Kirjoittaja Aihe: Suomen ja Viron välisessä kaasuputkessa reikä ja paineenlaskua  (Luettu 42868 kertaa)

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 331
 • Liked: 15879
 • Manner-Suomen Tasavalta
^Mitä enemmän tällaisia ihmeellisyyksiä tulee ilmi, sitä enemmän tulee mieleen, että viranomaiset antoivat tahallaan laivan "paeta" kun se kulki paluumatkalla Pietarista Suomenlahden läpi. Jos tapaus jää selvittämättömäksi, ei viranomaistenkaan möhläyksiä tutkita. :(
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 203
 • Liked: 8488
^Mitä enemmän tällaisia ihmeellisyyksiä tulee ilmi, sitä enemmän tulee mieleen, että viranomaiset antoivat tahallaan laivan "paeta" kun se kulki paluumatkalla Pietarista Suomenlahden läpi. Jos tapaus jää selvittämättömäksi, ei viranomaistenkaan möhläyksiä tutkita. :(

Juuri näin tuossa tehtiin.

EDIT: Ihan oikeasti nyt pitäisi jo alkaa päitä putoilemaan. Ei saatana näin voi toimia. Sekä poliitikot että viranomaiset on Meillä Töissä! Ei mikään klubi, joka touhuaa ja suojelee toisiaan.
« Viimeksi muokattu: 03.11.2023, 20:25:47 kirjoittanut L. Brander »
Varautumisen suurvalta

Penan kaveri Eki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 761
 • Liked: 3742
 • EU asetuksen mukaan pätevä henkilö

HS 3.11.2023
Lainaus
HS:n hankkimat ääninauhat paljastavat: Kiinalaisalus vastasi viranomaisten kutsuun

Helsingin Sanomat hankki viranomaisten äänitallenteen, joka sisältää kiinalaisen Newnew Polar Bear -aluksen ja Suomen viranomaisten välistä radioliikennettä.
...
Seuraavan kerran VHF-kanava särähti kello 20.48. Tuolloin oli kulunut noin kuusi minuuttia siitä, kun Newnew Polarin Bearin edustaja oli luvannut lukea merivartioston viestin. Nyt kiinalaisalus kutsui itse Suomen merivartiostoa, kahteen kertaan.
...
...
Lisätty:
Viimeisissä radioviesteissä merivartiosto siis pyysi siirtämään keskustelun avoimelta kanavalta kanavalle 14.

Tällä kanavalla mahdollisesti jatkuneen keskustelun sisällöstä ei ole tietoa. HS:n saamalla tallenteella kuuluu ainoastaan avoimilla kanavilla 16 ja 60 käyty keskustelu.
...
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009968634.html

VHF kanava 16 on yleinen kutsukanava ja laissa mainitaan erikseen, että siten se on yleisesti vastaanotettavaksi tarkoitettua. Kaikki muu viestintä on ulkopuolisten osalta lähtökohtaisesti salassa pidettävää ja myös hyödyntämiskiellossa*:

Lainaus käyttäjältä: Finlex
Yleisesti vastaanotettavaksi tarkoitettua radioviestintää ja sen välitystietoja saa käsitellä, jollei laissa toisin säädetä. Tällaisena radioviestintänä pidetään:
...
3) yleisellä kutsukanavalla harjoitettavaa radioviestintää;
...
Se, joka on ottanut vastaan tai muutoin saanut tiedon sähköisestä viestistä, radioviestinnästä tai välitystiedosta, jota ei ole hänelle tarkoitettu, ei saa ilman viestinnän osapuolen suostumusta ilmaista tai käyttää hyväksi viestin sisältöä, välitystietoa tai tietoa viestin olemassaolosta, ellei laissa toisin säädetä.
    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140917#a917-2014

Eli ei tiedetä, onko kanavalla 14 mahdollisesti jatkettu keskustelua ja mitä sillä kanavalla sitten kaverattu. Jos on jatkettu yhteydenpitoa, olisi luontevaa että keskustelut viranomaisten kuulemispyynnöstä käytäisiin radioasemien välillä, siihen tarkoitetulla toisella kanavalla, eikä yleisellä kutsukanavalla. On siis hyvin mahdollista, että aluksen päällystö on kanavalla 14 aikatauluihin vedoten, haistattanut merivartiostolle jotain hyvin ja pitkään käynyttä.


* Tästä ikivanhasta Radiolain perua olevasta kekkoslovakian jäänteestä on käyty keskustelua, että missään muualla länsimaissa ei ole tällaisia rajoitteita, varsinkin kun osapuolet voivat nykyään käyttää salausteknologioita, jos haluavat estää muita vastaanottamasta tai hyödyntämästä lähetyksien viestittelyä.

Lisäksi kyseinen laki sähköisen viestinnän palveluista, on ristiriidassa ilmailulain kanssa, missä nimenomaan velvoitetaan ilma-aluksen päällikköä, hyödyntämään hänen eri menetelmin vastaanottama tieto ilma-aluksen ympäristöstä ja likenteestä)
Sepittelee, koska sepitekin voi toimia oikein hyvin

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 203
 • Liked: 8488
Niin mikäli juttua jatkettiin kanavalla 14, olisi poliisi ja rajavartiolaitos voinut kertoa asiasta meille. Ei sitä keskustelua tarvitse julkaista, mutta sanoa, että haistatti vittua. Polar Bear ei anna millään tavalla vastentahtoista kuvaa tuolla kanavalla 16. Sehän kutsuu meripelastuskeskusta useita kertoja. EDIT: Siis kutsuu useita kertoja luettuaan rajavartiolaitoksen alukselle lähettämän viestin!

Tää koko juttu on haissut alusta saakka.

EDIT2: Lainaan ducin viestiä. Poliisin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien on tunnettava laki. Onhan heillä poliisilakimiehiä ja sotilaslakimiehiä, jos tavallinen puupää ei osaa. Aikaa oli reagoida ja selvittää.Poliisi ei toiminut tässä tapauksessa välttämättä parhaalla mahdollisella tavalla. Kuka lienee vastuussa juridisen ratkaisun tekemisestä KRP:ssa, tutkinnanjohtaja Lohi vai lafkan pomo Lardot?

Lainaus
Merioikeuden professori: Suomella olisi ollut oikeus pysäyttää kaasuputkirikosta epäilty kiinalaislaiva
Pysäyttäminen olisi ollut mahdollista vetoamalla ympäristövahingon selvittämiseen. Nyt alus jatkoi matkaansa eikä suostunut tutkittavaksi.

Suomen viranomaiset olisivat ympäristövahinkoon vedoten voineet pysäyttää Newnew Polar Bear -konttilaivan lokakuussa Suomenlahdella, arvioi merioikeuden professori Henrik Ringbom Åbo Akademista. Kiinalaisaluksen epäillään liittyvän meren pohjassa kulkevan Balticconnector-kaasuputken rikkoutumiseen 8. lokakuuta.

”Asia ei ole mustavalkoinen mutta tässä olisi voinut vedota myös ympäristönäkökulmaan. Kansainvälisessä merioikeuden yleissopimuksessa määritellään tarkkaan rantavaltion oikeudet tutkia aluksia talousvyöhykkeellä, jos kyse on ympäristörikkeen selvittämisestä. Kaasuputken katkeaminen ja sitä seurannut kaasuvuoto ovat myös ympäristöongelmia.”

Viranomaisten mukaan kiinalaislaivaa ei voitu pysäyttää, koska se ei ollut lähimpänä rannikkoa sijaitsevilla Suomen aluevesillä, vaan aluevesien jatkeena olevalla talousvyöhykkeeksi kutsutulla alueella.

”On selvää, että asia olisi ollut yksinkertaisempi, jos laiva olisi ollut Suomen aluevesillä. Mutta asiaa säätelevässä YK:n merioikeusyleissopimuksessa on erikseen mainittu ympäristöhaittojen selvittäminen perusteeksi laivan pysäyttämiselle.”

Pysäyttämispäätöstä tehtäessä on Ringbomin mukaan punnittava syntyneen ympäristövahingon laajuutta sekä sitä, kuinka todennäköisesti pysäytettävä laiva on syyllinen vahinkoon.

”Toimivaltaa muiden rikkeiden osalta ei ole erikseen määritelty, mutta näihin tilanteisiin löytyy yleinen tasapainotussääntö, jonka mukaan eri tahojen intressit talousvyöhykkeellä on punnittava tasapuolisesti. Eli ei se mene niin, että jos laiva on talousvyöhykkeellä, pitää vain nostaa kädet pystyyn ja todeta, että antaa mennä vaan.”

Hong Kongiin rekisteröity konttialus NewNew Polar Bear kulki 8. lokakuuta Suomenlahdella itään matkalla Pietariin. Laivaliikenteen seurantatietojen perusteella alus oli täsmälleen Balticconnector-maakaasuputken kohdalla silloin kun se katkesi.

NewNew Polar Bear oli 11. lokakuuta palaamassa takaisin Pietarista Suomen ja Viron välissä kulkevaa syväväylää. Silloin putkirikkoa tutkiva keskusrikospoliisi KRP oli jo todennut, että kiinalaislaivalla saattoi olla jotain tekemistä putken katkeamisen kanssa. Merivalvontatiedot täsmäsivät putkirikon ajan ja paikan kanssa, lisäksi viranomaishavaintojen mukaan laivasta puuttui toinen etuankkuri.

- -

Periaatteessa viranomaiset voivat pysäyttää vastaanhangoittelevan aluksen nousemalla sen kyytiin veneestä tai helikopterista. KRP:n mukaan poliisilla ei tässä tapauksessa kuitenkaan ollut ”juridisia perusteita pakkotoimenpiteisiin”.

- -
Korostus minun.

https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/merioikeuden-professori-suomella-olisi-ollut-oikeus-pysayttaa-kaasuputkirikosta-epailty-kiinalaislaiva/
« Viimeksi muokattu: 03.11.2023, 22:20:46 kirjoittanut L. Brander »
Varautumisen suurvalta

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 331
 • Liked: 15879
 • Manner-Suomen Tasavalta
Edellä esitetyt spekulaatioskenaariot ovat juuri sen tiedustelueverstin luennon mukaista hämäystä. Jätetään teoreettisia jossittelun mahdollisuuksia ja länkkäri alkaa oikeasti jumittaa, voiko olla niinkin.

Tämä on ikävä tilanne. Toivottavasti tuo luento oli vilpittömin mielin esitetty. Eikä esimerkiksi niin että "muistakaa, jos nyt kyseenalaistat viranomaisten selityksen, ajat Kremlin asiaa". :(
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Lyyti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 723
 • Liked: 6524
 • Sananvapaustaliban.
Uuden tiedon valossa voi olla kyse meidän viranomaistemme totaalikykenemättömyydestä ja siten tuo tahallisuus tulee kyseenalaiseksi. Olin siltä osin väärässä ja pehmennän kantaani.

Tämä oli kuitenkin ensimmäinen tieto, joka järkevästi kyseenalaisti pahantahtoisuuspäätelmän. Täällä esitettiin kaikenlaista "entäpä jos olivat ihan tööt eikä ollut tahallista, tietysti tuli morkkis" -tason spekulaatiota. Nuo tyypit ajelevat isoja laivoja pitkin maailman meriä työkseen. Kyllä he osaavat ankkureitansa käyttää.

LISÄYS: Joudun vastentahtoisesti muuttamaan ajatteluani Hanlonin partaterän hengessä. Ei pidä selittää toisen osapuolen pahantahtoisuudella sitä, minkä voi selittää suomalaisten virkamiesten epäpätevyydellä.
« Viimeksi muokattu: 04.11.2023, 05:26:39 kirjoittanut Lyyti »
Vastuullista öyhötystä vuodesta 2017.

Vale, emävale, yle.

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Seikka, että myrskytuulessa seilaavan laivan ankkuri tarttui kaasuputkeen, sehän kertoo, että kaasuputki kulki merenpohjaa pitkin niin, että se oli ennalta arvattavissa, että laivan ankkuri takertuu kaasuputkeen kuin virvelin uistimen koukku kaislaan.

Ehkä kaasuputken rakentaneet insinöörit kertovat totuuden, että laskimme kaasuputken merenpohjaan tietoisina, että se on vain ajan kysymys, että laivan ankkuri takertuu kaasuputkeen kuin virvelin uistimen koukku kaislaan. 

Tietenkin se on kallista rakentaa kaasuputki sillä tavalla, että merenpohjaan laitettu kaasuputki on kaivettu uraan niin, että laivojen ankkurit eivät takerru kaasuputkeen.

Suomen tärkeimmät sähköntuottajat ovat fissioreaktorit ja vesivoima. Maakaasun osuus Suomen sähköntuotannossa on pieni. Suomelle maakaasu on varavoima.

https://ourworldindata.org/grapher/electricity-prod-source-stacked?country=~FIN
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Cassa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 138
 • Liked: 370
Täytyy muistaa, että kaasuputken läheisyydessä, eikä väylällä muutenkaan saa laskea ankkuria. Lisäksi aluksen on aina ilmoitettava viranomaisille ankkuroinnista.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 685
 • Liked: 65373
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Seikka, että myrskytuulessa seilaavan laivan ankkuri tarttui kaasuputkeen, sehän kertoo, että kaasuputki kulki merenpohjaa pitkin niin, että se oli ennalta arvattavissa, että laivan ankkuri takertuu kaasuputkeen kuin virvelin uistimen koukku kaislaan.

Ehkä kaasuputken rakentaneet insinöörit kertovat totuuden, että laskimme kaasuputken merenpohjaan tietoisina, että se on vain ajan kysymys, että laivan ankkuri takertuu kaasuputkeen kuin virvelin uistimen koukku kaislaan. 

Tietenkin se on kallista rakentaa kaasuputki sillä tavalla, että merenpohjaan laitettu kaasuputki on kaivettu uraan niin, että laivojen ankkurit eivät takerru kaasuputkeen.

Hmmm. tuota.

Kun siellä menee pari melko suurta Nordstream putkea Suomenlahden pituussuunnassa, ja sinun pitäisi poikkisuunnassa näihin nähden kaivaa uraan seuraava putki, niin mitenkäs sen teet, kun kaikki putken liitokset hitsataan pinnalla laivassa, joka sitten laskee putkea meren pohjaan.

Yllättäen ankkuri-insidentti tapahtui melko lähellä Nordstreamien linjaa, jolloin putki on pakostakin irti pohjasta.

Itämeren pohjassa on sedimenttiä ja lietettä siinä määrin, että kaikki sinne laskettu painuu ajan mittaan sinne töhnään enemmän tai vähemmän, mutta tähän päivään asti ei ole ollut tarvetta merikaapeleita tai putkia juurikaan haudata. Nyt propellipäät varmaan tehtailevat kovaa tahtia patentteja erilaisista myyristä, joilla putki tuupataan rannalta toiselle metrin syvyydessä pohjasedimentissä 60 kilometrin matkan.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 520
 • Liked: 2060
YLE:
Lainaus
Venäläinen tietoliikennekaapeli rikki Suomenlahdella

Venäläinen tietoliikennetoimija Rostelecom ilmoitti kaapelin rikkoutumisesta Suomelle 12. lokakuuta.

Laura Kangas
12:58

Päivitetty 13:03

Venäläinen tietoliikennekaapeli on rikkoutunut Suomenlahdella, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Venäläinen korjausalus Spasatel Karev on parhaillaan paikalla korjaamassa vauriota.

Venäläinen tietoliikennetoimija Rostelecom ilmoitti kaapelin rikkoutumisesta Suomelle 12. lokakuuta.
...
Noin tuhannen kilometrin mittainen Baltika-kaapeli kulkee Pietarin ja Kaliningradin välillä. Se kulkee osittain Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeiden läpi.
...
https://yle.fi/a/74-20058825
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Reino Rivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 512
 • Liked: 1736
YLE:
Lainaus
Venäläinen tietoliikennekaapeli rikki Suomenlahdella

Venäläinen tietoliikennetoimija Rostelecom ilmoitti kaapelin rikkoutumisesta Suomelle 12. lokakuuta.

Laura Kangas
12:58

Päivitetty 13:03

Venäläinen tietoliikennekaapeli on rikkoutunut Suomenlahdella, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Venäläinen korjausalus Spasatel Karev on parhaillaan paikalla korjaamassa vauriota.

Venäläinen tietoliikennetoimija Rostelecom ilmoitti kaapelin rikkoutumisesta Suomelle 12. lokakuuta.
...
Noin tuhannen kilometrin mittainen Baltika-kaapeli kulkee Pietarin ja Kaliningradin välillä. Se kulkee osittain Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeiden läpi.
...
https://yle.fi/a/74-20058825
Mistä tiedetään että Venäjän kaapeli on rikki? Uskotaanko tässä vain Venäjän sanaan?
Voihan Venäjä sumuttaa jotta heidänkin kaapeli rikkoutui samoihin aikoihin eli eivät mukamas voi ainakaan olla syyllisiä.

Murkula

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 1 783
 • Liked: 3345
 • Ex-mersupersu
Mistä tiedetään että Venäjän kaapeli on rikki? Uskotaanko tässä vain Venäjän sanaan?
Voihan Venäjä sumuttaa jotta heidänkin kaapeli rikkoutui samoihin aikoihin eli eivät mukamas voi ainakaan olla syyllisiä.
Kyllä sen oikein näkee, että eivät vain ne poliitikot, vaan myös ne jotka niitä äänestää...
Me suomalaiset olemme niin poliittisesti tyhmä kansa, että oikein ansaitsemme kuolla sukupuuttoon.

Ignore: Don Nachos, Ajatolloh, Puuha-Pepe, Sir, Justustr, Joutselkä, Vastarannan Kiiski, Hämeenlinnan Oraakkeli, Caucasian, Viisitoista

pingviini

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 617
 • Liked: 464

Mistä tiedetään että Venäjän kaapeli on rikki? Uskotaanko tässä vain Venäjän sanaan?
Voihan Venäjä sumuttaa jotta heidänkin kaapeli rikkoutui samoihin aikoihin eli eivät mukamas voi ainakaan olla syyllisiä.

Kait sen tutkimiseen joitain työkaluja on. Tämä ei ainakaan kerro kovin isosta notkahduksesta Rostelecomin liikenteessä Balticconnectorin rikon aikoihin https://radar.cloudflare.com/traffic/as12389?dateRange=12w


Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 331
 • Liked: 15879
 • Manner-Suomen Tasavalta
Kaikenlaiset rikkimenemiset ovat tietysti aina ikäviä asioita, mutta tässä tapauksessa Venäjän kaapelin rikkimenemisessä on hyviäkin puolia:

1. Jos Venäjältäkin meni jotakin rikki, ei kyseessä ole Venäjän sabotaasi. Voimme huokaista helpotuksesta.

2. Epäilty laiva kulkee Kiinan ja Venäjän välillä. Jos laivasta puuttui ankkuri kun se saapui Pietariin, Venäjä varmaankin tietää asiasta. Suomen viranomaiset löysivät jonkin irronneen ankkurin Suomenlahden pohjasta, eli venäläiset pystyvät päättelemään, mitä tapahtui, ja laivan miehistö ja varustamo eivät pysty asiaa kiistämään. Meren pohjassa on vaurioita, raahausjälki, ja ankkuri, ja teidän laiva meni siitä ja nyt teidän laivasta puuttuu ankkuri.

Varustamo joutunee myöntämään tapahtuneen, ja maksamaan vahingot. Jos tähän ei suostuta, loppuu vasta alkanut liikenne Venäjälle. Ja käsittääkseni Kiinassa myös jotkut viranomaiset olivat mukana aloitusjuhlassa, joten viranomaisetkin voivat menettää kasvonsa, mikä olisi varustamolle ehkä vielä pahempi ongelma kuin venäläisten äkäiset vaatimukset.

Mistä tiedetään että Venäjän kaapeli on rikki? Uskotaanko tässä vain Venäjän sanaan?
Voihan Venäjä sumuttaa jotta heidänkin kaapeli rikkoutui samoihin aikoihin eli eivät mukamas voi ainakaan olla syyllisiä.

Jos varustamo myöntää syyllisyytensä vahinkoon, ja maksaa korvaukset, yksinkertaisin selitys on että noin myös tapahtui.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

MinäVuan

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 267
 • Liked: 313
Kaikenlaiset rikkimenemiset ovat tietysti aina ikäviä asioita, mutta tässä tapauksessa Venäjän kaapelin rikkimenemisessä on hyviäkin puolia:

1. Jos Venäjältäkin meni jotakin rikki, ei kyseessä ole Venäjän sabotaasi. Voimme huokaista helpotuksesta.

2. Epäilty laiva kulkee Kiinan ja Venäjän välillä. Jos laivasta puuttui ankkuri kun se saapui Pietariin, Venäjä varmaankin tietää asiasta. Suomen viranomaiset löysivät jonkin irronneen ankkurin Suomenlahden pohjasta, eli venäläiset pystyvät päättelemään, mitä tapahtui, ja laivan miehistö ja varustamo eivät pysty asiaa kiistämään. Meren pohjassa on vaurioita, raahausjälki, ja ankkuri, ja teidän laiva meni siitä ja nyt teidän laivasta puuttuu ankkuri.

Varustamo joutunee myöntämään tapahtuneen, ja maksamaan vahingot. Jos tähän ei suostuta, loppuu vasta alkanut liikenne Venäjälle. Ja käsittääkseni Kiinassa myös jotkut viranomaiset olivat mukana aloitusjuhlassa, joten viranomaisetkin voivat menettää kasvonsa, mikä olisi varustamolle ehkä vielä pahempi ongelma kuin venäläisten äkäiset vaatimukset.

Mistä tiedetään että Venäjän kaapeli on rikki? Uskotaanko tässä vain Venäjän sanaan?
Voihan Venäjä sumuttaa jotta heidänkin kaapeli rikkoutui samoihin aikoihin eli eivät mukamas voi ainakaan olla syyllisiä.

Jos varustamo myöntää syyllisyytensä vahinkoon, ja maksaa korvaukset, yksinkertaisin selitys on että noin myös tapahtui.

En usko, että mitään on mennyt rikki tai sitten on ryzzän omaa puuhastelua omien sabotaasien peittelyksi.
« Viimeksi muokattu: 06.11.2023, 22:06:23 kirjoittanut MinäVuan »

salakana

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 211
 • Liked: 699

Mistä tiedetään että Venäjän kaapeli on rikki? Uskotaanko tässä vain Venäjän sanaan?
Voihan Venäjä sumuttaa jotta heidänkin kaapeli rikkoutui samoihin aikoihin eli eivät mukamas voi ainakaan olla syyllisiä.

Kait sen tutkimiseen joitain työkaluja on. Tämä ei ainakaan kerro kovin isosta notkahduksesta Rostelecomin liikenteessä Balticconnectorin rikon aikoihin https://radar.cloudflare.com/traffic/as12389?dateRange=12w
Tietoliikennekaapeli on ihanan ympäripyöreä termi, eikä sitä kukaan aateekoo-nörttitermein näytä tarkentavan. Jos nyt oletetaan kyseessä olevan julkisen inttternetverkon kaapelin niin nips-naps katkeaminen näkyy bgp-pohjaisessa globaalissa runkoverkossa uudelleenreitityksinä. Pro-tip: eipä näytä, lähteenä omat exabgp monitorit - julkista dataa kaipaavat googlaavat jonkun lookinglassin ja kattovat ihan itte.

Mutta koska tietoliikenne voi olla mitä vain niin asian voi todistaa vain sukelluskelpoiset toimijat.

edit: Lisäyksenä teknistä jargonia: tietoliikennekaapeli voi olla käyttötarkoituksessa missä hyvänsä ja vain yksi niistä on julkinen internet eli runkoverkko. Ei voida siis todistaa suuntaan tai toiseen kaapeliviasta mitään jos oletetaan kyseessä olleen spesifisti julkisen internet-liitynnän. Se olisi yhtälailla ainoa julkisista datalähteistä nähtävä asia. Noin karikatyyrinä voihan se olla tietoliikennekaapeli vaikka sotilasviestintään, eikä tällöin sen toimintakunnosta tiedä ulkopuoliset.
« Viimeksi muokattu: 06.11.2023, 22:29:10 kirjoittanut salakana »

Penan kaveri Eki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 761
 • Liked: 3742
 • EU asetuksen mukaan pätevä henkilö
Ei nyt mikään absoluuttinen testi, mutta TIS-Dialog on kaliningradilainen ISP. Jos DNA:n verkosta katsoo reitityksen heidän joihinkin kuluttajaliittymien ip-osoitteisiin, niin menee se tällä hetkellä Latvian kautta. (Voi olla, että aina mennyt)

Koodia: [Valitse]
Tracing route to ppp31-192-137-138.tis-dialog.ru [31.192.137.138]:
...
  5    18 ms    20 ms    21 ms  lah1-sr21.net.dnaip.fi [62.78.100.208]
  6    21 ms    21 ms    19 ms  hel4-sr2.dnaip.fi [217.78.199.10]
  7    23 ms    23 ms    17 ms  retn-T1025284.o.dnaip.fi [217.78.199.11]
  8    52 ms    26 ms    24 ms  ae4-8.RT.RTC.RIX.LV.retn.net [87.245.234.53]
  9    79 ms    67 ms    61 ms  GW-TISDialog.retn.net [87.245.242.22]
 10     *        *        *     Request timed out.
 11     *        *        *     Request timed out.

Ja toisen paikallisen ISP:n Етайп ip reitittyy Tukholman kautta:

Koodia: [Valitse]
Tracing route to 109-237-1-113.koenig.ru [109.237.1.113]:
...
  5    35 ms    17 ms    20 ms  lah1-sr21.net.dnaip.fi [62.78.100.208]
  6    30 ms    23 ms    27 ms  netnod-ix-ge-b-sth-1500.dnaip.fi [194.68.128.152]
  7    40 ms    35 ms    33 ms  netnod-ix-ge-b-sth-1500.ttk.ru [194.68.128.212]
  8     *        *        *     Request timed out.
  9    70 ms    52 ms    55 ms  etype-gw.transtelecom.net [217.150.36.29]
 10     *        *        *     Request timed out.
 11     *        *        *     Request timed out.
 12    55 ms    54 ms    53 ms  109-237-1-113.koenig.ru [109.237.1.113]

Kuten reitittyy myös Rostelekomin ip-osoite Tukholman kautta. Tuntuu oudolta, että Rostelekom reitittäisi liikenteen muiden operaattorien kautta, kun on kaapeli omasta takaa. Tämän perusteella olisin taipuvainen uskomaan, että kaapeli on oikeasti poikki.

Koodia: [Valitse]
Tracing route to 78.36.205.242:
...
  5    35 ms    16 ms    22 ms  lah1-sr21.net.dnaip.fi [62.78.100.208]
  6    36 ms    25 ms    24 ms  netnod-ix-ge-b-sth-1500.dnaip.fi [194.68.128.152]
  7    40 ms    31 ms    27 ms  netnod-ix-ge-b-sth-1500.rt.ru [194.68.128.182]
  8    34 ms    46 ms    50 ms  bbn.nwtelecom.ru [212.48.204.117]
  9    35 ms    34 ms    33 ms  78.36.205.242

Löytyykö siis jonkun ISP:n reititys, joka tällä hetkellä menisi Pietarista suoraan Kaliningradiin, joka menisi silloin oletettavasti myös Rostelekomin väitetysti rikotun Baltica-kaaplin kautta?
« Viimeksi muokattu: 06.11.2023, 23:46:59 kirjoittanut Penan kaveri Eki »
Sepittelee, koska sepitekin voi toimia oikein hyvin

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 685
 • Liked: 65373
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Mielenkiintoista tässä on taas se, että viasta ilmoitetaan vasta nyt. Sitten mainitaan, että se on rikkunut samoihin aikoihin samoilla seuduilla kuin kaasuputki....

Mutta... BA-dUMM-TSSS!  Jo päivää aiemmin, eli 7.10....

Eli eikö ensimmäinen yritys osunut, ja piti seuraavana päivänä yrittää uudelleen. Oma kaapelivaurio salattiin siksi, että haluttiin pitää koko juttu salassa. Nyt kun rikkoja on tiedossa, voidaan jo vähän avata verhoa, että meni siellä vahingossa omakin kaapeli mutta jo edellisenä päivänä.

Tämä tarkoittaisi:
1) Ryssä päättää rikkoa balticconnectorin.
2) 7.10 myrskyssä joku laiva naaraa kaasuputken ympäristöä, mutta tuloksena on oman kaapelin katkeaminen.
3) Tästä ollaan hys hys
4) 8.10 Newnew polar bear pudottaa ankkurin jo hyvissä ajoin ja naaraa pari kaapelia kaasuputken lisäksi
5) polarbear jää kiinni sabotaasista
6) Ryssän on pakko mennä korjaamaan omaa kaapelia, joten on pakko myöntää että joo sekin on poikki. Tiedä sitten onko päivämäärä oikein vai onko sekin keksitty.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 203
 • Liked: 8488
Laitetaan tämä tänne, että on aikakirjoissa muistissa ja auttaa muodostamaan aikajanaa.

IL 10.11.2023
Lainaus

Epäilykset vahvistuvat: Ankkurissa vaurioituneen kaasuputken maalia


Kaasuputkivaurion tutkinnat etenevät.


Poliisitutkimukset ovat vahvistaneet epäilyä siitä, että Balticconnector-kaasuputken läheisyydestä merestä nostettu ankkuri kuuluu Newnew Polar Bear -alukselle.
...
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1be192db-a0be-4862-8b7d-a952c53cadff
Varautumisen suurvalta

Penan kaveri Eki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 761
 • Liked: 3742
 • EU asetuksen mukaan pätevä henkilö
Uskomatonta. Saman suht äsken perustetun varustamon laiva joutuu huoltamaan moottorit öbaut samassa kohdassa, missä varustamon toinen laiva kuukausi aikaisemmin veti putket ja kaapelit paskaksi Inkoon ja Paldiskin välillä.

Sattumia aivan liikaa nytten.

Lainaus
Venäjältä lähtenyt Newnew Panda 1 -alus pysähtyi Suomenlahdelle yli 2 tunniksi
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/94345d05-ff70-443b-8e32-9fa2ecc50d40
Sepittelee, koska sepitekin voi toimia oikein hyvin

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 685
 • Liked: 65373
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Uskomatonta. Saman suht äsken perustetun varustamon laiva joutuu huoltamaan moottorit öbaut samassa kohdassa, missä varustamon toinen laiva kuukausi aikaisemmin veti putket ja kaapelit paskaksi Inkoon ja Paldiskin välillä.

Sattumia aivan liikaa nytten.

Lainaus
Venäjältä lähtenyt Newnew Panda 1 -alus pysähtyi Suomenlahdelle yli 2 tunniksi
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/94345d05-ff70-443b-8e32-9fa2ecc50d40

Venäjä käy hybridisotaa. Seuraavaksi joku newnew elephant ja sitten newnew honey badger pörrää ristiin rastiin ja sekottaa Suomen median, rajavalvonnan ja sotilastarkkailun.

Tuossa väistämättä tuli tämän newnew panda-uutisen aikaan mieleen, kun teslanomistajat siirtelivät kelloja eteenpäin, että Teslat eivät lähde lataamaan ennen kuin Olkiluoto laulaa taas, jotta mitäpä jos Olkiluodon anturivika olikin ryssän jonkun desantin sabotaasi?

Kun sitten yhdistetään olkiluodon alasajo ja samaan aikaan joku newnew donkey repii merikaapelit paskaksi... Inkoon LNG-paattikin voisi alkaa vuotaa samoihin aikoihin.

Toivottavasti tulee leuto talvi.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

mmm

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 254
 • Liked: 1138
Luin päivällä iltapulun artikkelin jostain newnew:stä, ja mieleeni syöpyi yksityiskohta. Toimittaja oli kysynyt(vapaasti lainaten) tapahtuiko konerikko kaasuputken / merikaapelin päällä, johon merivartiosto oli todennut ettei halua spekuloida.
Mitä vitun spekuloimista on vastauksessa kysymykseen, johon on kaksi vaihtoehtoista vastausta?

Haluatko puuroa aamupalaksi? En halua spekuloida...

edit: ja saatanan viranomainen vielä
Eläköön Suomi ja Åland ja Sulo ja
brr..brr..brr...bruttokansantulo.

Reino Rivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 512
 • Liked: 1736
Kaasuputken rikkoja tiedetään. Miksei sanktioasia etene? Puristetaanko täällä vain nyrkkiä taskussa ja se siitä?

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 685
 • Liked: 65373
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Kaasuputken rikkoja tiedetään. Miksei sanktioasia etene? Puristetaanko täällä vain nyrkkiä taskussa ja se siitä?

Jos leikitään, että se oli vahinko, jostain voi löytyä joku vakuutusyhtiö, joka maksaa viulut. Jos taas se oli tahallinen, niin on turha odottaa korvauksia mistään.

Halutaanko totuus vai rahaa?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 331
 • Liked: 15879
 • Manner-Suomen Tasavalta
^Ja tahallinen teko olisi kansainväliseen infraan kohdistunut sabotaasi. Tämä olisi vakava syytös, joten sitä ei ehkä haluta esittää. Suomi, Viro, EU ja Nato joutuisivat toisaalta sanomaan, että kiinalainen firma oli tässä osallisena, mutta toisaalta kuitenkin säilyttämään normaalit suhteet Kiinaan. Se näyttäisi ulospäin oudolta matelulta, että säilytämme normaalit suhteet kaikesta huolimatta.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 223
 • Liked: 51088
Meri­kaapelissa vakava häiriö Suomen ja Viron välillä

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010147411.html

Lainaus
SUOMEN ja Viron välillä kulkeva tasasähköyhteys EstLink 2 on irronnut verkosta kello 0.10, kertoo Fingrid.

Kun yhteys irtosi, tehonsiirto oli 130 megawattia Virosta Suomeen. Häiriön syytä selvitetään.

Fingridin mukaan häiriö ei ole vaikuttanut Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuteen. 

Lainaus
Fingridin johtava asiantuntija Timo Kaukonen kertoo, että vian syytä on vielä vaikea arvioida. Se voi olla kaapelissa tai esimerkiksi päätelaitteissa.

– Se että mikä se lopulta on, niin sitä yritetään tässä selvittää.

Kaukosen mukaan kaapelin toimintaa mitataan. Näin selvitetään, pysyykö jännite.

– Mittaustekniikalla pystytään paikallistamaan sitä vikaa. Onko se meri- vai maakaapeliosuudella vai missä? Tämäntyyppisiä mittausjärjestelmiä on käytettävissä.

Koko juttu linkistä.

Reino Rivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 512
 • Liked: 1736
Joko korvauksia on saatu? Mitä rikkomisen aiheuttanut laivayhtiö on vastannut? Suomi on vässykkä, jatkossa voi tuommoista tehdä ja jäädä kiinni, mutta sanktiota ei seuraa.

Tagit: