Kirjoittaja Aihe: 2022-11-12 HS: Puheet työperäisestä maahanmuutosta täysin epärealistisia  (Luettu 3746 kertaa)

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 244
 • Liked: 10369
Kerrankin HS julkaisee artikkelin, jossa työperäinen maahanmuutto Suomen ongelmen ratkaisiajana ammutaan kylmästi alas.

Lainaus
TUTKIJA Pasi Saukkonen on totisen oloinen. Hänellä on myös erittäin vakavaa asiaa. Saukkosen mielestä Suomen suuriin ongelmiin tarjotaan lääkkeeksi temppua, joka ei tule toimimaan.

Suomea vaivaa työvoimapula muun muassa terveydenhoidossa, ja pitkällä tähtäimellä ongelmana on huoltosuhde. Lääkkeeksi ongelmiin on toistuvasti esitetty voimakasta maahanmuuttoa.

”Ajatus on auttamattoman epärealistinen. On suoraan sanoen vastuutonta ajatella, että ratkaisu huoltosuhteeseen tai työvoimapulaan löytyisi työperusteisesta maahanmuutosta”, Saukkonen sanoo.
...
Talousväen puheissa maahanmuutto ratkaisee huoltosuhteen ja tuo myös eläkkeille maksajia. Maahanmuuttajia kaivataan poliitikkojen ja elinkeinoelämän suunnitelmissa Suomeen satojatuhansia, jopa 500 000.

”Tätä ajatusta toistellaan, koska sitä halutaan helliä. Meillä ei kuitenkaan ole mitään syytä ajatella, että saisimme Suomeen sellaista väkeä, joka ratkaisisi meidän ongelmiamme. Varsinkaan huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia maahanmuutolla ei ratkaista ikinä”, Saukkonen sanoo ja aloittaa perustelunsa.

ENSINNÄKIN vauraat lähinaapurit ovat samassa tilanteessa, eli muutkin maat kamppailevat samasta työvoimasta.

”Meidän asemamme kilpailutilanteessa ei ole kummoinen. Jos verrataan palkkatasoa, Norja on hitosti parempi. Ihmiset tekevät rationaalisia valintoja”, Saukkonen muistuttaa.

Asiaa ei auta sekään, että Suomessa on maahanmuuttajia verraten vähän, mikä tarkoittaa vähäistä ketjumuuttoa. Ketjumuutossa ihmiset liikkuvat yhteisössään jo muuttaneiden perässä.

Suomelta myös puuttuu pitovoimaa, eli tänne tullut ei aina jää. Kehittyneenä yhteiskuntana Suomen työmarkkinat ovat myös vaikeat uusille tulijoille.

”Kehittynyt yhteiskunta on tietenkin hyvä asia, mutta kääntöpuoli on se, että tänne tulevalla ei ole välittömästi valmiuksia tehdä töitä samalla tuottavuudella kuin täällä olevalla”, Saukkonen sanoo.
...
”Meillä on varsin vähän työpaikkoja väelle, joka ei osaa kohtuullisesti suomea ja jolla ei ole sopivaa koulutusta”, Saukkonen sanoo.
...
NOIN puolet Suomen kaikista ulkomaalaistaustaista asuu Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla. Saukkonen sanoo, että pääkaupunkiseudun kunnissa maahanmuutto otetaan tosissaan, mutta Suomen kuihtuvia syrjäseutuja se ei pelasta.

”Ei ikinä”, Saukkonen sanoo.

”Länsimaista ei löydy sellaista esimerkkiä, että kansainvälisellä rekrytoinnilla olisi ratkottu väestörakennetta tai työvoimapulaa alueilla, jossa ei muutenkaan ole dynamiikkaa ja josta muutenkin ihmiset ennemmin lähtevät.”

Puheet maahanmuutosta ovat Saukkosen mukaan epärealistisia myös siksi, ettei Suomella ole tosiasiassa asenteellisia valmiuksia ottaa suurta määrää tulijoita vastaan. ”Epäilen tätä vahvasti”, Saukkonen sanoo ja ottaa esimerkiksi tunnetason valmiuden.

”Kun nyt jo puhutaan vähän paniikinomaisesti ulkomaalaistaustaisen väestönosan kasvusta, niin mitä keskustelu olisi, jos muutto olisi oikeasti toivotuissa luvuissa ja mitä kaikkea se tarkoittaisi esimerkiksi haasteina kasvatus- ja koulutussektorille.”
...
Esimerkki taikatempusta on kotihoidontuesta leikkaaminen. Sitä ajavat uskovat, että tuen poisto toisi kotona olevat maahanmuuttajanaiset suoraan työelämään. ”Minusta ainoa varma asia on se, että valmiiksi köyhät köyhtyisivät entisestään”, Saukkonen sanoo.

Puheet työperäisestä maahan­muutosta ovat täysin epä­realistisia ja vastuuttomia, sanoo tutkija
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009190374.html

Lisätty uutisotsikko ja pidennetty hieman lainausta
« Viimeksi muokattu: 12.11.2022, 14:13:40 kirjoittanut Skeptikko »
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 699
 • Liked: 10523
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Tämäpä on mielenkiintoista: Miksi HS julkaisee nyt jutun, joka selvästi puhuu työperäistä maahanmuuttoa vastaan? Onko lehdessä tapahtunut äskettäin jokin merkittävä muutos, joka selittäisi tämän?

Muuten olen kyllä tyytyväinen itse jutun sisältöön.
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller
Tuurivoima

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 479
 • Liked: 67622
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Tämäpä on mielenkiintoista: Miksi HS julkaisee nyt jutun, joka selvästi puhuu työperäistä maahanmuuttoa vastaan? Onko lehdessä tapahtunut äskettäin jokin merkittävä muutos, joka selittäisi tämän?

Muuten olen kyllä tyytyväinen itse jutun sisältöön.

Jeps.

Villi arvaus #1:

Vaalit tulossa, ja monoliittipuolue yrittää HS:n avulla identifioitua lähemmäksi kansan tuntoja, jotta PS ei saisi maanvyöryvaalivoittoa. Tämä siis olisi teoriani mukaan ennakoivaa toimintaa. Siis että kun kansankäännyttäjä HS ensin kertoo mikä on ok, niin tupu-hupu-lupu-puolue uskaltaa myös yrittää olla "mamukriittinen".

Villi arvaus #2:

Suomi seuraa Ruotsin esimerkkiä.
« Viimeksi muokattu: 12.11.2022, 18:52:25 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 797
 • Liked: 37749
Suomelta myös puuttuu pitovoimaa, eli tänne tullut ei aina jää. Kehittyneenä yhteiskuntana Suomen työmarkkinat ovat myös vaikeat uusille tulijoille.

Saukkonen puhuu asiaa. Suomella on pitovoimaa vain asyylillä Lähi-idästä ja Afrikasta tulleiden kohdalla. Myös ukrainalaiset lienevät jo oivaltaneet sossu- ja kelasysteemimme tarjoamat oivalliset palvelut. Mistään osaajista näissä ei ole kyse. Pelkästä painolastista koko yhteiskunnalle, näin karusti sanoen.

Äskettäin Iltasanomissa (25.10.2022) oli juttu, joka vahvisti tähän asti julkisuudelta varsin visusti piilotetun luvun - muslimien määrä Suomessa on juuri sitä kokoluokkaa mitä olen joskus aiemmin arvioinut, eli yli 100.000 henkilöä. Se on jotakuinkin puolet maassa olevista ulkomaalaisista. Vuonna 1990 Suomessa oli vain noin 3.000 muslimia. Nämä vielä hyvin jo kotoutuneita tataareita.

Lainaus käyttäjältä: Iltasanomat
... Suomessa asuu arviolta 120 000 muslimia ja muslimitaustaista ihmistä. ...

Asyylin piti vielä olla vain väliaikaista. On myös jo varsin hyvin osoitettu - mm. täällä hommalla - mistä humpuukista tuossa kaukomailta tulevassa asyylitrafiikissa on kyse. Silti edes kaikkia rikollisia ei saada poistettua ulos maasta. Sen sijaan lähes kaikki voivat jäädä tänne, viimeistään vuosikausiakin kestävien valituskierrosten jälkeen. 

Tuon muslimimäärän myötä selittyy samalla Suomen krooninen kestävyysvaje. Viimeisten 8 vuoden ajan suomalaisten reaaliansiot eivät ole kasvaneet, vaan junnanneet samoissa, vaikka valtion ottama velka on samaan aikaan kaksinkertaistunut (2020 lopussa velan määrä oli noussut jo noin 125 miljardiin euroon).

Tutkimusten perusteella tiedetään, että sen heikoimman profiilin omaavan väen (arvaa ketkä?) aiheuttama nettotappio yhteiskunnalle on miljoona euroa per hlö koko elinkaaren ajalta. Vaikka tuota summaa moderoisi pienemmäksi, niin silti lienee jo selvää missä syy Suomen krooniselle kestävyysvajeelle ja valtion jatkuvalle velkaantumiselle.

Kannattaa myös huomata, että tälle 120.000 hlön porukalle on pitänyt rakentaa jo Kuopion kaupungin verran infraa. Sillä moni suomalainen jobbari, grynderi, asuntokeinottelija ja "palveluntarjoaja", aina K- ja S-kauppiaita myöten, on tienannut rattoisasti kasoittain rahaa. Siksi tuota ikiliikkujaa on ollut niin vaikea pysäyttää - kaikki ovat tienanneet tällä, aina vasemmistoliitosta kokoomukseen asti.

EDIT typo
« Viimeksi muokattu: 12.11.2022, 22:25:59 kirjoittanut akez »
Viimeinen sammuttakoon valot!

JiM

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 706
 • Liked: 2107
Lainaus
Pieni, mutta vaikutusvaltainen vähemmistö hyötyy yhteiskunnalle haitallisesta maahanmuutosta – kriittisesti suhtautuvan hiljaisen enemmistön on vaikeaa saada ääntään kuuluviin

Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtajan Simo Grönroosin kirjoittamassa analyysissä Ketkä hyötyvät maahanmuutosta? tuodaan esille ne tahot, jotka hyötyvät yhteiskunnalle haitallisesta maahanmuutosta. Joukossa ovat esimerkiksi erilaisia monikulttuuri- ja kotouttamispalveluja tarjoavat yhteisöt sekä turvapaikanhakijoiden asioita hoitavat, heidän puolestaan hakemuksia rustaavat lakimiehet. Vasemmistopuolueille maahanmuuton edistämisen taustalla ovat valtapoliittiset syyt, sillä vasemmisto pyrkii haalimaan maahanmuuttajista uusia äänestäjiä.https://www.suomenuutiset.fi/pieni-mutta-vaikutusvaltainen-vahemmisto-hyotyy-yhteiskunnalle-haitallisesta-maahanmuutosta-kriittisesti-suhtautuvan-hiljaisen-enemmiston-on-vaikeaa-saada-aantaan-kuuluviin/

https://www.suomenperusta.fi/julkaisu/ketka-hyotyvat-maahanmuutosta/

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 360
 • Liked: 108917
Lainaus
Talouselämäkin on huolissaan Suomen houkuttelevuudesta: ”Maakuva ei ole ollenkaan niin vahva kuin ajattelemme”

Elinkeinoelämän asiantuntijat ovat tutkija Pasi Saukkosen kanssa yhtä mieltä siitä, että Suomi on pahasti jälkijunassa työn perässä muuttajien houkuttelussa.
Helsingin Sanomat 12.11.2022 

Imperiumin propagandavastaisku tuli jo samana päivänä. Vika onkin Suomen maakuvassa ja suomalaisten asenteissa, ei hulluissa ja perustelemattomissa maahanmuuttosuunnitelmissa.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
SUOMEN pitäisi tehdä paljon enemmän ulkomaalaisten työntekijöiden houkuttelemiseksi, eikä Suomen maine heidän keskuudessaan välttämättä ole niin hyvä kuin Suomessa kuvitellaan. Myös asennemuutosta tarvitaan.

Näin arvioivat Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Mikko Räsänen, Keskus­kauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen ja johtaja Mari K. Niemi E2-tutkimuksesta.

Suomen maakuva ei ole ollenkaan niin vahva kuin me itse ajattelemme”, Räsänen sanoo.

Mari K. Niemen mukaan tämä näkyy E2-tutkimuksen tekemissä kyselyissä esimerkiksi siinä, että moni kokee Suomeen tullessaan ulkomailla hankitun koulutuksen ja kokemuksen vähättelyä.

”Tässä kohdassa Suomessa asuvat korkeakoulutetut ulkomaiset osaajat ja suomalaiset paluumuuttajat vastasivat samalla tavalla. Se on huolestuttava viesti.”

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
HS HAASTATTELI Räsästä, Valtosta ja Niemeä liittyen maahanmuuttotutkija Pasi Saukkosen esittämiin ajatuksiin. Saukkonen ravisteli keskustelua työperäisestä maahanmuutosta HS:n Lauantaivieras-haastattelussa.

Saukkosen mukaan on ”auttamattoman epärealistista” ajatella, että ratkaisu Suomen huoltosuhteeseen ja työvoimapuolaan löytyisi työperäisestä maahanmuutosta.

Huoltosuhteella tarkoitetaan alle 15-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden osuutta suhteessa 15–64-vuotiaaseen väestöön. Suomen väestö vanhenee nopeasti, ja työikäisten suhteellinen osuus kutistuu.

Siksi poliitikkojen ja elinkeinoelämän puheissa toistuvat toiveet työperäisen maahanmuuton merkittävästä lisäämisestä jopa sadoillatuhansilla ihmisillä.

Saukkosen mukaan tällaiseen mittakaavaan on hyvin vaikea päästä, vaikka sitä kuinka toivottaisiin.

On selvää, että tällaiseen massamaahanmuuttoon ei päästä jo nykyisinkin matalaa rimaa madaltamatta. Me maksaisimme siitä, että Suomi täytettäisiin kehitysmaalaisilla, aivan kuten Ruotsissa on tehty.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Myös asenteilla on väliä. Räsäsen mukaan ei ole välttämättä helppoa vetää tiukkaa linjaa humanitaarisessa maahanmuutossa ja silti esittäytyä avoimena maana työn perässä muuttajille.

”Maan täytyy näyttäytyä houkuttelevana ulkomaalaisille ylipäänsä”, hän sanoo. ”On selvää, että yleisen ilmapiirin täytyy olla kansainvälinen.”

On päinvastoin erittäin helppoa sanoa ei humanitaariselle maahanmuutolle ja kyllä Suomea hyödyttävälle (nettoveronmaksajat) työperäiselle maahanmuutolle. Paitsi tietenkin jos itse tienaa haittamaahanmuutolla tai sen edistäminen on muuten oman ideologian mukaista.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
KAUPPAKAMARIN Valtosessa Saukkosen haastattelu herätti ”ristiriitaisia ajatuksia”.

”Varmasti hänen ajatuksissaan on perää siinä, että ei työperäisellä maahanmuutolla ratkaista kaikkia väestörakenteeseen ja huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia”, hän sanoo.

Suunnitellulla määrää korostavalla ja laatua vähättelevällä maahanmuutolla ei ratkaistaisi mitään väestörakenteeseen ja huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia vaan pahennettaisiin niitä.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Toisaalta Valtonen koki, että haastattelusta välittyi liiankin pessimistinen kuva työperäisen maahanmuuton mahdollisuuksista.

”Jos jatketaan samalla uralla, niin varmasti vaikutus on maltillinen. Siksi painotamme muutosta, jotta Suomi olisi houkuttelevampi ja jotta tänne olisi helpompi tulla.”

Suomi on jo liian houkutteleva ja helppo tulla vääränlaiselle maahanmuutolle.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Myös Valtosen mielestä maahanmuuttoon kohdistuvat asenteet ovat ”yksi lukko” tulijoiden tiellä.

Ilmeisesti tämä suomalaisten asenteiden syyttäminen on tapa sanoa, että maahanmuutolle ei saisi esittää ehtoja, että kaikkea maahanmuuttoa on pidettävä hyvänä vaikka hampaita kiristellen.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Hän ja Mari K. Niemi painottavat lisäksi perheen merkitystä: osaajat tuskin jäävät Suomeen, ellei myös puolisolle löydy töitä.

Tässä Valtonen näkisi yhtenä ratkaisuna perheenyhdistämisessä vaadittujen tulorajojen laskemisen. Jos Suomessa työllistynyt ulkomaalainen haluaa tuoda Suomeen esimerkiksi puolison ja kaksi lasta, siihen vaaditaan häneltä 2 600 euron kuukausittaiset nettotulot, jos puoliso ei saa töitä.

Perheenyhdistämisen tuloraja, joka ei koske EU-maita, on jo nykyään niin matala, että tuollainen perhe elää yhteiskunnan kustannuksella, sillä nettotuloiksi lasketaan muun muassa lapsilisät ja asumistuki.

Miksi valtion pitäisi subventoida Euroopan ulkopuolisten kouluttamattomien halpatyöläisperheiden maahanmuuttoa?

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
E2-TUTKIMUKSEN Niemi taas toivoisi työnantajien pohtivan, onko suomen kieli todella niin ehdoton vaatimus kaikissa työtehtävissä.

”Saatetaan ajatella, että moni työn vaihe ei vaadi suomen kieltä, mutta sitten on jokin yksi vaihe, jossa sitä vaaditaan. Ehkä silloin kannattaisi töitä järjestellä uudelleen”, hän ehdottaa.

Työnantajienkin pitäisi näköjään mennä mutkalle vain saadakseen ulkomaista työvoimaa. Tällainen töiden järjestely tarkoittaa yleensä kommunikoinnin vaikeutumista ja laadun huononemista. Miksi se olisi tavoiteltavaa?

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Niemi muistuttaa, että ulkomaalaisella työntekijällä voi olla kontakteja ja taitoja, jotka korvaavat puutteita suomen kielen taidossa.

Jos tällaisia työpaikkoja ei saada Suomeen lisää, Niemen mukaan on olemassa vaara, että ”kotona peukaloita pyörittelevät puolisot” käännyttävät koko perheen muutto­päätöksen kannalle.

Suomeen pitäisi luoda työpaikkoja kielitaidottomille puolisoille, jotta saisimme heidän puolisonsa töihin? Älkää viitsikö.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Aimo Räkä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 203
 • Liked: 1679
 • Xi-variantti
  • Rocker
Suomen ajatuspajan Simo Grönroos paljasti ketkä hyötyvät maahanmuutosta ja heti seuraavana päivänä hesari yritti kaapata keskustelun jotta ajatuspaja unohtuisi.
Räkätoteemissa on voimaa!

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 093
 • Liked: 5438
Mulla on töissä Irakista tänne muuttanut kaveri, ihan ahkera ja osaava. Ei ole turvapaikanhakija ollut, vaan ihan suunnitelmallisesti muuttanut täysin vieraseen maahan tekemään töitä.

Puhuu hyvää suomea ja on tavoille oppinut. Nyt se sitten sai vaimonsa tänne. Raskaana eikä tietenkään työpaikkaa. Ja kaikkein synkimpään vuodenaikaan. Ei käy kateeksi. Ei osaa kieltä, ainoa side on aviomies.

Mies tekee ymmärtääkseni kahta työtä ja ihan oikeasti ponnistelee toimeentulon eteen. Kaksi koulutusta, joista sattumoisin edustan toista, joten olen vähän pilkkinyt, ja kyllä tuo taitaa olla ihan alalle kouluttautunut, kun sieltä tulee ihan asiallisia vastauksia.

Tällaisia tänne tarvitaan, seinät pysyvät kyllä pystyssä ilman niihin nojailijoita.
Slava Ukraini.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 360
 • Liked: 108917
Tulihan se Hesarin virallinen parhain päin selittely, tietysti anonyymisti.

Helsingin Sanomat: Työperäinen maahanmuutto ei ole ihmelääke, mutta lääke se on silti 16.11.2022

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
TUTKIJA Pasi Saukkonen herätteli lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa suomalaisia tajuamaan, että työperäinen maahanmuutto ei ole patenttilääke Suomen työvoimapulaan ja ikääntymiseen.

Sama pätee melkein mihin tahansa Suomen talouden ja työvoimapolitiikan tarpeisiin: patenttilääkkeitä ei ole. Ei esimerkiksi julkisen talouden vajetta hoideta vain veroja korottamalla. Ei sitä hoideta vain menoja leikkaamallakaan. Eikä säästämistä kaipaavilla ole sitä luksusta, että tasapaino palautuisi tinkimällä jostain yhdestä ja täsmällisestä menokohteesta.

Oireellista onkin, että julkisuudessa ei lainkaan keskustella maahanmuuton miljardimenojen leikkaamisesta ennaltaehkäisevästi maahanmuuttopolitiikan tiukennuksilla vaan mieluummin vaikka kustannuksia kasvattavan halpatyövoiman ja ilmaisopiskelijoiden houkuttelemisesta ja laittomien siirtolaisten laillistamisesta.

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Saukkosen mukaan ”on suoraan sanoen vastuutonta ajatella, että ratkaisu huoltosuhteeseen tai työvoimapulaan löytyisi työperusteisesta maahanmuutosta”. Totta, mutta tämän voi lukea väärinkin – niin, että maahanmuuton lisääminen on turhaa. Ei ole. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Se ei ole ihmelääke, mutta lääke kuitenkin.

Mikään maahanmuuton kasvattamista esittänyt taho ei ole toistaiseksi esitellyt systemaattisia keinoja, joilla työperäinen maahanmuutto olisi lääke. Saukkosen haastatteluun vastattiin muun muassa esittämällä perheenyhdistämisen helpottamista ja saatavuusharkinnan poistamista, vaikka tällaisilla keinoilla vain lisätään yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia ja houkutellaan halpatyövoimaa, ei nettoveronmaksajia.

Haaveet taloudellisen huoltosuhteen korjaamisesta maahanmuuttoa lisäämällä ovat jo matemaattisestikin järjettömiä. Jos maahanmuutosta halutaan saada yhtään suurempaa taloudellista hyötyä kohtuullisessa ajassa, on minimoitava kustannuksia aiheuttava maahanmuutto.

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Suomen maahanmuuttopolitiikka on perinteisesti rakentunut rajoittamisen mentaliteettiin. Tulijoihin on suhtauduttu lähtökohtaisesti epäluuloisesti, ja viranomaisprosesseissa on ollut päämääränä löytää syyt, joiden perusteella tulo voitaisiin estää tai maassa viipymistä rajoittaa. Ammattiyhdistysliike esiintyy solidaarisena, mutta löytää aina uusia näennäisesti hyvää tarkoittavia esteitä ulkomaalaisten tulolle.

Puhutaanko nyt 80-luvusta vai mistä, sillä Suomessa on ollut viimeiset parikymmentä vuotta Euroopan löysin maahanmuuttopolitiikka Ruotsin kanssa?
 
Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Koko lähtökohta on käännettävä nurinpäin. Suomen on alettava houkutella työvoimaa ulkomailta. Me emme voi edes odotella saapuvia, vaan heitä on haettava ja heille on tarjottava räätälöityjä etuuksia. Suomen työmarkkinoita on mainostettava: muut ikääntyvät maat kilpailevat samasta saaliista, eikä Suomi ole kovin houkutteleva kohde.

Haettava keitä? Mitä räätälöityjä etuuksia? Puhutaanko tässä siitä kouluttamattomasta kehitysmaaporukasta, jota varten halutaan luopua saatavuusharkinnasta?

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Yksi kylmän ja vaikeakielisen maan harvoista myyntivalteista on hyvinvointivaltiomme etuineen. Populistit ovat väittäneet maahanmuuttajien syövän hyvinvointivaltion resursseja ja vievän työpaikat suomalaisilta. Ei ja ei.

Kyllä ja kyllä, sillä maahanmuuttajia on useammanlaisia.

Maahanmuuttajien elinkaarikustannukset ovat Suomessa reippaasti miinuksella juuri hyvinvointivaltion resurssien kuluttamisen vuoksi. Suomeen on jo luotu kahden tai kolmenkin kastin työpaikkajako, jossa suomalaisilla ei ole juuri mahdollisuuksia kilpailla oleskelulupaa kärkkyvien ja maahanmuuttovelkojaan lyhentävien maahanmuuttajien kanssa. Tämä oli Ruotsinkin virhe.

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Ilman työperäisen maahanmuuton lisäämistä hyvinvointivaltion resurssit kutistuvat. Kotimaan työttömien työllistäminen on luonnollisesti tärkeää, mutta kansantalouden mittakaavassa he eivät kilpaile työn perässä tulevien kanssa. Työn määrä ei ole vakio. Kuten taloustutkimus kertoo: työn tekijöiden lisääminen luo uutta työtä, eikä maahanmuutto aiheuta pysyviä paineita alentaa palkkoja.

Tämä on vartiaismaista diibadaabaa, joka perustuu uskoon, ei laskelmiin. Emme tarvitse Suomeen yhtään valtion subventoimaa Wolt-kuskia ulkomailta, vaikka he bkt:tä kasvattavatkin.

Tuo vääristelty ja yksinkertaistettu väite, ettei maahanmuutto aiheuta paineita alentaa palkkoja, on sekin Vartiaisen selityskokoelmasta.

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Suomessa suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon on suhdannealtista. Puheet maahanmuuton lisäämisestä hiljenevät taantumien aikaan. Näin ei pitäisi olla, sillä tulijoiden määrän kasvattaminen on vuosikymmenien mittainen prosessi. Sen uskottavuus katoaa, jos välillä soutaa ja välillä huopaa.

Puheet maahanmuuton lisäämisestä ovat onneksi hiljenneet edes taantumien aikaan, kun talouden realiteetit ovat tulleet vastaan ja maahanmuuttajat on potkittu töistä veronmaksajien elätettäviksi. Enää ei puhuta edes "huippuosaajista" tai "asiantuntijoista", vaan kaikki maahanmuutto kelpaa, kun joku muu maksaa.

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
Vaikka Suomen kannattaakin punnita maahanmuuttoa pitkäaikaisena investointina hyvinvointivaltioon, ihmiset eivät tule ulkomailta Suomea ja huoltosuhdetta korjaamaan. He tulevat parantamaan elintasoaan ja elämään hyvää elämää. Ihmiset eivät ole resursseja ja numeroita. Heidän pitää tuntea olevansa tervetulleita niin hallinnon, työnantajien kuin muiden työntekijöidenkin silmissä.

Suomessa ei ole oikeasti punnittu maahanmuuttoa investointina hyvinvointivaltioon esittämällä laskelmia ja asettamalla reunaehtoja, vaan väitetään vain valtamediassa, että maahanmuutto on hyvinvointivaltiolle taloudellisesti hyväksi. Sitä se ei ole ollut ainakaan vuosikymmeniin, eikä esitetyillä keinoilla tule olemaankaan.

Kun tällaisissa kirjoituksissa torutaan, että maahanmuuttajia ei pidä käsitellä numeroina ja huoltosuhteen korjaajina, sillä tarkoitetaan, että maahanmuutolta ei saa perätä ihan oikeaa laskettavaa hyötyä. Hyöty on jotain enemmänkin virtuaalista tai abstraktia.

Lainaus käyttäjältä: Pääkirjoitus, HS
ELINKEINOELÄMÄN VALTUUSKUNTA on mittaillut suomalaisten asenteita työperäiseen maahanmuuttoon. Mittauksista huomaa, että suopeus ulkomailta tulevaa työvoimaa kohtaan kasvaa. Tarvitseeko tämänkin olla teema, jossa kansa menee edeltä ja politiikka seuraa perässä sitten, kun kansan peloltaan uskaltaa?

Eivät kansalaiset päätä, keitä työnantajat rekrytoivat, eivätkä tiedä, keitä missäkin on töissä. Kyselyjen suopeus kertoo enemmänkin siitä, että suomalaiset eivät tällaisen valtamediarummutuksen vuoksi hahmota, että kaavailtu työperäisen maahanmuuton lisääminen tarkoittaa enimmäkseen kustannuksia aiheuttavaa haittamaahanmuuttoa, ei takavuosina hehkutettuja "huippuosaajia".

Kun lopussa puhuttiin "politiikan perässä seuraamisesta", niin huomiota kiinnittää juuri se, että tässäkään ei mainittu niitä kipeästi kaivattuja maahanmuuttopolitiikan muutoksia, joiden hyväksyminen on muka vain kansan pelkojen haihtumisesta kiinni. Jotenkin arvaan, että nämä ajatellut muutokset menisivät halpatyövoiman ja työvoimareservien houkuttelun puolelle, mutta sitä ei oikein kehdata sanoa ääneen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 479
 • Liked: 67622
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Helsingin Sanomat: Työperäinen maahanmuutto ei ole ihmelääke, mutta lääke se on silti 16.11.2022

Lääkkeen ja myrkyn erottaa toisistaan annostus. Nyt ollaan menty jo sellaisen myrkkymäärän puolelle, että potilaita on kuollut päiden irtileikkauksessa.
« Viimeksi muokattu: 15.11.2022, 13:27:29 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

Blanc73

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 11 998
 • Liked: 18760
 • Geenivirhe paholainen, Oulun osasto
Skandinaviaan tullaan, koska täällä voi käytännössä elää kohtuu laadukasta elämää tekemättä päivääkään töitä. Veronmaksajien helvetti, haittamamujen paratiisi.
"Somaleissa on korkeasti koulutettuja runsaasti mm. koneinsinöörejä, Soile Syrjäläinen on huomannut. Heidän todistuksensa on vain jäänyt Somaliaan, hän toteaa."

Erikoislääkäri ja terapeutti Pirkko Brusila: "Muslimeilla seksuaalisuuden käsite on kantasuomalaisia laajempi."

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 440
 • Liked: 39489
 • Ego sum Spartacus
 :facepalm: x 1 000 000

Lainaus

Teknologiateollisuus: Suomi tarvitsee 28 vuoden ajan vuosittain yli 50 000 maahanmuuttajaa
Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Jaakko Eskola: ”Vuoden 2050 Suomea koskevat päätökset tehdään jo nyt”.

Mika Koskinen
mika.koskinen@iltalehti.fi
Tänään klo 7:07

Suomi tarvitsee 28 vuoden ajan vuosittain vähintään 50 000 maahanmuuttajaa, Teknologiateollisuuden puheenjohtaja Jaakko Eskola kirjoittaa blogissaan.

– Jos haluamme palauttaa huoltosuhteemme hyvinvointivaltion edellyttämälle tasolle, esimerkiksi vuoteen 2010, tarvitsemme yhteensä noin 1,3 miljoonaa työikäistä lisää, Eskola linjaa.

Jotta tämä olisi mahdollista, tulee tavoitteena Eskolan mukaan olla vuosittaisen nettomaahanmuuton kasvattaminen 50 000 ihmiseen jo vuoteen 2030 mennessä.

50 000 työntekijää vuodessa tarkoittaa Eskolan mukaan joka vuosi 0,8–1 miljardia uutta veroeuroa.

Tavoitteena pitkäjänteinen maahanmuuttopolitiikka
Vientiteollisuuden luoma arvonlisä vastaa alan mukaan noin puolta koko Suomessa syntyvästä arvonlisästä. Eskola muistuttaa, että pelkästään merkittävin vientialamme teknologiateollisuus tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa – ja heistäkin vain puolet eläköityneiden tilalle.

– Millainen Suomi meillä on vuonna 2030? Tai vuonna 2050? Nämä luvut voivat tuntua meistä vielä hyvinkin kaukaisilta. Niin ei kuitenkaan ole, koska vuoden 2050 Suomea koskevat päätökset tehdään jo nyt. Ne on tehtävä nyt, Eskola kirjoittaa.

X

Teknologiateollisuus esittää vaalitavoitteissaan, että Suomelle on heti seuraavalla hallituskaudella rakennettava pitkäjänteinen ja yli hallituskausien ulottuva maahanmuuttopolitiikkka, joka mahdollistaa kasvumme menestyväksi maahanmuuttomaaksi.

X

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/efaa547e-92ea-4ca6-985d-73eb65d4fed5

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 411
 • Liked: 10567
Lainaus
– Jos haluamme palauttaa huoltosuhteemme hyvinvointivaltion edellyttämälle tasolle, esimerkiksi vuoteen 2010, tarvitsemme yhteensä noin 1,3 miljoonaa työikäistä lisää, Eskola linjaa.


Mitäpä jos emme haluakaan palauttaa huoltosuhdetta? Tästä olisi kiva saada laskelmia että mitä se oikeasti maksaa että hyväksymme sen tosiasian että Suomen kansa ei enää lisäännyt samalla tavalla kuin suurten ikäluokkien aikaan. Ihan varmasti sillä on järisyttäviä vaikutuksia mutta mitä ne ovat?

Mutta lopetetaan tuo höpötys huoltosuhteen palauttamisesta ananastukkien avulla koska se ei tule koskaan onnistumaan. Ja vaikka onnistuisikin niin sillä olisi vieläjärisyttävämmät vaikutukset Suomen yhteiskuntaan. Puhutaan ensin niistä, ennenkuin alemme hommiin eli haluammeko me että Suomi muuttuu Pakistaniksi, tai edes Intiaksi?

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 557
 • Liked: 7549
Teknologiateollisuuden jäsenyrityksille:

Eihän tuo ole sen ihmeellisempää, kuin arvioikaa mistä ja ja minkälaisia resursseja tarvitsette. Pistäkää ilmoitukset paikallisiin lehtiin, varatkaa hotelleista haastattelutilat, ottakaa mukaan esittelymateriaalit ja sopimuslomakkeet.

Jos rekrytointiprosessi tuo toivomanne tulokset, olkaa tyytyväisiä.  Jos ei, miettikää, missä voisi olla parannettavaa.
Kansainvälisyys on yleellisyyttä, johon vain yläluokalla on varaa.

Benito Mussolini

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 093
 • Liked: 8803
 • Hummeriälykkö
Lainaus
50 000 työntekijää vuodessa tarkoittaa Eskolan mukaan joka vuosi 0,8–1 miljardia uutta veroeuroa.

 :facepalm:

Osaako kukaan edes teknologiateollisuudessa laskea? Tuon esitetyn luvun mukaan "veroeuroja" syntyisi 16000 -20000 euroa per lätty.

Kovasti kuulostaa, että tienaaminen perustuu lähinnä tulijoiden elättämiseen verovaroilla. Oikeiden osaajien tuottamat verotulot kun olisivat aivan toista suuruusluokkaa huomioon ottaen sen, että firmojen tulee saada melkoiset marginaalit, jotta hommasta tulee kannattavaa.

Ja jos moinen olisi oikea mahdollisuus, niin missä ovat ne yritykset, jotka tulijat työllistäisivät? Onko uusia nokioita oikein jonoksi saakka?

En ole sellaista huomannut. Valistakaa, missä niitä työpaikkoja on 50000 vuodessa korkeatuottoisella alalla?
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Kim Evil-666

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 735
 • Liked: 60380
 • 'Hvis lyset tar os'
Lainaus
– Jos haluamme palauttaa huoltosuhteemme hyvinvointivaltion edellyttämälle tasolle, esimerkiksi vuoteen 2010, tarvitsemme yhteensä noin 1,3 miljoonaa työikäistä lisää, Eskola linjaa.

Suomen hyvinvointi paranisi kaikessa suhteessa melko oleellisesti- mikäli tänne larpattuja huuhailijoita ei olisi koskaan larpattu. Heihin jo nyt menneet kuukunat- yhdistettynä tulevaisuudessa meneviin kuukunoihin on sellainen kasa kuukunoita- (oikea jättikasa)- että sillä suomalaiset olisivat eläneet ja jatkossakin eläisivät hyvinvointivaltion oletusten mukaisesti. Hyvinvointivaltion suurin onnettomuus on tänne muualta kuleksivat huonovointiset- joidenka paikka olisi jossain aivan muualla. Ongelma on täysin itse aiheutettu omien toimesta. Ongelma on kumuloituva- eikä se selittelemällä tule miksikään muuttumaan.

Tämä kaikki on todellista hölmöläisten hommaa- jolla autuuden kaipuussa halutaan saada hyväntekijän kruunu yhä ontommaksi muuttuvaan päättävään päähän.

Omat koirat purevat- vieraat nauravat.

Sävytteisviritteinen ja erittäin Nuiva!
Pohjoinen Perkele! Arktisen alueen Eko-Mörökölli!
Oma polku- kiveen hakattu!

"islam on kallon ajettelukeskukset tyhjentävä lobotomia." - Veikko
"EU-jäsenyyteen on sisäänrakennettu kansallisvaltioiden tuhomekanismi..." - Sivulause

Sakari

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 324
 • Liked: 4997
Jos tänne otetaan 1,3 milj. työikäistä työtöntä lähi-idän ja Afrikan peräkyliltä kerättyä ylijäämä moskaa. Niin lopputulemana ei ole hyvinvointivaltion turvaaminen vaan se että puolet suomen väestä saa viikoksi palan leipää ja kannullisen vettä. Menestyneille on lisäksi pussi makaronia.

Aitojen rakennusbisnes toki kukoistaisi kun  eliitti, eskolat ja ellunkanat rakentaisi aidattuja eliitti pesäkkeitään, ettei nälkäiset tulisi ovelle ruokaa pyytämään.
Ooh lalaa...

Hoosua

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 60
 • Liked: 71
Itselläni tuli vastaan suomalainen mies, joka oli muuttanut pois Suomesta lisääntyneen jengiväkivallan takia.

Jos pitäisi paikkansa, että joku syy, oli se sitten jengiväkivalta tai ihan vain se, että samanlaiset ihmiset muttaisivat enimmäkseen omiensa luokse, aiheuttaisi sen, että Suomi tulisi maahanmuutosta suomalaisille vähemmän houkuttelevaksi, niin tuossa työperäisessä maahanmuutossa mennään aika pahasti metsään. Jos esim. muualta Suomeen muuttaisi keskiasteen koulutuksen saaneita, mutta Suomesta alkaisi muuttaa enemmän korkeakoulutettuja pois, niin tuo yhtälö työperäisestä maahanmuutosta menee aika ongelmalliseksi.

Siispä väitän: työperäisessä maahamuutossa ei oteta huomioon sitä, että se lisää työikäisten suomalaisten maastamuuttoa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 360
 • Liked: 108917
Teknologiateollisuus: Suomi tarvitsee 28 vuoden ajan vuosittain yli 50 000 maahanmuuttajaa

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/efaa547e-92ea-4ca6-985d-73eb65d4fed5

Jaakko Eskola: Tarvitsemme 28 vuoden ajan vuosittain yli 50 000 maahanmuuttajaa – Ilman riittävää työvoimaa ei ole hyvinvointi-Suomea 16.11.2022

Lainaus käyttäjältä: Jaakko Eskola, Teknologiateollisuus ry
Millainen Suomi meillä on vuonna 2030? Tai vuonna 2050? Nämä luvut voivat tuntua meistä vielä hyvinkin kaukaisilta. Niin ei kuitenkaan ole, koska vuoden 2050 Suomea koskevat päätökset tehdään jo nyt. Ne on tehtävä nyt.

Kaikki ovat kuulleet kyllästymiseen saakka, että Suomi ikääntyy ja velkaantuu ja taloudellinen huoltosuhteemme kääntyy nurinniskoin. Onko meille kuitenkaan avattu, mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti, muuten kuin sote-palveluiden tarpeen kasvamisena? Pelkästään merkittävin vientialamme teknologiateollisuus tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa – ja heistäkin vain puolet eläköityneiden tilalle. Millainen Suomi meillä on vuonna 2030 tai 2050, jos vientiteollisuudessa on avoinna kymmeniä tuhansia työpaikkoja mutta niihin ei riitä tekijöitä? Tai terveydenhoidossa? Kouluissa? 

Vientiteollisuuden luoma arvonlisä vastaa noin puolta koko Suomessa syntyvästä arvonlisästä. Sillä kustannetaan koulutusta, palveluita, tutkimusta ja innovaatioita, luodaan uutta työtä ja kasvua. Tämä arvonlisä syntyy tekemällä töitä. Jos meillä ei ole tarpeeksi työikäisiä, tulemme totuttelemaan täysin erilaiseen Suomeen kuin se hyvinvointivaltio, jota 1900-luvun jälkipuoliskolla vuosikymmeniä rakennettiin. 

Ainoa vaihtoehtomme on nettomaahanmuuton voimakas lisääminen. Jos haluamme palauttaa huoltosuhteemme hyvinvointivaltion edellyttämälle tasolle, esimerkiksi vuoteen 2010, tarvitsemme yhteensä noin 1,3 miljoonaa työikäistä lisää. Jotta tämä olisi mahdollista, tulee tavoitteemme olla vuosittaisen nettomaahanmuuton kasvattaminen 50 000 ihmiseen jo vuoteen 2030 mennessä. Kasvua tarvitaan jatkuvasti lisää tämän jälkeenkin. Jos emme onnistu tässä, tämänhetkinen julkinen keskustelu palveluiden leikkaustarpeista on vasta näpertelyä.

Väärin. Työikäisten massamaahanmuutto ei paranna taloudellista huoltosuhdetta tai kustanna palveluita. Jo nykyinenkin maahanmuutto on päinvastoin tappiollista. Suomi tarvitsisi maahanmuuttajista nettoveronmaksajia ja samaan aikaan nettosaajien karsimista, mutta sitähän Eskola ei ehdota.

Lainaus käyttäjältä: Jaakko Eskola, Teknologiateollisuus ry
Osaajapula on rajoittanut vientiyritystemme kasvua vuosia jo nyt, ja ilman kasvua ei ole hyvinvointia. Jos alamme tehdä oikeita ratkaisuja, 2000-luvun kestävä hyvinvointi-Suomi voi olla globaalisti kokoaan suurempi suunnannäyttäjä uuden teknologian kehittämisessä ja soveltamisessa, digitalisaation hyödyntämisessä ja vihreässä siirtymässä, jota kohti kaikki kilpailijamaamme ovat kulkemassa. 

Siksi Suomelle on heti seuraavalla hallituskaudella rakennettava pitkäjänteinen ja yli hallituskausien ulottuva maahanmuuttopolitikkka, joka mahdollistaa kasvumme menestyväksi maahanmuuttomaaksi. Tarvitsemme myös vision tulevaisuuden suomalaisesta yhteiskunnasta. 50 000 työntekijää vuodessa tarkoittaa joka vuosi 0,8–1 miljardia uutta veroeuroa, mutta maahanmuuttajat eivät saa olla pelkkä työvoimareservi. Heidän on tunnettava olevansa tervetullut ja vakiintunut osa palapelissä nimeltä Suomi. 

Millainen on maahanmuuttopolitiikka, joka houkuttelee Suomeen 50 000 työntekijää vuodessa? Mistä he tulevat? Tuskin ainakaan Euroopasta.

Toteutuessaan tavoite tarkoittaisi muun muassa vähintään kaksinkertaista maahanmuuttoa verrattuna suomalaisten syntyvyyteen. Hyvästi Suomi.

Lainaus käyttäjältä: Jaakko Eskola, Teknologiateollisuus ry
Maahanmuutto on yleisavain, mutta se ei tietenkään yksin ratkaise kaikkia haasteitamme.

Maahanmuutto ei ole ollut tähänkään asti yleisavain vaan kustannuksia aiheuttava riippakivi. Miten tämä muuttuisi massamaahanmuutolla?

Lainaus käyttäjältä: Jaakko Eskola, Teknologiateollisuus ry
Mitä me sitten työväestöllämme ja osaamisellamme teemme? Vastaamme globaaliin kysyntään ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseksi uusien teknologioiden avulla sekä uusien liikenne- ja energiamuotojen löytämiseksi.

Höpsis. Me suomalaiset maksamme kiinalaisille ilmastokriisillä perusteltujen puolivalmiiden teknologioiden käyttöönotosta.

Lainaus käyttäjältä: Jaakko Eskola, Teknologiateollisuus ry
Suomalaisella teknologiateollisuudella on jo olemassa olevia ja tarvittavia teknologioita, kiertotalouden osaamista, valmis vähähiilitiekartta, biodiversiteetti- ja vastuullisuuslinjaukset. Yritykset tarvitsevat suurille investointihankkeilleen nykyistä joustavampaa ja nopeampaa luvitusta, ja me kaikki tarvitsemme digitalisaation mahdollisuuksien nykyistä parempaa, asiakaslähtöistä hyödyntämistä.

Suomessa on teknologioita, tiekarttoja ja linjauksia, mutta silti rahat menevät Kiinaan. Kumma juttu.

Lainaus käyttäjältä: Jaakko Eskola, Teknologiateollisuus ry
Työllisyys, osaaminen, kestävä kasvu ja hyvinvointi on kehä, joka ei toimi ilman aktiivista tutkimusta, tuotekehitystä ja innovaatioita (TKI). Niistä syntyy yrityksiin uutta kilpailukykyistä liiketoimintaa ja työpaikkoja. Suomen houkuttelevuus investointien kohteena on kuitenkin kaukana kilpailijamaistamme. Takamatkamme alkaa jo laivamatkalla Ruotsiin, jossa yrityksiä tuetaan julkisella rahalla Suomea huomattavasti avokätisemmin.

50 000 maahanmuuttajaa pitäisi saada ja valdelta rahaa, niin sitten saadaan kasvua ja hyvinvointia. Tosi pätevä resepti.

Lainaus
Kirjoittaja Jaakko Eskola on Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja.

Katsoin Eskolan tulot. Ei olisi pitänyt.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 440
 • Liked: 39489
 • Ego sum Spartacus
Onhan se aika outoa että täysi pölkkypää tienaa noin hyvin mutta ei se kuitenkaan ole poikkeuksellista.

Lainaus

Eskola Jaakko-Veikko

Syntymävuosi
1958
Asuinpaikka
Uusimaa
Verovuosi
2 021
Pääomatulo
233 058
Ansiotulo
1 180 954
Tulot yhteensä
1 414 013


Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 093
 • Liked: 5438
Siispä väitän: työperäisessä maahamuutossa ei oteta huomioon sitä, että se lisää työikäisten suomalaisten maastamuuttoa.

Täysin mahdollista. Viroon ei ole pitkä matka ja siellä on tilanne vielä toinen. En muista lukeneeni uutisia virolaisista slummeissa, joissa poltetaan autoja vakioiltoina. Viro on ihan sivistysvaltio, on päässyt jaloilleen.

Lautalla pääsee tarvittaessa helposti yli ja muutenkin etätyötä onnistuvat ihan samalla tavalla kuin täälläkin.

Ruotsi on syöksykierteessä vaikka mitä muuta uskoteltaisiin. Ne, joilla on fyffeä (työntekijöinä alipalkattuja siirtolaisia, joiden toimeentulo on puoliksi verovaroin perustuvaa), perustavat Etelä-Afrikka malliin eristettyjä asuntoalueita. Solsidan-väkeä. Mitään väliä, kunhan palvelusväkeä riittää.

Kaikesta hienointa on se, että tätä mallia ajavat vihervasemmistolaiset.
Slava Ukraini.

Hoosua

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 60
 • Liked: 71
Kyllä kai kaikkein realistisinta olisi yksinkertaisesti lähteä siitä liikkeelle, että oli maahanmuuttopolitiikka mitä tahansa, niin millään tempuilla nykyisiä tulonsiirtoja ja palveluja ei voida menneen maailman mukaisesti rahoittaa ja järjestää. Jos joskus on suunniteltu tulonsiirtomallit, mitkä edellyttää runsasta nuorten määrää ja maailma on muuttunut sellaiseksi, että missään kehittyneessä maassa tuollaista ikäpyramidia ei enää ole, niin kai yksinkertaisinta olisi suunnitella uudet mallit, mitkä vastaisivat nykymaailmaa.

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 093
 • Liked: 5438
"Takamatkamme alkaa jo laivamatkalla Ruotsiin, jossa yrityksiä tuetaan julkisella rahalla Suomea huomattavasti avokätisemmin."

A) mistä se "julkinen raha" mahtaa tulla?

B) Arska pohjanmaalla kaivurihytistä on varmasti mielissään, että hänen puolestaan puhutaan näin hienosti. Taitaa mennä ostamaan tankin täyteen tällä viikolla, koska huomenna ropisee valdelta rahaa.

C) Jos sitä rahaa on Ruotsissa niin, ettei kakalle taivu, niin voisivat sijoittaa niitä tänne hölmölään.

Yksi keski-eurooppalainen yritys on panostanut tänne ja hakkaa rahaa edelleen kiinni tänne ihan kiitettävästi, mutta edellyttää tulosta. Ja se näkyy työpaikalla, mutta töitä on toistaiseksi.

Kumma kyllä, jos on ulkomailta tullut työntekijä kaverina linjalla, niin on ihan fiksu ja osaava ihminen. Kermat kuoritaan päältä vaikka kukaan ei sitä ääneen sanokaan.

D) Teknologiateollisuus on tunnetusti onnistunut sijoitustoiminnassa, nyt tarvitaan vain lisää rahaa ja hakattavaksi pajatsoon. Yara ja Fortum ovat tunnetusti suomalaisten kannalta olleet erittäin hienoja shakkisiirtoja.

E) Näillä julkisilla rahoilla teknologiateollisuus voisi vaikka perustaa tupakkatehtaan Mongoliaan.
Slava Ukraini.

Siener

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 218
 • Liked: 2685
Eipä tarvitse ottaa esimerkiksi kuin Olkiluoto 3.

Loviisa 1 ja 2, sekä Olkiluoto 1 ja 2 tulivat silloisesta Neuvostoliitosta. He toimittivat, suomalaiset sovelsivat ja paransivat, ja homma toimi.

Nyt kun tuo Olkiluoto 3 on tilattu Arevalta Ranskasta, mutta tekijät edustavat 30 kansallisuutta, ei kokonaisuudesta enää ota selvää Erkkikään.

Tuo Kataisen monumentti tulee olemaan ikuisesti yksi maailman kalleimmista rakennuksista. Mutta ei sitä muuten EU-komissaariksi pääsekään...

Muistellaan sitä, kun kynttilänvalossa talvella hytisemme...


Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 794
 • Liked: 12346
 • Manner-Suomen Tasavalta
Suomeen ei tarvita 50 000 uutta työntekijää joka vuosi, ja vaikka tarvittaisiinkin, niin Suomeen siis tarvittaisiin Suomen työmarkkinoiden osaamistason tasoisia työntekijöitä, tai mielellään vähän parempiakin. Tällaista osaajavyöryä ei ole tulossa, koska sen pitäisi tulla muista maapallon mittakaavassa huippukoulutetuista teollisuusmaista, vaan tulijoissa on jopa peruskoulua käymättömiä, ja omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaidottomia. 1,4 miljoonaa ihmistä on toki niin iso määrä, että joukossa melkein pakostakin olisi pari insinööriä ja tutkijaa, joita voitaisiin haastatella Yleisradioon ja Helsingin Sanomiin, samalla antaen yleisön kuvitella, että haastateltava edustaa jotenkin keskimääräistä tulijaa, eikä ehdotonta huippua.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 202
 • Liked: 11305
Tällaista osaajavyöryä ei ole tulossa, koska sen pitäisi tulla muista maapallon mittakaavassa huippukoulutetuista teollisuusmaista, vaan tulijoissa on jopa peruskoulua käymättömiä, ja omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaidottomia. 1,4 miljoonaa ihmistä on toki niin iso määrä, että joukossa melkein pakostakin olisi pari insinööriä ja tutkijaa, joita voitaisiin haastatella Yleisradioon ja Helsingin Sanomiin, samalla antaen yleisön kuvitella, että haastateltava edustaa jotenkin keskimääräistä tulijaa, eikä ehdotonta huippua.

Meppi Miapetra Kumpula-Natrihan on yksi yleisön jäsen, joka on harhautunut moisiin kuvitelmiin. Päivän byrokraatti muistutti tästä Miapetran ammoisesta mestarituotoksesta tämän vuoden heinäkuussa, ja sitä kommentoi mm. professori Vesa Kanniainen.  Kanniaisen kriittiset kommentit saivat itse Miapetrankin tuomaan julki, että hän allekirjoittaa edelleen väittämänsä.  Selkeitä perusteluja hän ei  tosin edelleenkään esitä.


Tuntuu tuo Miapetra elävän ihan omissa sfääreissään.
« Viimeksi muokattu: 16.11.2022, 23:05:58 kirjoittanut Siili »

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 479
 • Liked: 67622
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Tuntuu tuo Miapetra elävän ihan omissa sfääreissään.

Mietin tässä päivänä eräänä, että varmaankin ainakin osa näistä sfääripoliitikoista aluksi tajuaa itsekin olevansa pillipiipari, joka laulaa maksajan laulaja. Mutta kun tarpeeksi monta vuotta laskettelee lööperiä, niin sitä alkaa itsekin uskoa valheisiinsa. Mutta montako vuotta siinä menee? Sanoisin, että jos menet suomalaisena sisään EU-mepiksi, on hyvä mahdollisuus sille, että tulet EU-uskovaisena meppinä ulos, sitten 5 vuoden päästä. Koska seura tekee kaltaisekseen.

Ja sitten alat saarnaaman väestönvaihdon kaikenpuolisesta ihanuudesta.

Mutta suuri osa näistä suomalaisista mepeistä on ollut jo valmiiksi EU-uskossa muuttaessaan Brysseliin.
« Viimeksi muokattu: 16.11.2022, 23:33:56 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 330
 • Liked: 12206
Onko yhteiskunta ja maailma yleensä nyt just sellainen kuin kuvittelimme sen olevan 28v sitten v1994? Nyt sitten luulemme tietävämme mihin suuntaan maailma muuttuu seuraavan 28v aikana.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 360
 • Liked: 108917

Lainaus
Pasi Saukkonen: Maahanmuuttoa Suomeen: siirtolaisuuden tilannekuva 2022

Kylmän sodan päätyttyä Suomi kytkeytyi aikaisempaa vahvemmin kansainväliseen muuttoliikkeeseen. Maahamme on muuttanut ihmisiä kaikkialta maapallolta ja monenlaisista olosuhteista ja kulttuureista. Miltä näyttää muuttoliikkeen tilannekuva vuonna 2022? Onko muuttajia Suomessa paljon vai vähän? Mistä he ovat tulleet ja ketkä tänne ovat jääneet? Onko maahanmuutto kasvussa vai hiipumassa? Mitä tulevaisuudelta on odotettavissa? Voidaanko toivottua maahanmuuttoa jotenkin edistää? Tämä kirjoitus on laajennettu versio 29. syyskuuta sisäministeriön Suomesta maahanmuuttomaa -seminaarissa pitämästäni esityksestä.
Blogi 29.9.2022

Lainaus
Koska laajemman maahanmuuton historia on Suomessa verrattain lyhyt, miltei kaikki aikuiset ulkomaalaistaustaiset ovat myös itse ulkomailla syntyneitä. Läntisissä lähimaissamme on sankoin joukoin jo maahanmuuton toista ja kolmattakin sukupolvea. Suomessa medialla ja ihmisillä ylipäätään onkin yhä taipumus pitää etnisen suomalaisuuden perinteisestä normista poikkeavia maahanmuuttajina. Kasvava osa heistä on kuitenkin kotoisin esimerkiksi Kontulasta tai Varissuolta.

Neuvostoliiton romahtamisella oli valtava merkitys Suomeen suuntautuneelle muuttoliikkeelle. Kolme suurinta muuttajien ryhmää ovat pitkään olleet neuvostoliittolais- ja myöhemmin venäläistaustaiset, virolaistaustaiset ja somalialaistaustaiset. Viimeksi mainittuun ryhmään kuuluvia ihmisiä lähti Neuvostoliitosta, kun sisällissota Somaliassa oli syttynyt ja maa ajautunut sekasortoon. Viranomaisten ihmetellessä mitä tehdä Suomeen tulleille lähtömaa Neuvostoliitto katosi maailmankartalta.

Neuvostoliitosta/Venäjältä suuntautuneeseen muuttoon vaikutti suuresti myös presidentti Mauno Koiviston aloitteesta tehty tulkinta, jonka mukaan inkerinsuomalaisia ja muita kansallisuudeltaan suomalaisia voitaisiin pitää paluumuuttajina. 2000-luvun alussa Suomeen muuttaneiden inkerinsuomalaisten ja heidän perheenjäsentensä lukumääräksi arvioitiin 30 000. Se oli suuri osa kaikista Neuvostoliitosta ja Venäjältä muuttaneista.

Lainaus
Toivotun maahanmuuton edistämisessä puhutaan vetovoiman lisäksi usein myös pitovoimasta. Se onkin aiheellista, koska on yksi asia saada ihmisiä kauas pohjolaan, toinen haaste saada heidät jäämään tänne. Vuosina 2015–2017 Suomeen tulleista Intian kansalaisista 71 prosenttia oli Tilastokeskuksesta saatujen tietojen mukaan maamme väestössä vuonna 2021, vuosina 2010–2012 saapuneista vain 53 %. Monien Länsi-Euroopan maiden kansalaisten osalta lähteneiden osuus on vielä suurempi. Sen sijaan miltei kaikki Kongosta, Somaliasta tai Afganistanista lähteneet ovat tulleet jäädäkseen tai ainakin hyvin pitkäksi aikaa.

Lainaus
Pakolaisia Suomi on vastaanottanut rikkaaksi pohjoiseurooppalaiseksi maaksi kuitenkin varsin vähän, eikä turvapaikanhakijoiden määräkään ole yleensä ollut kovin suuri. Chilestä ja Vietnamista tuli joitain satoja pakolaisia jo ennen kylmän sodan päättymistä, chileläisistä monet ovat palanneet takaisin. Jugoslavian hajoamissodat toivat Suomeen jonkin verran etenkin Kosovon albaaneja. Turvaa Suomesta ovat hakeneet myös jotkut iranilaiset ja afganistanilaiset. Kiintiöpakolaisia on tullut monista maailman kriisipesäkkeistä.

Somalialaisten lisäksi suurempana humanitaarisen maahanmuuton ryhmänä voi pitää ainoastaan irakilaisia. Loppuvuodesta 2015 ja alkuvuodesta 2016 noin 20 000 Irakista paennutta päätti suunnata Suomeen sen sijaan, että kohteena olisi ollut tavanomaisempi Saksa, Ruotsi tai Benelux-maa. Sittemmin turvapaikanhakijoiden määrä on taas ollut hyvin pieni. Ilman edellä mainittuja yhteensattumia, Somalian sisällyssodan puhkeamista ja Neuvostoliiton hajoamista sekä Irakista lähteneiden pyrkimistä kaukaiseen Suomeen, humanitaarisen maahanmuuton volyymi olisi Suomessa vielä paljon pienempi kuin mitä se on.

Turvapaikanhakijoiden määrä ei ole "hyvin pieni", kun heitä on tullut ukrainalaiset poislukienkin joka vuosi vähintään tuhansia.

Lainaus
Vaikka laajemman maahanmuuton historia on melko lyhyt ja vaikka määrät ovat kaikkineen melko pieniä, vaikutukset paikallisiin väestörakenteisiin ovat joissain kunnissa olleet melko suuria.

Lainaus
Itse asiassa ulkomaalaistaustaisten vahva painottuminen yhdelle ainoalle kaupunkiseudulle on Suomessa kansainvälisestikin katsottuna erityinen, ehkä jopa poikkeuksellinen piirre. Puolet Suomen ulkomaalaistaustaisesta väestöstä asuu Espoossa, Helsingissä tai Vantaalla, ja noin neljännes heistä pelkästään pääkaupungissa. Maakuntien välisessä ulkomaalaistaustaisten nettomuutossa selvä voittaja on vain Uusimaa. Pitovoimaongelmia on siis myös Suomen sisällä.

Vaikka Suomi on vastaanottanut pakolaisia ja turvapaikanhakijoita verrattain vähän, heidän osuutensa kaikista Suomeen muuttaneista on kuitenkin kohtalaisen suuri. Tämä johtuu siitä, että työ- ja opiskeluperusteista muuttoa on ollut niin vähän. Esimerkiksi somalialaistaustaisissa perheissä on maahanmuuton ensimmäisessä sukupolvessa vielä melko paljon lapsia. Painotus humanitaarisista syistä muuttaneisiin ja heidän perheenjäseniinsä vahvistuu siten edelleen, kun myös Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset lasketaan mukaan.

Työperusteista maahanmuuttoa Suomi onkin saanut suuremmassa määrin vain Virosta, josta muutettiin Suomeen etenkin maan tultua EU:n jäseneksi. Kiinnostus Suomea kohden väheni kuitenkin selvästi vuoden 2014 paikkeilla, ja monet Suomeen jo kertaalleen asettuneet jopa palasivat Suomenlahden toiselle puolelle. On toki huomioitava, että virolaisia työskentelee Suomessa – jälleen etenkin pääkaupunkiseudulla – suuria määriä asettumatta lyhytaikaisesti oleskelevina osaksi Suomen väestöä.

Lainaus
Maahanmuutto ylläpitää ja jopa synnyttää maahanmuuttoa. Tämä johtuu esimerkiksi perheiden perustamisesta ja yhdistämisestä. Lisäksi sana kiertää lähtömaassa ja muuttajan kotiseudulla, että tuolla on paikka, jonne kannattaa mennä. Kohdemaahan asettuneet yrittäjät esimerkiksi ravintola-alalla saattavat tietoisesti rekrytoida lähtömaasta uusia työntekijöitä. Myös paikalliset työnantajat voivat toimia näin, kun heille on kertynyt jostain maasta tulleista hyviä kokemuksia ja ihmissuhteita.

