UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2009-10-19 Yle radiouutiset: Kunniaväkivalta kasvussa (yhdistetty)  (Luettu 76081 kertaa)

Skeptikko

  • Global Moderator
  • Jäsen^^^
  • *****
  • Viestejä: 11 381
  • Liked: 13807
Asiantuntijat: Suomessa eletään ”tasa-arvon harhassa” – kunniaväkivaltaan ei puututa riittävästi
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006256845.html

Lainaus
Kunniaväkivaltaan liittyy todellisia turvallisuusriskejä, Monika-Naiset ry:n Monika-kriisikeskuksen johtaja Natalie Gerbert kertoi maanantaina järjestetyssä seminaarissa eduskunnan pikkuparlamentissa.

Eräässä tapauksessa turvakodin asiakasta jouduttiin siirtämään vuoden aikana useasta turvakodista toiseen ympäri Suomea. Kesti keskimäärin kolme kuukautta ennen kuin ne, joilta asiakas koetti paeta, löysivät jälleen pakenijan olinpaikan. Pienessä maassa, kuten Suomessa, jossa on vähän maahanmuuttajia, on vaikea kadota. Kyseistä asiakasta etsi kuumeisesti sekä oma että puolison suku.

Tapauksessa oli taustalla huoltajuuskiista, Gerbert kertoo. Pakenijaa ja hänen lapsiaan ei siis voitu välittömästi lähettää turvallisempaan paikkaan ulkomaille kesken huoltajuusprosessin, sillä silloin pakenija olisi voinut syyllistyä lapsenkaappaukseen. Kun kiistasta selvittiin, asiakas saatiin ulkomaille ja hän sai turvallisuustoimenpiteenä muuttaa henkilötunnuksensa loppuosan.

Samankaltaisia, vakavia esimerkkejä on monia, Gerbert kertoo Ilta-Sanomille. Joissain tapauksissa ainoa mahdollisuus on pako ulkomaille. Gerbertin mukaan tyypillisesti nainen hakeutuu Monika-Naiset ry:n avun piiriin poikaystävän takia. Yhdistys pyörittää Suomen ainoata salaisessa osoitteessa sijaitsevaa turvakotia, Monaa.
...
Yleensä väkivallan harjoittamiseen ja suunnittelemiseen osallistuu useampi henkilö, mahdollisesti jopa koko lähipiiri.
...
– Tässä väkivaltamuodossa nimenomaan rajoitetaan tyttöjen ja naisten oikeuksia kunnian nimessä. Myös perheen traditioita vastaan taistelevia nuoria miehiä ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia saatetaan pitää uhkana perheen kunnialle.
...
VAIKKA työtä kunniaväkivallan ehkäisemiseksi on tehty jo useita vuosia, on siihen edelleen vaikea puuttua. Ihmisoikeusliiton Johanna Latvalan mukaan usein on kyse siitä, että esimerkiksi viranomaisilla tai kouluilla ei ole tarpeeksi tietoa asiasta. Suomen kansalliset toimet ovat Latvalan mukaan olleet riittämättömiä. Yhtenä syynä on ollut ongelman jättäminen lähes täysin järjestöissä tehtävän työn varaan.
...
ONGELMA on kuitenkin vielä syvemmällä lainsäädännössä, arvioi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvien kysymysten parissa työskentelevä kehityspäällikkö Martta October Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hänen mukaansa suomalainen sukupuolineutraalisuuteen perustuva lainsäädäntö ei tavoita yhteiskunnan sukupuolittuneimpia ongelmia riittävän hyvin. Suomessa eletään tasa-arvon harhassa, October selittää.

– Istanbulin sopimus edellyttäisi valtiolta sukupuolittunutta näkökulmaa naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Meillä usein keskustellaan, että väkivaltaa kohdistuu myös miehiin ja siksi lainsäädännön ja palvelujen pitää olla samat kaikille, mutta naisiin kohdistuva väkivalta määritelmällisesti kattaa väkivallan, joka kohdistuu naisiin ja tyttöihin siksi, koska he ovat naisia.
...
Kaikkia kunniaväkivaltaan liittyviä ilmiöitä ei ole erillisesti kriminalisoitu Suomen rikoslaissa. Octoberin mukaan Ruotsissa niitä kirjattiin jo vuosikymmeniä sitten, mutta Suomessa kehitystä on tapahtunut lähinnä kansainvälisten sopimusten paineesta. October vaatii erilliskriminalisointeja myös Suomeen.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/