Kirjoittaja Aihe: 2009-09-17 Iso-Britanniaan muualta Euroopasta pyrkivät "siirtolaiset" (yhdistetty)  (Luettu 299606 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 348
 • Liked: 134233
Lainaus
Britannian kiistelty turva­paikka­laki saa Thomas Elfgrenin ymmälleen: ”Rehellisesti en ymmärrä”

Britannian parlamentti hyväksyi varhain tiistaina lain turvapaikanhakijoiden lennättämisestä Ruandaan. Laki on saanut osakseen paljon arvostelua.
Helsingin Sanomat 28.4.2024

Otsikossa mainittu Elfgrenin ymmärtämättömyys ei liity itse turvapaikkalakiin vaan siihen, miten Iso-Britannia aikoo säästää Ruanda-mallilla rahaa.

Minä olisin nostanut jutusta otsikkoon Elfgrenin arvion, että Ruanda on turvallinen maa. Vaikka näin:

Ruanda-tuntija Thomas Elfgren kiistää maan turvattomuuden: "Turvallisempaa kuin Helsingissä"

Mutta Jussi Lehmusvesi on Jussi Lehmusvesi.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
ELÄKÖITYNYT rikosylikomisario Thomas Elfgren kuuluu Ruanda-uutisoinnin seuraajiin. Hän johti vuosina 2007–2011 keskusrikospoliisin tutkimusta joukkotuhonnasta ja eli Ruandassa viiden vuoden ajan.

Sen jälkeenkin hän on viettänyt Ruandassa useita kuukausia vuodessa.

Elfgren tuntee maan myös perhesiteiden kautta, sillä hän adoptoi aikoinaan Ruandasta kuusi nuorta. Nykyään lapset ja lapsenlapset asuvat yhtä lukuun ottamatta Suomessa.

BRITANNIAN parlamentissa kenties merkittävin kiista koski kysymystä Ruandan turvallisuudesta. Ylähuoneen mielestä Ruanda ei tällä hetkellä ole turvallinen maa turvapaikanhakijoille. Alahuone taas piti maata turvallisena. Näin turvapaikanhakija voisi jäädä Ruandaan myönteisenkin päätöksen jälkeen.

Elfgrenin mukaan Ruanda ei ainakaan enää ole millään tavoin hurjan maineensa kaltainen maa. Se on vuoden 1994 kansanmurhan jälkeen kehittynyt kohti talouskasvua ja kansallista yhtenäisyyttä. Nyt on terveydenhoito kunnossa, lapset koulutetaan ja startup-yrityksiäkin löytyy.

"Olen sanonut, että turvallisempaa siellä on kuin Helsingissä", hän sanoo.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
ELFGREN on jossain määrin samaa mieltä myös Britannian hallituksen keskeisimmästä perustelusta eli ihmiskaupan torjumisesta.

Maan sisäministeriö on arvioinut, että kymmenen viime vuoden aikana Britanniaan on saapunut vesiteitse yli puoli miljoonaa tulijaa. Tänä vuonna heitä on tullut yli 6 000.

Hallituksen ajatuksena on, että Ruandaan kyydittämisen uhka pelottaa ihmisiä niin, etteivät he yritä vaarallisia reittejä pitkin Britanniaan. Näin vuosikausia jatkunut ihmissalakuljetus kanaalin yli saataisiin loppumaan.

”On totta, että esimerkiksi Välimeren rannalla on tuhansia yrittäjiä, jotka lupaavat lähteville mitä tahansa rahaa saadakseen. Heidän toimintaansa EU:n pitäisi pystyä tehokkaammin puuttumaan”, Elfgren sanoo.

Eli turvapaikkaprosessin ulkoistamiselle on pätevät perusteet.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
"En silti ole varma, että tuo brittihallituksen pelote toimii. Lähteneillä on usein hätä kotimaassaan. Eivät he silloin ajattele sen enempää venematkan vaarallisuutta kuin sitä, millainen paikka Ruanda on.”

Jos Isoon-Britanniaan laittomasti tunkevilla on kotimaassaan kansainväliseen suojeluun oikeuttava hätä, heille varmaan kelpaa suojelu muualtakin. Mikseivät he sitten hae turvapaikkaa esimerkiksi Ranskasta, jossa jo oleilevat? (Retorinen kysymys.)

Jos taas ihmissalakuljettajille maksetaan Ison-Britannian matkasta maltaita muista syistä, pelote toimii, mikäli matkan kannustin poistetaan yhtälöstä siirtämällä laittomat tulijat järjestelmällisesti Euroopan ulkopuolelle turvaan.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
RUANDA-TUNTIJA ei liioin epäile ruandalaisten kykyä järjestää turvapaikkaprosessia maassaan. Koko järjestely perustuu Britannian ja Ruandan väliseen yhteistyösopimukseen. Elfgren luottaa maan nykyiseen hallintokulttuuriin.

Myös monet hänen tuntemansa ruandalaiset ovat keskinäisissä keskusteluissa kannattaneet asiaa.

”Ruandalainen mentaliteetti on sellainen, että ihmiset suhtautuvat hyvin vakavasti siihen, mihin ryhtyvät. Siksi uskon, että he tekevät kaikkensa täyttääkseen sopimukset ja velvoitteet", hän sanoo.

"Ja sanotaan jopa niin, että... turvapaikanhakijana voisin ihan mielelläni lähteä Ruandaan."

Mukava kuulla.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
ONKO perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen siis saanut Elfgrenistä yllättävän kannattajan turvapaikanhakuprosessin ulkoistamiselle?

Ei ihan niinkään. Elfgren löytää brittimallista myös kritisoitavaa.


Ensimmäinen kritiikin kohde liittyy brittijärjestelmän mahdolliseen laajenemiseen. Britanniasta lennätettävien ihmisten turvapaikkahakemusten käsittelyyn on palkattu Ruandassa nelisenkymmentä juristia. Oletettavasti he selviävät ainakin alkuvaiheen tulokkaista.

Elfgreniä kuitenkin mietityttää, miten ruandalainen yhteiskunta kestää, jos tulijavirrat jatkuvasti kasvavat –saati jos yhä useampi päättää kopioida mallin.

Mitä sitten tapahtuu, kun Ruanda ei pysty enää ottamaan uusia tulijoita vastaan? Mikä on seuraava maa ja miten varmistetaan, että se täyttää kaikki ihmisoikeuskriteerit?”

No, miten suomalainen yhteiskunta kestää nykyisen massamaahanmuuton? Milloin myönnämme maahanmuuttopolitiikan karmean epäonnistumisen kuten Ruotsissa, emmekä enää ota uusia tulijoita vastaan? Mutta ei siitä enempää tässä.

Ruanda-mallin ideahan on juuri siinä, että tulijavirrat eivät tule tietyssä vaiheessa enää kasvamaan vaan päinvastoin pienemään jyrkästi, koska parempaa elämää turvapaikanhakun avulla Euroopasta hakevat eivät halua maksaa matkastaan vain päätyäkseen Euroopan ulkopuolelle. Välimeren yli pyrkivät elintasopakolaiset, joita ei nykyisellään saada käännytettyä kielteisen päätöksen jälkeen Euroopasta, palaisivat mieluummin vapaaehtoisesti kotiinsa.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
SITTEN on väärien päätösten riski. Kriitikoiden mukaan brittien hyväksymä malli rapauttaa jo entisestään koetuksella olevaa kansainvälistä turvapaikkaoikeutta ja saattaa luoda mahdollisuuksia ihmisten mielivaltaiselle kohtelulle.

Esimerkiksi Britannian oikeus on katsonut, että järjestelmä kasvattaa riskiä, että Ruanda passittaa edellytykset täyttäviä turvapaikanhakijoita takaisin vaarallisiin lähtömaihinsa.

Myös YK on pitänyt brittilakia vaarallisena ennakkotapauksena, joka uhkaisi oikeusvaltioperiaatetta.

Brittimalliin (kuten Australiankin malliin) liittyy piirteitä, joiden mukaan ottamista en oikein ymmärrä, kuten jossain suhteessa poikkeava turvapaikkaprosessi, mutta tällä ei ole tekemistä itse turvapaikkaprosessin ulkoistamisen periaatteen kanssa.

Minun puolestani turvapaikka tai ainakin jonkinlainen oleskelulupa voitaisiin myöntää Ruandassa automaattisesti kaikille. Eiväthän kielteisen päätöksen ansaitsevat sinne kuitenkaan jäisi.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
”Keskeisimmät syyt ihmisten lähtemiseen ovat kuitenkin sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus sekä yhä vahvemmin ilmastokysymykset, eikä niitä pysty minkään maan kansallinen pakolaispolitiikka ratkomaan”, Elfgren sanoo.

Eli keskeisimpänä syynä ei yleensä olekaan pakolaissopimusten tarkoittama hätä? Sitähän minäkin.

Juuri siksi, että syyt lähtemiseen ovat sellaisia, joita ei voida ratkoa Euroopasta käsin, on pysäytettävä eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö massamaahanmuuton mahdollistajana.

Lainaus
Minusta menettely rikkoo myös kansainvälisen suojelun yhteisesti sovittuja sääntöjä. Ilman niiden muuttamista en näe, että Suomi tai EU voisi päättää poikkeavasta menettelystä. Nyt britit puhuvat Ruandasta, mutta se ei ole ongelman keskiössä. Kyse on siitä, voidaanko nykyisten sopimusten valossa tehdä näin nopeita päätöksiä.”

Mitä kansainvälisen suojelun sääntöjä turvapaikkaprosessin ulkoistaminen rikkoo? Samaan periaatteeseen ovat perustuneet myös EU:n turvapaikanhakijasiirrot. Kansainvälisten sopimusten kannalta on yhdentekevää, mistä suojelua tarjotaan, kunhan sitä tarjotaan.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
SUOMESSA erityisesti perussuomalaiset ovat moittineet nykyisen turvapaikkajärjestelmän hintaa. Elfgren ei ole Britannian mallin edullisuudesta vakuuttanut. Tähän mennessä Britannia on maksanut Ruandalle noin 280 miljoonaa euroa, eikä lopullista hintalappua tiedä kukaan. Toki myös nykyjärjestelmä maksaa miljardeja euroja.

"En rehellisesti sanottuna ymmärrä, millä tavoin se brittisysteemi säästäisi valtavasti rahaa. Eihän sen lähettävän maa vastuut lopu siihen, että laittaa ihmiset koneeseen. Onhan sillä yhä kustannusvastuu ja valvontavastuu ja muita vastuita.”

Yksinkertaista. Jos Ruanda-malli saadaan tarpeeksi kattavaksi, se tyrehdyttää tulijavirrat, jolloin Isossa-Britanniassa säästetään kymmeniä tai satoja miljardeja euroja laittoman siirtolaisuuden kustannuksista. Eivät ihmiset tule enää koputtamaan ovelle, jos tietävät koputtajan joutuvan Afrikkaan.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
Elfgren käyttäisi ihmisten lennättämiseen käytetyt rahat ihmiskaupan ja korruption kitkemiseen.

"Ihmiskaupan ja korruption kitkeminen" länsimaista käsin ei ole vaikuttanut havaittavasti tulijamääriin. Paremminkin se on levittänyt ja valtiollistanut korruptiota molemmissa päissä.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
”Meidän pitäisi mahdollistaa järjestelmä, jossa turvapaikan tarpeessa olevalle voitaisiin järjestää turvalliset reitit kohdemaahan.”

Samaa mieltä, mutta meidän valitsemaamme ei-eurooppalaiseen kohdemaahan, ei eurooppalaiseen kohdemaahan, johon mieli tekee.

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
TÄLLÄ hetkellä vaikuttaa selvältä, että Suomen hallitus aikoo edistää eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän ulkoistamista.

Näyttää päinvastoin siltä, että tämä edistäminen on yhtä tyhjän kanssa, jos Suomi ei ryhdy itse kansallisiin toimiin. EU tai komissio ei taatusti ryhdy toimiin EU-tasolla, vaan tekee parhaansa kampittaakseen kaikki kansallisetkin hankkeet.

Eikä edes PS aja eurovaaliohjelmassaan eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän yleistä ulkoistamista vaan vain EU:lta lupaa yksittäisille jäsenmaille tehdä niin. Varma resepti, ettei asia etene mihinkään, sillä näissä kuten pushbackeissäkin lupia ei kysellä vaan toimitaan, jos halutaan saada jotain aikaa (vrt. pushbackit kaikissa muissa Venäjän operaation kohteeksi joutuneissa EU-maissa paitsi Suomessa).

Lainaus käyttäjältä: Jussi Lehmusvesi HS
Keskiviikkona Ylen A-studiossa vieraillut ministeri Rantanen ei halunnut ottaa kantaa siihen, mihin maihin EU:n pitäisi turvapaikanhakijat ohjata, mutta viittasi yhdessä kommentissaan Afrikkaan.

"Tarkoitus on estää nimenomaan Eurooppaan tuloa. Jos ihmisellä on jossain Afrikan maassa hätä, niin eikö hänelle riitä se, että hän jossain toisessa Afrikan maassa voi hakea suojelua ja saada suojelua", Rantanen totesi haastattelussa.

Elfgren pitää ministerin kommenttia jossain määrin erikoisena.

"Tämänhän voisi tulkita niin, että palauttamissysteemiin kuuluisivat vain afrikkalaiset. Eli mitä sitten tehdään esimerkiksi aasialaisille? Voidaanko vaikka Afganistanista tai Pakistanista Suomeen tuleva turvapaikanhakija lennättää Afrikkaan?"

Toki voidaan lennättää, mutta sisäministeri Rantanen viittasi siihen, että turvapaikkaa Suomesta tai Isosta-Britanniasta hakevat matkustavat esimerkiksi Afrikasta tuhansia kilometrejä turvallisten maiden läpi päästäkseen kohdemaahansa hakemaan kansainvälistä suojelua, vaikka tarvittu turva löytyisi paljon lähempää, usein jo oman maan rajojen sisältä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 957
 • Liked: 94137
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
"Ruanda-mallin ideahan on juuri siinä, että tulijavirrat eivät tule tietyssä vaiheessa enää kasvamaan vaan päinvastoin pienemään jyrkästi, koska parempaa elämää turvapaikanhakun avulla Euroopasta hakevat eivät halua maksaa matkastaan vain päätyäkseen Euroopan ulkopuolelle."

Wiki: Ruandan väestötiheys on 320 as. / km². Englannin väestötiheys on 413 as./km².

En näe, että liikakansoituksesta tulisi ongelma.
« Viimeksi muokattu: 28.04.2024, 22:18:45 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!

sakarit

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 628
 • Liked: 1241
Vainotut pakenevat Ruanda-uhkaa Iso-Britanniasta EU:n alueelle.
Lainaus
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010392070.html

Irlanti aikoo alkaa palauttaa turva­paikan­hakijoita Britanniaan

Irlannin oikeusministeri Helen McEntee arvioi maan parlamentin komitealle, että neljä viidestä viime päivinä Irlantiin tulleesta turvapaikanhakijasta saapui Britanniaan kuuluvasta Pohjois-Irlannista.

Britannian pääministerin Rishi Sunakin mukaan tämä on todiste siitä, että maan uusi palautuslaki toimii. Britannia hyväksyi hiljattain lain, joka sallii sen lähettää turvapaikanhakijoita Itä-Afrikan Ruandaan.

Harrisin mukaan uusi, Britanniaan palauttamiset mahdollistava laki esitellään jo tiistaina. Sitä ennen oikeusministeri McEntee matkustaa vielä maanantaina Lontooseen ja keskustelee asiasta Britannian sisäministerin James Cleverlyn kanssa.

Helpoin reitti varmaankin Pohjois-Irlannin maarajan kautta Irlantiin. Kovin tuli kiire Irlannilla muuttaa lakia. Mutta missä päivittely, että Irlanti käytännössä aikoo toimittaa kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevat ihmiset EU:sta Ruandaan?

Saako muutkin? Suomi?

KamalaJari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 837
 • Liked: 1362
 • Kaamea muumio .
Onko niin että myös briteissä on maamme kaltaiset puitteet maahantulijoille esim Ilmainen elämä jne ?

On siellä sitäkin, mutta toisaalta pystyy elämään laittomasti ilman passia tai henkilöllisyystodistusta ilman pelkoa karkottamisesta. Henkilöllisyys osoitetaan esimerkiksi kaasulaskulla.

No nyt alan tajuamaan , Maggien aikana ei sinne noin vain tultu mutta ei Suomeenkaan , täällä oli Eila Kännö jonka Boomerit muistavat lämmöllä , hämmentävää tosiaan kuulla että Britit kustantavat myös ilmaiset elämät ilmoittautuneille , on sekin maa mallillaan .
Me heijastamme sitä, mikä ympäröi meitä, ja se, mikä ympäröi meitä, heijastaa meitä … tämä on universaali totuus. Meidän on otettava vastuu siitä, mitä elämässämme on. Olemme vastuussa onnistumisistamme, epäonnistumisistamme ja tunteistamme. Emme voi syyttää muita.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 693
 • Liked: 65406
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Onko niin että myös briteissä on maamme kaltaiset puitteet maahantulijoille esim Ilmainen elämä jne ?

On siellä sitäkin, mutta toisaalta pystyy elämään laittomasti ilman passia tai henkilöllisyystodistusta ilman pelkoa karkottamisesta. Henkilöllisyys osoitetaan esimerkiksi kaasulaskulla.

Hah. Britti-imperiumissa ei ole kuvallista henkilökorttia. Suomessa on kuvallinen ajokortti, kuvallinen kelakortti, mutta mutta.... Menepä äänestämään tai avaamaan pankkitiliä, niin pitää hankkia vielä kuvallinen henkilökortti tai moni hankkii saman tien käytännöllisen lompakkoon sopivan ulkomaanpassin asioidakseen kotimaisissa virastoissa ja rahalaitoksissa.
Joillekuille tulee muukalaispassit ja kortit ilmaiseksi kuvan kera...

Ja yksi syy miksi Britteihin mennään on tietysti kieli. Monessa Britannian entisessä alusmaassa puhutaan paljon englantia ja netistä unelmiensa maita etsivät ihmisetkin opettelevat sen muutaman sanan juuri englantia. Eikö silloin ole helpointa hakeutua maahan, jossa ravintoloitsijat, putkimiehet ja lääkäritkin puhuvat äidinnkielenään englantia?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

KamalaJari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 837
 • Liked: 1362
 • Kaamea muumio .
Joskus ammoin kun ensimäistä kertaa astelin Brittilään ja tottakai häpesin ja pahoittelin rallienkkuani paikallisille niin sieltä naurettiin että äläpäs , maailman puhutuin kieli on se Broken English että anna mennä vaan .
Me heijastamme sitä, mikä ympäröi meitä, ja se, mikä ympäröi meitä, heijastaa meitä … tämä on universaali totuus. Meidän on otettava vastuu siitä, mitä elämässämme on. Olemme vastuussa onnistumisistamme, epäonnistumisistamme ja tunteistamme. Emme voi syyttää muita.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 348
 • Liked: 134233
Hbl: Krönika: Det kan Norden lära sig av Storbritanniens dyra försök att skicka flyktingar till Rwanda 15.5.2024  (maksumuuri)

Brittimalliin (kuten Australiankin malliin) liittyy piirteitä, joiden mukaan ottamista en oikein ymmärrä, kuten jossain suhteessa poikkeava turvapaikkaprosessi, mutta tällä ei ole tekemistä itse turvapaikkaprosessin ulkoistamisen periaatteen kanssa.

Minun puolestani turvapaikka tai ainakin jonkinlainen oleskelulupa voitaisiin myöntää Ruandassa automaattisesti kaikille. Eiväthän kielteisen päätöksen ansaitsevat sinne kuitenkaan jäisi.

Höblän Lontoon avustaja Charlotta Buxtonin mukaan brittihallitus teki, kuten olen moneen kertaan ehdottanut. Ruandaan saavat jäädä vastaisuudessa kaikki turvapaikkaprosessin tuloksesta riippumatta. Tämän myötä Ruanda on kuin onkin Ruanda-mallissa ns. turvallinen maa, koska se noudattaa palautuskieltoa. Aiemmin Ison-Britannian korkein oikeus katsoi, että (Israelin Ruandaan lähettämien) hylättyjen turvapaikanhakijoiden palautukset rikkoivat palautuskieltoa, joten myös Ruanda-malli uhkaisi rikkoa sitä.

Buxton varoittaa, kuinka Ruanda-mallia vastustavat niin hankkeen kalleudesta napiseva oppositio kuin UKIP:kin, jonka mielestä turvapaikanhakijat pitäisi vain palauttaa Ranskaan.

Buxtonin mielestä Ruanda-mallista Pohjoismaissa kiinnostuneiden ei tarvitse odottaa vuoteen 2027 kestävän Ruandan kokeilun tuloksia, sillä vastaavaa on yritetty myös Australiassa ja huonoin tuloksin. Meritse tulevien määrät laskivat kyllä pysyvästi, mutta vastaavasti lentäen saapuvien määrä on noussut. Epäonnistuminenhan se, eikä Euroopassa siis kannata yrittää mitään.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 348
 • Liked: 134233
MTV: Britannian julmaksi moitittu malli kiistakapulana – näin euroehdokkaat puuttuisivat EU:n maahanmuuttoon 21.4.2024

Lainaus käyttäjältä: MTV
EU-vaalit kolkuttavat ovella ja kesäkuussa selviää, ketkä 15 meppiä Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin. Huomenta Suomessa kohdanneet perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ehdokkaat olivat hyvin eri linjoilla esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta.

Huomenta Suomen studiossa on nähty kevään mittaan EU-vaaliehdokkaita. Tälläkin kertaa heille esitettiin kysymys – mihin he haluaisivat ensisijaisesti EU:ssa päästä vaikuttamaan.

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen pitää kaikkein tärkeimpänä asiana maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mukaansa Suomeen tulevien ihmisten määrää pitää rajoittaa, ja tähän mennessä tehdyt toimet eivät Tynkkysen mielestä ole riittäviä.

– Afrikassa asuu jo tällä hetkellä kolminkertainen määrä ihmisiä verrattuna Eurooppaan. Jo muutaman kymmenen vuoden päästä esimerkiksi Nigeriassa tulee olemaan yhtä paljon väkeä, kuin koko Euroopassa, Tynkkynen avaa.

– Nyt meidän pitää löytää ratkaisuja siihen, että ihmiset eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, vaan tämä menettely ulkoistetaan Euroopan ulkopuolelle. Ja tästä ajattelusta on nyt tulossa valtavirtaa.

Tulossa valtavirtaa missä? Suomessa PS on ainoa puolue, joka ajaa Ruanda-mallia. Europarlamentissa taas ECR- ja ID-ryhmät ovat pieniä tekijöitä ja käytännössä eristettyjä minkäänlaisesta EU:n federalistiseen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan vaikuttamisesta.

Miksi Tynkkynen siis puhuu virheellisesti valtavirrasta?

Lainaus käyttäjältä: MTV
Tynkkynen viittaa turvapaikanhaun ulkoistamisella Britanniassa hyväksyttyyn malliin, jossa turvapaikanhakijat aletaan lennättää Afrikan Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Tämä niin sanottu Ruandan malli on saanut osakseen runsasta kritiikkiä, ja muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestö pitää sitä julmana ja vaarallisena.

Aktivistijärjestö pitää Ruandan mallia "julmana ja vaarallisena" vetoamalla Välimeren hukkumisiin (!) ja Australian mallin toteutukseen, mutta ei perustele, miksi mikään Australiassa tapahtunut toistuisi Ruandassa, jossa turvapaikanhakijoiden hyvinvointiin on panostettu aivan toisella tavalla (mm. omat uudet kerrostalot). Kansainvälisen suojelun kolmannessa maassa tarjoamisen mallissa itsessään ei ole mitään julmaa tai vaarallista, vaan se päinvastoin vähentää turvapaikanhakijoiden riskejä poistamalla kannusteet lähteä pitkille ja vaarallisille ihmissalakuljetusmatkoille kohti Eurooppaa. Jo Eurooppaan pyrkivien turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttäjien (Välimeren ylittäjistä ylivoimaisesti suurin osa kuten mm. pohjoisafrikkalaiset) katoaminen vähentäisi matkustelun ja siihen liittyvät kuolemat automaattisesti murto-osaan nykyisestä.

Lainaus käyttäjältä: MTV
Myöskään Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ei jaa Tynkkysen näkemystä maahanmuuttopolitiikasta.

– Ajatus siitä, että ulkoistetaan haaste muualle kuulostaa aika erikoiselta, hän sanoo.

Kyllönen haluaisi EU:n keskittyvän ongelmien ratkaisuun niiden ytimessä niin, että ihmisten ei tarvitsisi paeta kodeistaan.

– Ilmastonmuutos, vesikriisi, jossa maailmassa kaksi miljardia ihmistä on ilman puhdasta vettä. Me olemme todella isojen haasteiden edessä. Ongelman ulkoistaminen ei ole ratkaisu, vaan juurisyihin puuttuminen.

Kyllönen selitti haastattelussa prepatun kuuloisesti Ruanda-mallia vastaan ei suinkaan julmuutta ja vaarallisuutta vaan sitä, että Euroopassa on ikääntymisen vuoksi valtava työvoimapula (!). Kyllösen mielestä ulkoistamisella yritetään ratkaista nykyiset "kotoutumisen ja kotouttamisen ongelmat", joiden ratkaisemassa olemme epäonnistuneet. Kertomatta jäi, miten Kyllönen tietäisi ensimmäisenä maailmassa ratkaista maahanmuuton megaongelmat vieläpä yhä kasvavan ongelmia aiheuttavan maahanmuuton jatkuessa.

Jollain hämärällä logiikalla Kyllönen piti "ongelman ulkoistamista" erikoisena siihen nähden, että olettaa liikkumisen lisääntyvän muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi, mitä piti "riskinä". Jäi tälläkin kertaa epäselväksi, miten Euroopasta käsin vaikutettaisiin muutamassa vuodessa miljardien ihmisten "juurisyihin" kuten Kyllösen mainitsemiin sotiin ja ilmastonmuutokseen niin, että he hylkäisivät idean parantaa elintasoaan kertaheitolla muuttamalla Eurooppaan.

Kyllösen mukaan osa hakeutuu Eurooppaan joka tapauksessa, joten heidät on otettava vastaan Euroopan maihin, eikä lähetettävä turvaan "varsinkaan köyhempiin maihin" (!) eli käytännössä mihinkään kolmansiin maihin. Näin siitä huolimatta, että Euroopan maiden kustantama Ruandan mallihan rikastuttaa kumppanimaita.

Tynkkynen huomauttikin, että EU-maathan tämän maksaisivat kolmansille maille, mutta malli on auttamisessa huomattavasti kustannustehokkaampi ja sosiaalisesti kestävämpi kuin nykyinen, lisäisi Euroopan turvallisuutta ja ihmiset olisivat valmiiksi lähempänä lähtömaitaan, jonne palata.

Työvoimapuheiden päälle Kyllönen vielä paheksui sitä, että Eurooppaan otettaisiin vain osaajat, jolloin muut jäisivät kotimaihinsa. Kaikki on saatava tänne erottelematta. Turvallisia reittejä Eurooppaan pitäisi luoda ei vain vainoa pakeneville vaan myös nälkää ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia pakeneville niin, että ihmissalakuljetusbisnes saadaan kuriin, mikä vaatisi avoimia ovia ja ilmaisia matkoja.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Caucasian

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 971
 • Liked: 5642
Britanniassa vaalit kesällä ja voitto ilmeisesti labourille ja pääministeriksi Keir Stormer. Tyyppi on IHMISOIKEUSjuristi...
Kuulostaa siltä, että "welcome refugees" ja Britannia jatkaa antibrittiläistymistä.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 348
 • Liked: 134233
MTV/STT: Julmaksi moitittua "Ruanda-mallia" tuskin saataisiin nopeasti käyttöön – "On paljon kysymysmerkkejä" 25.5.2024

Ketkä ovat moittineet mallia julmaksi ja millä perusteella? Otsikon väitteeseen ei palata itse jutussa enää mitenkään.

Lainaus käyttäjältä: MTV/STT
Tutkimuslaitos E2 Tutkimuksen vanhempi tutkija Matti Välimäki sanoo STT:lle, että perussuomalaisten esittämä Ruanda-malli on hyvin epämääräinen käsite. Mallia ei ole lukkoonlyöty EU-tasolla, ja on myös epäselvää, mitä sitä ajavat tahot tarkoittavat.

– Onko tarkoituksena, että tietty EU:n ulkopuolinen maa käsittelee hakemukset? Ja jos päätös on myönteinen, saako kyseinen ihminen turvapaikan EU-maasta vai onko tarkoitus, että hän jää asumaan hakemuksen käsitelleeseen kolmanteen maahan?

Ruanda-mallia kannattaville käsite on varsin selvä, mutta Välimäki ja muut keskustelua hämmentämään pyrkivät yrittävät tehdä siitä epäselvän.

Tarkoituksena on, että Eurooppaan turvapaikkaa hakemaan saapuneet siirretään Euroopan ulkopuolelle kolmansiin maihin, joissa hakemukset käsitellään eurooppalaisilla säännöillä. Jos päätös on myönteinen, kansainvälistä suojelua tarjotaan Euroopan ulkopuolelta.

Käsitettä ei tietenkään ole lyöty lukkoon EU-tasolla, koska koko ajatusta vastustetaan jyrkästi EU-tasolla, komissiossa ja parlamentissa, ja sen eteneminen yritetään estää.

Lainaus käyttäjältä: MTV/STT
Avoin kysymys on myös se, että mitkä maat olisivat halukkaita hoitamaan EU:n turvapaikkahakemuksia.

– Mallin toteutettavuutta EU-tasolla on vaikea arvioida, kun ei tiedetä eri puolia.

Halukkuutta lisää kummasti raha. EU-maat jakelevat jo pelkästään kehitysavun kautta valtavasti löysää rahaa, jonka voisi kytkeä kansainvälisen suojelun tarjoamiseen, joka ei turvallisissa maissa vaadi erityisiä ponnistuksia. Ajan myötä kolmansiin maihin siirrettävien ja asutettavien määrä lähenisi nollaa, kun turvapaikkajärjestelmä lakkaisi olemasta väylä parempaan elintasoon Euroopassa.

Lainaus käyttäjältä: MTV/STT
Välimäestä on kuitenkin selvää, että Ruandan mallin käyttöönotto ei tapahdu yhtäkkisesti.

– On paljon kysymysmerkkejä ja eroja puolueiden ja jäsenmaiden välillä siinä, miten paljon sitä kannatetaan.

Mitä kysymysmerkkejä? Mallin vastustajilla ei ole ollut esittää ainuttakaan rationaalista argumenttia itse mallia vastaan vaan ainoastaan moralismia ja pelottelua Australian mallin toteutuksella.

Lainaus käyttäjältä: MTV/STT
Ruandan malli viittaa Britannian tekemään päätökseen, joka sallii maan lähettää turvapaikanhakijoita Itä-Afrikan Ruandaan. Mallissa turvapaikkahakemukset käsitellään Ruandassa, ja mahdollisen myönteisen päätöksen myötä turvapaikanhakijat myös jäävät sinne asumaan.

Siinä se mallin määritelmä Välimäelle. Ei ollut vaikeaa tai epämääräistä.

Lainaus käyttäjältä: MTV/STT
Britanniassa malli on saanut paljon kritiikkiä kansalaisjärjestöiltä. Lisäksi maan korkein oikeus on pitänyt päätöstä lainvastaisena.

Kansalaisjärjestöjen kritiikki on ollut pelkkää epämääräistä pelottelua.

Korkein oikeus tuomitsi viime vuoden puolella Ison-Britannian mallin aiemman version, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita uhkasi palautus turvattomaan lähtömaahan. Nykyisessä versiossa myös kielteisen päätöksen saanut saa jäädä Ruandaan, mikä onkin oikein.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 348
 • Liked: 134233
Pari eilistä juttua Ruandan oloista.

Lainaus
”Emme mene ulos” – Ruandaan lähetetyt siirtolaiset kuvailevat BBC:lle maata avovankilaksi

RUANDAAN lähetetyt siirtolaiset kuvailevat Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle tuntevansa olonsa maassa eristetyksi ja turvattomaksi.

BBC haastatteli Ruandassa neljää siirtolaista, jotka Britannia siirsi maahan yli vuosi sitten Diego Garcian atollilta Intian valtamereltä. Yhdysvaltojen ja Britannian sotilastukikohtana toimiva atolli kuuluu hallinnollisesti Brittiläiseen Intian valtameren alueeseen (BIOT).

Yksi siirtolaisista kutsuu Ruandaa avovankilaksi.

Emme mene ulos. Olemme aina peloissamme”, kuvaili 23-vuotias siirtolainen tilannetta BBC:lle.

NIIN sanottu Ruanda-malli on ollut yksi puheenaihe sunnuntaina käytävissä EU-vaaleissa.

Malli on nimetty Britannian meneillään olevan hankkeen mukaan. Mallissa Britannia aikoo lennättää maahan tulleita turvapaikanhakijoita afrikkalaiseen Ruandaan, joka maksua vastaan hoitaisi koko turvapaikkaprosessin eli käsittelisi hakemukset ja seuloisi, kuka voi saada turvapaikan ja kuka palautetaan lähtömaahansa.

[...]

KOSKA BBC:n haastattelemat siirtolaiset saapuivat Ruandaan Brittiläisen Intian valtameren alueelta, heidän oikeudellinen asemansa ei ole maassa sama kuin sinne Britanniasta lennätetyillä turvapaikanhakijoilla.

Kahta BBC:n haastattelemaa siirtolaista edustava asianajaja kuitenkin huomauttaa, että heidän kokemuksensa herättävät vakavia huolia Ruandan kyvystä tarjota turvallinen paikka haavoittuville siirtolaisille.

[...]

Siirtolaisten mukaan Ruandassa ei pystytä vastaamaan heidän monimutkaisiin lääketieteellisiin tarpeisiinsa, jotka ovat osittain seurausta menneisyydessä tapahtuneesta kidutuksesta ja raiskauksista.

He kertovat myös kohdanneensa häirintää ja ei-toivottua seksuaalista lähentelyä kadulla, jonka takia he eivät halua liikkua ulkona.

NELIKKO on Ruandassa eräänlaisessa välitilassa, sillä heitä ei voi turvapaikkastatuksen myötä palauttaa Sri Lankalle, mutta myös Britannia on BBC:n mukaan kieltäytynyt ottamasta heitä maahan.

He asuvat Ruandassa Britannian maksamissa asunnoissa ja saavat noin 39 punnan (46 euron) verran rahaa viikossa ruokaan ja muihin tarvikkeisiin. Britannian ja Ruandan välisen sopimuksen mukaan he eivät kuitenkaan saa tehdä töitä maassa.
Helsingin Sanomat 7.6.2024

Valittavilla tamilisiirtolaisilla ei ole muuta tekemistä Ruanda-mallin kanssa kuin se, että heidät liitetään siihen hankkeen vastustamisessa. Valituksen aiheet liittyvät BBC:n jutun perusteella lähinnä heille tarjottuun elintasoon ja palveluihin. Jos he kokevat muutamat kadulla seksiä ehdottavat afrikkalaismiehet uhkaaviksi, sama ongelma olisi vastassa myös Britanniassa, eikä Diego Garciaan palaaminenkaan kuulemma kelpaa.

MTV: Poliittinen riita repesi Suomessakin: Tällaisiin oloihin Britannia lennättää turvapaikanhakijoita 7.6.2024

Lainaus käyttäjältä: MTV
Keskustelu maahanmuuttopolitiikasta on EU-vaalien alla kiteytynyt pieneen Itä-Afrikan maahan: Kansanmurhasta yhä toipuvaan Ruandaan. Asukkaita vain hiukan Kainuuta suuremmalla alueella on noin 13 miljoonaa.

Kevään aikana politiikkaa seurannut ihminen tuskin on voinut välttyä sanalta Ruanda-malli.

Kerrataanpa vielä, mitä se tarkoittaa.

Ruandan malli viittaa Britannian tekemään päätökseen, joka sallii maan lähettää turvapaikanhakijoita Itä-Afrikan Ruandaan. Mallissa turvapaikkahakemukset käsitellään Ruandassa, ja mahdollisen myönteisen päätöksen myötä turvapaikanhakijat myös jäävät sinne asumaan.

Ruanda-malli on jakanut ihmisten ja poliitikkojen mielipiteitä sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Suomessa Ruanda-mallin kannalla on perussuomalaiset, jotka ovat puhuneet kuitenkin enemmänkin "kolmansista maista" kuin juuri Ruandasta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan on sanonut Ruandan olevan liian vaarallinen maa turvapaikanhakijoille. Sen sijaan hän on väläytellyt vaihtoehtoisiksi kohteiksi Suomeen pyrkijöille Albaniaa tai Marokkoa.

Pääministeri Orpo heitti vaalitentissä, että Ruanda "ei ole turvallinen maa millään mittarilla", mutta ei perustellut, mihin kevyesti heitetty raskas väite perustui. Ruanda kun kelpaa turvalliseksi maaksi muun muassa YK:lle Libyan pakolaisten sijoittamiseen, eikä Ruandaa mainita turvattomaksi myöskään ulkoministeriön matkustustiedotteessa tai edustustojen raporteissa. Ruandan hyvin tunteva rikosylikomisario Thomas Elfgren arvioi hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa maasta, että "turvallisempaa siellä on kuin Helsingissä".

Lainaus käyttäjältä: MTV
Monelle Ruandasta tulee kenties ensimmäisenä mieleen 30 vuoden takainen, satoja tuhansia ihmishenkiä vaatinut kansanmurha. Maan sijoittaminen kartalle saattaa kuitenkin olla tavalliselle tallaajalle hankalaa. Puhumattakaan yksityiskohtaisesta kulttuuritietämyksestä tai yhteiskuntarakenteesta.

Ruandalainen Cyprien Tabaro sanoo, että Ruanda on nykyisin turvallinen maa. Hän toimii soveltavan kielitieteen vanhempana lehtorina Ruandan kasvatustieteellisessä yliopistossa.

– Ruanda kävi läpi vuonna 1994 tutsien vastaisen kansanmurhan, jossa menetimme suuren osan omistamme. Hallitus tietää, kuinka vakavia seurauksia sillä voi olla, jos ihmisiä kohdellaan syrjivästi, Tabaro kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Hänen mukaansa nykyhallituksen alla Ruanda on kaikin puolin turvallinen maa. Asukastiheydestä huolimatta Ruandassa suhtaudutaan myönteisesti turvapaikanhakijoihin. Yli 13 miljoonan asukkaan Ruandalla on pinta-alaa noin 24 000 neliökilometriä.

[...]

Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan turvallisuustilanne on Ruandassa suhteellisen vakaa.

[...]

Isossa kuvassa Tabaro kuitenkin uskoo, että turvapaikanhakijat saavat elää Ruandassa rauhassa omannäköistä elämäänsä.

– Ruanda ei ole turvapaikanhakijoille vankila. He voivat nauttia verkkoyhteydestä ja pystyä yhteydessä muuhun maailmaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset