Kirjoittaja Aihe: Eduskuntavaalit 2023: vaalivaikuttaminen, kuka, mikä, miten vai salaliitto?  (Luettu 1379 kertaa)

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 939
 • Liked: 6233
 • Sus siunatkoon
Laitanpa tämän uutisen innoittaman alulle uuden ketjun. Katsotaan kertyykö ketjuun viittauksia vaalivaikuttamisesta ja jotain muutakin näkemystä vaalivaikuttamisesta kuin valtamedian nimeämä vaalivaikuttaminen. Yhdysvaltojen pressan vaaleissa kaikenlaiset väitteet vaalivaikuttamisesta on ollut isossa roolissa. Meillä eduskuntavaalit ovat isossa roolissa ja varmaan taas seuraaviin vaaleihin kertyy kaikenlaista painetta vähän sinne ja tänne tavoitteille vaikuttaa äänestäjien mielipiteisiin ehdokkaista, puolueista, seuraavasta hallituksen muodostavat kombosta ym. ym.. Miten Venäjä osallistuu meidän vaaleihin vai osallistuuko mitenkään - tällä kertaa, kuten osallistui joskus politiikan mustalla keskiajalla "yleiset syyt", nyt "yleisten syiden" kohteena on todennäköisesti erään puolueen pitäminen pois hallituksesta.

Ketjuun ovat tervetulleita henkilökohtaiset huomiot ja tunnelmat vaaliteltoilta ja -tilaisuuksista, miten vaalivaikuttaminen näkyy ja tuntuu, ei vain valtamedian tarjoilemat tiedot tai "tiedot".


Lainaus
SAK:n liitoissa valmistellaan vastaiskua Etelärannan 1,5 miljoonan euron vaalirahoitukselle

JHL:n Päivi Niemi-Laine: ”Nämä vaalit ovat sellaiset, joihin palkansaajien pitää panostaa yhdessä”.


SAK:laisissa ay-liitoissa mietitään parhaillaan toimia, joilla vastata Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) sateenvarjon alle perustetun Pro Markkinatalous -yhdistyksen vaalirahahaasteeseen.

Iltalehti uutisoi keskiviikkona, että Pro Markkinatalous on jo jakanut 1,5 miljoonan euron budjetistaan 528 000 euroa 140 ehdokkaalle ja 762 000 euroa puolueille.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa SAK ja sen jäsenliitot rahoittivat Vapaiden valtakunta -kansanliikettä yhteensä 1 395 000 eurolla. Kansanliikkeen tarkoituksena oli estää porvarihallituksen jatkaminen vallassa.
[...]
Iltalehti, 26.12.2022

(Korostus minulta.) Edellisessä lainauksessa Iltalehden viittaama ja linkkaama Iltalehden juttu Pro Markkinatalous -yhdistyksen jakamaan vaalirahoitukseen.

Lainaus
Nämä 140 ehdokasta tukevat markkinataloutta ja saivat vaalitukea 528 000 euroa – katso lista

Näille 140 eduskuntavaaliehdokkaalle Pro Markkinatalous myönsi vaalitukea yhteensä 528 000 euroa.
Muun muassa Annika Saarikko (kesk), Maria Ohisalo (vihr) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok) saavat Pro Markkinatalous ry:ltä tukea.

[...]

Suurimmat ehdokkaille jaetut tukipotit ovat 6000 euroa ja pienimmät 1500 euroa.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Tuomo Raasion mukaan yksittäisten ehdokkaiden saamia summia ei kerrota julkisuuteen, eikä myöskään niitä ehdokkaita, joille tukea ei myönnetty.

– Hakemuksia tuli satoja, mutta 140 ehdokkaalle pystyimme myöntämään tukea, Raasio kertoo.

Pro Markkinatalous -yhdistys jakoi vaalirahat pisteyttämällä eduskuntavaaliehdokkaat sen mukaan, kuinka hyvin he tukevat vastuullista markkinataloutta ja yritysten hyvää toimintaympäristöä.

Rahaa saaneiden ehdokkaiden listalla on eniten kokoomuksen ja keskustan eduskuntavaaliehdokkaita.

Vasemmistoliiton ehdokkaille rahaa ei myönnetty. Tiedossa ei tosin ole, hakiko yksikään vasemmistoliiton ehdokas vaaliavustusta Pro Markkinatalous -yhdistykseltä.

Perussuomalaisista vain yhdelle ehdokkaalle myönnettiin vaaliavustusta. Pääministeripuolue SDP:n eduskuntavaaliehdokkaista vaalitukea sai kuusi henkilöä.
[...]
Iltalehti, 22.12.2022

(Korostukset minulta.)

Jos tämä tukeminen tehdään näin julkiseksi, muuttuuko se hyväksyttäväksi? Onko tämä valtamedian paheksumaan vaalivaikuttamista vai normaaliin demokratiaan kuuluvaa... noh! - vaalivaikuttamista? Menneinä aikoina on puhuttu erilaisilla seminaareilla ja mm. taidemyynnillä tai taidenäyttelyllä rahoitetun joidenkin ehdokkaiden vaalikassaa. Vain luovuus on rajana vaalivaikuttamisessa.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 911
 • Liked: 40710
 • Ego sum Spartacus


Lainaus

JHL:n vaalitukihakemus vuoden 2023 eduskuntavaaleihin
Eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevat JHL:n jäsenet ja ammattiliitto jHL:n yhteisöjäsenliittojen jäsenet voivat hakea vaalitukea kampanjaansa.

Eduskuntavaaleissa ehdolla oleva ammattiliitto JHL:n jäsen, hae liiton vaalitukea
Tällä lomakkeella eduskuntavaaleissa ehdolla olevat JHL:n jäsenet voivat hakea vaalitukea vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Tuen hakuaika on 15.12.2022-15.1.2023.
Nimi*
Kirjoita tähän etunimesi
Etunimi
 
Kirjoita tähän sukunimesi
Sukunimi
JHL:n jäsennumero*
Kirjoita tähän jäsennumerosi
Jäsennumeron avulla tarkistamme jäsenyystietosi.
Mikäli olet Aliupseeriliiton, Rajaturvallisuusunionin, Tulliliiton tai Vankilavirkailijain liiton jäsen, lähetä lomaketta vastaavat tiedot sähköpostiste osoitteisiin tero.strand@jhl.fi ja kalle.hyotynen@jhl.fi.
Oletko puolueen vai valitsijayhdistyksen ehdokas?*
 Olen puolueen ehdokas.
 Olen valitsijayhdistyksen ehdokas.
Puolue

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue - Finlands Socialdemokratiska Parti r.p.
Valitse valikosta puolue, jonka ehdokkaana olet. Jos olet ehdokkaana valitsijayhdistyksen kautta, valitse edellisestä kohdasta vaihtoehto Olen valitsijayhdistyksen ehdokas.
Valitsijayhdistys
Täytä kenttään valitsijayhdistyksen nimi muodossa, jossa se on ilmoitettu vaaliviranomaisille. Jos olet ehdokkaana puolueen kautta, valitse edellisestä kohdasta vaihtoehto Olen puolueen ehdokas.
Vaalipiiri*

01 Helsingin vaalipiiri
Vaalituki
 Haen liiton vaalitukea
Pankkiyhteys*
Kirjoita tähän pankin nimi
Tilinhaltijan nimi
Kirjoita tähän tilinhaltijan nimi
Tilinumero IBAN-muodossa*
FI99 9999 9999 9999 99
IBAN-tilinumeron pituus on 18 merkkiä. Tarvitsemme tilitietosi tuen maksamista varten.
Sitoudun JHL:n vaalituen tuen saamisen periaatteisiin:
Yhteiskunnan on taattava jokaiselle jäsenelleen reilut mahdollisuudet oman elämänsä rakentamisessa.
Jokaista ihmistä kohdellaan yhdenvertaisesti eikä ketään syrjitä uskonnon, mielipiteen, sukupuolen, seksuaalisuuden tai ihonvärin vuoksi.
Koulutus, hoiva, sosiaaliturva ja terveydenhuolto ovat perusoikeuksia, joiden saaminen tulee riippua tarpeesta, ei maksukyvystä tai asemasta yhteiskunnassa.
Ehdokas kannattaa työntekijöiden sananvaltaa työhönsä liittyvissä kysymyksissä sekä sopimisen kulttuuria.
Hyväksyn lomakkeen tietosuojaselosteen*


https://www.jhl.fi/ajankohtaista/teemat/eduskuntavaalit-2023-jhln-tavoitteena-taloudellisesti-ja-sosiaalisesti-kestava-suomi/hae-ammattiliittosi-jhln-vaalitukea-eduskuntavaalikampanjaasi/

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 939
 • Liked: 6233
 • Sus siunatkoon
Lainaus
SAK:n vastaisku: 700 000 euroa vaalirahaa ehdokkaille

[site=10pt]SAK on perustanut Pro Reilumpi Yhteiskunta -yhdistyksen. Palkansaajien uusi vaalirahayhdistys on vastaveto työnantajia lähellä olevalle Pro Markkinatalous ry:lle.[/size]

Tukisummat vaihtelevat 1 500 ja 6 000 euron välillä. SAK on perustanut Pro Reilumpi Yhteiskunta -yhdistyksen (PRY), joka saa kaiken rahoituksesta SAK:lta.

Yhdistyksen asiamies Jyrki Konola kertoo Iltalehdelle, että PRY julkistaa kaikkien yhdistykseltä tukea saavien ehdokkaiden nimet.

Ehdokkaan on haettava vaalitukea kirjallisesti.

– Hakijoita pyydetään perustelemaan hakemuksensa. Lisäksi kysytään sitoutumisesta seuraaviin kolmeen asiaan: reilun työelämän edistämiseen, hyvinvointi- ja sopimusyhteiskunnan tukemiseen sekä sellaisen yritysten toimintaympäristön edistämiseen, jossa kilpailuetua ei voi saada sääntöjä rikkomalla, Konola sanoo.

Konola painottaa, että minkä tahansa puolueen ehdokas voi saada palkansaajaliikkeen vaalirahayhdistykseltä tukea.
[...]

Pro Markkinatalous tukee sekä ehdokkaita että puolueita.

– Me tuemme vain ehdokkaita. Tavoitteenamme on jakaa vaalitukea 750 000 euroa eli puolet siitä, mitä Pro Markkinatalous kertoo jakavansa. Uskon, että pystymme tukemaan ehdokkaita vähintään 600 000 eurolla, Konola sanoo.
[...]
Iltalehti, 12.1.2023

Jutussa mielenkiintoista tietoa ehdokkaiden keskimääräisistä kampanjakustannuksista puolueittain.

Lainaus
– Kalleimmat vaalikampanjat olivat vuoden 2019 eduskuntavaaleissa RKP:n ja kokoomuksen ehdokkailla, kolmanneksi kalleimmat keskustalaisilla. Rkp:läiset käyttivät kampanjoihinsa keskimäärin noin 53 000 euroa, kokoomuslaiset noin 38 000 euroa ja keskustalaiset noin 28 000 euroa, Konola sanoo.

Keskiarvoluvut on laskettu puolueiden ehdokkaiden jättämistä vaalirahailmoituksista [SAK:ssa].
[...]

Sosialidemokraattien kampanjat maksoivat viime vaaleissa keskimäärin noin 22 000 euroa. Vasemmistoliittolaisilla ja kristillisdemokraateilla vastaava summa jäi noin 15 000 euroon ja vihreillä noin 10 000 euroon.

Perussuomalaisen keskimääräinen kampanja maksoi lakisääteisten ilmoitusten perusteella alle 6 000 euroa.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114336
Vaalivaikuttamista joka ei kohdistu Suomeen vaan Viroon, mutta näytille esimerkinomaisesti, etenkin kun Helsingin Sanomat on juonessa mukana tyhmyyttään tai tarkoituksella.

Lainaus
Politico: Wagner suunnitteli kampanjan, jonka tarkoitus oli vaikuttaa Viron politiikkaan Ekre-puolueen kautta

Virossa on kohistu Politico-lehden laajasta selvityksestä, jonka mukaan venäläinen palkka-armeija Wagner on pyrkinyt levittämään EU- ja Nato-vastaista sanomaa Virossa kansalliskonservatiivisen Ekre-puolueen avulla. Ekre kiistää yhteistyön Wagnerin kanssa.

EUROOPPALAINEN uutissivusto Politico kertoo laajassa selvityksessään, kuinka venäläinen palkka-armeija Wagner ja sen johtaja Jevgeni Prigožin on pyrkinyt vaikuttamaan politiikkaan Euroopassa levittämällä Nato-vastaisia ja EU-vastaisia näkemyksiä.

Artikkeli mainitsee erikseen Viron, jonka politiikkaan Wagner olisi pyrkinyt vaikuttamaan kansalliskonservatiivisen Ekre-puolueen kautta.

Artikkeli on herättänyt Virossa laajaa huomiota viikonlopun aikana. Virossa käydään parlamenttivaalit parin viikon päästä maaliskuun alussa. Painavat väitteet Ekrestä osuvat siis herkkään hetkeen.

POLITICO on saanut haltuunsa dokumentteja ja diplomaattisähkeitä, jotka paljastavat Prigožinin verkostojen laajuuden. Politico on tarkistuttanut datansa useilla asiantuntijoilla varmistuakseen tietojen aitoudesta. Lehden mukaan juttuun on päätynyt vain tietoja, jotka on pystytty varmistamaan.

Politico perustaa tietonsa Prigožinin alaisten laatimaan strategiseen muistioon, jonka todenperäisyyden asiantuntijat ovat tarkistaneet. Muistion mukaan Prigožinin verkosto suunnitteli etnonationalistisen, EU-vastaisen Ekre-puolueen tukemista ennen vuoden 2019 EU-parlamenttivaaleja.

Strategisessa muistiossa suunniteltiin esimerkiksi EU- ja Nato-vastaisten narratiivien levittämistä. Muistiossa laadittiin myös sekä silloisen presidentin Kersti Kaljulaidin ja liberaalin Reformipuolueen puheenjohtajan, nykyisen pääministeri Kaja Kallaksen vastaisia kampanjoita.

POLITICON mukaan on epäselvää, toteutuiko Wagnerin suunnittelema kampanja Virossa. Muistiossa on esimerkiksi lueteltu Facebook-ryhmien nimiä, joita ei kuitenkaan Metan edustajan mukaan ole koskaan perustettu sosiaalisen median alustalle.

Muistiossa laadittu strategia muistutti kuitenkin läheisesti niitä sävyjä ja teemoja, joita Virossa oli esillä jo ennen vuoden 2018 vaaleja, asiantuntijat sanovat.

Loppuvuodesta 2018 Facebookissa ja sen venäläisessä vastineessa VKontaktessa perustettiin ryhmiä, joissa levitettiin lännenvastaista ja äärioikeistolaista sanomaa. EU-eroon viittaava aihetunniste #ESTexitEU trendasi näillä sivuilla.

[...]

VIROSSA on herättänyt huomiota erityisesti Baltian puolustuskorkeakoulun tutkijan Viljar Veebelin antama kommentti Politicolle. Kommentissa hän vaikuttaa vahvistavan tiedon Ekren ja Wagnerin yhteistyöstä.

Yhteistyö alkoi, koska Ekre halusi radikaalisti vastustaa liberaaleja puolueita, ja he ottivat ilomielin vastaan tällaisen ammattimaisesti valmistellun paketin”, Veebel sanoo artikkelissa.

Kommentti on herättänyt ihmetystä Virossa.


Turvallisuusasiantuntija Meelis Oidsalu pyytää ERR:n sivuilla julkaistussa kolumnissa Baltian puolustuskorkeakoulua ja kaikkia muita tahoja kertomaan, mikäli niillä on vahvistettua tietoa Ekren ja Wagnerin välisestä yhteistyöstä.

”Ekren potentiaaliset äänestäjät haluavat luultavasti itsekin olla näin olennaisesta asiasta hyvin informoituja, varsinkin ennen vaalien virallista alkua”, Oidsalu kirjoittaa.

Veebel kommentoi asiaa sunnuntaina omalla Facebook-sivullaan.

”Minun osuuteni tässä tutkinnassa ei ollut ottaa asiaa esille, vaan kyse on ollut pitkäjänteisestä työstä yhteyksien ja toimintamallien etsimiseksi”, Veebel kommentoi.

EKRE ei suostunut kommentoimaan asiaa Politicolle.

Virossa Ekren kansanedustaja Henn Põlluaas kommentoi Delfi-uutissivustolle, että Ekrellä ei ole mitään tekemistä Wagnerin kanssa, ja että Politicon uutisointi on ”hevonkukkua”.

Tyylilleen uskollisesti Ekre onkin pyrkinyt kääntämään koko uutisoinnin päälaelleen. Ekren mielestä Politicon artikkeli ja sen referoiminen virolaisessa mediassa vaikuttaa ”todennäköisesti Kremliin johtavalta” informaatio-operaatiolta, puolue väittää sosiaalisessa mediassa julkaistussa tiedotteessaan.
Helsingin Sanomat 20.2.2023

Eli kaiken höpötetyn Facebook-vaikuttamisen sijaan todellista ja varmasti toimivaa vaalivaikuttamista on yhdistää valtamediassa Venäjän palkka-armeija Wagner kansallismieliseen puolueeseen Ekreen pari viikkoa ennen Viron vaaleja ilman ensimmäistäkään todistetta tai tarkennusta väitetystä yhteistyöstä pelkän "asiantuntijan" kommentin perusteella.

Syytetyt eivät voi kuin katsella vierestä ja kiistää, mikä kuitataan Hesarissa "uutisoinnin kääntämiseksi päälaelleen".

Lainaus
Inside the stunning growth of Russia’s Wagner Group

[...]

Prigozhin’s operatives schemed to support the far-right Eurosceptic EKRE party ahead of the country’s 2019 European Parliament elections, according to one of the documents.

“The cooperation started because EKRE wanted to be radically against the liberal parties, and they were happy to receive this very professionally prepared package,” said Viljar Veebel, a researcher at the Baltic Defense College.

To do so, the operatives planned to peddle some of the Kremlin’s favorite anti-Western narratives like “problems in Estonia because of the EU” and anti-NATO messages, along with campaigns against then-President Kersti Kaljulaid and the liberal Reform Party’s leader at the time, Kaja Kallas, who is now prime minister.

It’s unclear whether the operatives executed this specific plan before the European parliament elections in 2019 — the Facebook group names suggested in the document weren’t created on the social network, according a Meta spokesperson. However, the strategy is strikingly similar in tone and themes to operations in late 2018 ahead of national parliamentary elections, experts who reviewed the documents said. The experts scoured open-source networks and social media sites and found that Wagner set up groups on Facebook and Russian-language equivalent VKontakte to try to whip up social discord and push for the far right.

The hashtag #ESTexitEU mushroomed on social media, according to Estonian propaganda researchers at Propastop. Lewd memes and caricatures of Kaljulaid also started appearing on Facebook, the Estonian news outlet Postimees reported.

Ultimately, it’s hard to measure the impact of the operation but experts said the efforts were small-scale and quickly disproven. Facebook and Twitter banned accounts associated with the network.

The EKRE party declined to comment on the campaign. The Meta spokesperson confirmed that Facebook removed the “Estoners” group in late 2018 and suspected that the operation was conducted by Prigozhin’s network.
Politico 18.2.2023
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114336
Helsingin Sanomat: Ekre uhkaa virolaista tutkijaa ja mediaa oikeus­toimilla – väittää Wagner-paljastusta ”vaali­vaikuttamiseksi” 22.2.2023

"Uhkaa"? "Väittää"?

Eipä tuosta ole juuri epäselvyyttä:

Lainaus käyttäjältä: Alma Onali, HS
ARTIKKELISSA Baltian puolustuskorkeakoulun tutkija Veebel vaikutti vahvistavan tiedon siitä, että oikeistopopulistinen Ekre ja Wagner olisivat tehneet yhteistyötä.

Todisteita konkreettisesta ja tietoisesta yhteistyöstä ei ole kuitenkaan tullut ilmi. Turvallisuusasiantuntija Meelis Oidsalu pyysi ERR:n sivuilla julkaistussa kolumnissa Baltian puolustuskorkeakoulua ja kaikkia muita tahoja kertomaan, mikäli niillä on vahvistettua tietoa Ekren ja Wagnerin välisestä yhteistyöstä.

Veebel itse kommentoi osuuttaan Facebook-sivullaan. Veebelin mukaan hän ei ottanut ”asiaa esille”, vaan hänen kommenttinsa olivat tulosta ”pitkäjänteisestä työstä yhteyksien ja toimintamallien etsimiseksi”.

Veebel ja Baltian puolustuskorkeakoulu eivät vastanneet HS:n haastattelupyyntöihin.

Politico-lehti esitti aivan vaalien alla tutkija Veebelin suulla väitteen, joka leimaa Ekre-puolueen Venäjän yhteistyökumppaniksi, maanpetturipuolueeksi. Poliittisesti kallellaan olevaksi tiedetty Politico ei ota vastuuta journalistisesta ala-arvoisesta jutustaan eikä Veebel koko Ekren toiminnan ja olemassaolon motiivit kyseenalaistavasta kommentistaan.

Mitä muuta tuo on kuin vaalivaikuttamista?

Eikä Ekre väittänyt vaali­vaikuttamiseksi "Wagner-paljastusta" eli itse muistiota, kuten otsikossa on muotoiltu, vaan tutkija Veebelin herjaavaa väitettä ja sen uutisoimista totena ja todistettuna jatkojutuissa Virossa ja ympäri maailmaa.
« Viimeksi muokattu: 23.02.2023, 12:36:10 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 529
 • Liked: 12673
Suomessa ei yhtäkään eduskuntapuoluetta voi leimata Venäjä-myönteiseksi vaikka yritystä moiseen kyllä on.

Tai no siis toki Anon viritelmä mutta se ei viime vaaleissa tullut valituksi vaan loikan kautta.

Hyvin epätodennäköistä että yksikään Venäjä-myönteinen puolue myöskään saa ainuttakaan paikkaa tulevissa vaaleissa joten tuskin Venäjää edes kiinnostaa nämä vaalit. Heillä on vähän muita kiireitä tätä nykyä.

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 957
 • Liked: 7918
 • Avoimen rasistinen
^Kokdemkepu edistää korruptiota eli antaa kosolti suoria mahdollisuuksia vaikuttaa sillä helpoimmalla konstilla, eli riihikuivalla rahalla, moneen asiaan suorasti ja epäsuorasti.

Elokapinapuolueet omine sabotaasinomaisine poliittisine agendoineen aiheuttavat riitaisuutta päätöksentekoon sekä pitkässä juoksussa raakaa polarisoitumista, huomattavasti luotettavammin kuin erilaiset jatkuvasti sirpaloituvat itsetuhoiset hörhöliikkeet kentän toisella laidalla.

Näistä lähtökohdista voi päätellä että vihamieliselle vaikuttamiselle on useita eri kanavia, kysymys on vaan siitä että sekä zetalla että globoilla on yhteiset päämäärät ja mitattavat tavoitteet. Juuri siksi on monesti vaikea päätellä kenen taskusta mikäkin oman oksan sahaaminen on kustannettu.
« Viimeksi muokattu: 23.02.2023, 14:31:02 kirjoittanut Paawo »
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

"Vaaleissa ratkaistaan se, onko tulevassa hallituksessa Vihreät vai perussuomalaiset. Jokaisella äänellä on väliä." - Maria Ohisalo 10.1.2023

"Mun mielestä valta on ihanaa!" - Eva Biaudet 2021

Psalmi 12:6-10

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 438
 • Liked: 11949
« Viimeksi muokattu: 23.02.2023, 13:34:53 kirjoittanut Siili »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114336
Perjantaina Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin vaalivaikuttamisesta Suomessa ja Virossa.

Lainaus
Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntija neuvoo olemaan hereillä vaalivaikuttamisen suhteen

Viime viikolla Twitterissä nähtiin "Nato ei teitä tallenna" -viestejä suomalaisille. Kyseessä oli ilmeisesti käännösvirhe, jossa yritettiin sanoa, että "Nato ei teitä pelasta". Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Antti Sillanpää muistuttaa, että nykyään netissä saadaa valheellisia kampanjoita aikaiseksi minuuteissa.
Yle Areena 3.3.2023 (ote keskustelusta, 1 minuutti)

Lainaus
Ylen aamu-tv

6.43 Vaalihäirintä haastaa demokratiaa 7.11 Viroon valitaan uusi parlamentti sunnuntaina
Yle Areena 3.3.2023

Suomen vaalivaikuttamisesta ei esitetty tuota "Nato ei teitä tallenna" -tapausta kummempaa, mitä Huoltovarmuuskeskuksen Antti Sillanpääkään ei ottanut vakavasti. Valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta peräänkuulutti vaalivaikuttamiselle määritelmää, jotta ihan mitä tahansa epämiellyttävää käytöstä ei kutsuttaisi vaalivaikuttamiseksi, mutta määritteli sitten itse käsitteen niin väljästi ("päämäärä tuottaa häiriötä vaalikampanjalle"), että mitä tahansa huutelua tai haastamista voi kutsua vaalivaikuttamiseksi. Keskustelussa ei käynyt ilmi mitään konkreettista uhkaa, etenkään laitonta, eikä tällä saralla ole tapahtunut oikeastaan mitään, mutta puuttua kuulemma pitäisi muun muassa somejätteihin vaikuttamalla.

Loppua kohti vasemmistolainen Wass alkoi kuitenkin seota puheissaan todenteolla väittäen muun muassa, että "AfD:n istuvat kansanedustajat" yrittivät äskettäin Saksassa "vallankaappausta" "soluttautumalla liikkeeseen".

Tästä uutisten jälkeen mentiin toisella kokoonpanolla Viron vaalivaikuttamiseen. Hiljattain esillä ollut tapaus, jossa Politico-lehdessä syytettiin ilman minkäänlaisia todisteita Viron kansallismielistä Ekre-puoluetta vaaliyhteistyöstä Venäjän kanssa, käännettiin Venäjän vaalivaikuttamiseksi, vaikka kyse oli median vaalivaikuttamisesta.

Etäyhteyshaastattelussa oli Suomen Viron-instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi (ex-Yle), joka vihjaili, ettei tiedä totuutta, mutta että väitteet yhteistyöstä voivat silti olla tosia. Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen ICDS:n varajohtaja Kristi Raik puolestaan myönsi heti, että todisteita yhteistyöstä ei ole, mutta ryhtyi sitten syyllistämään Ekreä vääristä mielipiteistä, jotka mahdollistivat kohun.

Kukaan ei maininnut varsinaisten vihamielisten vaalivaikuttajien eli todistamattomia väitteitä faktoina julkaisseiden Politicon ja virolaisten lehtien roolia, eikä sitä ole käsitelty Ylellä myöskään vaalien jälkeen vaalituloksia analysoitaessa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 16 797
 • Liked: 24643
Sosiopaattinen media kiirehtii projisoimaan ja ottamaan haltuun sanan vaalivaikuttaminen.
Tästä lähtien vaalivaikuttamista on kaikki epämiellyttäväksi tai vastakkaiseksi koettu, oli totta sitten tai ei.

Vielä kun esittelevät piilo-vaalivaikuttamisen niin ollaan samassa lokerossa muiden väärikäytettyjen sanojen kanssa.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."