Vuoden 2021 aikana kun Suomessa aletaan muuttamaan tekijänoikeuslakeja EU:n 2019 hyväksymän tekijänoikeusdirektiivin mukaiseksi, tekijänoikeuslakia tulisi samalla muuttaa liberaalimpaan suuntaan (ikään kuin Piraattien ehdottamaan suuntaan). Nykyinen tekijänoikeuslaki on lähinnä viihdeteollisuuden ja tekijänoikeusjärjestöjen lobbauksen tulosta. Tekijänoikeuslaki sisältää mitä ihmeellisimpiä kopiointirajoituksia jotka mahdollistavat muun muassa tekijänoikeusjärjestöille mafiamaisen vallan, lisäksi liian tiukat kopiointirajoitukset ovat uhka etenkin digitaalisen kulttuuriperinnön säilyvyydelle.
Perussuomalaisten olisi ehdottomasti lähdettävä tuomaan tekijänoikeuslakeihin maalaisjärkeä. Perussuomalaisten on ihan turha mielistellä mitään tekijänoikeusjärjestöjä kuten Kopiostoa tai Teostoa, niissä piireissä kun ei Perussuomalaisia kuitenkaan äänestetä. Sen sijaan Perussuomalaisten tulisi kuunnella tavallista ihmistä ja purkaa tekijänoikeuslaista tarpeettomia kopiointirajoituksia. Tuomalla populismia tekijänoikeuspolitiikkaan voisi puolue jopa saada lisää kannatusta etenkin nuorista ja IT-alalta.
Tekijänoikeuslain ongelmakohtia:
Liian pitkä suoja-aikaKaikki teokset ovat tekijän kuoleman jälkeen vielä 70 vuoden ajan tekijänoikeudella suojattuja. Esimerkiksi vuonna 1980 kuolleen taiteilijan teokset ovat suojattuna vuoteen 2051 asti. Tämä on naurettavan pitkä aika, sopiva suoja-aika voisi olla 30 vuotta tekijän kuolemasta tai 70 vuotta teoksen valmistumisesta.
SopimuslisenssijärjestelmäSopimuslisenssijärjestelmä mahdollistaa tekijänoikeusjärjestöille hyvinkin mafiamaisen vallan, esimerkkinä Kopioston Digilupa. Digilupa tarkoittaa käytännössä sitä että koulut saavat käyttää internetissä olevia valokuvia oppimateriaaleissa maksamalla Kopiostolle, eli käytännössä jos vaikka Antin Autokorjaamon nettisivuilla on valokuvia autoista niin joku peruskoulu joka on maksanut Kopiostolle digilupa lisenssistä saa käyttää opetustarkoituksessa Antin Autokorjaamon nettisivujen valokuvia ilman Antin erillistä lupaa ja Antti ei tule saamaan senttiäkään rahallista korvausta valokuviensa käytöstä.
Digiluvasta lisää tietoa
https://www.opettajantekijanoikeus.fi/aineisto/kopioston-digilupa/http://pjarvinen.blogspot.com/2011/05/kopioston-digilupa-uusi-hyvitysmaksu.html Toinen erikoisuus Sopimuslisenssijärjestelmässä on vanhojen sanomalehtien
lehtikustantajan arkistolupa, tämä tarkoittaa sitä että mikäli joku lehtitalo esimerkiksi Turun Sanomat tai historialliset Suomen Uutiset lehdet vuosilta 1959-1995 haluattaisiin digitoida ja asettaa ne internettiin luettavaksi niin lehtikustantajien on maksettava jo pelkästä lehtien digitoinnista Kopiostolle korvaus ja myöhemmin vuosittainen maksu mikäli lehtiä halutaan pitää internetissä luettavissa. Kopiosto omien sanojensa mukaan tilitttää maksuista maksetut korvaukset vanhojen lehtien kirjoittajille, mutta voitte olla varmoja että etenkin pienten paikallislehtien kohdalla rahat menisivät vain Kopioston pohjattomaan kassaan. Lakia tulisi muuttaa niin että lehtikustantajilla olisi oikeus digitoida omat vanhat lehtensä ilman mitään epämääräisiä lisenssimaksuja.
Vanhoissa sanomalehdissä olisi valtava määrä arvokasta tietoa joka uhkaa jäädä arkistoon hiirien syötäväksi.
Opetustilanteet katsotaan julkisiksi tilaisuuksiksiKouluissa ei voida esittää elokuvia, TV-ohjelmia tai musiikkia ilman lisenssimaksuja koska opetustilanteet tulkitaan julkisiksi tilaisuuksiksi, jopa korona-aikana opetustilanteet tulkitaan julkisiksi tilaisuuksiksi vaikka kukaan ulkopuolinen ei saa tulla koulun sisälle.
Jopa soitintaminen musiikintunneilla on laitonta, eli kappaleiden sovittaminen toiselle soittimelle. Eli Daruden Sandstormia ei saisi soittaa nokkahuilulla musiikintunnilla. (aiheesta kirjoitus
https://www.opettajantekijanoikeus.fi/2017/11/soitintaminen-lainvastaista-mutta-silti-ok/ )
Tällä hetkellä koulut joutuvat maksamaan erilaisia lisenssimaksuja tekijänoikeusjärjestöille teosten esittämisestä oppitunneilla. Tekijänoikeuslakia tulisi muuttaa sellaiseen suuntaan että peruskouluilla olisi oikeus käyttää oppitunneilla kohtuullisessa määrin ilman mitään erillisiä korvauksia vapaiden TV-kanavien ohjelmavirtaa, internetvideoita, elokuvia ja musiikkia.
Kopiontisuojauksen murtamiskieltoLain mukaan kopiointisuojauksen murtaminen on laitonta, eli esimerkiksi jos murtaa Blu-ray -levyn kopiointisuojauksen niin rikkoo lakia, tämä laki olisi kumottava. Myös ohjeiden levittäminen julkisesti kuinka kopiointisuojaus murretaan on laitonta, tämä on ristiriidassa sananvapauden kanssa, on outoa että julkisesti saa kyllä kertoa ohjeita itsemurhan tekoon tai vinkkejä kiljun keittoon, mutta julkisesti et saa antaa ohjeita kopiointisuojauksen murtamiseen.
Mitä pahaa siinä edes on jos joku murtaa kopiointisuojauksen? Miksi pitää olla tälläinen laki? Usein kopiointisuojaukset jopa aiheuttavat bugeja etenkin ohjelmistoihin (lisää ylimääräistä koodia = lisää särkyviä osia) ja tällöin kopiontisuojauksen murtaminen saattaa parantaa suorituskykyä.
(Rikoslaki / Teknisen suojauksen kiertämiskeinorikos)
Lataaminen omaan käyttöön on laitontaLaki tulisi muuttaa niin että omaan käyttöön saisi kopioida internetistä sisältöä, tämä selkeyttäisi tilannetta koska useinkin on epäselvää mikä on laitonta ja mikä laillista. Vastuu kuuluisi sille kuka laittaa materiaalin internettiin muiden jaettavaksi. Esimerkiksi Kuluttajavirasto ehdotti lausunnossaan 2014 lataamisen laillistamista omaan käyttöön.
Kohtuullisuutta PiraattikirjeisiinNykyinen tekijänoikeuslaki mahdollistaa tekijänoikeuksien valvonnalla tehtävän laajamittaisen kiristyskirjebisneksen jossa vertaisverkosta elokuvia tai musiikkia jakaneille on lakitoimistot lähetelleet postitse kirjeitä joissa vaaditaan useiden satojen eurojen korvausta luvattomasta elokuvien lataamisesta. Ongelmallista tästä tekee se että kirjeitä on lähetetty pääosin syyttömille henkilöille, kirjeet lähetetään sille kenen liittymästä elokuvia on jaettu, ulkomailla nämä ovat johtaneet jopa avioeroihin kun mies on ladannut pornoelokuvia ja liittymä on ollut vaimon nimissä jolloin kirje on tullut vaimolle. Lakia tulisi muuttaa niin että enää ei voisi oikeuteen tuoda isoa listaa IP-osoitteista joiden omistajatiedot halutaan lakitoimiston tietoon vaan korkeintaan muutama osoite kerrallaan mikäli IP-osoitteista on jaeltu suuria määriä tiedostoja luvatta.
Usein piratismia demonisoidaan kuinka se tuhoaa kulttuuria, asia ei kuitenkaan ole näin. Esimerkiksi Euroopan Unioni teetti vuosina 2014-2015 tutkimuksen jonka mukaan Piratismi ei heikennä digitaalisten tuotteiden myyntiä ja kun tulos oli tämä niin koko raportti piilotettiin, myöhemmin se vuoti julkiseksi. (
https://www.mikrobitti.fi/uutiset/eu-hautasi-piratismitutkimuksen-koska-tulokset-eivat-tukeneet-poliittista-agendaa-piratismi-ei-ole-haitallista/a68b8e11-74cc-3248-8a40-4c9bce2a2d09) Mikäli piratismia halutaan kitkeä paras keino olisi kehittää laillisia palveluita, esimerkiksi Spotifyn ansiosta harva lataa luvattomilta sivuilta musiikkia ja Netflixin ansiosta myös elokuvapiratismi on ollut laskussa. Videopelien puolella Steamin kaltaiset pelikaupat ovat myös vähentäneet piratismia.