Kalakääre Hesarin toimittajan mopo keulii jo siihen malliin että kohta ollaan syvällä lepikossa:
https://www.hs.fi/talous/art-2000009279256.htmlMikä on Suomen vetyvisio: Pohjolan Saudi-Arabia vai Saksa?
...
Miltä kuulostaisi merenalainen kaasuputki Manner-Suomesta Ahvenanmaalle ja siitä edelleen Saksaan? Maakaasua putkessa ei kuitenkaan virtaisi, vaan puhdasta vetyä, tulevaisuuden hiilineutraalin talouden polttoainetta.
Voi kuulostaa vähintäänkin kunnianhimoiselta, ehkä jopa utopistiselta. Hankkeen vetäjien ajatus kuitenkin on, että putki voisi olla käytössä jo vuosikymmenen loppuun mennessä. Mukana hankkeessa on myös Suomen valtion kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland.
...
Kaikkiaan suunnittelupöydällä on 5 000 kilometriä vetyputkea.
...
Hankkeet ovat hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä kukaan tiedä, toteutuvatko visiot koskaan tai missä muodossaan. Vetyputkihankkeet kuitenkin konkretisoivat hyvin sen valinnan, joka Suomella on edessään: Minkä roolin haluamme uudessa vetytaloudessa? Olemmeko Pohjolan Saudi-Arabia vai Saksa?
Siitä kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä, että puhtaan vedyn ympärille kovaa vauhtia muodostuva vetytalous on Suomelle ainutlaatuinen tilaisuus.
...
Suomessa on nyt käynnissä tai pitkällä suunnittelussa merkittävä määrä puhtaan vedyn investointeja. Syitä kiinnostukseen on monia, mutta ylivoimaisesti tärkein niistä on halvan, päästöttömän sähkön saatavuus. Se on elinehto puhtaan vedyn tuotannolle, joka on hyvin sähkösyöppö prosessi.
...
[Suomen] Vahvuuksia on muitakin: hyvät sähkön siirtoyhteydet, paljon biopohjaista hiilidioksidia synteettisten polttoaineiden tuotannon tarpeisiin, kaukolämpöverkot, joihin tuotannossa syntyvä hukkalämpö saadaan hyötykäyttöön, osaavaa työvoimaa.
Jaetut kortit ovat hyvät. Nyt täytyy päättää, kuinka ne pelataan. Skenaarioita on karkeasti kaksi.
Kutsutaan ensimmäistä vaikkapa nimellä Pohjolan Saudi-Arabia.
Tässä skenaariossa Suomi houkuttelee puhtaan vedyn tuotantoinvestointeja reilusti yli oman tarpeen ja ylijäämä viedään putkia pitkin muualle Eurooppaan, etenkin Saksaan, sikäläisen teollisuuden tarpeisiin. Suomesta tulee energian ja raaka-aineiden lähde muulle Euroopalle.
...
On toinenkin skenaario, Pohjolan Saksa, teollinen suurmahti.
Siinä Suomi houkuttelee paljon puhtaan vedyn tuotantoinvestointeja, mutta yhtä lailla myös vetyä hyödyntävää teollisuutta. Suomesta ei virtaa muualle maalla vetyä vaan arvokkaita jatkojalosteita: kemianteollisuuden tuotteita, synteettisiä polttoaineita, puhdasta terästä.
Loput vetyfantasiasta linkin takaa.
Vaikuttaa siltä, että Kalakääreen agendatoimittajilla ei ole hajuakaan "vetytalouden" todellisuudesta. Vety on erinomaisen volatiili ja ihan eri aine käsiteltäväksi kun maakaasu, joten mitään putkia ei ole ihan heti tulossa yhtään mihinkään.
Ylipäätään koko putkibisneksellä ei ole mitään järkeä, ei edes alkuunkaan. Sähkön muuttaminen vedyksi, siirto putkilla ja muuttaminen takaisin sähköksi tai polttamalla suoraan, kuluttaa lähes kaiken energian mitä alunperin tuotettiin. Loppupäähän ei jää juuri mitään. Toisekseen, vetyä ei kannata tuottaa sähköllä ja siirtää tuhansia kilometrejä putkilla kun sähkö voidaan siirtää saman matkan halvoilla ja nopeasti asennettavilla merikaapeleilla loppukohteeseen, jossa sama vety voidaan tuottaa paikallisesti.
Vetyputkilla ei siis ole yhtään mitään virkaa koko prosessissa, mutta punavihreät vetytalouden hehkuttajat tietenkin haluavat keksiä mitä idioottimaisempia "vetyprojekteja", jotta saadaan luotua mielikuva jostain lähitulevaisuuden vetyutopiasta.
Ylipäätään idea, että Suomen sähköä käytettäisiin Saksan teollisuuden pyörittämiseen - vedyllä tai ilman - on täysin järjetön. Sähkö on mitä suuremmissa määrin matalan asteen jalostustuote, jonka varassa tätä ns. "hyvinvointivaltiota" ei mitenkään voida ylläpitää. Etenkin jos joudumme tuomaan Saksasta kaikki se tavara, jota Suomen sähköllä on tuotettu, rahat häviävät ulkomaille nopeammin kun sitä tulee sisään.
Kalakääre puffaa vetytaloutta ennen vaaleja pönkittääkseen katastrofaalisesti epäonnistunutta vihreää agendaa. Näillä naiiveilla ja ymmärtämättömillä vetyjutuilla pyritään luomaan mielikuva, että sähkön törkeä hinta on vain tilapäistä, ja kunhan saadaan lisää epävarmaa tuulivoimaa ja "vetysijoituksia" maahan, niin kohta ollaan "Pohjolan Saudi-Arabian" vetysheikkejä koko porukka.
Hehkutetut "vetyinvestoinnit" elävät tasan tarkkaan niin kauan, kun veronmaksajilta voidaan nyhtää rahaa "selvityksiin", "kartoituksiin" ja "arviointeihin". Typeriä ja tietämättömiä kana-aivojahan riittää politiikassa yllin kyllin, joten kyllä aina kannattaa "selvittää" tukien ja lainojen varassa mitä lennokkaimpia projekteja vaikka niiden realismi on tasan nolla.