Kirjoittaja Aihe: Eduskuntavaalit 2023: vaalivaikuttaminen, kuka, mikä, miten vai salaliitto?  (Luettu 434 kertaa)

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Laitanpa tämän uutisen innoittaman alulle uuden ketjun. Katsotaan kertyykö ketjuun viittauksia vaalivaikuttamisesta ja jotain muutakin näkemystä vaalivaikuttamisesta kuin valtamedian nimeämä vaalivaikuttaminen. Yhdysvaltojen pressan vaaleissa kaikenlaiset väitteet vaalivaikuttamisesta on ollut isossa roolissa. Meillä eduskuntavaalit ovat isossa roolissa ja varmaan taas seuraaviin vaaleihin kertyy kaikenlaista painetta vähän sinne ja tänne tavoitteille vaikuttaa äänestäjien mielipiteisiin ehdokkaista, puolueista, seuraavasta hallituksen muodostavat kombosta ym. ym.. Miten Venäjä osallistuu meidän vaaleihin vai osallistuuko mitenkään - tällä kertaa, kuten osallistui joskus politiikan mustalla keskiajalla "yleiset syyt", nyt "yleisten syiden" kohteena on todennäköisesti erään puolueen pitäminen pois hallituksesta.

Ketjuun ovat tervetulleita henkilökohtaiset huomiot ja tunnelmat vaaliteltoilta ja -tilaisuuksista, miten vaalivaikuttaminen näkyy ja tuntuu, ei vain valtamedian tarjoilemat tiedot tai "tiedot".


Lainaus
SAK:n liitoissa valmistellaan vastaiskua Etelärannan 1,5 miljoonan euron vaalirahoitukselle

JHL:n Päivi Niemi-Laine: ”Nämä vaalit ovat sellaiset, joihin palkansaajien pitää panostaa yhdessä”.


SAK:laisissa ay-liitoissa mietitään parhaillaan toimia, joilla vastata Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) sateenvarjon alle perustetun Pro Markkinatalous -yhdistyksen vaalirahahaasteeseen.

Iltalehti uutisoi keskiviikkona, että Pro Markkinatalous on jo jakanut 1,5 miljoonan euron budjetistaan 528 000 euroa 140 ehdokkaalle ja 762 000 euroa puolueille.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa SAK ja sen jäsenliitot rahoittivat Vapaiden valtakunta -kansanliikettä yhteensä 1 395 000 eurolla. Kansanliikkeen tarkoituksena oli estää porvarihallituksen jatkaminen vallassa.
[...]
Iltalehti, 26.12.2022

(Korostus minulta.) Edellisessä lainauksessa Iltalehden viittaama ja linkkaama Iltalehden juttu Pro Markkinatalous -yhdistyksen jakamaan vaalirahoitukseen.

Lainaus
Nämä 140 ehdokasta tukevat markkinataloutta ja saivat vaalitukea 528 000 euroa – katso lista

Näille 140 eduskuntavaaliehdokkaalle Pro Markkinatalous myönsi vaalitukea yhteensä 528 000 euroa.
Muun muassa Annika Saarikko (kesk), Maria Ohisalo (vihr) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok) saavat Pro Markkinatalous ry:ltä tukea.

[...]

Suurimmat ehdokkaille jaetut tukipotit ovat 6000 euroa ja pienimmät 1500 euroa.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Tuomo Raasion mukaan yksittäisten ehdokkaiden saamia summia ei kerrota julkisuuteen, eikä myöskään niitä ehdokkaita, joille tukea ei myönnetty.

– Hakemuksia tuli satoja, mutta 140 ehdokkaalle pystyimme myöntämään tukea, Raasio kertoo.

Pro Markkinatalous -yhdistys jakoi vaalirahat pisteyttämällä eduskuntavaaliehdokkaat sen mukaan, kuinka hyvin he tukevat vastuullista markkinataloutta ja yritysten hyvää toimintaympäristöä.

Rahaa saaneiden ehdokkaiden listalla on eniten kokoomuksen ja keskustan eduskuntavaaliehdokkaita.

Vasemmistoliiton ehdokkaille rahaa ei myönnetty. Tiedossa ei tosin ole, hakiko yksikään vasemmistoliiton ehdokas vaaliavustusta Pro Markkinatalous -yhdistykseltä.

Perussuomalaisista vain yhdelle ehdokkaalle myönnettiin vaaliavustusta. Pääministeripuolue SDP:n eduskuntavaaliehdokkaista vaalitukea sai kuusi henkilöä.
[...]
Iltalehti, 22.12.2022

(Korostukset minulta.)

Jos tämä tukeminen tehdään näin julkiseksi, muuttuuko se hyväksyttäväksi? Onko tämä valtamedian paheksumaan vaalivaikuttamista vai normaaliin demokratiaan kuuluvaa... noh! - vaalivaikuttamista? Menneinä aikoina on puhuttu erilaisilla seminaareilla ja mm. taidemyynnillä tai taidenäyttelyllä rahoitetun joidenkin ehdokkaiden vaalikassaa. Vain luovuus on rajana vaalivaikuttamisessa.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 693
 • Liked: 40084
 • Ego sum Spartacus


Lainaus

JHL:n vaalitukihakemus vuoden 2023 eduskuntavaaleihin
Eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevat JHL:n jäsenet ja ammattiliitto jHL:n yhteisöjäsenliittojen jäsenet voivat hakea vaalitukea kampanjaansa.

Eduskuntavaaleissa ehdolla oleva ammattiliitto JHL:n jäsen, hae liiton vaalitukea
Tällä lomakkeella eduskuntavaaleissa ehdolla olevat JHL:n jäsenet voivat hakea vaalitukea vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Tuen hakuaika on 15.12.2022-15.1.2023.
Nimi*
Kirjoita tähän etunimesi
Etunimi
 
Kirjoita tähän sukunimesi
Sukunimi
JHL:n jäsennumero*
Kirjoita tähän jäsennumerosi
Jäsennumeron avulla tarkistamme jäsenyystietosi.
Mikäli olet Aliupseeriliiton, Rajaturvallisuusunionin, Tulliliiton tai Vankilavirkailijain liiton jäsen, lähetä lomaketta vastaavat tiedot sähköpostiste osoitteisiin tero.strand@jhl.fi ja kalle.hyotynen@jhl.fi.
Oletko puolueen vai valitsijayhdistyksen ehdokas?*
 Olen puolueen ehdokas.
 Olen valitsijayhdistyksen ehdokas.
Puolue

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue - Finlands Socialdemokratiska Parti r.p.
Valitse valikosta puolue, jonka ehdokkaana olet. Jos olet ehdokkaana valitsijayhdistyksen kautta, valitse edellisestä kohdasta vaihtoehto Olen valitsijayhdistyksen ehdokas.
Valitsijayhdistys
Täytä kenttään valitsijayhdistyksen nimi muodossa, jossa se on ilmoitettu vaaliviranomaisille. Jos olet ehdokkaana puolueen kautta, valitse edellisestä kohdasta vaihtoehto Olen puolueen ehdokas.
Vaalipiiri*

01 Helsingin vaalipiiri
Vaalituki
 Haen liiton vaalitukea
Pankkiyhteys*
Kirjoita tähän pankin nimi
Tilinhaltijan nimi
Kirjoita tähän tilinhaltijan nimi
Tilinumero IBAN-muodossa*
FI99 9999 9999 9999 99
IBAN-tilinumeron pituus on 18 merkkiä. Tarvitsemme tilitietosi tuen maksamista varten.
Sitoudun JHL:n vaalituen tuen saamisen periaatteisiin:
Yhteiskunnan on taattava jokaiselle jäsenelleen reilut mahdollisuudet oman elämänsä rakentamisessa.
Jokaista ihmistä kohdellaan yhdenvertaisesti eikä ketään syrjitä uskonnon, mielipiteen, sukupuolen, seksuaalisuuden tai ihonvärin vuoksi.
Koulutus, hoiva, sosiaaliturva ja terveydenhuolto ovat perusoikeuksia, joiden saaminen tulee riippua tarpeesta, ei maksukyvystä tai asemasta yhteiskunnassa.
Ehdokas kannattaa työntekijöiden sananvaltaa työhönsä liittyvissä kysymyksissä sekä sopimisen kulttuuria.
Hyväksyn lomakkeen tietosuojaselosteen*


https://www.jhl.fi/ajankohtaista/teemat/eduskuntavaalit-2023-jhln-tavoitteena-taloudellisesti-ja-sosiaalisesti-kestava-suomi/hae-ammattiliittosi-jhln-vaalitukea-eduskuntavaalikampanjaasi/

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Lainaus
SAK:n vastaisku: 700 000 euroa vaalirahaa ehdokkaille

[site=10pt]SAK on perustanut Pro Reilumpi Yhteiskunta -yhdistyksen. Palkansaajien uusi vaalirahayhdistys on vastaveto työnantajia lähellä olevalle Pro Markkinatalous ry:lle.[/size]

Tukisummat vaihtelevat 1 500 ja 6 000 euron välillä. SAK on perustanut Pro Reilumpi Yhteiskunta -yhdistyksen (PRY), joka saa kaiken rahoituksesta SAK:lta.

Yhdistyksen asiamies Jyrki Konola kertoo Iltalehdelle, että PRY julkistaa kaikkien yhdistykseltä tukea saavien ehdokkaiden nimet.

Ehdokkaan on haettava vaalitukea kirjallisesti.

– Hakijoita pyydetään perustelemaan hakemuksensa. Lisäksi kysytään sitoutumisesta seuraaviin kolmeen asiaan: reilun työelämän edistämiseen, hyvinvointi- ja sopimusyhteiskunnan tukemiseen sekä sellaisen yritysten toimintaympäristön edistämiseen, jossa kilpailuetua ei voi saada sääntöjä rikkomalla, Konola sanoo.

Konola painottaa, että minkä tahansa puolueen ehdokas voi saada palkansaajaliikkeen vaalirahayhdistykseltä tukea.
[...]

Pro Markkinatalous tukee sekä ehdokkaita että puolueita.

– Me tuemme vain ehdokkaita. Tavoitteenamme on jakaa vaalitukea 750 000 euroa eli puolet siitä, mitä Pro Markkinatalous kertoo jakavansa. Uskon, että pystymme tukemaan ehdokkaita vähintään 600 000 eurolla, Konola sanoo.
[...]
Iltalehti, 12.1.2023

Jutussa mielenkiintoista tietoa ehdokkaiden keskimääräisistä kampanjakustannuksista puolueittain.

Lainaus
– Kalleimmat vaalikampanjat olivat vuoden 2019 eduskuntavaaleissa RKP:n ja kokoomuksen ehdokkailla, kolmanneksi kalleimmat keskustalaisilla. Rkp:läiset käyttivät kampanjoihinsa keskimäärin noin 53 000 euroa, kokoomuslaiset noin 38 000 euroa ja keskustalaiset noin 28 000 euroa, Konola sanoo.

Keskiarvoluvut on laskettu puolueiden ehdokkaiden jättämistä vaalirahailmoituksista [SAK:ssa].
[...]

Sosialidemokraattien kampanjat maksoivat viime vaaleissa keskimäärin noin 22 000 euroa. Vasemmistoliittolaisilla ja kristillisdemokraateilla vastaava summa jäi noin 15 000 euroon ja vihreillä noin 10 000 euroon.

Perussuomalaisen keskimääräinen kampanja maksoi lakisääteisten ilmoitusten perusteella alle 6 000 euroa.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi