Kirjoittaja Aihe: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?  (Luettu 156315 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1140 : 30.03.2024, 17:31:07 »
Ohjaaja Virpi Suutari on tehnyt haastatteluissa ja muualla selväksi olevansa Elokapinan puolella, joten en oikein usko, että elokuvakaan haastaa katsojaa kuin yksipuolisesti.

Suutarin Elokapina-fanittamisessa on haastattelujen perusteella kyse oman menetetyn nuoruuden kaipuusta ja romantisoimisesta, mutta voi tietysti kysyä, miksi toimittajat antavat laittomuuksiin perustuvan aktivismin valkopesulle niin paljon tilaa mitään kyseenalaistamatta. Suutari ja hänen Elokapina-kaverinsa "Free Palestine"-paidassa ovat saaneet viime viikkoina toistella samat fraasit samoihin myötäsukaisiin kysymyksiin joka kanavalla ja lehdessä.

Menee astetta vakavammaksi sekä journalismin että tieteen kannalta, kun lain rikkomista politiikan keinona puolustava aktivisti esitetään neutraalina tutkijana, koska hän "tekee etnografista tutkimusta" Elokapinasta osallistumalla sen aktioihin "avoimena positiostaan".

Lainaus
Elokapinaa tutkitaan myös sisältä käsin – tutkija keskittyy korkean riskin aktivismiin

Tutkija Georg Boldt tekee havaintoja Elokapinan toiminnasta osallistumalla itsekin aktivismiin. Hänen mukaansa on tärkeää ymmärtää, miten aktivistit muuttavat yhteiskuntaa.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Georg Boldt on ollut mukana Elokapinan toiminnassa puolentoista vuoden ajan. Siten Boldt tekee etnografista tutkimusta Elokapinasta.

Etnografista tutkimuksessa havainnoidaan toimintaa sisältä käsin, jotta tutkija saa mahdollisimman paljon ensikäden tietoa toiminnan luonteesta.

Boldtin tutkimustyö keskittyy pitkälti metsäaktivismiin ja metsäliikkeen toimintaan Elokapinassa.

– Minua kiinnostaa tutkijana etenkin korkean riskin aktivismi. Miksi ihmiset osallistuvat siihen? Miten siihen valmistaudutaan? Mitä ihmiset kokevat näissä tilanteissa? Siihen tietoon on vaikea päästä, ellei itse ole paikalla tekemässä havaintoja.

Tavoitteena on olla neutraali

Tutkijana Boldt on kuitenkin asettanut rajat sille, miten pitkälle hän voi mennä aktivismissa, ja kertoo sen avoimesti etukäteen muille toimijoille. Tarkoituksena on säilyttää tutkijan neutraliteetti.

– Muun muassa ilmoitan aina ennen aktioita, että olen ei-kiinniotettavassa roolissa. Olen myös pohtinut tapauskohtaisesti, monesti aktivistien kanssa, miten voin osallistua aktioihin ilman, että tuon tutkijan neutraliteetin kyseenalaiseksi.

[...]

Boldt sanoo, että on täysin mahdollista olla yhtäältä ulkopuolinen tutkija mutta samaan aikaan sisällä ja mukana mielenilmauksissa. Se toteutuu, kun antaa tutkimuksen lukijalle mahdollisuuden arvioida avoimesti tutkijan positiota siellä kentällä.

– Ihmistieteissä on jo kymmeniä vuosia ollut vahva käsitys siitä, että objektiivista tietoa esimerkiksi sosiaalisesta interaktiosta ei juuri ole, vaan kaikki tieto on jossain määrin subjektiivista. Sen takia on hyvin tärkeää olla avoin siitä omasta positioinnistaan.

[...]

– Myös tällainen kansalaisaktivismi, jossa käytetään kansalaistottelemattomuutta ja suoraa toimintaa, on demokraattisen yhteiskunnan kannalta tärkeää toimintaa. Tässä puhutaan toimijoista, jotka ovat liberaalin demokratian puolustajia, demokratian piirissä toimivia aktivisteja.

Myös Lapin yliopiston tutkija Tapio Nykänen sanoo, että tällainen toiminta on demokratialle enemmän hyödyksi kuin haitaksi niin kauan kuin se on väkivallatonta, rauhanomaista ja kansalaistottelemattomuuden hengessä yleistä laillisuutta kunnioittavaa.

Se on hyödyllistä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi rikottaisiin tai vastustettaisiin yksittäisiä viranomaispäätöksiä.

Demokratian kypsyyttä voi Nykäsen mukaan jopa mitata sillä, miten hyvin se sietää tällaista ’häiritsevää’ kansalaistoimintaa.

– Kypsässä demokratiassa osataan suhtautua notkeasti, vakavasti ja harkiten perusteltuun kansalaistottelemattomuuteen, ja siihen liittyvää kriittistä ajattelua osataan arvostaa.

Myös Boldt kokee, että Elokapinan toiminta on demokraattista poliittista osallistumista.
Yle 28.3.2024

Demokratiassa lakien rikkomiseen suhtaudutaan vakavasti ja yhdenmukaisesti väitetyistä motiiveista riippumatta, mutta erityisen vakavasti on suhtauduttava ulkomailta Suomeen levinneen järjestön systemaattiseen lakien rikkomiseen, jolla yritetään painostaa poliittisia päättäjiä ja siirtää valtaa pois heiltä. Elokapinan/Extinction Rebellionin toimintaa ja vaatimuksia vasten on uskomattoman naurettavaa esittää Elokapinan toiminta demokratialle hyödylliseksi ja toimijat demokratian puolustajiksi. Kaikkea muuta.

Lainaus
Korkean riskin aktivismi on kohtalaisen uutta Suomessa, ja ilmiönä sitä ei ole kansainvälisestikään tutkittu kovin laajasti. Tässä tutkimusprojektissa tarkastellaan kolmea ryhmää etnografisen osallistuvan havainnoinnin ja haastatteluiden kautta. Elokapina toimii julkilausutusti väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden periaatteiden mukaisesti. Tästä huolimatta he ovat säännölisesti poliisin väkivallan kohteena. Antifasistiseen toimintaan liittyy riski ajautua väkivaltaiseen konfliktiin äärioikeiston kanssa, oli se sitten kirjaesittelyssä paikallisessa kirjastossa tai itsenäisyyspäivän soihtukulkueen vastamielenosoituksessa.
Helsingin yliopisto – Konnia vai vallankumouksellisia? Korkean riskin aktivismi Suomessa (KOVA)

Boldt maalaa systemaattisen lain rikkomisen "kansalaistottelemattomuudeksi", poliisin voimakeinot "väkivallaksi" ja väkivallan politiikan keinona hyväksyvän "antifasistisen toiminnan" riskiksi "ajautua väkivaltaiseen konfliktiin äärioikeiston kanssa".

Vastaavalla tavalla poliittisen aktivismin ja tutkijuuden välistä rajaa on pyrkinyt tietoisesti hämärtämään valtamedian neutraalina asiantuntijakommentaattorina esittämä aktivistitutkija Erna Bodström. Molempien nimet löytyvätkin peräkkäin muutaman vuoden takaisesta vetoomuksesta, jossa vaadittiin muun muassa turvapaikanhakijoiden käännytysten lopettamista.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1141 : 30.03.2024, 18:56:03 »
Koneen Säätiö rahoittaa Elokapinan toimintaa, mutta sillä ei muka ole yhteyttä Elokapinan organisoimiin laittomuuksiin kuten "historian suurimpaan tottelemattomuuskampanjaan", koska laittomuudet ovat "yksilöiden omaa toimintaa".

Milloinkahan islamistiterroristit keksivät vedota samaan?

Lainaus
Elokapina uhkaa ”historian suurimmalla tottelemattomuuskampanjalla” – Näin kommentoi 200 000 euroa antanut Koneen Säätiö

Elokapina aikoo järjestää kesäkuussa ”Suomen historian suurimman tottelemattomuuskampanjan”.

Ilmastoliike kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä. Kampanja on määrä järjestää kahdessa viikon osassa kesäkuuna 7.–13. ja 25.–20. päivinä.

[...]

Elokapina on aiemmissa mielenosoituksissaan tukkinut kulkuväyliä Helsingissä.

Wallgrenin mukaan Elokapina aikoo jatkossakin toteuttaa jotain samankaltaista kuin Alankomaiden Elokapina (XR), joka protestina fossiilisten polttoaineiden tuille tukki maan hallinnolliseen pääkaupunki Haagiin johtavan valtatien 2023.

Liikkeen toimintaan kuuluvaan kansalaistottelemattomuuteen voi sisältyä lain rikkomista.


Elokapinan ilmastoaktivisteja on aiemmin tuomittu sakkorangaistuksiin muun muassa kesäkuun 2021 mielenosoituksissa poliisia vastaan niskoittelusta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Mannerheimintien tukkiminen uudelleen ensimmäisen poistumiskäskyn jälkeen oli laitonta.

Lisäksi Elokapinaan liittyviä vastaajia epäillään petoksesta, väärän todistuksen antamisesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen.

[...]

Elokuussa 2023 Koneen Säätiö myönsi Elokapinalle 200 000 euron apurahan.

Koneen Säätiön viestintäjohtaja Lauri Alaviitala painottaa, että Koneen Säätiö ei rahoita laitonta toimintaa. Se kuitenkin seuraa kesän kampanjaa ja on keskusteluyhteydessä sen keskeisiin henkilöihin ja tarvittaessa pyytää lisätietoa.

– Elokapina ei ole mitenkään meidän ohjauksessamme emmekä me rahoita heidän kaikkea toimintaansa. He ovat vastuussa säätiölle vain tästä kyseisestä rahoituksesta.

– Elokuussa myönnetty apuraha on liittynyt Metsän vuoro -nimiseen metsäaiheiseen kampanjaan. Ymmärtääkseni tulevan kesän kampanja on ihan erillinen tästä. Olemme myöntäneet rahoitusta työryhmän hankkeeseen eli ei sinänsä kaikkeen Elokapinan toimintaan. Tämä työryhmä tietenkin raportoi rahankäytön sisällöistä meille.

Miten käytännössä varmistetaan, ettei rahaa mene laittomuuksiin?

– Elokapina on sitoutunut siihen, ettei rahaa käytetä laittomaan toimintaan. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään syytä epäillä, että rahoitusta olisi käytetty laittomasti, sillä tällaista ei ole todistettu. Jos niin todistettaisiin, olisi meillä viimeisimpänä keinona mahdollisuus periä raha takaisin.

Myös apurahahakemusta kirjoittanut Wallgren sanoo, että apurahaa käytetään ainoastaan lain puitteissa. Alaviitalan tavoin Wallgren tekee eron Koneen Säätiön rahoittaman hankkeen ja Elokapinan muun toiminnan välille.

– Rahaa ei käytetä laittomuuksiin. Sillä tuetaan Elokapinan toimintaa, johon osaltaan kuuluu kansalaistottelemattomuus, mutta se on yksilöiden omaa toimintaa, Wallgren sanoi syyskuussa.

Wallgren kuitenkin kertoi syksyllä apurahapäätösuutisoinnin yhteydessä, että apurahalla tuetaan aktivistien elämistä.

Jos apurahaa suunnataan yksittäisille aktivisteille, voidaanko olla varmoja, että nämä henkilöt eivät riko lakia mielenosoituksissa?

– Kiinnostava kehystys. Jotkut kapinalliset saavat rahallista korvausta tietyistä palveluista, joita he antavat liikkeelle. Ne ovat aika tarkasti valittuja asiantuntija- ja erityisosaamista tarjoavia tehtäviä, vaikkapa viestinnän, koordinoinnin ja tapahtumatuotannon puolella, Wallgren sanoo.

– Oikeat ilmastorikolliset ovat Suomen hallitus, joka ei noudata ilmastolakia. Tällaisella kansalaistottelemattomuudella tulee olla tilaa demokraattisissa yhteiskunnissa tilaa ja esimerkiksi liikennehäiriöt kuuluvat kokoontumisvapauden piiriin, kuten on oikeudessa todettu.
Iltalehti 29.3.2024
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1142 : 05.04.2024, 15:11:59 »
Luulin, että elokapinalaisilla on jo erivapaus lain rikkomiseen. Nytpä sitten nähdään, onko laki tältä osin sama kaikille.
...
Kun syyttäjä on ilmeisen tietoinen järjestelmällisestä toiminnasta lain rikkomiseksi ja tämän toiminnan tuloksena on jo satoja ellei tuhansia syytteitä, eikö tällaisten ryhmien lakkauttamisen pitäisi olla jo pitkällä?
...
Rikokseen yllyttäminen on rikollista. Väitetty ilmastomotiivi ei muuta asiaa miksikään, eikä naisen tekemisistä ole epäselvyyttä.
...
Sama tässä. Lopputuloksen luulisi olevan varma, mutta eihän se tällaisessa tapauksessa ole.

Tulihan se vahvistus, että elokapinalaisille on Suomessa eri lait tai ainakin tulkinnat. Hyväksyi sukkana muun muassa naurettavan puolustelun, että vain osa elokapinalaisista rikkoo lakia.

Lainaus
Käräjäoikeus hylkäsi kaikki Elokapina-jutun syytteet

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi perjantaina kaikki ympäristöliike Elokapinan ja sen taustayhdistyksen Elonvaalijat ry:n toimintaan liittyvät syytteet.

Syytekohtia oli kolme. Ensinnäkin syyttäjä vaati neljälle Elonvaalijoiden jäsenelle rangaistusta väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle.

Syyte koski kahta rahankeräysilmoitusta, joista ensimmäisen Elonvaalijat teki Helsingin poliisille huhtikuussa 2021 ja toisen syyskuussa 2021. Syyttäjän mukaan ilmoituksissa kerrottiin, että rahaa kerätään mielenosoituksiin, verkkoinfrastruktuurin ylläpitämiseen ja tilavuokriin, mutta salattiin se, että rahoja kerättiin nimenomaan Elokapinan toimintaan.

Elokapinan toiminta taasen oli syyttäjän mukaan tarkoituksellisesti lainvastaista ja vaaransi selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

[...]

Käräjäoikeuden mukaan piti paikkaansa, että kummassakaan ilmoituksessa ei mainittu, että varoja kerättiin nimenomaan Elokapinan mielenosoituksia varten. Oikeuden mukaan on myös yleisesti tiedossa, että Elokapinan mielenosoituksissa osa mielenosoittajista ei tule noudattamaan poliisin antamia määräyksiä.

Toisaalta oikeus huomioi, että Elokapinan mielenosoitukset ovat sinänsä perustuslain nojalla sallittuja eikä niitä voida katsoa kokonaisuudessaan lainvastaisiksi siitä riippumatta, että osa mielenosoittajista menettelee lainvastaisesti.

Käräjäoikeuden mukaan ilmoituksissa annetut tiedot varojen käyttötarkoituksesta pitivät riidattomasti paikkaansa eikä varoja ollut käytetty rahankeräyslaissa tarkoitetuin tavoin selvästi lainvastaiseen tarkoitukseen.

[...]

Toinen syytetyistä työskenteli Allianssissa. Syyttäjän mukaan hakija kertoi työntekijälle, että Syyskapina-mielenosoituksessa aiottiin jättää laajalla joukolla noudattamatta poliisin poistumiskäskyjä. Silti työntekijä päätti apurahan kohdentamisesta hakijalle, syyttäjä sanoi.

Käräjäoikeuden mukaan syytettyjen välisistä viesteistä ilmenee, että hakija oli kertonut Allianssin työntekijälle Syyskapinasta täysin avoimesti eikä ollut yrittänyt erehdyttää ketään. Myös apurahan myöntämisestä päättänyt asiantuntijaraati oli Allianssin työntekijän mukaan tiennyt, että apuraha liittyi Elokapinan toimintaan.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että raati olisi tehnyt päätöksen apurahan myöntämisestä tunnusmerkistön edellyttämällä tavalla erehdyksen vallassa. Näin ollen syyte petoksesta hylättiin.

[...]

Kolmas syyte koski julkista kehottamista rikokseen. Syyttäjän mukaan Elokapinan aktivisti oli Ylen haastattelussa syksyllä 2021 ilmaissut olevansa valmis maksamaan poliisin kiinni ottamien nuorten mielenosoittajien sakkoja sekä kertonut maksaneensa kesällä 2020 kolmen mielenosoittajan sakot.

[...]

Käräjäoikeuden mukaan artikkelista ei kokonaisuutena synny vaikutelmaa, että naisen tarkoituksena olisi saada ketään ryhtymään mihinkään laittomaan. Oikeuden mukaan kehotuksena tai houkutteluna rikokseen ei voida pitää vain sitä, että nainen kertoo aiemmin maksaneensa muiden sakkoja ja että hän mahdollisesti maksaa niitä myös jatkossa.

– Käräjäoikeus katsoo (syytetyn) lausumassa olevan enemmän tarkoitus antaa hyväksyntä ja tuki Elokapina-liikkeen toiminnalle kuin siitä, että hän houkuttelisi tai kehottaisi jotakuta tietynlaisen, yksilöidyn rikoksen tekemiseen, oikeus sanoi.

Oikeus hylkäsi syytteen sekä syyttäjän vaatimuksen artikkelin osittaisesta poistamisesta verkosta.

[...]

Helsingin poliisi kielsi molemmat pienkeräykset vetoamalla rahankeräyslain kohtaan, jonka mukaan keräystä ei saa järjestää selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi.

Aktivistit valittivat poliisin päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka katsoi tammikuussa antamassaan päätöksessä, ettei poliisilla ollut perusteita keräysten kieltämiseen. Oikeuden mukaan keräysten ensisijainen tarkoitus oli kerätä rahaa yksityishenkilöiden oikeudenkäyntikuluihin, ei Elokapina-liikkeen toimintaan.

– Kun kyseessä oleva oikeudenkäynti koskee rikosasiaa, jossa valittajat ovat asiassa saadun selvityksen perusteella yksityishenkilöinä asianomistajan asemassa, asiassa on jäänyt näyttämättä, että pienkeräys liittyisi kiinteästi Elokapinan asianajokustannuksiin, oikeus katsoi.
Yle 5.4.2024

Toisin sanoen Elokapinan laittomuuksiin perustuvaa toimintaa saa laittomuuksista tietoisena tukea, rahaa kerätä ja sakkoja maksaa, kunhan tietyt muotoseikat ovat kunnossa. Käräjäoikeuden mielestä sillä ei ole mitään merkitystä, että sen itsensäkin mukaan "on myös yleisesti tiedossa, että Elokapinan mielenosoituksissa osa mielenosoittajista ei tule noudattamaan poliisin antamia määräyksiä". Helsingin hallinto-oikeuden mukaan elokapinalaisten oikeudenkäyntikuluilla ei ole tekemistä Elokapinan toiminnan kanssa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 179
 • Liked: 9192
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1143 : 05.04.2024, 15:52:10 »
Ennakkotapaus ja siihen vedottakoon jos / kun jokin kansallis"X" ryhmä tekee vastaavaa kuin Eloapinalliset nyt. Millaisiahan kytköksiä on tuomareilla E-kapinallisiin?.

dothefake

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 935
 • Liked: 23044
 • Imaaminoloinen kaktuslakkisetä. Rutinuiva.
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1144 : 05.04.2024, 16:50:45 »
Roope: Koneen Säätiö rahoittaa Elokapinan toimintaa, mutta sillä ei muka ole yhteyttä Elokapinan organisoimiin laittomuuksiin kuten "historian suurimpaan tottelemattomuuskampanjaan", koska laittomuudet ovat "yksilöiden omaa toimintaa".


Aivan, näinhän se on myös moottoripyöräkerhoillakin, silti kerhoja on lakkautettu, vaikka ne eivät ole rikoksia tehneet. Yksilöthän niitä tehneet. Miksi tämä ei päde elokapinaan?
”Oma kansa ensin” -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Betonikostaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 930
 • Liked: 5018
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1145 : 05.04.2024, 17:48:21 »
Näiden raivopiiperöiden rahoittaminenhan on Koneen Säätiöltä puhdasta hyvesignalointia. Vähemmistöt ja punavihreät äärijärjestöt nostavat helposti metelin, jos heitä ei tue pyydettäessä. Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan, näinhän jo taistolaisetkin ajattelivat. Toisin sanoen Koneen Säätiö ostaa tällä firmalle hyvää mainetta. Raivopiiperöt nyt välillä vähän hankaloittavat yhteiskunnan toimintaa, mutta se on firmalle pienempi paha. Se on toki sitten ihan eri asia, onko oikein, että tällaiset terroristijärjestöt voivat lypsää tuollaista suojelurahaa, mutta isolle firmalle joku 200 000 euroa on pieni raha ja helppo keino kantaa "yhteiskuntavastuuta".
Itä-Helsinki, täynnä mutiaiset
Itä-Helsinki, sinä maksat kaiken

--------------

Täytän TT2 on time
Toimeentulotuki on aina on time
Asumistuki on aina on time
Kuka pistää paremmaksi this time?

--------------

Jokainen matu maksaa miljoonan.

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 625
 • Liked: 15207
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1146 : 05.04.2024, 18:06:41 »
Jos Suomessassa olisi  tutkivaa journalismia, niin joku varmaan selvittäisi miksi Herlinit pyrkivät tuhoamaan suomalaisten metsien yksityisomistusta ja vaikeuttamaan suomalaisen metsäteollisuuden toimintaa. Liittyykö se jotenkin kaupalliseen yhteistyöhön arabimaiden kanssa? Senkin voisi varmaan kirjoitttaa auki miten Kone Oy aikanaan rakennettiin kommunistien kanssa käytävän kaupan varaan.

