HOMMAN KESKUSTELU > Kylänraitti

2009-01-26 YLE: Keskusta ja RKP eurovaaliliittoon

(1/2) > >>

M.K.Korpela:
YLE


--- Lainaus ---Jäätteenmäki: Keskusta ja RKP eurovaaliliittoon

Keskustan ja RKP:n pitäisi selvittää mahdollisuudet muodostaa vaaliliitto kesäkuun europarlamenttivaaleissa, esittää keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.
--- Lainaus päättyy ---

Hmm - hm. Olisikohan ajatus täysin Jäätteenmäen oma ? Vai onko mahdollista että Jäätteenmäellä olisi ylimääräisiä kuiskaajia ?

Tosiasiallisesti , miten vaalimatematiikka tässä tapauksessa toimisi - voisiko Kepu pelastaa RKP:n paikan vai uppoaisiko koko Kepu + RKP sakki yhdessä vielä syvemmälle ? Muistaakseni PSn kannatus on jo 7-8 % luokkaa.

Kazakstan:
Itse uskon, että vaaliliitto RKP:n kanssa karkottaisi Kepun äänestäjiä sameammille vesille. RKP:n töppäily on kyllä varmasti Kepunkin äänestäjien parissa huomattu, ja keskustaväki on kuitenkin aina ollut vähintäänkin potentiaalisen nuivaa (jos puolueen johtoa ei lasketa).

Käsittääkseni vaaliliitto voisi pelastaa RKP:lle sen yhden paikan (mikäli RKP:n eniten ääniä saanut ehdokas sijoittuisi tarpeeksi korkealle vaaliliiton listoilla), mutta eikös se silloin tapahtuisi oikeastaan Keskustan kustannuksella?

Kalervo:
Jäätteenmäen kuningasajatus on tietysti kaapata RKP:n paikka perussuomalaisten nenän edestä kepulle, mutta RKP ei ole kovin suuressa huudossa suomenkielisellä maaseudulla. Vaaliliitto saattaisi karkottaa kepun perinteisiä äänestäjiä.

RKP luultavasti suostuisi vaaliliittoon, koska sillä on vain voitettavaa. Kepun vaalimatemaatikoiden puolestaan kannattaa laskea tarkkaan. On nimittäin myös sellainen mahdollisuus, että kepu menettää vaaliliiton seurauksena yhden nykyisistä paikoistaan.

M.K.Korpela:

--- Lainaus käyttäjältä: käänteismuslimi - 26.01.2009, 12:32:57 ---Käsittääkseni vaaliliitto voisi pelastaa RKP:lle sen yhden paikan (mikäli RKP:n eniten ääniä saanut ehdokas sijoittuisi tarpeeksi korkealle vaaliliiton listoilla), mutta eikös se silloin tapahtuisi oikeastaan Keskustan kustannuksella?
--- Lainaus päättyy ---

Tätä varmasti lasketaan Kepun päämajassa taskulaskimet kuumana. Jos tulos osoittaa että Kepu vain pelastaisi RKP:n saamatta itse mitään silloin idea hylätään. Edellisissä eurovaaleissa Kepu sai 24 % ja RKP 6 % äänistä. Jos oletetaan että Kepu saisi nyt 20 % ja RKP edelleen 6 % jollain valovoimaisella ehdokkaalla , riski on olemassa että vaaliliiton sisällä RKP pelastaisi nahkansa Kepun kustannuksella. Kepu menee vaaleihin alavireisenä puolueena jonka odotetaan kärsivän ainakin pienen tappion joten laskento on varmasti perusteellinen.

Voisin olettaa että halukkuus vaaliliittoon on suurempi RKP:ssä - tai oikeastaan RKP ei voi , nykyisten kannatuslukujen valossa , selvitä europarlamenttiin omin voimin.

Timoteus:
Siis Keskustanhan on käytännössä mahdotonta hyötyä vaaliliitosta suoraan. Jos vaaliliitto toteutuu, RKP asettaa listalle pari neverheardia ja yhden target-ehdokkaan, jolle äänet on tarkoitus kerätä. Target-ehdokas kerää lähes kaikki puolueen äänet ja on vaaliliiton henkilökohtaisissa äänimäärissä lähes varmasti ykkönen tai kakkonen eli menee läpi. Keskusta ei voi vastata tähän tekemällä samaa, koska sen pitäisi keskittää äänet neljälle ehdokkaalle ja saada heidät kaikki RKP:n target-ehdokkaan ohi. Sellaisen tuloksen koordinointi on mahdotonta.

Todennäköisin skenaariohan olisi, että RKP kantaa itsensä, siis sen kannatus toisi vaaliliitolle yhden lisäpaikan mutta RKP myös ottaisi sen itse. Keskustan hyöty tästä olisi välillinen: sen europarlamenttiryhmä saisi yhden lisäpaikan ja toisaalta jokin Keskustan kannalta merkityksellisempi kilpailija häviäisi paikan.

Seuraavaksi todennäköisimmässä ja Keskustan kannalta pahimmassa skenaariossa RKP:n kannatus ei toisi vaaliliitolle lisäpaikkaa, vaan RKP ainoastaan veisi yhden paikan Keskustalta. Nykyisillä gallupluvuilla kävisi juuri näin ja Keskusta romahtaisi neljästä paikastaan katastrofaalisesti kahteen, vaikka ilman vaaliliittoa paikkoja tulisi kolme. Tästä syystä suhtaudun skeptisesti vaaliliiton toteutumismahdollisuuksiin.

Kolmanneksi todennäköisin mutta mielenkiinnoton skenaario on, ettei vaaliliitto vaikuta paikkajakoon ollenkaan. Tämä siis tarkoittaa sitä, että RKP:n kannatus olisi päinvastaisista ennusmerkeistä huolimatta niin korkea, että se pitäisi yhden paikkansa ilmankin vaaliliittoa.

Kaikkien muiden skenaarioiden toteutumistodennäköisyys on marginaalinen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta