Kirjoittaja Aihe: 2023-01-01: Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe  (Luettu 1362 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 725
 • Liked: 111959
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe 1.1.2023

Ukraina-osuutta lukuun ottamatta Niinistön puhe oli jälleen yhdentekevää ja/tai monitulkintaista lässynlässyä, paitsi ilmasto-osuus, jossa Niinistö maalasi hallituksen ääriradikaalista ilmastopolitiikasta mukamas kilpailuedun Suomelle. Sitähän se ei ole, vaan pelkkä suomalaisten rahastusautomaatti, josta suurimman hyödyn korjaa Kiina.

Lainaus käyttäjältä: Presidentti Sauli Niinistö
Ilmastonmuutosta on hillittävä ja sen vaikutuksiin on sopeuduttava. Luontokato on pysäytettävä.

Toivoa onneksi on. Päättyneen vuoden rohkaisevin uutinen saatiin aivan joulun alla Montrealin luontokokouksesta, jossa sovittiin luontokadon pysäyttämisestä vuoteen 2030 mennessä. Vaikka tavoite on äärimmäisen kunnianhimoinen, suunta on ainoa mahdollinen. Myös tahti ratkaisee. Aika käy vähiin.

Rohkaisevaa on sekin, että Suomessa elinkeinoelämä on omaksunut kirittäjän roolia vihreässä siirtymässä. Edelläkävijöille avautuu uusia ovia ja mahdollisuuksia maailmalla.

Suomessa elinkeinoelämä kirittää vaatimalla valtiovaltaa pakottamaan suomalaiset maksamaan (muun muassa elinkeinoelämälle) jättikustannukset äärimmäisestä ilmastopolitiikasta, jolla ei vaikuteta ilmastonmuutokseen millään havaittavalla tavalla.

Lainaus käyttäjältä: Presidentti Sauli Niinistö
Käsillä oleva energiakriisi on tilaisuus nopeuttaa päästöttömiin energialähteisiin siirtymistä. Samalla parannetaan myös omaa turvallisuutta ja huoltovarmuutta.

Mitenkäs se päästöttömiin energialähteisiin siirtymisen politiikka – ydinvoiman hyljeksimistä tietenkään unohtamatta – on tähän mennessä parantanut Suomen ja Euroopan turvallisuutta ja huoltovarmuutta?

Yksi kohta puheessa tosin raivostutti Höblän pääkirjoitustoimittajan, jonka mielestä Niinistö antoi puheessaan kansallismielisille aseet käteen vaarallisella tavalla:

Hbl: Ledare: Niinistö får inte spela nationalister i händerna 1.1.2023

Lainaus käyttäjältä: Tommy Westerlund, Hbl
Niinistö näkee myös sisäisiä uhkia ja kysyy, kuten muutaman kerran aiemminkin, voiko osoittavamme suvaitsevaisuus sisältää myös vaarallista tai naiivia herkkäuskoisuutta.

"On kuitenkin korkea aika havahtua myös sisäiseen turvallisuuteen. Suomi on avoin ja suvaitseva, olemme siinä ajattelussa hiipineet Pohjolan, ehkä maailmankin kärkeen. Siinä on paljon hyvää. Mutta olla suvaitsevaisin, siinäkin piilee sudenkuoppaa. Paha kun on taitava löytämään sen kaikkein löysimmän. Pohjoismaissa suunta kulkee nyt kohti yleisen järjestyksen ja yksilöiden turvallisuuden vahvistamista", sanoo Niinistö.

Hän näkee suomalaiset mahdollisesti maailman suvaitsevaisimpina! Voiko asia oikeasti olla näin? Ja hän nostaa esiin Pohjoismaamme, jotka kiristävät maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaa. Tanska kärjessä ja Ruotsin uusi hallitus nyt perässä seuraten.

Sisäisen turvallisuutemme kannalta tarvitaan varmasti uudistuksia maahanmuuttopolitiikkaamme, mutta sitä, mitä Niinistö nyt sanoo, voivat rasistiset ja maahanmuuttokriittiset voimat käyttää hyväksi vaarallisella tavalla. Niinistön olisi pitänyt olla selkeämpi, mitä hän tarkoittaa, mihin rajat hänen mielestään pitää vetää ja mitä nykyisessä järjestelmässämme on vialla.

Kysymys on pääasiassa sisäpolitiikasta, joka ei varsinaisesti kuulu presidentin pöydälle, mutta jos hän päättää käsitellä aihetta, hän pitäisi olla selkeämpi, ettei sitä tulkita väärin ja käytetä hyväksi kansallismielisesti nuivalla tavalla.   (käännös)

On mahdollista, että Niinistö viittasi tuossa Suomen maailman löysimpään turvapaikkapolitiikkaan, mutta mitään vinkkiä äärisuvaitsevaisuusongelman ratkaisusta hän ei taaskaan anna. Markku Jokisipilä ja Mika Aaltola tosin tulkitsivat kyseisen kohdan viittaavan katujengiväkivaltaan:

Ilta-Sanomat: Mitä Niinistö oikein tarkoitti? Puhui uuden­vuoden­puheessaan epelistä ja suden­kuopasta 1.1.2023

Lainaus käyttäjältä: Ilta-Sanomat
TURUN yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mielestä puhe sudenkuopasta on ”tyypillinen, kryptinen niinistöläinen toteamus”.

– Sitähän voi tulkita kukin haluamaansa suuntaan, mutta ymmärsin, että siinä oli viittaus keskusteluun katuväkivallasta, mitä meillä on Suomessa käyty, Jokisipilä sanoo.

Hän näkee Niinistön jatkaneen aiempia varoituksiaan suvaitsevaisuuden riskeistä.

– Pohjoismaat ymmärsin viittauksena siihen, miten sisäinen turvallisuus nousi Ruotsissa parlamentti­vaalien ratkaisevaksi kysymykseksi. Mutta se oli vain toteamus. Hänhän ei suositellut, mitä pitäisi tehdä, kunhan vaan nosti esiin, Jokisipilä huomauttaa.

ULKOPOLIITTISEN instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo Niinistön muistuttaneen avoimen yhteiskunnan sudenkuopista.

– Hän tarkoitti varmasti sitä, että ei saa naiivisti suhtautua asioihin. Voimaan ei voi vastata pelkällä rauhantahtoisuudella, vaan pitää pitää jämäkästi kiinni ja turvata kansallinen suoja ja myös yksilöiden turvallisuuteen pitää keskittyä, Aaltola sanoo.

Hänen mielestään Niinistö korosti isoa muutosta, joka on tapahtumassa Pohjolassa.

– Itse näkisin, että hän viittasi kansalaisissa heränneisiin huoliin, oli kyseessä sitten jengiväkivalta, väkivallan uudet muodot aina terrorismista erilaisiin konnuuksiin, mitä Venäjä oveluudellaan on tehnyt aikaisemmin ja voi tehdä tulevaisuudessa. Ei saa olla sinisilmäinen ja naiivi, vaan pitää olla hoksaava ja antennit herkkänä.

Helsingin Sanomat: Pääkirjoitus: Presidentti puhui vanhan ja uuden välissä 1.1.2023

Helsingin Sanomat: Tutkija Niinistön puheesta: ”Optimismi on vaihtunut realismiin tai suorastaan inho­realismiin” 1.1.2023

Yle: Professorin mielestä Niinistön puhe oli tyylikäs ja koruttoman isänmaallinen, mutta olisi kaivannut myös ”pientä maustetta” 1.1.2023

Ilta-Sanomat: Niinistö toi Venäjän heikkouden esiin uuden­vuoden­puheessaan, sanoo Upin tutkija­tohtori 1.1.2023
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 751
 • Liked: 1498
^ Ilmastonmuutoksella rahastaminen on kirittäjänä toimivalle elinkeinoelämälle hyvä bisnes niin kauan kuin veroa on vielä joku maksamassa mutta muuten ei maailmanmarkkinoille ole näillä seteillä mitään asiaa ainakaan kilpailemaan yhtään missään.

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 260
 • Liked: 10483
Kyllä puheesta hyvällä tahdolla pystyi päättelemään, että Niinistö on huolissaan hyväuskoisudesta maahanmuuttopolitiikassa, sekä rikollisten katujengien vähättelystä ja painamisesta villaisella. Nuo olisi kuitenkin voinut sanoa ihan selkokielelläkin, ilman äärimmilleen vietyä ylivarovaisuutta. 
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 094
 • Liked: 13364
Mielestäni tuo oli puhe, jonka p*skahousu voisi pitää.

Vähän hirvittää ettei ilmastomaniaan löydy mitään holttia edes "tolkun presidentin" uudenvuodenpuheessa.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 43 203
 • Liked: 69756
 • Optimistinen skeptikko
Niinistöllä olisi, uransa loppuaikoina, jos niin haluaisi, mahdollisuus puhua Suomen tärkeimmistä asioista suoraankin. Mutta hänen sanansa ja siten sympatiansa eivät ole populaation, ja vaan eliitin puolella.
« Viimeksi muokattu: 01.01.2023, 20:13:13 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen ... menee kaiken muun edelle.”
— Ohisalo

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Mikkonen

“In this revolution we will have to awaken the devil in the people."
— Marx

Swen OF Sweden

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 697
 • Liked: 3112
Sauli unohti kertoa tämän, vaikka sitä niin kovasti odotin:

Jos suomenruotsalaiset olisivatkin venäjänkielisiä ja suomessa olisi nyt voimassa vastaavat kielivaatimukset suomenkieliselle enemmistölle, niin koko maailma huutaisi, miten venäläinen vähemmistö alistaa ja sortaa suomenkielistä enemmistöä kielivaatimuksillaan/Kielilailla ja tämä on asia, mitä meidän suomalaisten ei pidä ohittaa kun kielipolitiikkaa kehitetään.

No kyllä Sauli tämän varmaan ensivuonna muistaa mainita :o
 
https://www.youtube.com/watch?v=hNWu4FFoUj4

” Jos haluat tietää, kuka sinua hallitsee, katso ketä et saa arvostella.” ‑Voltaire."

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 725
 • Liked: 111959
Yle: Kansanedustajat jakavat presidentin huolen katujen turvallisuudesta: ampuma-aserikoksista vaaditaan kovempia rangaistuksia 2.1.2023

Niinistö ei puheessaan maininnut sanallakaan katujen turvallisuutta tai ampuma-aserikosten rangaistuksia. Mutta mitä vaan, ettei tarvitse puhua maahanmuutosta ja Suomen maailman löysimmästä turvapaikkapolitiikasta. Ei, vaikka itse jutussa hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen toteaa ongelmaksi maahanmuuttopolitiikan.

Lainaus käyttäjältä: Yle
Uudenvuodenpuheessaan presidentti Sauli Niinistö varoitti, että paha ei maailmassa pelkällä hyvällä hiljene.

Niinistö arvioi, että Suomi on avoimena ja suvaitsevana yhteiskuntana Pohjoismaiden ja ehkä jopa koko maailman kärkeä.

– Mutta olla suvaitsevaisin, siinäkin piilee sudenkuoppaa.

– Paha kun on taitava löytämään sen kaikkein löysimmän. Pohjoismaissa suunta kulkee nyt kohti yleisen järjestyksen ja yksilöiden turvallisuuden vahvistamista, Niinistö kuvaili.

Sisäisen turvallisuuden asioita eduskunnassa käsittelevän hallintovaliokunnan piirissä jaetaan presidentin turvallisuushuolet.

[...]

Presidentti Niinistö ei neuvonut puheessaan, mitä sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi pitäisi tehdä. Hallintovaliokunnan jäseniltä keinoja löytyy.

Perussuomalaisten Rantanen moittii liian löysän maahanmuuttopolitiikan ajaneen Suomen jo sudenkuopan pohjalle.

– Meidän täytyy seurata muita Pohjoismaita maahanmuuttopolitiikassa, joka ei voi jatkua näin liberaalilla linjalla.

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoman (sd) näkemys:

Lainaus käyttäjältä: Yle
Syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria kohtaan on hänen mielestään oltava lempeä.

Vahva päiväkotijärjestelmä, terveydenhuolto, peruskoulutus luovat myös turvaa torjumaan näitä ikäviä ilmiöitä tulevaisuudessa.

Kuten Ruotsissa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: