Kirjoittaja Aihe: Matti Saarelaisen elämä ja teot  (Luettu 2013 kertaa)

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 982
 • Liked: 15817
Matti Saarelaisen elämä ja teot
« : 06.01.2023, 09:36:46 »
Muutamassa maininta miehestä näyttäisi olevan muissa ketjuissa, mutta työhistoria huomioiden ansaitsee nähdäkseni omansa. Jos ei muuta lähdettä mainittu, poimittu wikipediasta

Työhistoriaa
SUPOn ylitarkastaja 1991-1998
Vuonna 1992 on julkaistu Ulkopoliittisen instituutin kustantamana Saarelaisen kirja "Muhammedin pitkä varjo : tutkimus poliittisen islamin Länsi-Euroopalle aiheuttamasta haasteesta", mutta en tiedä oliko hän heidänkin palkkalistoilaan, vai käyttikö insituutti "vieraskyniä"

Ulkomaalaisviraston Ylijohtaja (= ylin johtaja) 1998-2004
Kohta ylijohtajaksi noustuaan Saarelainen järjesteli Suomen kansalaisuuden Putinin kaverille Gennadi Timtšenkolle
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0655410f-03b0-4c85-ad2e-e7678735372f

Tuolloinen sisäministeri Kari Rajamäki on nyttemmin kertonut, että Saarelaisen kausi ulkomalaisvirasotssa päätyi käytännössä potkuihin.
Lainaus
Matti Saarelaisen Ulkomaalaisviraston osastosihteeriksi nostama virolaisnainen jäi kiinni oleskelulupien myynnistä vuonna 2003. Aiemmin ei ole kerrottu, että Saarelaisen ura ylijohtajana loppui tähän tapaukseen.
Lahjusten otosta kiinni jäänyt nainen oli 1970-luvulla työskennellyt Neuvosto-Virossa KGB:n pyörittämän matkailupalvelu Inturistin tulkkina. Sisäministeri Kari Rajamäki piti naisen ylentämistä raskaana virheenä ja käski Saarelaisen irtisanoutua.
Lahjuksia ottaneen naisvirkailijan velipuoli paljastui muutamaa vuotta myöhemmin Venäjän huippuvakoojaksi Natossa.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/2436a7af-0f50-4b6a-97f2-c35769f5c675

Hyväveliverkosto tarjosi Saarelaiselle uuden työpaikan Supon eteläisen alueen johtajana, mikä julkisuudessa esitettiin syyksi Saarelaisen irtisanoutumiselle maahanmuuttovirastossa.
SUPOn Eteläisen alueyksikön päälikkö 2004-2005

Valtioneuvoston kanslian erikoisasiantuntija 2005-2008 (Vanhanen I & II)

SUPON osastopäälikkö 2008-2016

Projektipäälikkö perusteteilla olleeseen EUn hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskukseen 2016-2017 (jos olen oikein tulkinnut, työnantajana valtioneuvoston kanslia)
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004875928.html

Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen  johtaja 2017-2019
Joutui eroamaan ahdisteltuaan alaisiaan seksuaalisesti, tosin asia pidettiin tuolloin salaisena
https://yle.fi/a/74-20011016

SUPOn erikoisasiantuntija 2019-2022
Saarelainen oli ollut väliajan suojelupoliisista virkavapaalla. Saarelaisen asemaa tai työtehtäviä ei paluun jälkeen julkistettu kuin vasta tänän vuonna. Hänern aiemmin johtamansa osasto oli organisaatiomuutoksen seurauksena lakkautettu EU-pestin aikana. ( https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009306988.html )

Vuonna 2022 SUPOssa aloitettin turvalllisuusselvitys Saarelaisesta. Tämä keskeytettiin Saarelaisen päätettyä siirtyä eläkkeelle. Toimittajille SUPO on ilmoittanut, että selvityksestä ei syntynyt ainuttakaan dokumenttia.
Lainaus
Suojelupoliisi ei ole saanut selvitettyä Gennadi Timtšenkon kansalaisuushakemuksen hyväksymiseen liittyviä tapahtumia, kertoo Suojelupoliisin apulaispäällikkö Teemu Turunen Iltalehdelle.

Syynä on Matti Saarelaisen virkasuhteen päättyminen.

– Selvityksiä ei ole voitu saattaa loppuun, koska henkilö ei ole enää Supon palveluksessa, Turunen kertoo.

Suojelupoliisista kerrotaan Saarelaisen jääneen eläkkeelle 1.10.2022. Iltalehden tietojen mukaan myös Supon päällystö osallistui Saarelaisen eläköitymisjuhlaan Suomalaisella klubilla.
Lainaus
Suojelupoliisin sisällä Saarelaisen katsottiin olevan keskustan poliittisessa suojeluksessa. Häntä pidettiin puolueen silminä ja korvina talossa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f893cb80-6943-4c01-beb9-c577274d557b
Lainaus
Suojelupoliisin erityisasiantuntija Matti Saarelainen ilmoitti jäävänsä eläkkeelle sen jälkeen, kun hänen laaja turvallisuusselvityksensä oli päätetty uusia. Asiakirjoja Supon selvityksistä ei ole laadittu.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/97d25c29-b931-4687-8f85-13a6c87da35e
« Viimeksi muokattu: 06.01.2023, 09:49:58 kirjoittanut RP »
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 536
 • Liked: 11149
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #1 : 06.01.2023, 12:08:36 »
Mielenkiintoinen tarina, josta herää kysymys että miksi se on ajankohtainen nyt? Onko astuttu väärille varpaille vai miksi näitä kaivellaan kun näistä on kulunut jo kuitenkin lähes 20-vuotta ja suurin osa aikalaisista on eläkkeellä. En osaa vastata enkä edes arvailla tähän mitään.

Mutta itselläni tästä tulee assosiaatio suoraan tähän päivään koska sekä Saarelainen että nykyinen Maahanmuuttoviraston johtaja Ilkka Haahtela ovat molemmat selvästi alttiita ulkopuolisten voimien vaikutuksille. Ja niiin ei tietenkään saisi valtion virkamies käyttäytyä.

Matti Saarelainen näyttää olleen sensortin virkamies että häntä on tosiaan ohjailtu rankasti. Häntä ovat ohjailleet ainakin hänen "ystävänsä" mutta voi olla että myös politiikot. Ja nuo "ystävä" -piirit ovat olleet sellaisia, että herää kysymys, mitä Saarelainen on hyötynyt siitä, että hän on tehnyt näitä pikku palveluksia. Tuon venäläisen liikemiehen kansalaistaminen ei liene tuolle liikemiehellekään mikään ihan pikku juttu, vaan sillä on ollut merkittävää rahallista hyötyä hänen liiketoiminnassaan. Veikkaan että jotain hyötyä tässä on valunut virkamiehellekin asti, sillä vaikea uskoa että Saarelainen on ollut niin tyhmä, että on tehnyt noita palveluksia ihan vaan kaveripohjalta. En tiedä, mutta tuntuu epätodennäköiseltä koska riski kiinnijäämiseen on todellinen. Jos Supon lausunto on jätetty kansalaisuushakemuksessa pyytämättä, niin sehän on jo selvä virkavirhe tai jopa rikos. 

Nykyään Maahanmuuttovirastossa on uusi johtaja joka ensitöikseen pyysi anteeksi päätöksessä ollutta virhettä ja lupasi monille ulkopuolisille tahoille että asiaan tulee muutos pikapikaa. Ja aivan julkisesti. Tuo anteeksipyyntö on naurettava siitä syystä, että virasto tekee lähes 100 000 päätöstä vuodessa ja nyt on kyse yhdestä ainoasta päätöksestä joka ei mennyt mallikkaasti. Sekin päätös tosin oikaistiin juuri niinkuin prosessin on tapana oikaista itsensä eli muutoksenhakuviranomaisen kautta. Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta hirveä haloo yhdestä päätöksestä tuli. Uusi johtaja Haahtela kerkesi jo lytätä työntekijänsä ja ilmoitti haastattelussa että virasto ei katso jatkossa lakikirjaan niin tarkasti.

Lainaus
Migrin ylijohtaja: Maahantulon lupaharkinnassa on painotettu liikaa lakia – paaluttaa nyt uudet tavoitteet
https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5626231

Aivan uskomaton kommentti!! Uskomatonta tekstiä valtion virkamieheltä, jonka odotetaan noudattavan lakia. Toisin kuin Saarelaisen kohdalla, tässä on helppo todeta selkeä hyöty, jonka Haahtela tuolla käytöksellään saa. Hän saa suvakkilauman hyväksynnän näillä mielipiteillään ja toimillaan. Ja todennäköisesti hän on tällä samantyyppisellä käytöksellä saanut hankittua itselleen Migrin ylijohtajan viran, jonka punikkihallitus hänelle myönsi. Eli tuo Maahanmuuttoviraston Ylijohtajan valinta muistuttaa Idols-kilpailua jossa oikeita mielipiteitä( ts.suvakki) saa palkinnoksi ylijohtajan viran.
 
Mitä opimme tästä? Migrin johtaminen ei selvästikään sovi helppoheikille eikä huuhaainnasille vaan siihen tarvitaan henkilö joka on immuuni vaikuttamisyrityksille ja joka kykenee toteuttamaan Ulkomaalaislakia sellaisena kun se on kirjoitettu. Virkamiehen tulee noudattaa ainoastaan Suomen lakia eikä kuunnella venäläisiä oligargeja tai huutavaa suvakkilaumaa. Vain Suomen laki on se ohjaava lähde johon viralliset päätökset perustetaan.


edit: niin pointtini taisi olla siinä että mikään ei ole paljoa muuttunut sitten Saarelaisen päivien. Ulkopuolinen vaikuttaminen jatkuu varsin menestyksekkäästi vielä tänäänkin.
« Viimeksi muokattu: 06.01.2023, 12:13:45 kirjoittanut räsänen »

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 478
 • Liked: 16522
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #2 : 06.01.2023, 12:24:47 »
Sitten mietitte hetken, että kuinka monta sataa "saarelaista" meillä on virkamiesbyrokratiassa ja poliittisessa koneistossa tyhjän panttina 100k€/vuosi...

that's a bingo!

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 725
 • Liked: 111959
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #3 : 06.01.2023, 12:52:51 »
Mielenkiintoinen tarina, josta herää kysymys että miksi se on ajankohtainen nyt? Onko astuttu väärille varpaille vai miksi näitä kaivellaan kun näistä on kulunut jo kuitenkin lähes 20-vuotta ja suurin osa aikalaisista on eläkkeellä. En osaa vastata enkä edes arvailla tähän mitään.

Mutta itselläni tästä tulee assosiaatio suoraan tähän päivään koska sekä Saarelainen että nykyinen Maahanmuuttoviraston johtaja Ilkka Haahtela ovat molemmat selvästi alttiita ulkopuolisten voimien vaikutuksille. Ja niiin ei tietenkään saisi valtion virkamies käyttäytyä.

Mielenkiintoinen tarina sitäkin kautta, että Saarelainen varoitteli Hybridikeskuksen johtajana useaan otteeseen yhteiskunnan horjuttamisesta siten, että nakerretaan luottamusta suomalaisiin viranomaisiin kritisoimalla heitä. Liittyy persuvastaiseen narratiiviin, jossa muun muuassa ylikomisario Jari Taposen provokatiivisten lausuntojen arvostelu on katsottu vieraita valtoja hyödyttäväksi hyökkäykseksi oikeusvaltiota vastaan.

Saarelainen ja hänen monet nimettömät tukijansa eri tahoilla sitten itse paljastuivat luottamuksen nakertajiksi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Melbac

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 887
 • Liked: 2488
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #4 : 06.01.2023, 13:04:42 »
Onko noi myynyt itsensä rahasta vai onkohan siellä joku ideologia takana?.Itsellä on sellainen käsitys että noilla ollut jotain kauppoja nl:n johdon kanssa joka sitten jatkunut näihin päiviin asti.Aika moni suomalainen taisi hyötyä idänsuhteistaan rahallisesti aika melkoisestikkin ja tehneet palveluksia noille sen takia yms.Käytännössä kummankaan puolen äijät eivät ole "puhtoisia" paitsi että venäjällä äijät olisi ammuttu kun suomessa ne olisi pahimmillaan joutuneet johonkin oikeuteen.

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #5 : 06.01.2023, 13:22:07 »
Sitten mietitte hetken, että kuinka monta sataa "saarelaista" meillä on virkamiesbyrokratiassa ja poliittisessa koneistossa tyhjän panttina 100k€/vuosi...

Ja sadasta tai sadoista ei tarvita kovin montaa virkamiestä, jotka tekevät palveluksia viranomaisvaltuuksin jotain vastapalvelusta vastaan, jos tämä Saarelaisen tapauskin on saanut olla jo yli 20 vuotta eikä nytkään Supo vie selvityksiä loppuun, kun Saarelainen ilmoitti jäävänsä eläkkeelle.

Ja meidän vastuullinen valtamedia julisti Suomen korruptiosta jotain ettei meillä sitä olisi...

Onkohan tämä Saarelaisen tapaus nyt vain "jäävuoren huippu" vai jokin pieni kyljestä lohjennut palanen. Kuinka suuri on tämä jäävuori?

Vastuullinen media tulee varmaan apuun ja selittää asiat parhain päin. Eihän Suomen luottamusyhteiskuntaa voida uhrata yhden mätämunan takia, koska korissa kaikki munat eivät voi olla mätiä, eihän.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 536
 • Liked: 11149
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #6 : 06.01.2023, 13:32:08 »

Mielenkiintoinen tarina sitäkin kautta, että Saarelainen varoitteli Hybridikeskuksen johtajana useaan otteeseen yhteiskunnan horjuttamisesta siten, että nakerretaan luottamusta suomalaisiin viranomaisiin kritisoimalla heitä. Liittyy persuvastaiseen narratiiviin, jossa muun muuassa ylikomisario Jari Taposen provokatiivisten lausuntojen arvostelu on katsottu vieraita valtoja hyödyttäväksi hyökkäykseksi oikeusvaltiota vastaan.

Saarelainen ja hänen monet nimettömät tukijansa eri tahoilla sitten itse paljastuivat luottamuksen nakertajiksi.

Mutta muistan lukeneeni noista hybridikeskuskommenteista joskin ne on päässyt unohtumaan. Eli nyt kun niputtaa asioita yhteen niin syntyy vaistämättä mielikuva että kyseessä on patologinen opportunisti, joka on valmis palvelemaan sitä isäntää joka tarjoaa suurimman henkilökohtaisen hyödyn.
RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 982
 • Liked: 15817
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #7 : 06.01.2023, 13:53:43 »
Mielenkiintoinen tarina, josta herää kysymys että miksi se on ajankohtainen nyt?

Kaksi osaselitystä (muitakin voi toki olla):

On ilmeistä medialla on keskeneräisten juttujen kansioita, joihin voi kertyä materiaalia, josta mietitään onko tämä julkaisun arvoista ja ovatko keskeisimmät kohdat riittävän luotettavasit vahvistettuja. Niinpä kun jokin henkilö pulpahtaa pinnalle, ei ole yllättävää, että materiaalia hänen muistakin tekosistaan päätyy näköälle kohta tämän jälkeen. Samassa yhteydessä niitä vanhoja epämääräisempiä lähdenuoranpäitä aletaan uudestaan nykimään ja kokeillaan olisiko nyt joku valmis kertomaan jotakin, mitä eivät aiemmin halunneet. Toiset lähteet voivat olla oma-alotteismpiakin (pohdinta siitä, viitsiikö N. N. liittyviä tietoja vinkata lehdistölle aktivoituu, kun N. N. palaa otsikoihin jo valmiiksi. 

Toiseksi on ilmeinen syy, miksi Putinille ja hänen lähipiirilleen palveluksia tehneiden tapukset ovat olleet uudestaan tarkastelussa tänä vuonna.

Uutiskronologinen järjestyshän kai tässäkin oli, että tapaus Timtšenko nostettiin uudestaan esille, lähinnä aiemminkin tiedettyjen asioiden nojalla ja sitten tämän jälkeen ensimmäistä kertaa julkisuuteen pääsi, että Saarelainen siis on saanut potkut julkisen organisaation huipulta ei ainoastaan kerran vaan kahdesti. 
« Viimeksi muokattu: 06.01.2023, 18:15:03 kirjoittanut RP »
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #8 : 07.01.2023, 11:00:04 »
Blogisti Olli Pusa katsoo Matti Saarelaisen tapausta hieman laajemmasta ja pidemmästä historian näkökulmasta, näkökulmasta, jota ei ole vielä liikaa, jos ollenkaan, julkisesti pöyhitty.

Lainaus
Blogi: Olli Pusa, pe 06.01.2023 15:14

KGB:n varjo

Suomessa on melkein unohdettu neukkuajan todellisuus. Yksi silmiinpistävä piirre oli Neuvostoliiton (Venäjän) tiedusteluorganisaatioiden soluttautuminen syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan. Neuvostoliitto oli yrittänyt vallata Suomen, mutta epäonnistui. Se yritti toista tapaa, syödä Suomi sisältä.

Yksi osa oli tunkeutua tahoille, joissa muovattiin suomalaisten ajatuksia: Yleisradioon, koululaitokseen, oikeuslaitokseen ym. Toinen osa oli ottaa suomalainen hallintokoneisto haltuunsa. Siihen kuului mm. sisäisestä turvallisuudesta vastaavan SUPO:n kontrollointi sekä kotiryssäjärjestelmä. Sellaisille suomalaisille, jotka katsottiin tärkeiksi, järjestettiin oma kotiryssä. Tämä oli Venäjän tiedustelupalvelun agentti, jonka kanssa asioitiin henkilökohtaisella tasolla, vierailtiin kotona ym. Ne, joilla oli kotiryssä, pitivät sitä osoituksena omasta tärkeydestään.

Neuvostoliitto kaatui 30 vuotta sitten ja tuon ajan vaikuttajista suurin osa on jo mullan alla. Onko siis tuo ilmiö hävinnyt Suomesta? Venäjällä on vallassa sama KGB kuin neukkuaikana – toki nimeä vaihtaneena. Sen entinen agentti on maan presidenttinä ja kaveripiirinsä koostuu paljolti entisistä agenteista.

Viime aikoina esiin on noussut asioita, jotka herättävät pohtimaan, mitä kulissien takana oikein tapahtuu? Onko tuo maailma oikeasti hävinnyt vai lymyääkö se edelleen piilossa suomalaisessa koneistossa?

[...]

Julkisuuteen tullut kuva on varsin hämmentävä varsinkin, kun muistaa vanhan KGB:n valta-ajan Suomessa. Tiedusteluverkostoissa yksi keskeinen tehtävä on laajentaa verkostoa eli vetää liittolaisia sisälle organisaatioihin. Siksi tuollaiset voivat jäädä eloon myös sen jälkeen, kun avainhenkilö on poistunut kuvioista. Olisi siis olettanut, että tapaukset perataan tarkasti, mutta ilmeisesti noin ei ole tapahtunut. Tuollaisista voi koitua melkoinen haitta Suomelle, jos uudelle Naton jäsenelle kävisi samoin kuin Virolle Simmin tapauksessa.

Onko asian pimittämisen taustalla vaikutusvaltaisia henkilöitä vai onko pimityksen syynä silloisten valtapuolueiden läheinen linkittyminen tapahtumiin? [...]
https://beta.oikeamedia.com/o1-193300

(Koko kirjoitus linkistä, korostukset minulta.)

Minä myös haluan korostaa tässä Matti Saarelaisen tapauksessa sitä, että miksi tämä ja muut tapaukset on annettu olla. Pusa nostaa kysymyksen, miksi myös viimeisin Puolustusvoimien tiedustelupäällikön vuototapauksen oikeusprosessi ja asian käsittely on keskeytetty. Paljon hyvin vakavia kysymyksiä ilman luotettavia vastauksia. Minusta voisi kysyä, onko Suomi jämähtänyt Viron 1990-luvun tielle ja Suomeen suhteutettuna Viro on jo repinyt merkittävän loikan pois menneisyydestään Neuvostoliittoon.

Yksi hyvin mielenkiintoinen seikka tässä on Kari Rajamäen rooli vs. Keskustan ja Kokoomuksen nimittämien virkakyöstien toimet asioiden selvittämiseksi. Voi toki olla, että näissä vakoojatouhuissa paras keino vakoojien tai heidän palvelijoidensa paljastamiseen on hyssytellä ja pitää tapaukset pimennossa, jotta maanpetturit jatkavat toimiaan ja mahdollisesti joskus tekevät ratkaisevan virheen. Tämän ymmärtää jopa maallikko. Silti jotenkin pitäisi kohentaa luottamusta suomalaiseen turvallisuusviranomaisten tekemiseen, kun tämä Saarelaisen tapauskin on saanut olla pimennossa näin kauan, ja nk. Tiitisen listakin on saanut olla kassakaapissa. Tosin itse en kovin helpolla usko, jos viranomaiset nyt tulevat ulos jonkin kassakaapista juuri otetun Tiitisen listan kanssa.

No nyt ensin pitäisi käsitellä tämä Matti Saarelaisen tapaus. Riittääkö sisäministeri Krista Mikkosella (vihr.) ja Sanna Marinilla (sdp) tahtoa ja taitoa lähteä purkamaan Saarelaisen tapausta näin lähellä vaaleja?
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 536
 • Liked: 11149
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #9 : 07.01.2023, 11:15:27 »
Käsittääkseni vastaus siihen miksi näitä asioita ei ole perattu on se että Suomi oli suomettunut, läpikotaisin. Eli meidän poliittinen kulttuuri hyväksyi hiljaisesti kotiryssätoiminnan ja se kulki läpi koko yhteiskunnan. Ei pelkästään vasemmiston päättäjät mielistellyt Ryssiä, vaan myös laajasti oikeiston politiikot olivat mukana siinä touhussa.

Osittain em. mainitusta syystä meillä ei ole koskaan pesty sitä likapyykkiä, joka pestiin baltian maissa Neuvostoliiton kaaduttua. Noissa maissa poliittinen johto uusiutui ja tuli uusi puhdas sukupolvi päättämään asioista. Meillä mullistus ei ollut niin suuri, meillä ei tapahtunut järjestelmänmuutosta, ja se mahdollisti sen että ne samat vanhat päättäjät jotka olivat suomettuneita ja kotiryssien kavereita jatkoivat politiikan huipulla ihan kuin ennenkin. Eikä silloin tietenkään ole mahdollisuutta penkoa suomettumisen ajan likaämpäreitä. Eihän tästä ole kuin kymmenen vuotta kun yksi Suomen historian pahimmista punikeista oli meillä presidenttinä. Selvittele nyt sitten Halosen toimia kun hän on valtakunnan korkeimmassa virassa. Ei varmasti onnistu.

Mutta hyvä artikkeli Heikki Pusalta asiasta.
« Viimeksi muokattu: 07.01.2023, 11:17:28 kirjoittanut räsänen »

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #10 : 07.01.2023, 11:49:03 »
Käsittääkseni vastaus siihen miksi näitä asioita ei ole perattu on se että Suomi oli suomettunut, läpikotaisin. Eli meidän poliittinen kulttuuri hyväksyi hiljaisesti kotiryssätoiminnan ja se kulki läpi koko yhteiskunnan. Ei pelkästään vasemmiston päättäjät mielistellyt Ryssiä, vaan myös laajasti oikeiston politiikot olivat mukana siinä touhussa.

Oikeistopoliitikkoina pidetyistä nimistä tulee välittömästi mieleen Paavo Väyrynen (kesk.) ja Ilkka Kanerva (kok.). Mieleni hakee myös jonkun muun Kokoomus-poliitikon nimeä, mutta ei nyt tule mieleen. Kuitenkin merkittävää on nyt, että poliitikon sijaan vaihteeksi vakoiluepäilyjen keilassa on virkamies, jopa sellainen, joka on saanut pitkään työskennellä Supossa. Olisiko tässä toteutunut useasti esitetty periaate, pidä vihollinen lähellä, luotetut ystävät voi pitää kauempanakin.

Lainaus
Eihän tästä ole kuin kymmenen vuotta kun yksi Suomen historian pahimmista punikeista oli meillä presidenttinä. Selvittele nyt sitten Halosen toimia kun hän on valtakunnan korkeimmassa virassa. Ei varmasti onnistu.

Näinpä mutta Kari Rajamäki (sdp) on lähtenyt uhmaamaan punikkikaartia. Punikkikaartin yhteyksistä vakoilutouhuisin ei muistaakseni ole julkisuudessa esitetty muita nimiä kuin Kalevi Sorsa, ja sekin varmaan pari vuosikymmentä poismenonsa jälkeen.

Lainaus
Mutta hyvä artikkeli Heikki Pusalta asiasta.

Olli Pusalta. Heikki Porkka on se toinen kansallismielinen blogisti.  :)
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #11 : 15.01.2023, 15:13:47 »
Lainaus
Supon Antti Pelttari STT:lle: Matti Saarelaisen toiminnassa ei riskiä kansalliselle turvallisuudelle
Supon mukaan Saarelaisen toimintaa selvitettiin perusteellisesti, mutta mitään jatkotoimenpiteitä vaativaa ei löytynyt.
[...]

Supo on Pelttarin mukaan tehnyt omia selvityksiä Saarelaisen toiminnasta. Selvitysten perusteella ei kuitenkaan ilmennyt mitään, mikä vaatisi suojelupoliisilta jatkotoimia.

– Hänen toimintaansa on selvitetty meillä perusteellisesti, mutta tämä ei ole antanut aihetta täällä virkamiesoikeudellisiin tai muihin toimenpiteisiin, Pelttari kertoo STT:lle.

– Oma vakaa käsitykseni ja virastomme käsitys on, että kansallinen turvallisuus Saarelaisen toiminnassa ei ole vaarantunut.
[...]
Iltalehti, 15.1.2023

"täällä ei ole mitään nähtävää, jatkakaa matkaa"
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #12 : 21.01.2023, 21:26:51 »
Oho! IL:n Jarno Liski tykittää uusimmassa kirjoituksessaan. Nyt ei ole enempää eikä vähempää kuin Supon uskottavuus kyseenalaistettu.

Lainaus
Analyysi: Supon synkkä salaisuus tuli päivänvaloon Putinin ”pimeän kassan” kautta

Vajaa vuosi sitten aloin tutkia, miten ”Putinin lompakoksi” kutsutusta Gennadi Timtšenkosta tuli Suomen kansalainen. Selvitystyö on nostanut esiin kysymyksiä Suojelupoliisin ja sen korkean virkamiehen toiminnasta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jarno Liski.

Suojelupoliisin (Supo) johtoryhmässäkin istuneen Matti Saarelaisen maton alle lakaistujen sotkujen seasta on löytynyt – hatara ja etäinen, mutta kuitenkin konkreettinen – linkki Venäjän tiedustelupalveluiden paljastuneisiin operaatioihin. Paljastusten juuret ovat noin vuosi sitten alkaneessa tiedonhankinnassa.

Vajaa vuosi sitten aloin tutkia, miten Vladimir Putinin ”lompakoksi” tai ”pimeän kassan” hoitajaksi kutsutusta Gennadi Timtšenkosta tuli Suomen kansalainen. Selvitystyö on nostanut esiin kysymyksiä Suojelupoliisin ja sen korkean virkamiehen toiminnasta.

Käyn tässä artikkelissa läpi juttu jutulta ilmestymisjärjestykseltä, miten tietoja on vähin erin paljastunut. Samalla esiin on noussut ristiriitaisuuksia ja uusia kysymyksiä siitä, miten Suojelupoliisi on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana toiminut.

Yksinkertaistettuna Suojelupoliisi näyttää vuosikymmeniä suojelleen Saarelaista, joka vuonna 1999 avitti Putinin liittolaista saamaan Suomen kansalaisuuden ja EU-passin. Tämän jälkeen Supo on pelastanut Saarelaisen suojiinsa ainakin kaksien potkujen jälkeen – ensin Ulkomaalaisvirastosta 2004 ja sitten EU:n hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta vuonna 2019.[...]
Iltalehti, 21.1.2023

Koko pitkä juttu linkistä, lainauksen korostukset minulta. Jutun lopusta vielä lainaus...

Lainaus
Suojelupoliisilta ei ole valmistunut pariin vuosikymmeneen ainuttakaan tutkintaa henkilövakoilusta. Aloitettujakin on enintään kolme. Edellinen syyttäjälle asti edennyt – ja sinne pysähtynyt – Supon vakoilututkinta oli farssimainen Alpo Rusiin kohdistunut tutkinta.

Julkisuudessa Supo on selittänyt juttujen puutetta sillä, että Supo torjuu vakoilutapaukset ennakolta. Selitys on niin posketon, että siinä lienee syy sen menestykseen.
[...]

Näin siitä huolimatta, että Suomi on Suponkin kertoman perusteella Venäjän ja Kiinan tiedustelun erittäin aktiivista toiminta-aluetta. Ruotsissa ja Virossa uutisoituja vakoilututkintoja ei siis selitä se, että siellä Venäjän tiedustelutoiminta olisi siellä aktiivisempaa. Se tuskin voi selittyä myöskään sillä, että Supo olisi työssään niin tavattoman paljon naapureiden Kapoa ja Säpoa parempi.

Supon likapyykkiä lienee välttämätöntä pestä julkisuudessa. Supon viestintäkulttuurin vuoksi meillä ei ole sen luotettavuudesta kuin sen oma sana. Sen uskottavuutta on Saarelaisen tapaus alkanut nakertaa.

Ei huono veto Jarno Liskiltä, ei ollenkaan huono.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Sivulause

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 570
 • Liked: 1841
 • Saatan olla väärässäkin.
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #13 : 21.01.2023, 22:24:19 »
Suomi on pieni maa. Kaikki korruptio tai muu vilunki tapahtuu muualla, ei siinä omassa pikku poppoossa joka vaan tämän kerran ryyppää jonkun kyseenalaisen tahon lompakolla, käy seminaarissa, mitä nyt vaan pientä ajankulua. Väärinkäytökset on muualla.

Väärinkäytökset on varsinkin siellä, erimielisten joukossa, jotka keikuttaa venettä, eikä ymmärrä kuinka järkevä yhteistyökuvio tässä on meneillään. Yhteistyö joka hyödyttää kaikkia. Kaikkia Meitä.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 171
 • Liked: 6117
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #14 : 22.01.2023, 02:10:42 »
Ilmeisesti iltapäivälehtijournalismi voi olla joskus hyvääkin.  8)

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #15 : 25.01.2023, 15:36:02 »
Lainaus
Sisäministeriö haluaa Supolta selvityksen Matti Saarelaisen tapauksesta
Sisäministeriö haluaa Suojelupoliisista Matti Saarelaista koskevia asiakirjoja neljältä eri vuosikymmeneltä. Supolla on vastausaikaa 10. helmikuuta saakka.

Sisäministeriö on viime viikolla pyytänyt Suojelupoliisista selvitystä liittyen Suojelupoliisin (Supo) entiseen virkamieheen Matti Saarelaisen. Ministeriö pyytää Supoa järjestämään ministeriön luettavaksi lukuisia asiakirjoja 1990-luvun lopulta alkaen.

Ministeriö haluaa muun muassa kaikki Supon henkilöstöhallinnon tekemät Saarelaista koskevat päätökset vuosilta 2003–2023 sekä kaikki ”Saarelaista mahdollisesti koskevat” Supon sisäisen laillisuusvalvonnan asiakirjat, ”kuten raportit, tarkastuskertomukset tai muistiot vuosilta 1999–2000, 2004–2005 ja 2019–2022”. Ministeriö haluaa nähdä myös mahdolliset sisäisen ilmiantokanavan kautta tai muuten Supon johdon tietoon tulleet Saarelaista koskevat ilmoitukset.
[...]

Nyt ministeriö pyytää Supolta tietoa siitä, onko suojelupoliisi laatinut Saarelaisesta turvallisuusselvityksen hänen palatessaan virkavapauksien jälkeen suojelupoliisiin tehtäviin. Ministeriö pyytää Supoa esittämään syyn, mikäli turvallisuusselvityksiä ei ole laadittu.
[...]

Ministeriö haluaa myös tiedon siitä, ”onko Saarelaisella mahdollisesti toimeksianto-, kuten konsulttisopimus, tai muu eläköitymisen jälkeinen side suojelupoliisiin”. Mikäli on, ministeriö haluaa nähtäväksi näissä asioissa tehdyt asiakirjat.
Iltalehti, 24.1.2023
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 267
 • Liked: 49597
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #16 : 26.01.2023, 10:58:32 »
Jospa joku on kokenut, että tekee rauhantyötä, kun vuotaa kaikki Suomen asiat Venäjälle.

Niin kauan kuin Venäjä ei näe Suomessa uhkia - tietäen meidän poliisivoimiemme, tiedustelumme ja vaikkapa armeijamme tilanteen - Venäjä pysyy housuissaan.

Nyt Nato-hakemuksen myötä ääni kellossa on muuttunut. Uskoisin Venäjän saavan entistä vähemmän tietoa Suomesta. Jännite rajalla kasvaa ja Venäjä joutuu varautumaan pahimpaan?

Toisaalta voisi myös kuvitella, että Nato luo paineita kaiken maailman saarelaisten deletoimiseksi organisaatioista, koska heidän käsissään saattaa mutkan kautta olla entistä enemmän myös Naton tiedustelutietoa, eikä Nato halua että suomettunut eliitti vuotaa sen Venäjälle.

Niin. Miksei joku kokisi henkilökohtaisen hyötynsä lisäksi vakoilutoiminnan vihollisen hyväksi olevan Suomen parhaaksi. Kyllähän moni kuvittelee Venäjän olevan nytkin viemässä rauhaa Ukrainaan. Ja moni kuvitteli USA:n vievän demokratiaa Lähi-Itään ja Afganistaniin...  Sota on rauhaa jne...

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 913
 • Liked: 6147
 • Sus siunatkoon
Vs: Matti Saarelaisen elämä ja teot
« Vastaus #17 : tänään kello 10:38:17 »
Lainaus
STT: Supolta ei pyydetty lausuntoa myöskään oligarkki Boris Rotenbergin kansalaisuus­hakemukseen

Iltalehti paljasti aiemmin, ettei oligarkki Gennadi Timtšenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyn yhteydessä Ulkomaalaisvirasto pyytänyt supolta lausuntoa.

Kun nykyisin pakotelistalle päätynyt Boris Rotenberg haki Suomen kansalaisuutta 90-luvun lopussa, Ulkomaalaisvirasto ei pyytänyt silloinkaan lausuntoa suojelupoliisilta (supo). Asiasta kertoo STT.

Asia ilmenee Maahanmuuttoviraston eli entisen Ulkomaalaisviraston tekemästä selvityksestä, jonka STT sai tietopyynnöllä.
[...]

Rotenberg sai Suomen kansalaisuuden 2003, joskin hänen kansalaisuushakemusta käsiteltiin Ulkomaalaisvirastossa huomattavasti Timtšenkon hakemusta pidempään.
[...]

Timtšenko ja Rotenberg kuuluvat Vladimir Putinin lähipiiriin. Heidän rikastumisensa kiihtyi huomattavasti, kun Putin nousi presidentiksi. Rotenberg ei ollut vielä oligarkki hakemuksen aikoihin, mutta nyt molemmilla oligarkeilla on arvioitu olevan miljardiomaisuus.
[...]

Kumpaakin oligarkkia Suomen kansalaisuus on suojannut pakotteilta, kunnes Venäjän hyökättyä Ukrainaan he kaikki päätyivät myös EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistoille.
[...]

Sekä Rotenbergin että Timtšenkon kansalaisuushakemusten aikaan Ulkomaalaisvirastoa johti Matti Saarelainen.[...]
Iltalehti, 3.2.2023

Herää kysymys, tai useita kysymysten sarja, onko Timtsenkon ja Rotenbergin kansalaisuudet jo peruutettu vai ovatko vielä edes prosessissa eli harkinnassa, pitäisikö olla? Onko näitä suomen kansalaisuuden saaneita venäläisiä ilman Supon turvallisuusselvityksiä vielä paljon muitakin ja vähemmän nimekkeitä? Millä perusteilla näille on jaeltu kansalaisuuksia, turvapaikkahakemuksesta vai humanitaarisen suojelun perusteella?
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Tagit: