Toisaalta Suomi on kuitenkin niinkin pitkälle kehittynyt maa, että sen jälkikasvu vetää - oppisysteemistä huolimatta - kirkkaan kultamitalin PISA-vertailussa.
Tai oppisysteemin takia. Tai siksi, että kansalaisista suurin osa on etnisiä suomalaisia, eikä kunniakansalaisia.
Sinua ilmeisesti rasittaa jollain tavalla se, että kansallakin voisi olla sanansa sanottavana tässä leikissä?
Kannatan kansan määräysvallan lisäämistä paikallistasolla ja periaatetta, jonka mukaan kaikista valtakunnan tulevaisuuden kannalta merkittävistä ratkaisuista pitäisi järjestää kansanäänestys. Tämä periaate toteutuu nykyisin vain osittain. Miten tästä voi johtaa sen, että minua häiritsisi tavallisten kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa Suomen tulevaisuuten?
Sveitsissä muuten kävi tuossa 1990-luvun alussa sellainen juttu, että vuonna 1992 äänestäjät hylkäsivät työntekijän oikeuksia heikentävän työlain sekä Sveitsin liittymisen Euroopan talousalue ETA:an.
Sittemmin yritysjohtajatkin ovat tulleet toisiin ajatuksiin. Syynä ovat taloustieteilijöiden tutkimustulokset, joiden mukaan suora demokratia edistää talouskasvua. Esimerkiksi verojen välttely vähenee merkittävästi – ehkä juuri siksi, että kansalaiset saavat itse päättää verovarojensa käytöstä.
Suoralla demokratialla voi olla hyötynsä, mutta tästä ei voida johtaa sitä, että '92 tai ETA olisivat olleet huonoja ratkaisuja. On mahdollista, että näissä tietyissä tapauksissa sen hyödyt olivat suurempia kuin sen haitat. Toisekseen, on hyvin vaikeaa erottaa toisistaan sveitsiläistä kulttuuria, joka olisi vaikuttanut verojen välttelyyn joka tapauksessa, ja suoran demokratian vaikutuksia.
Näin ollen, Sveitsi ei yksinään riitä perusteeksi. Tarvittaisiin vertailevia tutkimuksia erilaisia käytäntöjä käyttävien kantonien (tai muuten samanlaisten valtioiden) välillä, tai suoraan demokratiaan siirtymistä edeltävien ja sen jälkeisten välillä.
Jos Sinä vastustat suoraa demokratiaa, vastustat myös demokratiaa.
Niin vastustankin. Demokratian ja oklokratian ero on monesti veteen piirretty viiva. Kannatan oligarkian ja demokratian ristisiitosta.
Vai millaisina talousguruina Sinä pidät Vanhasta ja Kataista? Puhumattakaan Lipposesta tai sitten Ahosta...
En kovinkaan erityisinä. Niin kauan kuin meritokratia vallitsee Suomessa, pidän kuitenkin huipulle kiivenneitä ihmisiä ainakin jonkin verran pätevämpinä kuin alhaalle jääneitä. Vähintäänkin ne kaikken pahimmat tolvanat karsiutuvat pois. Toisekseen katson, että ihmiset, jotka työnsä puolesta joutuvat miettimään talousasioita 10+ tuntia viikossa, ovat niistä paremmin perillä kuin ne, jotka tekisivät työkseen jotain ihan muuta ja miettisivät niitä 15 minuuttia, jos sitäkään.