Shadia Rask on löytänyt taas melkoisten aasinsiltojen kautta tällä kertaa apinarokosta rasismia ja ulisee siitä:
Shadia Raskin kolumni: Sadoittain lapsia on kuollut – silti terveyshätätila on meille vain yksi ulkomaanuutinen
https://yle.fi/a/74-20109356Maailmaan julistettiin elokuussa globaali terveyshätätila. Syynä on m-rokon uusi muunnos, joka on aiempaa tarttuvampi ja tappavampi. Eri Afrikan maissa yli 20 000 ihmistä on sairastunut tänä vuonna. Yli 500 ihmistä on kuollut.
Suurin osa tautiin kuolleista on lapsia. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat alle viisivuotiaat. Pahin tautitilanne on Kongon demokraattisessa tasavallassa. UNICEF arvioi elokuussa, että liki 10 000 lasta on sairastunut ja 463 lasta on kuollut kuluvan vuoden aikana.
Vuosittain pelkkään ripuliin kuolee noin 1,5 miljoonaa pikkulasta. Jos tämä apinarutto ei ala levitä erityisen laajalle, niin jo pelkkään ripuliin kuolee monia kertaluokkia enemmän lapsia, joten jonkinlaista suhteellisuudentajuakin voisi harrastaa. Ja eiköhän Euroopassakin erilaisiin tauteihin kuole enemmän pikkulapsia vuosittain. Tässä jotain lukuja pelkästään Suomen osalta:
Pikkulasten kuolleisuus Suomessa vuosina 1969 - 96
https://www.duodecimlehti.fi/duo94496Epämuodostumat olivat yleisin pikkulasten kuolinsyy koko tutkimusajanjakson, mutta anomaliakuolemien määrä pieneni huomattavasti vuosina 1969–96, 129:stä 29:ään (kuva 1). Muutos tapahtui tasaisesti kaikkien epämuodostumien osalta. Koko ajanjaksona tavallisimpia kuolemaan johtaneita epämuodostumia olivat sydän- (42 %) ja keskushermostoanomaliat (21 %). Infektiokuolemien esiintyvyys pieneni nopeasti 1970-luvulla, minkä jälkeen 1980-luvulla muutos hidastui. Infektioihin kuoli Suomessa vuonna 1969 113 lasta, vuonna 1979 31 ja vuonna 1996 13 (kuva 1).
Hätätilajulistuksen jälkeen eri tahot tiedottivatkin lahjoituksista. Yhdysvaltojen kehitysyhteistyövirasto USAID kertoi 35 miljoonan dollarin lisätuesta, ja Euroopan komissio ilmoitti koordinoivansa yli 200 000 rokotuksen lahjoitusta.
Mutta missään tavallisessa kahvipöytäkeskustelussa tai kohtaamisessa en ole kuullut sen enempää puhuttavan aiheesta. Virastot ja viranomaiset ovat kyllä hereillä, mutta suuren yleisön kollektiivinen myötätunto ja auttamishalu ei ole herännyt.
Miten joku suuri yleisö voisi auttaa? Ukrainaan on voitu lähettää esimerkiksi vaatteita ja tavaroita sodassa ne menettäneille, mutta suomalaisilla kansalaisilla tuskin on apinarokkorokotteita kotonaan lojumassa, eikä rokotteita muutenkaan niin vain hankita ja kuljeteta pitkiä matkoja.
Miksi terveyshätätila on meille vain yksi ulkomaanuutinen, vaikka sadoittain lapsia sairastuu ja kuolee?
Väkiluvultaan melko pienessä Suomessakin esimerkiksi hukkuu vuosittain 100-150 henkeä. En usko, että Afrikassakaan jaksetaan olla kovin kiinnostuneita esimerkiksi Suomessa vuosittain hukkuvista.
Olemmeko välinpitämättömiä siksi, että ajattelemme: tämä ei koske meitä? Tämä koskettaa muita, toisia. Ihmisiä, jotka ovat vähemmän ihmisiä? Juuri sillä tavallahan m-rokon riskiryhmistä on historiallisesti ajateltu.
Valtaosa m-rokkoon sairastuneista ja kuolleista ihmisistä on mustia ja ruskeita afrikkalaisia. Ei-valkoisia ihmisiä on jopa ihmistieteissä kuvattu aikoinaan rasistisilla tavoilla vähempiarvoisina. Rasismi vaikuttaa siihen, keitä pidetään apua ansaitsevina ja keitä ansaitsemattomina. Eniten apua ansaitsevina pidetään ahkeria, kiitollisia, ”oikeanlaisia” köyhiä, kun taas pakolaiset ja muut kuin ”me” nähdään vähiten apua ansaitsevina.
Mitä leimaavaa oikeasti muka siinä apinarokon nimessä on, vaikkei sekään toki maailman täsmällisin nimi ole (epätäsmällisyys on varsin yleinen ilmiö muutenkin). Onhan meilläkin esimerkiksi myyräkuume, jänisrutto, hullun lehmän tauti, legioonalaista, raivotautia ja ties mitä muita tauteja:
Jopa m-rokon aiemmin käytetty nimi, apinarokko, oli leimaava.
Tuskin ne kielteiset asenteet olivat millään tavalla syynä apinaruttoon, sen nimeen tms, vaikka ilmeisesti jotain tällaista yritetään assosiaatioilla vihjailla:
Euroopassa m-rokon riskiryhmä ovat puolestaan miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Tämä johtuu siitä, että Euroopassa esiintyy aiempaa tautimuunnosta, joka tarttuu seksin välityksellä. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ryhmä, joka kohtaa kielteisiä asenteita.