Aivan kuten pommeja Allahin kunnian puolustamiseksi räjäyttelevät islamistit eivät ole valtamedialle
oikeita muslimeja, Sri Lankan kurjuuteen tuominnut luomutuotantoon pakottaminen ei ollut
oikeaa vihreää politiikkaa, vaan pelkkiä vihreitä korulauseita, joilla vallanpitäjät yrittivät tehdä säästöjä.
Sanovat tätä luomuksi
Sri Lankan hallitus kielsi kertarysäyksellä kaikki kemialliset lannoitteet ja tuholaismyrkyt. Mutta seurasiko siitä todella ”luomukatastrofi”?
[...]
Kansainvälisissä medioissa on kirjoitettu lukuisia juttuja siitä, miten Sri Lankan ”luomuviljelykatastrofi” on laskenut maan ruuantuotantoa 30–50 prosenttia.
Srilankalaiset viljelijät ovat hädässä.
Ruuantuotannon laskua ja siitä seurannutta ruuanhinnan nousua on myös pidetty yhtenä syynä siihen, että maa on ajautunut itsenäisyytensä ajan pahimpaan kriisiin.
Muita syitä ovat koronapandemian aiheuttama srilankalaisten paluumuutto ja ulkomailta tulevien rahavirtojen hupeneminen, hallinnon huonot talouden päätökset ja turismin ehtyminen.
Talouskriisi on johtanut valtaisiin mielenosoituksiin, joiden päätteeksi sadattuhannet mielenosoittajat valtasivat presidentti Rajapaksan palatsin. Rajapaksa joutui pakenemaan maasta ja eroamaan.
Samalla Sri Lanka on nostettu poliittisesti latautuneissa ulkomaisissa kommenteissa tikunnokkaan ”varoittavana esimerkkinä”.
On kirjoitettu, että Sri Lankan maatalouskatastrofin tai jopa koko maan talouskriisin syy on vihreä politiikka, jossa ei ole kuunneltu järkeä vaan on haluttu toteuttaa luomuideologiaa ihmisten elinkeinon kustannuksella.
[...]
Yksi suurimmista kysymyksistä Sri Lankassa on ollut, miksi maa päätti luopua kertaheitolla kemiallisista lannoitteista ja vaarantaa koko kotimaisen ruuantuotantonsa.
Ampitiyawattalla on asiasta näkemys, ja se on sama kuin suurella osalla asiantuntijoista.
Hän uskoo, että valtion virallisina perusteluina käyttämät ”maaperän suojelu ja ruuantuotannon luonnonmukaisuuden kehittäminen” olivat enimmäkseen korulauseita.
Enemmän merkitsi se, että vakavaan talouskriisiin ajautunut Sri Lanka yksinkertaisesti halusi säästää luopumalla ulkomailta tuoduista kemiallisista lannoitteista. Vuonna 2020 lannoitteiden tuomiseen ja lannoitteiden tuontitukiin käytettiin noin 500 miljoonaa dollaria.
Säästämisyrityksellä ajauduttiin ojasta allikkoon. Sri Lanka on nyt joutunut tuomaan riisiä muualta, koska omaa tuotantoa ei ole enää riittävästi. Valtaosa Sri Lankassa syödystä ruuasta koostuu riisistä.
Ampitiyawattan näkemystä tukee esimerkiksi se, että Rajapaksa ja hänen SLPP-puolueensa eivät ole tunnettuja erityisen vahvoina vihreän politiikan puolestapuhujina tai ympäristönsuojelijoina.
Täysin puskista ei päätös kemiallisten lannoitteiden kieltämisestä silti tullut. Rajapaksa puhui kemiallisten lannoitteiden kieltämisestä jo vaalikampanjassaan vuonna 2019.
Helsingin Sanomat 1.10.2022
Vastaavasti Euroopassa toteutetulla vihreällä politiikalla, kuten nyt jo enimmäkseen kohtalokkaaksi virheeksi myönnetty ydinvoimaloiden sulkeminen Saksassa, ei Osmo Soininvaaran mukaan ole tekemistä vihreiden kanssa, koska päätöksen teki Merkel aikana, jolloin vihreät olivat oppositiossa.