Kirjoittaja Aihe: Kansalaisaloite: Kansanedustajien sopeutumisraha silppuriin  (Luettu 1308 kertaa)

Riukulehto

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 6 892
  • Liked: 8034
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12798

Kansalaisaloitteen otsikko
Kansanedustajien sopeutumisraha silppuriin

Aloitteen päiväys
1.11.2023

Aloitteen muoto
Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Aloitteen sisältö
Ehdotamme lainvalmisteluun ryhtymistä kansanedustajien sopeutumisrahan poistamiseksi. Entiset kansanedustajat ovat jo nyt oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, jolloin sopeutumisraha kilpailee tämän kanssa suuruudellaan ja löysemmillä kriteereillään.

Sopeutumisraha heikentää entisten kansanedustajien työllistymistä, mahdollistaa etuuden väärinkäytön ja tuhlaa täten veronmaksajien rahoja. Sopeutumisrahajärjestelmän lakkauttaminen toisi lisäsäästöjä valtiontalouteen.

Perustelut
Sopeutumiseläke korvattiin sopeutumisrahalla, sillä kansanedustajien eläke-edut nähtiin kohtuuttomina. Sopeutumisrahan tarkoituksena oli leikata kansanedustajien etuuksista ja kannustaa heitä työntekoon edustajatoimen jälkeen.

Tässä tarkoituksessa sopeutumisrahajärjestelmä on pahasti epäonnistunut. Entisille kansanedustajille maksettava sopeutumisraha on kohtuuttoman suuri suhteessa muille työttömille maksettavaan työttömyysturvaan. Sopeutumisrahan minimi, eli käytännössä ensimmäisen kauden kansanedustajalle maksettava sopeutumisraha on 2100€/kk. Samassa asemassa olevalle mediaanitulon (3136€/kk, maaliskuussa 2023) tienaavalle suomalaiselle maksetaan ansiopäivärahaa vain 1789-2074€/kk riippuen lasten määrästä. Suurimmillaan sopeutumisraha on noin 6 800€/kk, joka maksetaan esimerkiksi entiselle ministerille tai puhemiehelle. Katsomme, että entisiä kansanedustajia on kohdeltava yhdenvertaisesti suhteessa muihin työttömiin. Tällä hetkellä “tilapäiseksi työttömyysturvaksi” tarkoitettua sopeutumisrahaa nostavat lähinnä eduskunnasta pudonneet entiset pääministerit ja ministerit. Sopeutumisrahajärjestelmä sotii tarkoitustaan vastaan ja toimii turhana rahareikänä täysin epäonnistuneelle periaatepäätökselle.

Toinen sopeutumisrahan tavoitteesta oli kannustaa entisiä kansanedustajia työllistymään uudelleen edustajatoimensa jälkeen. Tarkoituksensa vastaisesti sopeutumisraha on heikentänyt entisten kansanedustajien työllistymistä, sillä sitä voi nostaa vain 1-3 vuotta ja sen määrään tai takaisinperintään vaikuttaa kansanedustajan ansiot. Lisäksi sopeutumisrahajärjestelmässä ei ole aktiivista työnhakuvelvoitetta toisin kuin työttömyysturvassa. Toisin sanoen sopeutumisraha kannustaa entisiä kansanedustajia olemaan hakematta töitä kunnes etuus loppuu.

Toisaalta sopeutumisrahajärjestelmää hyväksikäytetään myös lisätulonlähteenä niille entisille kansanedustajille, jotka ovat jo työllistyneet. Yhdessä tapauksessa entinen kansanedustaja perusti yrityksen, jonka kautta hän jatkoi lääkärin uraansa yksityisellä sektorilla. Hän ei nostanut yrityksestään palkkaa, jolloin hän pystyi samanaikaisesti nostamaan sekä sopeutumiseläkettä (2011-2019) että sopeutumisrahaa (2019-) eläkeikään saakka samaan aikaan, kun hän työskenteli lääkärinä. Tuolla aikavälillä hänen yrityksensä oli tehnyt yli miljoona euroa voittoa.

Näistä syistä sopeutumisrahajärjestelmästä on luovuttava kokonaan. Nykytilanteessa ei ole mitään estettä sille, että entinen kansanedustaja hakeutuisi suoraan työttömyysturvan piiriin. Kansanedustajalla on oikeus ansio- tai peruspäivärahaan, vaikkakin se määräytyy tämän edustajakautta edeltäneen palkkatyön tai yrittäjätoiminnan perusteella. Ainoa kannustinloukku entisten kansanedustajien työllistymisen kannalta on sopeutumisraha itse, sillä siinä ei ole työnhakuvelvoitetta. Näin ollen sopeutumisraha on ylimääräinen ja tarpeeton etuus, joka palvelee lähinnä kansanedustajia itseään. Jatkossa työttömäksi jäädessään entiset kansanedustajat voisivat halutessaan turvautua yhteiskunnan työttömyyspalveluihin ja -etuuksiin samalla tavalla kuin muutkin kansalaiset.

« Viimeksi muokattu: 01.11.2023, 12:48:50 kirjoittanut Riukulehto »
Alexander Stubb: " Mitä matalammat rajat Suomen ja Venäjän välillä, sen parempi." 25.10.2011

Stubb: "Itäkeskukseen kun menee, se on kuin Somalia. Se on hieno paikka.” 28.8.2015

Tagit: