EU:ssa pitäisi pyrkiä siihen ettei ole nettomaksajia eikä nettosaajia. Jokaisen maan tulisi olla plus miinus nolla.
Miksi Italia on elpymispaketin tukien saaja vaikka Italia on ns. suuri maa ja suuri talous? Italialaisten kotitalouksien varallisuus on suurempi kuin suomalaisten? Italian valtio on peeaa ja velkainen, mutta kotitaloudet ovat varakkaita, ja joillakin on satojen vuosien aikana kertynyttä varallisuutta.
Muut nettomaksajamaat ovat toisinaan onnistuneet saamaan nettomaksuosuuden pienennyksiä, tai sitten ovat iltalypsäneet myönnytyksiä muissa asioissa. Suomi voisi yrittää samaa mitä mm. Ruotsi ja Tanska ovat tehneet. Tämä edellyttää tapauskohtaista liittoutumista eri maiden kanssa. Ruotsin kanssa voidaan liittoutua metsäasioissa, ja Ranskan kanssa ydinvoima-asoissa. Puolan ja itäeurooppalaisten maiden kanssa olisi tarpeen liittoutua maahanmuutossa ja rajavalvonnassa.
Nettomaksaja-asemaansa vedoten Suomi voisi ottaa rajavalvonnan käyttöön kaikilla rajoilla, ei pelkästään itärajalla. Suomi voisi vedota "tilapäisyyteen" ja vedota että emme maksa jäsenmaksuja jos vastustatte rajavalvontaa.
Nettomaksaja-aseman lisäksi ongelma on euroraha, jossa on mukana toisistaan poikkeavia talouksia. Saksa ja Kreikka ovat ääripäät tuottavuudessa. Kreikka velkaantui koska sai lainaa yhtä halvalla kuin Saksa, vaikka talous ei ollut yhtä tuottava. Tuottavuuseroa on sitten paikattu tukipaketeilla ja lopulta Kansainvälisen valuuttarahaston rakennesopeutusohjelmilla, joita oli kolme. Kreikka saisi omallla kellvalla valuutalla paikattua tuottavuuseroa, kun valuutta halpenisi ja vienti vetäisi paremmin.
Ruotsilla on oma kelluva valuutta, ja siksi sen valtiontalous on hyvä. Se ei ole ollut edes parlamenttivaalien keskustelun aihe. Ilman kehitysmaamaahanmuuttoa ja mokutusta Ruotsin valtiontalous olisi vieläkin parempi.