HOMMAN KESKUSTELU > Kylänraitti

Suora demokratia (yhdistetty)

<< < (461/461)

Nikolas:
Olen tästä ehkä aiemminkin kirjoittanut mutta en nyt jaksa etsiä.

Jokseenkin korruptiolle immuuneja järjestelmiä on tietääkseni kaksi.

Yksinvaltiaiden johtamat tyranniat ovat immuuneja korruptiolle siksi että kukaan ei uskalla yrittää korruptiota. Havaintoesimerkkejä tästä olivat Valakian ruhtinas Vlad III ja Neuvostoliiton Stalin. Jos joku yritti mielistelemällä tai muilla tavoin luihuilla parempiin asemiin, hän saattoi hallitsijan mielijohteesta päätyä seipään nokkaan kitumaan tai Vasilin hoideltavaksi. Kikkailu oli niin epäterveellistä että harvat uskalsivat sellaiseen ryhtyä. Valta itsessään korruptoi yksinvaltiaan, mutta tuhlailevinkin yksinvaltias harvoin saa tuhlailtua niin paljon rahaa että se ylittäisi jossain muussa järjestelmässä korruptoituneen virkamieskunnan tuhlailun.

Toinen korruptiolle immuuni järjestelmä on demokratia. Enkä tarkoita sillä mitään "edustuksellista demokratiaa" vaan aivan aitoa demokratiaa, jossa kansa itse voi halutessaan suoraan päättää kaikista poliittisen päätöksenteon piiriin kuuluvista asioista. Sellaisessa demokratiassa on yksinkertaisesti liian paljon korruptoitavia, jotta korruptio olisi taloudellisesti kannattavaa. Milloin jokin korruption itu löytyy jostain, demokratiassa kansan enemmistö määrää että se nyppäistään pois.

artti:
^Autokratioissa korruptio vasta rehottaakin!!! Korruptio on ominaista nimenomaan autokratioiden virkamieskunnalle :-X Diktaattorin aseman tärkein tukija on koneisto, siksi diktatuuri ymmärtää, että mahdollisuus tienata extraa korruptiolla pitää koneiston tyytyväisenä, mutta vaatimus lahjoa virkakuntaa aina ja joka paikassa ärsyttää kansaa siksi, että kaikki virkapalvelut maksaa extraa. Korruptiossa ei kerta kaikkiaan käy, että asiat voisi hoitaa netitse, sehän vaikeuttaisi korruptiota!!!

Suorassa demokratiassa lahjottavana olisi koko kansa

Lisäisin vielä, että kilpailluilla aloilla, kuten yksityisellä sektorilla, korruptio on vaikeampaa siksi, että asiakas voi siirtyä kilpailijan asiakkaaksi, jos edellisen firman korruptio nostaisi asiakkaan kuluja

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta