HOMMAN KESKUSTELU > Kylänraitti

Suora demokratia (yhdistetty)

<< < (2/468) > >>

Kullervo Kalervonpoika:
Unohtui tuosta alkuperäisestä postauksesta.

Kainuulaistaustainen erkkolaistoimittaja Mikko Heikkinen murjoi kuvasi - hieman yllättäen - Hyysärin blogissaan varsin osuvasti tasavallan arvopresidentin suhtautumista normivirtasiin:--- Lainaus ---...alkoi pohdituttaa, millaisissa tilanteissa Halonen havainnoi tavallisia kansalaisia. Kysyin tätä häneltä. Presidentti vastasi: "Kaiken näköisissä. Olen helsinkiläinen ja kantakaupungista Kalliosta kotoisin, viihdyn parvessa eli ihmisten keskellä. Nyt se on tietysti ammatin puolesta pikkuisen hankalampaa."

Vieressä seisoivat adjutantti, kaksi henkivartijaa ja lehdistöpäällikkö. Toisin sanoen valtakunnan johtaja havainnoi kansalaisia muurin läpi.

Tänne rahvaan puolelle muuria ei säteile myötätunto, jota presidentti toivon mukaan tuntee tuhansia lomautettuja tai irtisanottuja suomalaisia kohtaan.

Uudenvuodenpuheessaan Halonen ei kuulostanut empaattiselta. Hän sanoi: "Monelle on jo varmasti tullut mieleen 1990-luvun lama. Sen pitkät varjot näkyvät tutkimusten mukaan edelleen joissakin perheissä."

Tutkimusten mukaan. Retoriikan viileys panee miettimään, onko Halosen äidillinen kansanomaisuus vain punaisella pipolla rakennettu mielikuva...
--- Lainaus päättyy ---

Tämä osalainaus tekstistä on varsin kuvaava.

Sankarityttö:
Eikös kansa saa äänestää ketä haluaa?? En kyllä tajua kuka on äänestänyt Halosta. Se toinen vaihtoehto tais olla myös aika perseestä?

Kullervo Kalervonpoika:

--- Lainaus käyttäjältä: Tuplis - 24.01.2009, 20:47:09 ---Itse kannattaisin suoraa demokratiaa lämpimästi - suomalaisittain tai käytännössä sellaisenaan.

--- Lainaus päättyy ---

Aloitukseni on ehdotus - sitä saa ja pitääkin modifioida ja kommentoida. :)

Uskoisin, että tämän ajatuksen laajempi julkisuus voisi saada aikaan jonkilaisen muutoksen - tai ainakin laajemman kansalaiskeskustelun Suomessa. Jos meillä olisi käytössämme tällainen poliittinen työkalu, monet asiat olisivat toisin.

Pöllämystynyt:

--- Lainaus käyttäjältä: Kullervo Kalervonpoika - 24.01.2009, 22:04:48 ---Uskoisin, että tämän ajatuksen laajempi julkisuus voisi saada aikaan jonkilaisen muutoksen - tai ainakin laajemman kansalaiskeskustelun Suomessa. Jos meillä olisi käytössämme tällainen poliittinen työkalu, monet asiat olisivat toisin.

--- Lainaus päättyy ---
Maahanmuuttokriitikon roolissa ei kannata puhua liikaa tuohon sävyyn, muuten suoran demokratian saavuttaminen tehdään kiusallaankin entistä mahdottomammaksi. Käänteinen psykologia on eräs arvaamaton poliittinen voima. Jos alkaisimme kiihkeästi vastustaa vaikkapa ydinvoimaa, saisimme sitä varmaan pian lisää  ;)

Teemu Lahtinen:
Tein aikoinaan seminaarityön tietoverkkojen hyödyntämisestä yhteisön päätöksenteossa. Telematiikka sinänsä ei ratkaise mitään demokratian ongelmia, mutta se tarjoaa mahdollisuuden valita useista malleista. Yksi malli, jota pidän mielenkiintoisena, yhdistää suoran ja edustuksellisen demokratian piirteitä. Katkelma:

"[malli], jossa kansanedustajat valitaan kutakuinkin nykyisen kaltaisesti määräajoin ja kullekin kansalaiselle annettaisiin yksi ääni. Tätä ääntään kansalainen voi sitten yksittäisessä kysymyksessä itse käyttää niin halutessaan telematiikkaa hyväksi käyttäen. Jos kansalainen ei ole käyttänyt ääntään tietyssä ajassa, mutta on rekisteröinyt itselleen kansanedustajan, niin tällöin edustaja äänestää kansalaisten puolesta. Kansalainen voisi koska tahansa vaihtaa edustajansa toiseen, mikäli pettyisi nykyiseen. Kansanedustaja äänestää niin monella äänellä, kuin hänelle on rekisteröity. Tällaisessa järjestelyssä edustajan vastuu valitsijoilleen olisi välitön. Mikäli kansalaisella ei olisi rekisteröityä edustajaa, eikä hän itsekään käytä ääntään, laskettaisiin se tyhjäksi."

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta