Tänään utopistit ovat olleet kovasti tohkeissaan Inkooseen kaavaillusta terästehtaasta.
..
HS:n jutussa on taustatietoa yrityksestä. Lauseesta "Suomi ei ole luvannut investointiin julkista rahoitusta." on ilmeisesti jäänyt vielä-sana pois.
Kirjoitin Ruotsin vastaavasta hankkeesta tässä:
https://hommaforum.org/index.php/topic,132493.msg3454646.html#msg3454646Jos Ruotsin vetyteräshanke toteutettaisiin täysimittaisena, se kuluttaisi puolet Ruotsin sähköstä!
Ei rahoitusta, ei omia asiantuntijoita, ei kannattavuuslaskelmia, mutta suuret aikeet ja Suomen päättäjien varaukseton tuki. Kuulostaa Guggenheimilta (terästehdas ei kelvannut norjalaisille ja sitä on tarjottu jo ties minne), etenkin kun täysin uudenlaiseen teknologiaan perustuvan neljän miljardin euron tuotantolaitoksen rahoitus selviää kuulemma vasta vuonna 2025 ja tuotannon pitäisi käynnistyä vuonna 2026.
Norjalaisten projektin motiivit lienevät vähintäänkin kyseenalaiset. Tämä Blastr Green Steel ei tarjoa muuta kun paperisuunnitelmaa. Niillä ei edes ole omia rahoja eikä mitään relevanttia alan liiketoimintataustaa.
Tulokulma näyttäisi siis perustuvan johonkin vipurahoitukseen, josta ei julkisesti puhuta, mutta minulla siitä on aavistus...
Norjalaiset eivät halunneet tätä projektia koska se olisi Hesarin jutun mukaan edellyttänyt valtavaa tuulivoiman lisärakentamista Norjaan. Vaikka vetyä voisi varastoida malmin happiköyhdyttämistä varten (johon vety olisi tarkoitus käyttää), tuulivoima on liian epävakaa taatakseen vakaan vetytuotannon. Lisäksi malmi pitää myös sulattaa jollain, ja se on käytännössä tuulisähkö jos halutaan olla "vihreitä". Säätövoimaa tarvittaisiin siis myös runsaasti.
Norjalla on ylituotantoa vesivoimasta eli säätövoimasta, ja sillä olisi voitu tasoittaa tehtaan käyttämä tuulivoima. Mutta, Norjan vesivoima on myös vientituote, jota myydään Pohjolaan ja Eurooppaan kovaan pörssihintaan. Vesivoima tuottaa siis Norjalle selvä rahaa sellaisenaan eikä sitä haluta kuluttaa vetyteräksen valmistamiseen, jonka markkinat ovat vähintäänkin kyseenalaiset. Tehdashan olisi siis kuluttanut merkittävän osan ellei jopa kaikki Norjan vientisähkön.
Ratkaisu on siirtää tuotanto vaikka Suomeen. Suomi siis rakentaisi tulivoimaa, jolloin norjalaisten ei tarvitsisi investoida siihen. Samalla Norja saisi myydä Suomelle lisää vesivoimaa (Ruotsin kautta) kompensoimaan tehtaan käyttämää tuulivoimaa. Siirtämällä tehdas Suomeen Norja pääsee siis eroon tuulivoimaongelmasta samalla kun se saa lisää sähköbisnestä ulkomailla.
Hesarin jutusta selvisi myös, että malmi tulee ulkomailta ja valmis teräs menee ulkomaille. Tehdas toimii siis vain ensivaiheen bulkkijalostajana, jonka voitot voidaan nollata yksinkertaisesti siten, että Norjalaiset myyvät omalle tehtaalleen kallista malmia ja veloittaa tuotteesta alihintaa myydessään sen takaisin itselleen. Voitot voidaan tällä tavoin siirtää norjalaiselle emoyhtiölle ja jättää Suomen verot maksamatta. Tehdas halutaan Suomeen koska Norja pystyy välttämään tullit jos tehdas on EU:n sisällä EEA-sopimuksen puitteissa.
Jos sitten tehdas floppaa, mikä on todennäköistä koska vetyteräs tulee olemaan kallista, mahdolliset tuet on sitten maksettu suomalaisten veronmaksajien taskuista.
Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, poliitikkomme ovat kohta kukkarot auki tarjoamassa rahaa norjalaisille. Kysehän on "työpaikoista" joista tuskin toteutuu edes murto-osa ainakaan suomalaisten osalta. Tukia tullaan takuuvarmalla tarjoamaan joko suoraan rahana tai lainatakuina, jotka kaatuvat suomalaisten maksettavaksi kun hanke floppaa. Suomalaiset saavat jatkossakin nauttia helvetin kalliista ja epävakaasta sähköstä kun rakennetaan yhä lisää tuulivoimaa ja tehdas joudutaan Norjan vähävesisinä vuosina pönkittämään suomalaisella ydinvoimalla.