Halpa ruoka Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa perustuu hyvin pitkälti halpaan, kehitysmaista ja itä-euroopasta ja Pohjois-Amerikassa Meksikosta ja muualta latinalaisesta amerikasta tulevaan kausityövoimaan. Espanjalaiset halvat tomaatitkin poimitaan marokkolaisten siirtotyöläisten toimesta.
Kun halutaan halpoja elintarvikkeita, ei pitäisi silloin alkaa arvostelemaan käsityöläisten huonoja palkkoja ja työolosuhteita. Nämä asiat nyt vaan ovat kytköksissä toisiinsa, haluttiinpa tai ei. Suomessa mansikatkin olisi paljon kalliimpia, jos niiden poimijoiden palkkataso ja muut työedut olisivat samat kuin vaikkapa teollisuudessa.
Tämä sama keskustelu maatalouden kausityöläisten palkoista herää henkiin joka kesä, painuakseen sitten taas vuodeksi unholaan.
Tässä runsaasti työvoimaa vaativassa marjojen, hedelmien ja vihannesten viljelyssä halvan työvoiman avulla on kyse eräänlaisesta käänteisestä Kiina-ilmiöstä, eli kun näiden tuotteiden tuotantoa ei voi siirtää halvan työvoiman maihin, se halpa työvoima pitää tuoda sieltä näihin kalliin työvoiman maihin.
Täällä kasvatetut marjat, hedelmät ja kasvit on teknisesti kasvatettu ja poimittu täällä, mutta jos työvoima on ulkomaista, tuotteita ei voi pitää aidosti suomalaisina.
Sen sijaan että toisi tänne halpoja työntekijöitä ulkomailta, miksei mieluummin siirretä/perusteta marja-, hedelmä- ja mansikkatiloja halpamaihin? Ne samat halpatyöläiset tekisivät tuon työn kotimaissaan, eikä heitä tuotaisi tänne. Tänne tuotaisiin sitten ne marjat, hedelmät ja vihannekset. Ne olisi rehellisesti tehty jossain muualla ja tuotu tänne.
Mitä halvempi ulkomaalainen työntekijä tarkoittaa? Maksat vähemmän tuotteista mutta samalla maksat veroja joista maksetaan sosiaaliturva joka annetaan ulkomaiselle työvoimalle sekä työttömäksi jääneelle suomalaiselle. Lisäksi ulkomaalainen lähettää rahansa kotimaahansa tai vie ne mukanaan kun palaa takaisin. Ne rahat ovat pois Suomessa tapahtuvasta rahan liikkeestä.
Ulkomaisen työntekijän palkkaaminen tarkoittaa sitä että suomalainen työntekijä jää palkkaamatta. Mitä se tarkoittaa kun suomalaista ei palkata? Kun suomalainen työntekijä jää palkkamatta, hän ei muodosta ostovoimaa eikä häneltä saa verotuloja, Käy päinvastoin eli hänelle maksetaan työttömyyskorvausta ja muuta sosiaaliturvaa että hän pysyy hengissä.
Jos suomalainen palkattaisiin, hän muodostaisi palkallaan ostovoimaa ja maksaisi veroja. Kun hän olisi töissä, säästyy yhteiskunnan rahaa siinä kun hänelle ei maksettaisi työttömyyskorvausta eikä muita tukia.
Joskus 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa lukiolaiset ja yliopisto-opiskelijat menivät poimimaan mansikoita kesäisin. Miten se oli silloin mahdollita mutta ei nyt? Missä vaiheessa homma meni pieleen ja mitä tapahtui? Eivätkö suomalaiset kelvanneet töihin vai ryhtyivätkö suomalaiset nirppanokiksi?