Printtijulkaisu on kaikin puolin helvetin huono idea. Ei siitä sen enempää.
Jos nettijulkaisua miettii, kannattaa vilkuilla näitä sivustoja:
http://paavotajukangas.com: Aktiivinen julkaisutahti kohtaa yhden miehen kadulle jalkautuvan tutkivan journalismin. Sopivan lyhyitä juttuja sosiaalisessa mediassa linkattavaksi ja tykättäväksi. Selkeä sivusto ja toimiva konsepti, joka on tosin viime aikoina hieman repeillyt rasmuslaisten höpöjuttujen esittelyksi. Hulluihin ei kannata keskittyä liiaksi, sillä he ovat parantumattomia.
http://rahmispossu.net: Klassikko melko toimivalla konseptilla. Hassunhauskasta skenekielestä voisi kyllä jo hiljalleen luopua kokonaan. Aika ajoi jo sen ohi viimeistään viime syksyisen mutavyöryn myötä. Se myös tekee muuten todella asiallisista jutuista linkkaamiskelvottomia skenen ulkopuolella.
http://sarastuslehti.com: Punnittuja tekstejä, suurin osa tasokkaita. Joistain ajankohtaisista kirjoituksista huolimatta pääpaino on traditionalistinen, eli tämän aikakauden tuolle puolen kohti pysyviä totuuksia kurottava. Tästä ei tule koskaan koko kansan suosikkia ja teeveestä tuttua, mutta se voi toimia ideologisena herättäjänä aihepiiristä syvemmin kiinnostuneille. MV:n vastakohta.
http://vastavalkea.fi: Geopolitiikkaa ja tutkivaa journalismia, jota ei valtamediasta löydy. Monelle tämä lienee pelkkä putintrollitehdas.
http://riikkapurra.net: Blogi, jossa monikulttuuria katsellaan sitä kritisoivan yhteiskuntatieteilijän silmin.
Jo näistä parhaita paloja yhdistelemällä alkaa hahmottua tiettyjä periaatteita, joita on hyvä miettiä etukäteen.
1. Julkaisun/julkaisualustan on vastattava nykyistä netinkäyttöä. Sen tulee olla läsnä jokaisessa tärkeässä sosiaalisessa mediassa, mutta jättää siellä lörpöttely muille.
2. Julkaisun täytyy esitellä maahanmuuton ongelmia arjen tasolla, konkreettisesti ja ajankohtaisesti. Tässä MV voittaa kaikki muut mediat. Pelkkä teksti ei myöskään riitä, vaan julkaisussa täytyy olla myös kuvia ja videoita.
3. Julkaisun täytyy esitellä pelottomasti myös laajempia kytköksiä vastapainona kohdalle 2. Missä olemme + miten olemme tähän tulleet.
4. Julkaisun täytyy olla selvillä yhteiskunnallisten ilmiöiden ideologisesta taustasta, sekä keinoista niitä vastaan kamppailemiselle. Miten parannamme tilanteen.
5. Julkaisuun saa perspektiiviä ja laatua käännösteksteillä. Esim. uutiset, joita valtamedia ei noteeraa, tai muuten vaan iskevät tekstit kielialueemme ulkopuolelta, mutta kulttuurillisesta lähipiiristä.
6. Julkaisun esittämän informaation täytyy olla mahdollisimman vedenpitävää, eli ei kannata tarjoilla herkkupaloja "debunkkaaville" mokuttajille.
7. Julkaisun täytyy saada tiimiinsä muitakin kuin hommalaisia harrastelijoita. Uskottavuutta ei synny ilman auktoriteetteja ja asiantuntijoita. Lukijoiden osallistumismahdollisuuksia kannattaa myös miettiä, sillä osallisuuden vaarana on paikan muuttuminen likaviemäriksi.
(8. Podcastit ja vlogit eivät toimi ilman mielenkiintoisia puhujia ja karismaa.)