Yle: Britannia aikoo lennättää turvapaikanhakijoita Ruandaan – professori: Suunnitelma on laiton ja se voi kaatua omaan mahdottomuuteensa 4.5.2022
Suunnitelma ei ole laiton. On eri asia, että Koskenniemi kavereineen paheksuu sitä.
Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessorin Martti Koskenniemen mukaan on täysin selvää, että Britannian hanke on laiton.
– Britannia ja Ruanda voivat keskenään sopia mitä tahansa, mutta jos turvapaikanhakijoita aletaan pakolla siirtää toiseen maahan, se yksinkertaisesti rikkoo YK:n pakolaissopimusta, Koskenniemi sanoo puhelinhaastattelussa.
YK:n pakolaissopimus velvoittaa, ettei turvapaikanhakijoita lähetetä maihin, joissa heidän oikeuksiaan ei voida taata. Ruanda on tällainen maa. Yhdenkin turvapaikanhakijan pakkosiirtäminen tällä tavoin rikkoo sopimusta, Koskenniemi painottaa.
Ruandaa ei ole todettu esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa maaksi, jossa aivan tietyn sinne lähetetyn joukon "oikeuksia ei voi taata". Palataan asiaan, jos näin tapahtuu.
Koskenniemen syyttely on epäuskottavaa siksikin, että hän on itse myöntänyt aiemmin, että turvapaikanhakijoiden oikeudet toteutuvat jo sillä, että heidät siirretään toisen maan pakolaisleirille.
Toimittaja kysäisi, että eikös niiden sopimusten velvoitteiden mukaan voisi yhtä lailla järjestää turvapaikanhakijoille paikat pakolaisleireillä ja palauttaa heidät sinne. Koskenniemi ei sentään valehdellut, vaan totesi, että näinhän se on.
Professori Martti Koskenniemen mukaan valtiot saavat itse päättää, keiden ne antavat maaperälleen saapua. Pakolaisten oikeudet eivät aja kansallisen turvallisuuskäsityksen edelle.
"(..) vuoden 1951 sopimus ei sido valtioita (..) edes sallimaan pakolaisstatuksen saaneen henkilön oleskelua maaperällään."
Koskenniemi toteaa, että YK:n pakolaissopimuksessa myös kielletään turvapaikanhakijoiden lähettäminen maihin, joissa he voivat joutua vainon kohteeksi.
– Meillä on jonkin verran tietoa Ruandan ihmisoikeustilanteesta eikä se ole ollut viime aikoina kovin hääppöinen. Siellä on esimerkiksi ammuttu Kongosta tulleita turvapaikanhakijoita rajalle.
Koskenniemi ei esitä minkäänlaisia perusteluja, miksi juuri tämä hallituksen suojeluksessa oleva joukko olisi vaarassa joutua vainon kohteeksi.
En löydä tietoja Koskenniemen mainitsemasta tapauksesta, mutta Ruandan rajavartijat ovat aikoinaan ampuneet maahan salaa pyrkineitä kongolaisia sissejä ja myöhemmin muilla rajoilla salakuljettajia. Ei pidä ylittää rajaa laittomasti, niin ei tule ammutuksi.
Raporttien mukaan neljä vuotta sitten ruandalaiset sotilaat ampuivat lisäksi kuoliaaksi ainakin 12 kongolaista pakolaista, jotka protestoivat avustusruoan määrän vähentämistä vastaan.
Ruandan poliisin mukaan 17 000 hengen leirin kongolaiset saartoivat päiviksi YK:n toimiston, kun YK leikkasi pakolaisten ruoka-annoksia neljänneksellä, ja ryhtyivät kivittämään väkijoukkoa hajottaneita sotilaita. Ei pidä uhkailla YK:n työntekijöitä ja kivittää sotilaita, niin ei tule ammutuksi.
Koskenniemen mukaan on silti oikeudellisesti toissijaista, millaiseen maahan Britannia turvapaikanhakijoita siirtää. Olivat olosuhteet hyvät tai huonot, velvoittaa pakolaissopimus sen allekirjoittaneita maita.
Aina vaan paranee. YK:n pakolaissopimus ei kiellä siirtoja. EU on siirtänyt turvapaikanhakijoita maasta toiseen jo ainakin kymmenen vuotta, ja turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitus kuuluu EU:n komission ehdottamaan maahanmuuttopakettiin.
Viime viikolla useat brittiläiset avustusjärjestöt haastoivat suunnitelman oikeusteitse. Koskenniemen mukaan on epäselvää, voivatko kanteet menestyä.
Miksi kanteiden menestyminen on epäselvää, jos suunnitelma on niin selvästi laiton? Vai eikö se sitten olekaan?
Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi pitää silti mahdollisena, että hanke vielä kaatuu. Näin ei tapahdu välttämättä oikeudellisten seikkojen, vaan puhtaasti käytännön syiden takia.
– Tästä saattaa tulla aivan tavattoman kallis ratkaisu Britannialle. Australian kokemus on se, että turvapaikanhakijoiden siirtäminen osoittautui taloudellisesti aivan liian kalliiksi.
Britannia maksaa Ruandalle alkuvaiheessa 143 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta aiheutuvia kustannuksia, mutta jatkossa Britannia on sitoutunut myös maksamaan toiminnan ylläpitämisestä.
Ja millähän laskuopilla tämä olisi "aivan tavattoman kallis ratkaisu Britannialle"? Koskenniemellä ei taida olla mitään käsitystä, kuinka kalliiksi haittamaahanmuutto tulee länsimaille.
Suunnitelmassa on kyllä toistaiseksi ongelmana, että Ruandaan lähettämiselle on niin tiukat kriteerit, että laittomat siirtolaiset eivät välttämättä pelkää sitä.
Britannian hallitus rohkaisee Ruandaan siirrettyjä jäämään maahan ainakin viideksi vuodeksi. Koskenniemi uskoo, että monet kuitenkin yrittäisivät uudelleen Britanniaan.
– On todennäköistä, että henkilö, joka siirretään Ruandaan lähtee uudelleen matkalle ja löytyy Kanaalilta taas jonkun kuukauden päästä.
Periaatteessa mahdollista, mutta osoittaa vain, kuinka eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä on irtaantunut todellisesta suojeluntarpeesta. Nehän pitävät meitä pilkkanaan.
Johnsonin mukaan tarkoituksena on hillitä laitonta maahantuloa ja ihmissalakuljetusta. Viranomaiset sanovat, että Ruandaan käännytettäisiin lähinnä paperittomia nuoria miehiä, jotka saapuvat pienveneillä Englannin kanaalin yli.
Koskenniemi arvioi, että turvapaikanhakijoiden siirtohankkeen taustalla on ulkomaalaisvastaisuus.
–Britannian yhteiskunnassa on ulkomaalaisvastaisuutta. Brexit oli tästä yksi esimerkki. On olemassa paljon raportteja brittiläisestä rasismista tätä nykyä ja aikaisemmin. Se on niin yksinkertainen ja epämiellyttävä asia.
Kaikki näkevät, että tulijat vain käyttävät turvapaikkajärjestelmää hyväkseen saadakseen taloudellista hyötyä. Mikä laittomien siirtolaisten torjumisessa on rasismia, etenkin kun suunnitelma onnistuessaan vähentäisi turhia kuolemantapauksia?
Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi ei usko, että turvapaikanhakijoiden siirtäminen toisiin maihin yleistyy. Se vaatisi YK:n pakolaissopimuksen muuttamista, mikä olisi mahdotonta.
Siirrot eivät vaadi pakolaissopimuksen muuttamista. Jos muka vaativat, niin kerro se EU:n komissiolle, jonka ehdottama uusi maahanmuuttopaketti perustuu turvapaikanhakijoiden siirtämiseen maasta toiseen. Sen suunnitelman saisi kaikin mokomin upottaa.