Kirjoittaja Aihe: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus  (Luettu 11957 kertaa)

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 986
 • Liked: 13528
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #60 : 24.07.2023, 23:46:18 »
Ilmeisesti äänestäjät halusivat ensisijaisesti eroon Sanchezista ja siihen päästiin ainoastaan äänestämällä PP:tä joten Voxin kannatus laski.

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 881
 • Liked: 39467
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #61 : 29.07.2023, 12:12:37 »
En voi sanoa, että olisin seurannut Espanjan vaaleja erityisen tarkkaan pystyäkseni analysoimaan puolueiden kannatusta yksityiskohtaisesti, mutta Kalakääreen yritys selittää vasemmiston tappio voitoksi on jo ihan omaa luokkaansa.

Espanjan puolueet, parlamenttipaikat ja muutos ( https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Spanish_general_election ):

PP (vast. kokoomus): 137 paikka, +48 paikkaa
PSOE (demarit): 121, +1
VOX  (persut): 33, -19
Sumar (vasemmistoliitto): 31, -7
ERC (vasemmistolainen Katalonialaispuolue): 7, -6
Junts (Katalonialainen itsenäisyyspuolue): 7, -1

Oikeisto meni siis kokonaisuudessaan eteenpäin ja vastaavasti vasemmisto menetti paikkoja.

Kalakääre keskittyy nimenomaan VOX:n analysoimiseen: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009724299.html

Lainaus
Voxin puheen­johtaja arvioi espanjalaiset väärin, ja ääri­oikeisto romahti

Ennen vaaleja oikeisto pelotteli espanjalaisia sanchismin ja itsenäisyys­liikkeiden uhalla, vasemmisto äärioikeiston valtaannousulla. Äänestäjät näyttivät, että eniten heitä pelottaa äärioikeisto.

...

Ääri- ja laitaoikeisto on ollut Euroopassa nousussa. Syksyllä 2022 ruotsidemokraatit nousi Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja Giorgia Melonin johtama Italian veljet voitti Italian parlamenttivaalit.

Kesäkuussa 2023 Suomen uudessa hallituksessa aloitti seitsemän perussuomalaisten ministeriä. Saksassa taas Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on kasvanut tasaisesti viime vuoden ajan.

...

Espanja vaikutti olevan samalla kurssilla.

Mikä katkaisi menestykseltä siivet?

Ensin on muistettava, ettei Voxin viime parlamenttivaalien tulos edustanut puolueen todellista kannatusta, sanoo äärioikeistosta kirjoittanut politiikan tutkimuksen tohtori Guillermo Fernández Vázquez Universidad Carlos III de Madrid -yliopistosta.

Marraskuussa 2019 olosuhteet olivat Voxille poikkeuksellisen täydelliset, minkä seurauksena puolue yli kaksinkertaisti edustajamääränsä. Vaalit olivat jo toiset saman vuoden aikana, joten äänestäjät olivat kyllästyneitä eripuraisiin valtapuolueisiin.

...

Nyt ajoitus oli sen sijaan äärioikeistolle erityisen huono.

Vuoden huhtikuun 2019 vaaleissa VOX pääsi ensimmäistä kertaa parlamenttiin (Esp. kongressiin) 24 paikalla. Marraskuussa 2019 oli uudet vaalit ja VOX nousi 52 paikkaan. 2023 vaaleissa VOX sai 33 paikkaa.

VOX on siis ollut vasta muutaman vuoden parlamentissa, joten uutena eduskuntapuolueena on oletettavaa, että kannatus heittelehtii ennen kun se vakiintuu. Trendi on kuitenkin ylöspäin (24 -> 33).

Espanjalainen analysoija pitää 52 paikkaa anomaliteettina, joka johtui silloisesta vaaliasetelmasta. Kalakääre tulkitsee asian niin, että "äärioikeisto romahti" ja äänestäjät hylkäsi VOXin.

Kalakääreen selitys miksi "äärioikeisto romahti":

Lainaus
Ajatus siitä, että Vox pääsisi vaikuttamaan samalla tavalla valtakunnallisella tasolla, pelästytti monet.

Moni oli järkyttynyt siitä, millaista jälkeä Voxin ja PP:n yhteistyö oli saanut aikaan. Äärioikeisto on vaatinut monissa kunnissa kontolleen kulttuuriasiat.

Seurauksena on ollut sensuuria. Kuntien lippusaloista on hinattu alas sateenkaari­lippuja. Yhdellä paikkakunnalla Pohjois-Espanjan Cantabríassa uusi johto poisti Lightyear-lastenelokuvan kunnan kesänäytösten ohjelmistosta, koska siinä nähdään naisten välinen suudelma. Madridin länsipuolella sijaitsevassa Valdemorillossa Vox perui syksylle kaavaillun Virginia Wolfin feministisen teatteriesityksen.

Okei, eli homoliput, lesbosuudelma ja transseksualismi (peruttu Virgina Wolfin esitys oli transseksuaalinen Orlando) ratkaisivat vaalit. Asia selvä.

Lainaus
Samalla PP:n otteet ovat lähentyneet Voxin linjan kanssa. Välimeren saarien, kuten Mallorcan ja Menorcan muodostamalla Baleaarien itsehallintoalueella johtoon noussut PP ilmoitti lakkauttavansa ympäristö- ja tasa-arvoasioihin keskittyvät hallintoelimet.

Kuulostaa järkevältä lakkauttaa vasemmiston suojatyöpaikkavirastot.

Lainaus
Vox ajaa aborttioikeuden rajoittamista, tasa-arvoministeriön lakkauttamista ja erilaisia heikennyksiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaan.

Kalakääre ei erittele mistä heikennyksistä on kyse mutta nopea googlaus kertoo, että kyse on erityisesti transseksualismin jarruttamisesta.

Lainaus
Parlamentissa Vox on pyrkinyt kieltämään lailla Katalonian, Baskimaan ja muiden itsehallintoalueiden itsenäisyyttä kannattavat puolueet.

Epäilen, että sama tehtäisiin Suomessa jos eri maakunnat alkaisivat ajaa itsenäisyyttä. Huomionarvoista kuitenkin on, että nämä itsenäisyyspuolueet menettivät paikkoja parlamentissa eli ilmeisesti Espanjan hajottaminen ei ole kovin suosittu vaaliteema toisin kun Kalakääre antaa ymmärtää.

Lainaus
Vääränlaisten puolueiden kieltäminen, sensuuri ja vähemmistöt ahtaalle ajava politiikka ovat muistuttaneet monia vuonna 1975 kuolleen Francisco Francon diktatuurista.

Franco, niinpä tietysti.

Lainaus
Espanjalaiset eivät hyväksyneet Unkarin Viktor Orbánin politiikkaa lähentynyttä linjaa, kuten Abascalin ulostuloja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vastaan.

Orbankin vielä.

Lainaus
Voxin johtajalta unohtui, että espanjalaiset ovat lopulta suureksi osaksi arvoiltaan progressiivisia. Ennen vaaleja Madridissa käydyissä keskusteluissa monet yrittivät alleviivata juuri maan avarakatseista ilmapiiriä.

Liberaali Madrid on sama kun liberaali Helsinki eikä siten ole mikään totuusmittari äänestäjien mielipiteistä.

Lainaus
Asenne on näkynyt myös aiemmissa mielipidemittauksissa. Esimerkiksi sanomalehti El Paísin ja Cadena Ser -kanavan tilaama kysely osoitti vuonna 2022, että kuusi kymmenestä espanjalaisesta on huolissaan Voxin ministerien pääsystä hallitukseen.

VOX:n kannatus on murto-osa niistä, jotka eivät näe VOX:n ministereitä ongelmana. VOX:n ministeriydellä on siis laaja kannatus yli puoluerajojen ja vastustajat ovat vasemmisto ja liberaalit, jotka eivät äänestäisi VOX:ia mistään hinnasta.

Lainaus
Yliampuva retoriikka ajoi viime sunnuntaina uurnille suuren joukon sitä vasemmistoa, joka jää tavallisesti vaalipäivänä kotiin.

Vaalimenestys antaa ymmärtää jotain muuta. Itse asiassa Espanjassa tapahtui pitkälti sama kun Suomessa: demarit voitti pikkasen mutta vasemmisto kokonaisuudessaan hävisi paljon. Kyse lienee samasta "taktisesta" äänestämisestä, jossa laskettiin sen varaan, että demarien vanavedessä Sanchesin järjetön politiikka voisi jatkua.


Kalakääreen juttu ampuu ohi maalin keskittymällä vain yhden inhokkipuolueensa vaalitulokseen. Analyysissä pyritään väkisin tikistämään ulos onnettomia selityksiä VOX:n tappiolle vetoamalla homolippuihin ja transnäytelmiin, ikään kun suuret espanjalaiset äänestäjämassat välittäisivät paskaakaan näistä aiheista.

Samalla vasemmiston tappio jätetään kokonaan käsittelemättä koska kiusallinen tosiasia on, että Sanchesin hallitus on ollut samanlainen katastrofi kun Marinin vastaava Suomessa. Espanjalaiset halusivat siitä eroon ja äänestivät oikeiston enemmistöön.

Paikalliset herkkyydet tietenkin luovat ongelmia hallituksen muodostamisen kanssa samalla lailla kun vaikkapa Ruotsissa 2022 ja Suomessa nyt. On kuitenkin selvä, että konservatismi on etenemässä Euroopassa vaikka matkan varrella on pomppuja ja kannatukset vaihtelevat. Pitkään jatkunut Euroopan vasemmistoliberaalinen kaaos on nimittäin herättänyt äänestäjät siihen tosiasiaan, että heiltä ollaan viemässä maat ja mannut ja koko elämä alkaa olemaan vaakalaudalla massamaahanmuuton aikakautena.

VOX:n on puolueena selvästi menossa trendimäisesti eteenpäin vaikka parlamenttipaikkojen määrä hetkellisesti pieneni. Asetelma on tyypillinen uusille puolueille (perustettu 2013) ja VOX kärsinee myös samasta retorisesta karheudesta kun persut, joka tietenkin käännetään heitä vastaan. Espanjalainen liberaali media on myös tehnyt hartiavoimin työtä sabotoidakseen VOX:n kannatuksen, joten tässä mielessä vaalitappio ei näytä niin pahalta kun pelkkä paikkamäärä antaisi ymmärtää.

Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 021
 • Liked: 131631
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #62 : 29.07.2023, 12:20:09 »
En voi sanoa, että olisin seurannut Espanjan vaaleja erityisen tarkkaan pystyäkseni analysoimaan puolueiden kannatusta yksityiskohtaisesti, mutta Kalakääreen yritys selittää vasemmiston tappio voitoksi on jo ihan omaa luokkaansa.
...
Espanjalainen analysoija pitää 52 paikkaa anomaliteettina, joka johtui silloisesta vaaliasetelmasta. Kalakääre tulkitsee asian niin, että "äärioikeisto romahti" ja äänestäjät hylkäsi VOXin.

Kalakääreen selitys miksi "äärioikeisto romahti":

En ole yhtään seurannut, mutta jäi mieleen, kun uutisissa Ylellä tai Maikkarilla kuvattiin muutama päivä sitten Espanjan vaaleja maahanmuuttovaaleiksi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 245
 • Liked: 24298
 • "Mari Rantanen: Suomeen on turha tulla hillumaan."
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #63 : 29.07.2023, 14:27:45 »
En voi sanoa, että olisin seurannut Espanjan vaaleja erityisen tarkkaan pystyäkseni analysoimaan puolueiden kannatusta yksityiskohtaisesti, mutta Kalakääreen yritys selittää vasemmiston tappio voitoksi on jo ihan omaa luokkaansa.

Kommunististen järjestelmien (nykyisin myös EU:lle alisteisten) pettämätön tunnusmerkki on ollut väittää mm sotaa rauhaksi, kanaa ankaksi ja vapautta orjuudeksi.

Niin tässäkin. Wokeblokin isoimmat puolueet -13 paikkaa ja luonnonlakiblokin isoimmat puolueet +29 paikkaa.
Siis - 13 versus + 29.
Marxilainen johtopäätös Saarikoski-Saarikosken uutiskoneistossa on "äärioikeisto hävisi".
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 174
 • Liked: 5989
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #64 : 29.07.2023, 16:54:07 »
Ei Hesarin analyysi välttämättä täysin väärä ole. Sillä nimittäin monia tyhmiä ja pelkurimaisia ihmisiä ihan oikeasti pelottaa "fasismin nousu." Ja valtamedia tietenkin auttaa parhaansa mukaan tämän pelon lietsomisessa. Ja näillä sovinnaisesti ajattelevilla "normoilla" on kuitenkin yhtäläinen äänioikeus.

Näissä eduskuntavaaleissa oli nyt ensi kertaa todellinen, realistinen mahdollisuus siihen että Vox pääsisi (PP:n tuella) hallitukseen, ja saisi täten runsaasti vaikutusvaltaa. Joten oli vain odotettavissa että "antifasistiset" äänestäjät tulisivat nyt mobilisoitumaan, Sánchezin onnistuessa valjastamaan heidät PSOE:n kampanjan taakse.

Samaan aikaan PP:n vaalikampanja oli jotenkin vaisu - Voxin johtaja Abascal kritisoi PP:n johtajaa Feijoota siitä että tämä oli "myymässä karhuntaljaa ennen kuin oli käynyt metsällä", eli oli jo ikään kuin tuudittautunut ajatukseen siitä että hän olisi seuraava pääministeri, eikä täten painanut täysillä loppuun asti.

Mutta vaali vaalilta tällaiset nimenomaan "Voxia vastaan" äänestävät tyypit tulevat menettämään motivaationsa - Ranskassa ja Saksassa olemme voineet nähdä kuinka Le Penin ja AfD:n kannatukset ovat kerta kerralta nousseet, kun yhä useammat tavikset menettävät sovinnaisen empimisensä "äärioikeiston" äänestämisen suhteen. Voxin on nyt näytettävä maraton-kestävyytensä.

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 174
 • Liked: 5989
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #65 : 29.07.2023, 17:45:48 »
Mutta kaikkein suurin uhka Voxille on itse asiassa se että PP pääsee liikaa ahmimaan heidän ääniään (niin kuin näissä vaaleissa pääsi käymään). Voxin täytyy mielestäni ottaa kovempi asenne noihin "kokkareihin" estääkseen tämän tapahtumisen - he eivät saa toimia pelkkinä PP:n nöyrinä renkeinä jotka tekevät heidän paskahommansa ja saavat sitten joitain pähkinöitä palkaksi.

Juuri niin kuin ei persutkaan saa tanssia kokoomuksen pillin mukaan.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 013
 • Liked: 90974
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #66 : 11.11.2023, 16:26:23 »
En kommentoi mitään koska ei asiantuntemus riitä.
— Monikulttuuri ei ole yhteiseloa, vaan kulttuurien sotaa.
— Maahanmuutto ei ole hopealuoti, vaan niskalaukaus.
— Hiilineutraalisuus ei ole vetotekijä, vaan hirttosilmukka.
— Turvallisesta maasta tuleva tp-hakija on pummi
— Kotimaassaan lomaileva kuuluu kotimaahansa

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 013
 • Liked: 90974
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #67 : 11.11.2023, 16:44:02 »
^
floridanow1 @floridanow1

Because it's a crappy thing done by the Socialist to steal power they lost in an election. The media narrative does not allow for such a message. The Populist Peoples Party won the election. The WEF Sanchez leader aligned with others (he normally would not) to stay in power...it's ugly.

Lainaus
Juan García-Gallardo @juan_ggallardo

A coup against the unity of Spain and the rule of law. Mainstream media are criminalizing peaceful protests.

Lainaus
Alvaro @alvaros3333

Socialist coup. And that's exactly why it's not news

Lainaus
Almudena 🐺🇪🇸 MUJER @AlmudenaRodGon

Dear Sir, Spanish citizens are worried about the dismantling of the rule of law by the autocratic drift of Pedro Sánchez. After gaining political control of the Constitutional Court by appointing members of his party, he is preparing to grant an unconstitutional amnesty to 4,000Almudena 🐺🇪🇸 MUJER
— Monikulttuuri ei ole yhteiseloa, vaan kulttuurien sotaa.
— Maahanmuutto ei ole hopealuoti, vaan niskalaukaus.
— Hiilineutraalisuus ei ole vetotekijä, vaan hirttosilmukka.
— Turvallisesta maasta tuleva tp-hakija on pummi
— Kotimaassaan lomaileva kuuluu kotimaahansa

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 013
 • Liked: 90974
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #68 : 13.11.2023, 12:41:17 »
— Monikulttuuri ei ole yhteiseloa, vaan kulttuurien sotaa.
— Maahanmuutto ei ole hopealuoti, vaan niskalaukaus.
— Hiilineutraalisuus ei ole vetotekijä, vaan hirttosilmukka.
— Turvallisesta maasta tuleva tp-hakija on pummi
— Kotimaassaan lomaileva kuuluu kotimaahansa

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 943
 • Liked: 50103
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #69 : 13.11.2023, 13:11:07 »
^ Ämpäreitäkö nuo jonottavat?

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 881
 • Liked: 39467
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #70 : 13.11.2023, 21:42:48 »
Kaivelin vähän taustoja liittyen Espanjan protesteihin.

Kyse on siitä, että viime vaaleissa ei millekään puolueelle syntynyt sellaista enemmistöä, että se voisi hallita yksin. Perdo Sanchez, joka on demarien johtaja ja myös pääministeri on yrittänyt kasata hallitusta radikaalivasemmiston kanssa mutta äänet ei riitä.

Sanchez on nyt tekemässä diiliä Katalonian separatistipuolueen Junts kanssa, joilla on 7 paikka parlamentissa (350 paikka yhteensä). Jos Junts tukee Sanchezia hänestä tulisi uudestaan pääministeri. Katalonian itsenäisyysliike on erinomaisen epäsuosittu Espanjassa, josta kielii myös Juntsin olematon kannatus parlamenttivaaleissa.

Diilin ehdot ovat varsin kyseenalaiset, sillä Juntsin johtajat on tuomittu valtionpetoksesta ja osa on maanpaossa kuten johtaja Carles Puidgemont. Sanchez on kuitenkin tarjoamassa heille armahdusta sitä vastaan, että Junts äänestää hänen hallituksensa virkaan. Sanchez on siis armahtamassa hänen edellisen pääministeriytensä aikana tuomitut rikolliset, jos he tekevät hänestä uudestaan pääministerin.

Sen lisäksi diiliin liittyy mahdollisesti parlamentin itsenäisyysäänestys Kataloniasta. Opposition pelko on, että Sanchez tarjoaa Katalonialle itsenäisyyttä pääministerivirkaa vastaan parlamentin hienoisen enemmistön tuella.

Sanchezin tempausta on pidetty törkeänä vallankaappauksena ja sitä vastustetaan sekä oikealla. Oikealla erityisesti VOX-puoluen kannattajat, ovat olleet kaduilla ja eräs VOX:n poliitikko ammuttiin äskettäin kasvoihin naamioituneen anarkistin toimesta.

Yleisesti ottaen espanjalaiset vaikuttaisivat olevan todella kyllästyneitä Sancheziin. Sanchez on tunnettu jatkuvasta takin käännöstään ja vaalilupausten järjestelmällisestä pettämisestä. Häntä pidetään vallanahneena vehkeilijänä, joka tekee kauppoja vaikka pirun kanssa piittaamatta mistään periaatteista. Klassinen demarirotta siis.


« Viimeksi muokattu: 13.11.2023, 21:45:37 kirjoittanut Totti »
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 174
 • Liked: 5989
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #71 : 13.11.2023, 22:19:48 »

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 174
 • Liked: 5989
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #72 : 14.11.2023, 00:08:32 »
Ja samaan aikaan Portugalissa, jossa on tulossa uudet vaalit 10. maaliskuuta:


-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 986
 • Liked: 13528
Vs: Espanjan vaalien seuranta ja "Vox" kannatus
« Vastaus #73 : 18.11.2023, 04:04:03 »
Sanchez vannoi virkavalan ja astui uudelle kaudelle Espanjan pääministerinä.

Tagit: