Ministeri Lintilä antoi tv-uutisissa ymmärtää, että rahoittajakandeja on jo jonossa...
Ei rahoitusta, ei omia asiantuntijoita, ei kannattavuuslaskelmia, mutta suuret aikeet ja Suomen päättäjien varaukseton tuki. Kuulostaa Guggenheimilta (terästehdas ei kelvannut norjalaisille ja sitä on tarjottu jo ties minne), etenkin kun täysin uudenlaiseen teknologiaan perustuvan neljän miljardin euron tuotantolaitoksen rahoitus selviää kuulemma vasta vuonna 2025 ja tuotannon pitäisi käynnistyä vuonna 2026.
Guggenheimia ja Tallinna-tunnelia (Peter Vesterbackan mukaan valmis ensi vuoden jouluna) ovat myös poliitikkojen reaktiot:
Tehdas veisi melkein kymmenesosan Suomen sähköstä eli ei tosiaankaan voi nojata pelkkään tuulisähköön vaan ydinvoimaan, kuten jossain haastattelussa totesivatkin. Yhdessä SSAB:n kaavaileman tehtaan kanssa sähkökulutuksen osuus nousisi jo lähemmäs kahteenkymmeneen prosenttiin.
Mä en myös oikein pidä kovin uskottavana tuota projektia. Tässä eniten töksähtäviä juttuja:
- Vetypelkistykseen perustuvia Fe3O4 (magnetiitti)/Fe2O3 (hematiitti) sulattoja ei ole kaupan hyllyltä ostettavissa
-
Vetypelkistystä kehittävät miljardi-liikevaihdon omaavat firmat kuten SSAB, eikä niillä ole aikomustakaan tehdä teknologiastaan jaettua
- Vetypelkistys on siis tarkkaan varjeltu kehitystyön kohde, eikä tällä
Blastrilla ole edes omaa demolaitosta kasassa, eikä mitään prosessiesittelyä sivuillaan- Vetypelkistyksessä on edelleen ratkaisemattomia haasteita, mikäli
tämän kanditaattityön mainitsemia juttuja ei ole ratkaistu
- Näyttää siis siltä, että raaka-aineen vaatimukset ovat hyvin paljon korkeammat, kuin mitä perinteisessä masuunisulattamisessa vaaditaan hiilen kanssa
- Tämä ei ole "mahdotonta", mutta aika huono sijoittaja pitää olla, jos antaa Blastrille ilman teknisiä näyttöjä neljä miljardia tähän projektiin.
- Inkoon ei pitäisi tässä vaiheessa tehdä muuta kuin nyökkäillä, mutta jättää mahdolliset suojatyöpaikat, investoinnit, tonttien raivuut tekemättä. Tehdään ne sitten, kun Blastrilla on kassassa sijoittajien rahat. Muuten käy kuin Sunny Carissa tai niissä akku- ja biodiesel-tehdasprojekteissa, eli mitään ei saada aikaiseksi, mutta rahaa katoaa peruuttamattomasti.
Tuulivoimapuisto ei sinällään ole ongelma, koska sitä ei tässä projektissa tarvitse edes synkronoida valtakunnan verkkoon. Vedyn tekemiseen kelpaa tasavirta, joten koko puiston tuotanto voidaan tuoda järeillä DC-yhteyksillä tehtaan alueelle ja käyttää kaikki sähkö saatavuuden mukaan vaikkapa sen vedyn tekemiseen.
Huomattavasti käytännöllisempi olisi korkean lämpötilan helium-jäähdytteinen ydinreaktori, josta saisi n. 800-asteista prosessilämpöä 24/7, joka voidaan vielä sitten tulistaa entistä hurjempiin lämpötiloihin sähkön avulla, joka olisi tuollaisen ydinvoimalaitoksen sivutuote. Tällöin vetyä saadaan
huomattavasti korkeammalla hyötysuhteella irti, tai siis ei ainakaan tarvita älyttömiä määriä sähköä sen tuottamiseen.
Mutta tosiaan, nyt kannattaa jättää ne kuohuvat kylmään ja antaa upporikkaitten norskien hankkia se rahoitus. Se ei ole noille herroille ongelma, jos pääsevät oikeiden ihmisten kanssa juttusille ja jos sitä teknologiaa sattumalta onkin jo jossain valmiina tai ostettuna.