Niinpä, ... Ennen kuin Apple ja Google iskivät puhelimiin, oli niitä vaikka mitä erilaisia käyttöjärjestelmiä.
Nokiallakin Symbian, ja Meego tekeillä.
Nyt ei enää, vaan melkein kaikissa puhelimissa käyttis on joko Apple tai Android/Google.
Vaikka näytöllä on japanilaiset kirjaimet, kyllä siellä jenkki käyttissofta takana pyörii.
Kiinasta en tiedä, onko niillä siellä kotimaisissa puhelimissa omat käyttikset, Huawein ym?
Vientipuhelimissa tietysti on jenkkiläiset ainakin.
Internetin juuriservereistä taitaa olla puolet Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on ainoa maa joka ehkä pystyisi sulkemaan koko internetin halutessaan.
Kasvojentunnistus kadulla kameroilla on sallittua vain diktatuureissa, kuten Kiinassa. Kyllä sellaiset saisi Suomeenkin rakennettua yhtä lailla, jos olisi diktatuuri ja päätettäisiin että oikeasti Isoveli Valvoo.
Käyttöjärjestelmä on vain käyttöjärjestelmä. Puhelimet toimii appsien välityksellä. Suuri osa älykkyydestä on appseissa. Käyttis vaan mahdollistaa kommunikaation ja tarjoaa applikaatioille kirjastot. Androidin ja Applen pohjalla on linux, mikä on suomalaisen koodarin kehitelmän jatkokehitelmä (toki pohjautuu alun perin unix-käyttöjärjestelmään).
Suuri osa älypuhelinten mikropiireistä tulee Kiinasta. Suuri osa kosketusnäytöistä ja sähkömekaanisista komponenteista taitaa tulla Kiinasta. Ja kun kerrot kuinka USA omistaa käyttöjärjestelmät, samalla kerrot, että
et tiedä onko Kiinalla omia käyttöjärjestelmiä.
Kun Huawei savustettiin google-maailmasta ulos, Kiina ryhtyi toimiin. Syntyi HarmonyOS, mikä tietenkin yhteensopivuussyistä pohjautui aluksi Huawein jo käyttämään androidiin, mihin Huaweilla oli jo kaikki laitteistoläheiset ajurit ja enablerit omassa kehitystyössään. Mutta nyt HarmonyOS alkaa olla jo ihan oma käyttiksensä.
Eli mitä Kiinalla ei ole, ne kehittävät sen itse tarvittaessa muutamassa vuodessa.
https://en.wikipedia.org/wiki/HarmonyOS
Näen argumentoinnissasi paljon sitä, mikä pyörii tuolla sotaketjuissa. Natolla on sitä ja natolla on tätä. Ryssällä ei ole mitään jne. Mutta Kiina on valitettavasti tuleva maailman valtias, halusimme tai emme. "ei niillä ole enää käyttöjärjestelmiä, eikä kohta internettiäkään".
Kiinalla on yli 700 satelliittia, joista suuri osa kommunikaatiosatelliitteja. Kiinalla on myös BeiDou paikannussysteemi, joka on kehitetty, jos vaikka Usa sammuttaa GPS:n
The current service, BeiDou-3 (third-generation BeiDou), provides full global coverage for timing and navigation, along with Russia's GLONASS, the European Galileo, and the US's GPS.[7] It consists of satellites in three different orbits, including 24 satellites in medium-circle orbits (covering the world), 3 satellites in inclined geosynchronous orbits (covering the Asia–Pacific region), and 3 satellites in geostationary orbits (covering China). The BeiDou-3 system was fully operational in July 2020.[8][9][10][11][12] In 2016, BeiDou-3 reached millimeter-level accuracy with post-processing
Niin kuin sanoit. Kiina on diktatuuri. Siinä missä Euroopan Global superpower (niin kuin Stubb joskus onanoi) kiistelee isojen megaprojektien rahoituksesta, Kiina vaan panee toimeksi. USA avaruusohjelman rikkonaisuus on osoittanut USA:n päätöksenteonkin niin fragmentoituneeksi, että sielläkin hassataan resursseja älyttömästi ennen kuin saadaan mitään uutta aikaan. Kaikkeen ne presidentin executive orderitkaan eivät veny.
En kannata diktatuureja missään nimessä, mutta riittävän vauras diktatuuri voi saada ihan mitä tahansa aikaan, kuten vaikka 170 kilometriä pitkän rakennuksen hiekka-aavikolle (jää vielä nähtäväksi).
Business on sotaa. Ja sodassa ei pidä koskaan aliarvioida vastustajaa. Kiina on aidosti pelottava uhka tällä pallolla. Kiinan väestö on kuusinkertainen USA:an nähden. Ja missä 60 kiinalaista menee tehtaaseen tai pellolle töihin, koska kulttuuri, niin samaan aikaan 10 amerikkalaista kiistelee siitä, mikä on kenenkin sukupuoli ja kenelle nämä työt kuuluvat tehtäväksi. Näistäkin kaksi vastustaa koko työtä, koska se turmelee ilmaston.
-i-