Itse käytän aina portaikkoa, jos talossa ei ole Otisin, tain jonkun muun rehellisen firman, hissejä. Se tekee hyvää kunnollekin.
qui non est mecum adversum me est

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 179
 • Liked: 9192
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1147 : 05.04.2024, 21:00:17 »
Näiden raivopiiperöiden rahoittaminenhan on Koneen Säätiöltä puhdasta hyvesignalointia. Vähemmistöt ja punavihreät äärijärjestöt nostavat helposti metelin, jos heitä ei tue pyydettäessä. Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan, näinhän jo taistolaisetkin ajattelivat. Toisin sanoen Koneen Säätiö ostaa tällä firmalle hyvää mainetta. Raivopiiperöt nyt välillä vähän hankaloittavat yhteiskunnan toimintaa, mutta se on firmalle pienempi paha. Se on toki sitten ihan eri asia, onko oikein, että tällaiset terroristijärjestöt voivat lypsää tuollaista suojelurahaa, mutta isolle firmalle joku 200 000 euroa on pieni raha ja helppo keino kantaa "yhteiskuntavastuuta".

Koneen Säätiöllä ei taida olla mitään tekemistä Kone-nimisen firman kanssa, aikanaan erotettu kokonaan toisistaan.

https://koneensaatio.fi/

Wiki: "Koneen Säätiö perustettiin vuonna 1956. Säätiön perustivat Heikki H. Herlin ja Pekka Herlin, jotka toimivat myös Kone Osakeyhtiön johdossa. Alkuaikoina säätiöllä ja yrityksellä olikin läheinen yhteys. Pekka Herlinin kuoleman jälkeen vuonna 2003 säätiö itsenäistyi Kone Osakeyhtiöstä. Nykyisin säätiön päätöksenteko on itsenäistä ja Koneesta riippumatonta".
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koneen_S%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6#Historia

sakarit

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 608
 • Liked: 1135
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1148 : 21.04.2024, 10:40:19 »
Lentoliikenteen häirinnästä lienee tulossa parille tyypille kovat rapsut. Tarkoitan tuota Lappeenrannan tapausta 19.4. Näin jos lentoyhtiö alkaa vaatia korvauksia. Tuskinpa mielenosoittajat ovat valmiita omistaan maksamaan huomattavia korvauksia, eli kysymys kuuluu, käytetäänkö Koneen säätiön avustuksia näihin mahdolisiin korvausmaksuihin?

Tuo Koneen säätiön ja Kone Oyj:n kytkyn hämärtäminen ei onnistu. Rahat tulevat Kone Oyj:n omistuksesta ja Herlin siellä säätiössä on ainakin puheenjohtajana.

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 179
 • Liked: 9192
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1149 : 21.04.2024, 11:23:29 »
^"Tuo Koneen säätiön ja Kone Oyj:n kytkyn hämärtäminen ei onnistu. Rahat tulevat Kone Oyj:n omistuksesta ja Herlin siellä säätiössä on ainakin puheenjohtajana".

Oletko siis sitä mieltä että kun joku omistaa jonkin menestyvän yhtiön osakkeita ja käyttää saautuja tuloja viherpiiperryksen ja -terrorismin tukemiseen niin nuo yhtiöt olisivat jotenkin vastuussa tämän yksilön toiminnasta?.
Ja tottakai siellä Koneen Säätiössä on Herlin, sehän tuli perintönä, se säätiö. Vaikka ei olisi koko johtokunnassa mukana, sananvaltaa on koska omistaa sen säätiön..

sakarit

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 608
 • Liked: 1135
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #1150 : 21.04.2024, 12:10:48 »
Oletko siis sitä mieltä että kun joku omistaa jonkin menestyvän yhtiön osakkeita ja käyttää saautuja tuloja viherpiiperryksen ja -terrorismin tukemiseen niin nuo yhtiöt olisivat jotenkin vastuussa tämän yksilön toiminnasta?.
Ja tottakai siellä Koneen Säätiössä on Herlin, sehän tuli perintönä, se säätiö. Vaikka ei olisi koko johtokunnassa mukana, sananvaltaa on koska omistaa sen säätiön..

Säätiö ei voi tulla perintönä. Säätiön hallitus valitsee jäsenensä ja puheenjohtajan. Mikään ei edellytä että Koneen säätiön hallituksessa, saati puheenjohtajana, pitäisi olla Herlin tai useita. Lienee tiedettä, taidetta yms. osaavan tukea muutkin, jopa asiantuntevammin.

Kun säätiön merkittävä vallankäyttäjä on myös merkittävä vallankäyttäjä ja edunsaaja yrityksessä, jonka tuloksesta maksetaan säätiön rahoitus, niin katson että kytkös yritykseen on selvä.