Hesarin otsikko
Oppimiserot ovat Suomessa oppilaiden, eivät koulujen tai luokkien välisiä, sanoo tutkimusprofessori
No niin, nyt jo aletaan lähestyä probleemia, mutta vieläkään ei uskalleta sanoa ääneen, mistä on kysymys. Kaikki tietävät, että metsässä on karhu, mutta sitä ei voi sanoa karhuksi, koska kyseessä on tabu.
( Karhulla on useita kiertoilmauksia, kuten mesikämmen, kontio, metsän omena, metsän kuningas ja nalle. Myös 'karhu' on alun perin kiertoilmaus, joka tarkoittaa karheaa turkkia, mutta sittemmin se on vakiintunut karhun nimeksi. Kiertoilmauksia käyttämällä muinaissuomalaiset ovat halunneet välttää kutsumasta petoa luokseen. Karhun ehkä vanhin ja alkuperäisin nimitys on oksi (taipuu kuten "kaksi"). Sanalle 'oksi' on vastineita kaukaisemmissa suomalais-ugrilaisissa kielissä, joten se on ikivanha omaperäinen sana. Sanan oksi vastine on nykysuomessa otso. Otso-sana on länsisuomalainen ja kirjakielinen muunnos oksi-sanan karjalaisesta ja itäsuomalaisesta deminutiivista ohto. )
Samoin jokainen järjissään oleva ymmärtää, että heikosti menestyvät koulut ovat niitä, joissa on paljon heikosti menestyviä oppilaita ja heikosti menestyvät oppilaat - eivät kaikki - tulevat pääosin sellaisista maista, joiden keskimääräinen älykkyysosamäärä on heikko.
Koska tätä ei rasismin pelossa kehdata sanoa ääneen, puhutaan syrjäytymisestä, kouluavustajista, S2-oppilaista, epätasa-arvosta, huonoista kouluista, segregaatiosta, pahoinvoinnista, päämäärättömyydestä, koulutusta arvostamattomista oppilaista ja heidän perheistään, kielikoulutuksen puutteista, koulushoppailusta, kaavoituksesta, opetussuunnitelmasta, kotouttamisen epäonnistumisesta, resurssipulasta, rasismista ja sensellaisesta älyllisesti epärehellisestä kiertelystä.
Jos haluaa mannapuuroa, mutta laittaa kattilaan vanhat kalsarit, ei se ole kattilan vika, jos ruoka ei maita.
Nyt me yritämme kiillottaa sitä kattilaa ja ihmettelemme, miksi kaikki meni pieleen. Mutta jos vain saisimme lisää resursseja, voisimme ostaa kattilaamme kultaiset kahvat - kyllä sitten puuro maittaisi!