty niin, että aineisto on vakaata koska sen saaminen kesti pitkään.
Rydman on suuren puolueen keskeinen poliitikko. ...
Tällä toteamuksella pyritään luomaan se vipuvarsi, jolla Rydman olisi painostanut naisia.
Jutun implisiittinen motiivi Rydmanin käytöksellehän on että hän on hyväksikäyttäjä ja alaikäisiin sekaantuja. Rydmanilla olisi siis himoja, joita hänen pitäisi toteuttaa jotenkin. "Suuren puolueen keskeinen poliitikko" on jutussa se valta-asemalauseke, jonka puitteissa naiset ja tytöt olisivat alistuneet tahtomattaan Rydmanin intohimojen kohteeksi. Jutussa tuodaan siis esiin sekä motiivi että keino, jolla Rydman olisi käyttänyt naisia hyväkseen.
Huvittavaa on, että HS poikkeaa tässä feministisestä diskurssista vahvoista ja itsenäisistä naisista antamalla ymmärtää, että naiset kliseemäisesti kaatuvat julkista valtaa käyttävien miesten sänkyyn. HS siis korostaa rahan ja vallan perässä juoksevien naisten stereotypiaa, jossa naisilla ei ole kontrollia omasta seksielämästään.
Kokonaisuus huomioiden olen tällä hetkellä kuitenkin taipuvainen uskomaan Rydmanin tarinaa enemmän kun Hesarin tarinaa.
Hesari kun ei ole tunnettu laatujournalistiikasta suurista julistuksistaan huolimatta. Erinäisten maahanmuuttajajuttujen ja viimeistään Trumpin presidenttikauden aikana tuli hyvin selväksi kuinka agendaohjattu Hesari on sortuen jatkuvasti vääristelyihin ja suoranaisiin valheisiin. Luotettavuudesta on siis ihan turha puhua Hesarin osalta ja kun Rydmanin jutun luonne on sellainen, että siihen väkisinkin liittyy suuri epäilys poliittisesta ajojahdista, Hesarin jutun uskottavuus on alhainen.
Hesarin jutulle voi kuitenkin olla monta motiivia:
- Kuten joku jo ketjussa arvaili, perin pohjin katkeroitunut Kirsi Pihan kokoomussiipi voi hyvinkin olla masinoimassa lokajuttuja Rydmanista, joka vastusti hänen pormestariehdokkuuttaan.
- Rydman on harvoja nuivia kokoomuksen poliitikkoja. Puolueen liberaalinen siipi ja media haluaa ilman muuta vaieta hänet massamaahanmuuttoa vastustavana poliitikkona. Naisiin liittyvät lokajutut on nopein ja tehokkain tapa mitätöidä poliitikon ura nykyään, joten miksi sellaista ei tehtäisi jos tilaisuus tulee eteen?
- Kokoomus on kannatushuipulla ja poliittiset kilpailijat haluavat ilman muuta romuttaa puolueen maineen ennen vaaleja ensi vuonna. Intressi saattaa kokkarit huonoon valoon jollain skandaalilla on siis ilmeinen ja tässä tarjoutui herkullinen ja pitkäkestoinen juttu, jota voi jauhaa vaaleihin saakka.
Rydmanilla on siis kaikesta päätellen ja ainakin periaatteessa suuria voimia vastassaan. Se, miten paljon nämä eri intressit toimivat asian suhteen ja / tai yhdessä jäänee hämärän peittoon. Varmaa kuitenkin on, että ainakin Hesari eli vasemmistoliberaalinen media on nyt aktiivisesti ajamassa Rydmanin uran suohon perättömältä vaikuttavalla skandaaliuutisoinnillaan.