Kirjoittaja Aihe: 2023-01-05 Amerikkalaismiehen vapautta riistettiin, Valtiokonttori maksaa  (Luettu 795 kertaa)

Circus Hypno

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 138
 • Liked: 573
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009309912.html

Lainaus
VAPAUTENSA aiheettomasti kuukausiksi Suomessa menettänyt amerikkalaismies voitti Valtiokonttorin, eli käytännössä Suomen valtion Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus velvoitti Valtiokonttorin maksamaan miehelle 53 200 euron kärsimyskorvaukset, 44 202,91 euroa tulojen ja elatuksen vähentymisestä sekä 18 465,5 euroa hakemus- ja oikeudenkäyntikuluista.

. .

Amerikkalaismies istui turhaan säilöön otettuna 7,5 kuukauden ajan, minkä lisäksi hän oli matkustuskiellossa noin 14,5 kuukauden ajan.

Amerikkalaismies oli menossa Viron kautta Norjaan, kun keskusrikospoliisi otti hänet kiinni Yhdysvaltojen antaman etsintä- ja pidätyskuulutuksen perusteella Helsingissä syyskuussa 2013.

Käräjäoikeuden päätöksellä mies määrättiin säilöön otettavaksi ja myöhemmin matkustuskieltoon.

YHDYSVALLAT halusi miehen vastaamaan Georgian osavaltiossa 2009 nostettuihin rikossyytteisiin, joista mies kuuli ensimmäisen kerran vasta Suomessa. Niinpä kiinniotto tuli miehelle ylipäätään täytenä yllätyksenä.

Miehen epäiltiin syyllistyneen Yhdysvalloissa 2006 tapahtuneisiin rikoksiin. Käräjäoikeuden ratkaisusta ei ilmene, mistä rikoksista miestä syytettiin. Oikeuden mukaan rikosepäilyt olivat joka tapauksessa vakavia.

Päätöksessä kuitenkin mainitaan, että mies pelkäsi koko säilössä olonsa ajan, että muut vangit kohdistaisivat tähän väkivaltaa, jos he tietäisivät rikosepäillyn luonteen. Epäillyn rikosnimikkeen takia mies oli Vantaan ja Turun vankilassa erityisosastolla.

MIEHEN luovuttaminen Yhdysvaltoihin lykkääntyi, koska hän vastusti sitä. Viivästystä aiheutti myös miehen Suomessa nostama turvapaikkahakemus. Lopulta korkein hallinto-oikeus kielsi ja kumosi miehen käännyttämisen Yhdysvaltoihin.

Mies pääsi vapauteen oikeusministeriön päätöksellä heinäkuussa 2015. Georgian osavaltion paikallinen tuomioistuin oli hetkeä aiemmin päättänyt, että miestä vastaan nostetut syytteet hylättiin.

Syynä oli, että miehen oikeutta ”nopeaan oikeudenkäyntiin asiassa oli loukattu”. Vika oli Georgian osavaltion viranomaisten, ei miehen.


Varsinaisesti syyllisyyskysymykseen oikeus ei ottanut kantaa. Ratkaisu pysyi ennallaan Georgian osavaltion Habershamin piirikunnan muutoksenhakutuomioistuimessa lokakuussa 2018.

Toukokuussa 2019 mies jätti Valtiokonttorille korvaushakemuksen vapaudenmenetyksestään. Tammikuussa 2020 Valtiokonttori kuitenkin hylkäsi hakemuksen kokonaisuudessaan.

Valtiokonttori perusteli kielteistä kantaansa sillä, että syyllisyyskysymys jäi ratkaisematta, vaikka syytteet hylättiin.

MIES ei tyytynyt Valtiokonttorin päätökseen, vaan nosti siitä riitakanteen Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden keskiviikkoisella päätöksellä mies saa Valtiokonttorilta yli 115 000 euroa. Mies vaati itse oikeudessa Valtiokonttorilta noin 280 000 euron korvauksia.

..

Jenkki siis istui vankilassa erityisosastolla, koska pelkäsi rikosepäilyn luonteen johtavan väkivaltaan. Siitä voinee arvailla, että kyse on todennäköisesti ollut seksuaalirikoksista. Sen kastin rikolliset eivät ole kovassa huudossa missään maailman vankiloissa.

Eikö tämän miehen oma venkoilu turvapaikka-anomuksineen (!) pitäisi vaikuttaa maksumäärään negatiivisesti.

Outoa myös, että uutisessa korostetaan miehen istuneen turhaan. Tapaus kuitenkin raukesi siihen, että oikeutta nopeaan oikeudenkäyntiin loukattiin. Syyllisyyskysymys jäi auki.

Aukusti Jylhä

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 11 450
 • Liked: 17986
 • käpykaarti
Jenkkilässä töpeksitään, niin tietenkin suomalaiset laitetaan maksumieheksi. Ei mitään uutta auringon alla. Varmaan siellä joku ksenofiili virkamies on epäillyt maksun riittävyyttä, että pitäisikö enemmän antaa matkarahaa korvausta.

Tod.näk. jotain lapsiin kohdistuvaa rikosta taustalla. Nämä pitäisi aina sijoittaa ihan tavalliselle osastolle, jos edes jotain oppia tulisi linnareissun aikana.
Ef 6:10-11
Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet.

Viimeinen linja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 871
 • Liked: 2243
"Tod.näk. jotain lapsiin kohdistuvaa rikosta taustalla. Nämä pitäisi aina sijoittaa ihan tavalliselle osastolle, jos edes jotain oppia tulisi linnareissun aikana."


Aika vieras ajatus että rikolliset rankaisevat rikollisia ja päättävät keskenään mitkä rikokset ovat parempia kuin toiset. Yhteiskunnan pitää säätää rangaistukset niin että ne vastaavat oikeustajua eikä tarvita näitä epävirallisia lisiä.

Tagit: