Petteri Orpo on sokeutunut.
Ilta-Sanomat: Petteri Orpo ei näe enää esteitä hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa – Sdp:n politiikka ”ajaa maan vararikkoon” 7.1.2023
No, ei sentään. Kunhan kieroilee.
Oletteko valmis Riikka Purran johtamaan hallitukseen, jos perussuomalaiset nousee vaaleissa suurimmaksi?
– Kokoomuksen tavoitteena on pelastaa Suomen hyvinvointiyhteiskunta ja kääntää talouden suunta. Vaalituloksen jälkeen arvioidaan, millaisella koalitiolla muutos saadaan parhaiten aikaan.
Ei vastaa kysymykseen.
KOKOOMUKSEN piiripäättäjien mielestä mieluisin hallituskumppani on perussuomalaiset MTV Uutisten välipäivinä julkaiseman kyselyn mukaan.
– Meillä on niin suurta tyytymättömyyttä Sdp:n johtaman hallituksen politiikkaa kohtaan, että se varmaan heijastelee myös sitä.
Orpon lähtökohtana on, että ensin katsotaan vaalitulos ja hallituspohja määräytyy sen perusteella, mitkä puolueet ovat valmiita tekemään muutoksen, joka hänen mukaansa on välttämätön.
Kokoomus on valmis neuvottelemaan kaikkien kanssa, myös perussuomalaisten.
Kun perussuomalaiset hajosi kesällä 2017 Jussi Halla-ahon tultua valittua puheenjohtajaksi, Orpo katsoi, ettei kokoomus voi jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, koska puolueilla ei ole sama arvopohja.
– Silloin 2017 oli minusta ennen kaikkea kyse siitä, että meillä ei ollut luottoa, että perussuomalaisten kanssa olisi pystytty toteuttamaan Sipilän hallituksen ohjelmaa. Silloin ei ollut vielä käsitystä siitä, millaiseksi puolueeksi perussuomalaiset muodostuu uuden johdon myötä. Nykyään perussuomalaisten kanssa voidaan hyvin neuvotella yhteistyöstä, kuten muidenkin puolueiden kanssa. Ei ole sellaisia esteitä.
Tämä on käyty läpi kymmeniä kertoja. Sipilän hallitus rikkoi omaa ohjelmaansa, kun taas Halla-aho vaati neuvotteluissa ainoastaan ohjelman noudattamista, eikä perussuomalaisia siksi hyväksytty hallitukseen.
Edesauttoiko hallitusyhteistyön mahdollisuuksia perussuomalaisten kanssa se, että puheenjohtaja vaihtui Jussi Halla-ahosta Riikka Purraan?
– Ei sillä ole merkitystä. Ohjelma ratkaisee ja se, että voidaan luottaa siihen, että toimitaan ratkaisukeskeisesti vastuullisen hallituspuolueen tavoin.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat ovat IS:n kyselyn mukaan hyvin samanmielisiä siitä, että velkaantuminen pitää kääntää laskuun ensi vaalikaudella ja nimenomaan leikkaamalla julkisia menoja.
Näyttääkö siltä, että tässä olisi ohjelmallisesti täydellinen pari?
– Talouspolitiikan osalta varmaan on niin, että perussuomalaisten linja on lähempänä meidän linjaamme kuin nykyisten hallituspuolueiden talouspolitiikan linja.
Orpon mielestä perussuomalaisten talouspolitiikan linjassa on kuitenkin kysymysmerkkejä, koska puolue ei ole määritellyt suhdettaan esimerkiksi kokoomuksen esittämiin uudistuksiin.
– Vaihtoehtobudjetista uskottavaa oikeistolaisen talouspolitiikan linjaa ei löytynyt.
Orpo on sanonut aiemmin, että Eurooppa-politiikan isosta linjasta ei käydä kauppaa hallitustunnusteluissa. Hänen mukaansa iso linja tarkoittaa sitä, että Suomi ei havittele eroa EU:sta tai eurosta, vaan on aktiivinen EU:n jäsen ja suhtautuu avoimesti eurooppalaiseen yhteistyöhön.
Juju onkin tuossa "avoimuudessa", joka tarkoittaa tukipaketti- ja liittovaltiohankkeiden edistämistä.
Voiko työperäinen maahanmuutto muodostua esteeksi hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa?
– Suomi ei selviä ilman työperäisen maahanmuuton merkittävää lisäämistä. Mielestäni kaikki puolueet tällä hetkellä sanovat, että töihin saa tulla. Kun työperäistä maahanmuuttoa voimakkaasti lisätään, pitää varmistaa se, että järjestelmää ei voi hyväksikäyttää. Että tänne oikeasti tullaan töihin ja kotoudutaan. Uskon, että se on ratkaistavissa.
Tarveharkinnan poistamisen lisäksi Orpo nostaa esille sertifikaatin, joka myönnettäisiin asiat hyvin hoitaville yrityksille. Yrityksillä olisi oikeus rekrytoida Suomeen työntekijöitä, mutta jos yritys laiminlyö työnantajavelvoitteitaan tai polkee työehtoja, siitä seuraisi rangaistus.
– En usko, että tämä ratkeaa palkkaamalla lisää virkamiehiä. Yritykset tietävät, mitä työvoimaa ne tarvitsevat ja sitten vain selkeä valvonta.
Orpon mielestä turhaa byrokratiaa pitää myös karsia ja työperäinen maahanmuutto keskittää omaksi tehtäväkseen yhdelle virastolle.
– Työlupien pitäisi olla päivien ja viikkojen kysymyksiä, ei kuukausien.
Saatavuusharkinnan poistaminen koskee ei-toivottavaa halpatyövoimaa ja oleskelulupakauppaa, kuten tiedämme Ruotsista, joka ainoana maana on poistanut saatavuusharkinnan. Ruotsin uusi moderaattien vetämä hallitus tulee palauttamaan sen.
Kokoomus ei esitä keinoja, joilla järjestelmän väärinkäyttö voitaisiin estää, eikä sellaisia edes ole, kun on päästy Eurooppaan asti, koska täältä poistaminen on tehty lähes mahdottomaksi. Ei se ole onnistunut nykyiselläkään maahanmuutolla, eikä väärinkäytöksiin ole tarkoituskaan puuttua, sillä juuri siihenhän kouluttamattoman halpatyövoiman suosio perustuu.