Ei siis ole mikään ihme, että ulkomailla syntyneiden muutto Suomeen on tällä vuosituhannella ollut kaikkineen vakaassa kasvussa.

Lainaus
Kokonaiskuva peittää kuitenkin alleen epätasaisuuksia (kuvio 4). Eniten vaikutusta suomalaiselle yhteiskunnalle on ollut aluksi vahvasti kasvaneella muutolla Virosta Suomeen, joka kuitenkin katkesi yhtäkkisesti ja jyrkästi. Vuonna 2019 saldo Viron kansalaisten nettomuutossa oli 162 henkilöä miinuksella. Toinen piikki muodostuu Irakissa syntyneistä, joita tuli siis Suomeen verrattain paljon ns. pakolaiskriisin aikana, mutta suuremmassa määrin oikeastaan vain silloin. Somaliassa ja Venäjällä tai Neuvostoliitossa syntyneiden nettomuutto on ollut varsin tasaisesti jonkin verran plussalla.

Lainaus
Globaali väestönkasvu, taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus, kansainväliset ja maansisäiset kriisit ja konfliktit sekä ekologiset riskit ja ympäristönmuutos laajemminkin ylläpitävät lähitulevaisuudessa kansainvälistä muuttoliikettä. Vauraat, vakaat ja ihmisoikeuksia kunnioittavat maat ovat houkuttelevia kansainvälisen muuton kohteita. Sekä muuttajien määrät että osuus maapallon väestöstä ovat todennäköisesti kasvussa.

On kuitenkin epävarmaa, millä tavalla muutto Suomeen kehittyy. Kuten sanottu, Suomessa jo oleva ulkomaalaistaustainen väestö ylläpitää maahanmuuttoa etenkin perheiden perustamisen ja yhdistämisen kautta. Myös työvoiman ja opiskelijoiden muuttoa on odotettavissa täällä asuvien tietojen ja kontaktien välittyessä lähtömaahan. Heitä Suomeen myös pyritään saamaan entistä enemmän. Britannian EU:sta lähdön jälkeen Euroopan sisäinen liikkuvuus hakee myös uutta suuntaa ja uusia muotoja.

Monet pelkäävät, että vuoden 2015 tapahtumat uusiutuvat, ja maahamme saapuu ennakoimattomasti paljon turvapaikanhakijoita. Euroopan rajoille voi toki jatkossakin tulla yllättäen suuria määriä hädänalaisia ja parempaa tulevaisuutta hakevia. Oletettavasti muut Euroopan maat sulkevat kuitenkin omat rajansa nyt nopeammin ja estävät maasta toiseen vaeltamisen. Perifeeriseen Suomeen tuskin päädytään suuressa määrin muuten kuin EU:n sisäisinä siirtoina.

Virolaisten kiinnostus Suomea kohtaan tuskin herää uudelleen ainakaan samassa laajuudessa kuin silloin, kun maa liittyi EU:n jäseneksi.

Lainaus
Vaikka työperusteinen muutto on viime vuosikymmeninä pikkuhiljaa sekä kasvanut määrällisesti että monipuolistunut niin lähtömaiden kuin tulijoiden osaamisen suhteen, edistys on tosiasiallisesti ollut vähäistä.

Näköpiirissä ei ole toista Euroopan maata, joka pystyisi korvaamaan Virosta saamatta jäävät osaajat. Suomen kannalta pitkällä tähtäimellä on varmaan parempikin, että eteläisessä naapurimaassa riittää itselleen työvoimaa yhteiskunnan kehittämiseksi ja palvelutarjonnasta huolehtimiseksi. Latviasta ja Liettuasta voisi periaatteessa olla tulijoita, mutta molemmissa maissa lähtöhalukkaille on jo syntynyt vahva traditio suunnata muualle Eurooppaan. Tällainen traditio ei helposti muutu.

Suomessa vallitsee tarpeettoman vahvana sellainen idealistinen käsitys, että Suomi ikään kuin ystävällisesti ottaa vastaan tänne muualta maailmasta haluavat ihmiset ja valitsee heistä parhaat. Todellisuudessa asia on toisinpäin. Ne ihmiset, joista suomalaiselle yhteiskunnalle, työelämälle ja kansantaloudelle olisi eniten hyötyä, valitsevat Suomen, mikäli se on heidän mielestään kannattavaa. Suomen ongelma on se, että he voivat valita myös esimerkiksi Norjan tai Tanskan, Saksan tai Alankomaat. Tässä kilpailussa Suomen vetovoimatekijät ovat valitettavasti varsin heikot.

Lainaus
Vuoden 2005 hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma oli ensimmäinen, jossa tavoitteeksi avoimesti asetettiin työperusteisen maahanmuuton edistäminen. Periaatteita konkretisoiva toimenpideohjelma laimeni kuitenkin pahasti kansainvälisen finanssikriisin yllettyä Suomeen. Seuraavan kerran yritykset elvyttää keskustelua ja ryhtyä toimiin tyssäsivät vuoden 2015 pakolaiskriisiin.

Lainaus
Koko suomalaisen yhteiskunnan ongelmiin kansainvälisistä muuttajista ei ole kaiken kattavaa ratkaisua. Heitä tarvittaisiin liian paljon ja liian monenlaisia, enkä rehellisesti sanottuna oikein usko, että meillä on sen enempää riittävää kykyä kuin haluakaan tässä kansainvälisessä kilpailussa toden teolla pärjäämiseen. Siksi on tärkeätä miettiä vakavasti ja vailla illuusioita myös sitä, kuinka yritykset järjestävät toimintojaan ja valtio ja kunnat palvelujaan, kun työperusteisesta maahanmuutosta ei saada riittävää apua.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 697
 • Liked: 3390
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Tämä varmaan käy tänne.

Onni Rostilan kanavalta:
Epämiellyttävä totuus työperäisestä maahanmuutosta & Musk vapautti Trumpin Twitter-vankilasta|AOL#45
https://youtu.be/P9HochmPNDc
Lainaus
Helsingin sanomissa maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen yritti palauttaa keskustelua työperäisestä maahanmuutosta maanpinnalle, mutta eikös Teknologiateollisuus-pamppu heti kohta taas jatkanut absurdia kilpalaulantaa sadoistatuhansista tulijoista!

Elon Muskin Twitter-saaga sai taas uuden kääntee, kun ex-presidentti Donald Trumpin kyseenalainen käyttäjätilin jäädytys poistettiin.
Kissafani

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 360
 • Liked: 108917
Vartin podcastissa Hesarin toimittajat havahtuvat vallitsevaan valheeseen, että Suomen huononeva huoltosuhde ratkaistaisiin työperäisellä massamaahanmuutolla, jopa 1,3 miljoonalla ulkomaalaisella.

Lainaus
Podcast: Työperäisen maahanmuuton toivottomuus

Pari viikkoa sitten tutkija Pasi Saukkonen huomautti, että Suomea odottaa vieläkin pahempi katastrofi kuin huoltosuhteen heikkeneminen – nimittäin se, että toisin kuin lähes jokainen poliitikko väittää, sitä ei saada korjattua työperäisellä maahanmuutolla.

Toimittajana Tuomas Peltomäki, vieraana Veli-Pekka Lehtonen.
Helsingin Sanomat 23.11.2022

Toimittajat nostavat esiin kysymyksen, valehtelevatko teollisuus ja poliitikkojen enemmistö tahallaan vai tietämättömyyttään, mutta eivät pääse puusta pitkälle. Unohtuu muun muassa se, että Helsingin Sanomat itse levittää samoja maahanmuuttovalheita pääkirjoituksiaan myöten.

Sekin jää käsittelemättä, miten suuri osa työperäisistä maahanmuuttajista on oikeasti nettomaksajia ja ketkä pienen palkkansa ja/tai perheensä vuoksi yhteiskunnan tukien varassa. Huoltosuhdeväitteiden järjettömyys olisi helppo osoittaa laskelmilla, kuten vaikkapa taloustieteen professori Matti Viren on tehnyt, mutta nämä äänet jätetään valtamediassa tietoisesti marginaaliin.

Taloustieteen professori Matti Viren havainnollisti asiaa mainiosti laskuharjoituksellaan (ajassa 25:00), jonka mukaan Suomen huoltosuhteen nostaminen edes kolmella prosentilla (42=>45) vaatisi joko:
275 000 kantaväestöön kuuluvan (työttömät ym.) aktivoiminen työelämään,
460 000 työllisen maahantuonti (ei perheitä, tulevat työiässä ja poistuvat työiässä) tai
5 500 000 "virolaisen" (työllisyysosuus noin 50) maahantuonti

Katsokaa noita lukuja ja miettikää, mitä ne tarkoittavat niiden uskottavuudelle, jotka kehtaavat puhua huoltosuhteen parantamisesta maahanmuutolla.

Pisteet kuitenkin toimittajille yrityksestä. Toivottavasti eivät jätä aihetta tähän. Täältä saisi varmasti apuja...
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset