Perjantaina Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin vaalivaikuttamisesta Suomessa ja Virossa.
Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntija neuvoo olemaan hereillä vaalivaikuttamisen suhteen
Viime viikolla Twitterissä nähtiin "Nato ei teitä tallenna" -viestejä suomalaisille. Kyseessä oli ilmeisesti käännösvirhe, jossa yritettiin sanoa, että "Nato ei teitä pelasta". Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Antti Sillanpää muistuttaa, että nykyään netissä saadaa valheellisia kampanjoita aikaiseksi minuuteissa.
Yle Areena 3.3.2023 (ote keskustelusta, 1 minuutti)
Ylen aamu-tv
6.43 Vaalihäirintä haastaa demokratiaa 7.11 Viroon valitaan uusi parlamentti sunnuntaina
Yle Areena 3.3.2023
Suomen vaalivaikuttamisesta ei esitetty tuota "Nato ei teitä tallenna" -tapausta kummempaa, mitä Huoltovarmuuskeskuksen Antti Sillanpääkään ei ottanut vakavasti. Valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta peräänkuulutti vaalivaikuttamiselle määritelmää, jotta ihan mitä tahansa epämiellyttävää käytöstä ei kutsuttaisi vaalivaikuttamiseksi, mutta määritteli sitten itse käsitteen niin väljästi ("päämäärä tuottaa häiriötä vaalikampanjalle"), että mitä tahansa huutelua tai haastamista voi kutsua vaalivaikuttamiseksi. Keskustelussa ei käynyt ilmi mitään konkreettista uhkaa, etenkään laitonta, eikä tällä saralla ole tapahtunut oikeastaan mitään, mutta puuttua kuulemma pitäisi muun muassa somejätteihin vaikuttamalla.
Loppua kohti vasemmistolainen Wass alkoi kuitenkin seota puheissaan todenteolla väittäen muun muassa, että "AfD:n istuvat kansanedustajat" yrittivät äskettäin Saksassa "vallankaappausta" "soluttautumalla liikkeeseen".
Tästä uutisten jälkeen mentiin toisella kokoonpanolla Viron vaalivaikuttamiseen. Hiljattain esillä ollut tapaus, jossa Politico-lehdessä syytettiin ilman minkäänlaisia todisteita Viron kansallismielistä Ekre-puoluetta vaaliyhteistyöstä Venäjän kanssa, käännettiin Venäjän vaalivaikuttamiseksi, vaikka kyse oli median vaalivaikuttamisesta.
Etäyhteyshaastattelussa oli Suomen Viron-instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi (ex-Yle), joka vihjaili, ettei tiedä totuutta, mutta että väitteet yhteistyöstä voivat silti olla tosia. Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen ICDS:n varajohtaja Kristi Raik puolestaan myönsi heti, että todisteita yhteistyöstä ei ole, mutta ryhtyi sitten syyllistämään Ekreä vääristä mielipiteistä, jotka mahdollistivat kohun.
Kukaan ei maininnut varsinaisten vihamielisten vaalivaikuttajien eli todistamattomia väitteitä faktoina julkaisseiden Politicon ja virolaisten lehtien roolia, eikä sitä ole käsitelty Ylellä myöskään vaalien jälkeen vaalituloksia analysoitaessa.