UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan  (Luettu 196592 kertaa)

Sampo Terho

 • Takinkääntäjä
 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 56
 • Liked: 6
Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« : 20.11.2009, 19:15:43 »
Tässä artikkeli kokonaisuudessaan, suunnilleen samassa muodossa kuin Aamulehdessä (toimitus aina käsittelee tekstiä). Näyttäisi, että teksti jätettiin muissa medioissa tyystin huomiotta, mikä ei  sinänsä ollut yllätys mutta harmittaa vähän kumminkin sekä minua että varsinkin Vahteraa, joka teki ison työn taustatietojen kaivamisessa. Joka tapauksessa katson nyt omalta osaltani keskustelun työvoimapulasta päättyneeksi, ellei vastapuoli löydä aivan uusia argumentteja.


TYÖVOIMAPULAA EI TULE KOSKAAN

Viime vuosien tai paremminkin vuosikymmenien yleisimmin hyväksytty poliittinen hokema on ollut Suomeen piakkoin iskevä massiivinen työvoimapula, joka vaanii aina aivan nurkan takana. Todellisuudessa sekä ongelman laajuus että ratkaisu on useimmiten analysoitu väärin.

Monet keskeisetkin tahot tekevät laskelmissaan jo sen lähtökohtaisen virheen, että puhuvat Suomen työikäisen väestön vähenemisestä kokonaisuudessaan. Todellisuudessa työikäisestä väestöstä kuitenkin osa on joka tapauksessa poissa työelämästä, joten todellinen vähennys työvoimaan on pienempi kuin laskelmissa tavallisesti esitetään.

Jos siis esimerkiksi 10 vuoden päästä työikäisten määrä olisi 150 000 pienempi kuin nyt, täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että Suomessa 55-64 vuotiaista vain 57% on muutenkaan tätä nykyä töissä, eli vastaavasti 43% näistä työikäisistä on jo nyt poissa työelämästä. Suurten ikäluokkien eläköitymisellä pelottelu alkaa siis olla turhaa, kun eläkkeelle siirtyminen on jo paljolti tapahtunut tosiasia, eikä yleisen työvoimapulan alkamisesta silti ole merkkiäkään.

Tulevaisuutta povatessa on oltu erityisen huolissaan huoltosuhteen kehityksestä. Huoltosuhde tarkoittaa lasten ja vanhuuseläkeläisten määrällistä suhdetta työikäisiin. Ensi vuonna huoltosuhteen ennakoidaan olevan 51,6%, eli työikäisiä on vielä noin kaksi kertaa enemmän kuin työiän ulkopuolisia. Huoltosuhde on harvoin ollut tilastoidussa historiassamme näin edullinen.

Kaukaisemmissa ennusteissa huoltosuhteen arvellaan nousevan vuonna 2020 65,4%:iin ja 2030 jo 73%:iin. Jos näin kävisi, ei sekään olisi ennen kuulumatonta. 1900-luvun alussa huoltosuhde oli yli 70%:ia, tosin sillä erolla nykyiseen, että tuolloin huoltosuhdetta heikensi ennen kaikkea lasten suuri määrä.

Päättäjiemme suurin erehdys on ollut ajatella, että huoltosuhteen heikentyminen voitaisiin estää parhaiten maahanmuutolla. Tämä ajatus on täysin teoreettinen, sillä esimerkiksi vuoden 2006 lopussa 18-64 –vuotiaiden Helsingissä asuvien ulkomaiden kansalaisten työllisyysaste oli 50,6%, eli työikäisistäkin vain noin puolet oli työelämässä. Samaan aikaan Suomen kansalaisten vastaava luku oli 75,5%.

Nykyisen kaltainen maahanmuutto siis vain heikentää huoltosuhdetta, mikä ei ole yllättävää kun otetaan huomioon, että ulkomaalaiselle työnsaanti on aina vaikeampaa ja esimerkiksi islamilaisessa kulttuurissa naisten työssäkäynti ei ole yleistä. Sen sijaan hankitaan paljon lapsia, mikä sekin lyhyellä aikavälillä heikentää huoltosuhdetta.

Kaikkein tuhoisinta ajattelua on ollut, että työvoimapulaa ennakoiden täytyisi Suomeen jo nyt ottaa suuret määrät maahanmuuttoa. Kukaanhan ei tiedä, miten suuri työvoimapula vuonna 2030 tulee todellisuudessa olemaan (jos sitä on lainkaan), mutta mikä tahansa se olisi, varmaa on että maahanmuuttajakin ikääntyy. Siksi nyt otettu maahanmuuttaja olisi 2030 jo itsekin työuransa ehtoopuolella, ehkä jopa eläköitymässä, joten maahanmuuton lisääminen ennen työvoimapulan todellista alkamista on yksinkertaisesti järjetöntä.

Koko Suomea uhkaava huoltosuhdeongelma on pitkään käsitetty väärin. Työikäisten määrä ei sinänsä ole valtavasti laskemassa, sillä ensi vuonna 15-64 –vuotiaita arvellaan olevan noin 3,5 miljoonaa ja vielä viidenkymmenenkin vuoden päästä 2060 noin 3,4 miljoonaa.

Todellinen ongelma on se, että  huollettavien määrä jatkuvasti nousee, koska ihmiset elävät eläkkeellä entistä pitempään, eli viettävät suhteellisesti paljon entistä suuremman osan elämästään jouten. Tätä asiaa ei voida auttaa kuin työuria pidentämällä. Maahanmuutto ei ratkaise ongelmaa edes teoriassa, vaan johtaa vain kiihtyvään kierteeseen: kun edelliset maahanmuuttajat jäävät suomalaisten tapaan liian aikaisin eläkkeelle, tarvitaan yhteiskuntaa ylläpitämään jälleen entistä enemmän maahanmuuttajia.

Jos siis on jotain todellista työvoimapulaa, se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että yhteiskunnassamme ollaan liikaa jouten. Ylivoimaisesti paras keino niin työvoimapulan torjumiselle kuin huoltosuhteen parantamiselle on eläkeiän nostaminen, joka samanaikaisesti lisää työssäoloa ja vähentää eläkeläisten määrää. Nostamalla eläkeikää edes 3 vuotta, saataisiin 150.000 potentiaalista työntekijää.

Jos työuria pidennettäisiin myös alkupäästä lyhentämällä opiskeluaikoja, tuottaisi jokainen lyhennetty vuosi noin 50.000 uutta työntekijää. Aloittamalla peruskoulu vuotta aikaisemmin, tehostamalla koulunkäyntiä mm. verkko-opetuksella ja laajentamalla oppisopimusjärjestelmää voitaisiin saada jo satoja tuhansia nuoria lisää työelämään.

Osa-aikatyöntekijöitä  oli joulukuussa 2008 kaikkiaan 338.000, joiden täysipäiväiseksi siirtyminen voisi vastata noin 60.000:en ihmisen työpanosta. Kaikkein keskeisin käyttämätön reservi ovat tietysti työttömät, joita on tälläkin hetkellä 265.000. Lisäksi työ- ja elinkeinohallinnon tukityöllistettyjä on noin 40.000 ja työttömyyseläkeläisiä noin 50.000.

Kun työvoimapulaa ennustetaan kahdenkymmenen vuoden päähän, täytyy ottaa vielä huomioon työn tehostuminen. Seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana voi työvoiman tarve realistisesti laskea automaation seurauksena esimerkiksi 200.000 henkeä, erityisesti kun muistetaan myös hallinnon automatisoituminen.

Kaikkiaan jos Suomi siis viritettäisiin toden teolla työvoimapulan torjuntaan, voitaisiin kotimaisin keinoin vastata noin miljoonan ihmisen työvoimapulaan. Niin laajaa työvoimapulaa tosin ei tule koskaan.

Se valikoiva työvoimapula, jota olemme joillain aloilla jo kokeneet, on lähinnä hyvinvointivaltion elintasosairautta. Ilmainen koulutus saa nuoret liian suurin joukoin hakeutumaan kohti kevyitä toimistotöitä. Liian alhainen eläkeikä taas saa ikääntyneet turhan aikaisin oloneuvoksiksi. Nykyinen työttömyysturva puolestaan ajaa kaiken ikäiset välttelemään pienipalkkaisia ja raskaita aloja.

Suomea ei siis piinaa työvoimapula, vaan paremminkin sosiaalidemokratia rakennelmineen. Jotta maamme selviäisi, on kaikkien ikäluokkien tingittävä saavutetuista eduistaan, jotka ovat yksinkertaisesti kestämättömät.

Miniluv

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 31 176
 • Liked: 12774
 • Big Bear Market, Now Here
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #1 : 20.11.2009, 19:19:21 »
Artikkelia tukevaa argumentointia ruotsinkielisen ajatushautomo Magman seminaarista:
Lainaus
Ei tarvetta työvoimalle lama-aikana

Pietarsaaren työvoimatoimistossa työskentelevä Mats Löfberg myönteli, kun Dilsa Demirbag-Sten arvosteli työmarkkinoita ohjaavaa sääntelyä. Löfberg kertoi, että pakolaisten vastaanotto aiheuttaa pelkoa työpaikkojen menettämisestä. Pietarsaaressa maahanmuuttajien työttömyys on kolme kertaa suurempaa kuin ruotsinkielisillä ja kaksi kertaa suurempaa kuin suomenkielisillä.

Vuonna 2007 väestön nettokasvu oli 14 000. Ulkomaalaisille myönnettyjen työlupien määrä oli 6 900, useimmat saivat töitä rakennusalalla sekä palvelu- ja ravintola-alalla.

Väite kasvavasta työperäisen maahanmuuton tarpeesta ei pidä paikkaansa, sanoi Mats Löfberg. "Työttömyyden ja työvoimapulan käyrien olisi pitänyt kohdata vuonna 2003, mutta niin ei ole vieläkään tapahtunut. Enkä ole varma, että niin tulee tapahtumaankaan. Maaseutu on autioitunut ja taantuma johti irtisanomisiin." On tosiasia, että työttömyys on kaksinkertaistunut, mikä myös selittää kovenevat asenteet maahanmuuttajia kohtaan, totesi Löfberg. (käännös)
Magma seminarium om invandring och integration: Svårt för invandrare hävda sig på arbetsmarknaden 16.11.2009


"Luulisi että tähän ikään mennessä olisi edes jotain tajunnut elämästä ja yhteiskunnasta." Rosa Meriläinen, HS 30.9.2014

Viestistäsi tulee minulle ilmoitus, jos kirjoitat tekstiin @Miniluv. Tai laita yksityisviesti.

M.

 • Vieras
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #2 : 20.11.2009, 19:21:46 »
Ei tämä artikkeli missään tapauksessa huomiotta tule jäämään: seuraavan kerran kun työvoimapula huutaa jossain, tiedetään mihin linkitetään. Ja voimme olla varmoja, että kyllä se vielä jossain tulee huutamaan.

Jaakko Sivonen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 145
 • Liked: 5486
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #3 : 20.11.2009, 19:29:05 »
Hyvä kirjoitus. Onnea muuten Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajuuden johdosta!
Malo periculosam libertatem quam quietum servitium

Kaptah

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 971
 • Liked: 743
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #4 : 20.11.2009, 20:06:11 »
Sampo Terho on kyllä fiksun oloinen mies. Persuilla on edessään hyvä tulevaisuus.

Soini on kyllä pätevä kansanmies, mutta on nuo Terhon blogikirjoitukset hiukan toista tasoa kuin Soinin plokikirjoitukset.
"Krimillä nähdyt joukot olivat paikallisia itsepuolustusjoukkoja. Kuka tahansa voi ostaa univormuja kaupasta."
- V. Putin 4.3.2014

"Viimeaikaiset tapahtumat Krimin niemimaalla osoittivat sotilasvoimiemme uudet laadulliset kyvyt ja henkilökunnan korkean moraalin."
- V. Putin 28.3.2014

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 769
 • Liked: 4961
 • Kiiltomato loistaa
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #5 : 20.11.2009, 20:06:37 »
Tieto lisää tuskaa.

Siis se, että rahvas saa OIKEAA tietoa, lisää vallanpitäjien tuskaa! Onnittelut Sampolle myös täältä!
Auringonvalo tappoi virukset?

Tuulenhenki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 547
 • Liked: 5580
 • The Phosphorescent
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #6 : 20.11.2009, 20:29:01 »
Hieno artikkeli! Toivottavasti se saa laajempaakin julkisuutta.

Olen myös hämmästellyt jo viimeiset 10 vuotta hoettua mantraa eläkepommista ja suurten ikäluokkien eläköitymisestä ja sitä seuraavasta työvoimapulasta. Jossain takaraivossa on kolkuttanut ajatus, että ei tämä voi olla näin, liian yksisilmäistä touhua. Nyt sain selityksen.  :D
Don't despair
Show no fear
Life your life without regrets

Jari-Petri Heino

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 252
 • Liked: 20
 • Monikulttuuriasiantuntija
  • jaripetri
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #7 : 20.11.2009, 20:37:10 »
Kiitos Sampo. Samaa olen aina ihmisille todennut, että iso osa suurista ikäluokista on jo pois työelämästä. Nyt on sitten akateemista argumenttiakin siihen.
Hieno kirjoitus, jota kannattaa levittää.
"Vallan, rahan ja tilan uudelleen jakaminen on seuraava vaiheemme"

Neiti M

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 12
 • Liked: 2
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #8 : 20.11.2009, 20:37:41 »
Seitsemättä vuotta yliopistossa kirjoilla olevana, gradua viimeistelevänä opiskelijana voin kertoa, missä se kadoksissa oleva työvoima elelee. Ei ole opintojen aikana tullut sellaista oloa, että jotakuta kiinnostaisi tehostaa joutumistani työelämään, enkä ole sitten viitsinyt kiirehtiä. Hyvin näyttää yhteiskunta pyörivän.

Mieheni valmistui maisteriksi aikoinaan, mutta ei tullut pysyvää työtä vuosiin, vaikka piti olla tulevaisuuden ala. Vasta, kun alkoi ikävuosia kertyä miehen mitoiksi, työnantajat kiinnostuivat. Toisaalta äitini on viisikymppisenä kasvatusalan ihmisenä hakenut töitä vuosikausia, eikä ole tärpännyt. Tahtoo vähän ihmetyttää puhe toisaalta eläkeajan pidentämisestä ja toisaalta opiskeluajan lyhentämisestä, kun käytännössä näyttää siltä, ettei liian nuoria eikä liian vanhoja tahdota oikeisiin töihin. Siivousta ei nyt lasketa.

Siinäpä se ongelma onkin: Ihmisiä ei kiinnosta siivous, bussinkuljetus tai raksahommat, jos mukavampaankin olisi mahdollisuus. Ja siihenhän näitä maahanmuuttajia nimenomaan tarvitaan, ei määrällisesti työvoimaa kasvattamaan, vaan laadullisesti sitä tietyiltä osin laajentamaan. Toiminee ainakin lyhytaikaisena ratkaisuna.

Kyuu Eturautti

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 630
 • Liked: 980
 • Pörrökorvaryhmä
  • Kotisivu
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #9 : 20.11.2009, 20:37:45 »
Totuus sattuu. Ei ehkä niin paljon kuin kaktuksen päälle istuminen, mutta sattuu silti.

Olisikohan taustalla se, että me suomalaiset emme kehtaa uskoa itseemme?
"Natseja puolustava yrittäjä" - sometotuus.
Blogini Pirkan blogeissa

Pikipoika

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 302
 • Liked: 21
 • Monokulttuuriaktivisti
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #10 : 20.11.2009, 20:43:38 »
Aivan mahtavaa ja selkeäsanaista faktaa! Tosta on uskomukset ja värinät kaukana.

Onks täällä Hommassa muuten mitään argumenttipankkia? Siis sellasta faktahyllyä, josta vois ammentaa eri aihealueittain. Totuuden torvea ja viisauksien lähdettä. Olis vaikka vähän sellanen FAQ -osasto, jossa olis oiottu suvisten väittämät jyrkällä faktalla.

--- Kaikilla on oikeus mielipiteisiini ---

Noottikriisi

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 748
 • Liked: 4909
 • Kulttuuriterapeutti
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #11 : 20.11.2009, 20:49:48 »
Loistava kirjoitus! Noin olisin itsekin halunnut kirjoittaa jos vain olisin osannut. Tämä työvoimapulaan vetoaminen on nykyisellään mokuttajien vahvin ase, suuri osa maahanmuuttokriittisistäkin menee tähän halpaan ja pitää työperäistä maahanmuuttoa jopa hyödyllisenä.
Onko sinusta jo kauan tuntunut siltä että monikulttuurisuus on rikkaus?

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 057
 • Liked: 20096
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #12 : 20.11.2009, 20:59:20 »
Sampo Terho on kyllä fiksun oloinen mies. Persuilla on edessään hyvä tulevaisuus.

Soini on kyllä pätevä kansanmies, mutta on nuo Terhon blogikirjoitukset hiukan toista tasoa kuin Soinin plokikirjoitukset.

Ovat. Toista tasoa. Terho kykenee. Nimittäin kirjoittamaan. Nimittäin kokonaisen. Virkkeen. Timo ei.
Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)

Noottikriisi

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 748
 • Liked: 4909
 • Kulttuuriterapeutti
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #13 : 20.11.2009, 21:10:12 »
Olen myös hämmästellyt jo viimeiset 10 vuotta hoettua mantraa eläkepommista ja suurten ikäluokkien eläköitymisestä ja sitä seuraavasta työvoimapulasta. Jossain takaraivossa on kolkuttanut ajatus, että ei tämä voi olla näin, liian yksisilmäistä touhua. Nyt sain selityksen.  :D

Samoin, itse asiassa samaa höpöä alettiin toistella ainakin jo 80-luvun lopulla, eli 20 vuotta sitten, joskin puheita hillitsi väliaikaisesti 90-luvun suurtyöttömyys.
Onko sinusta jo kauan tuntunut siltä että monikulttuurisuus on rikkaus?

whatevertsunami

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 200
 • Liked: 0
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #14 : 20.11.2009, 21:15:11 »
Lainaus
Ylivoimaisesti paras keino niin työvoimapulan torjumiselle kuin huoltosuhteen parantamiselle on eläkeiän nostaminen

Miten tämä käytännössä tapahtuu? Onhan eläkeikä nytkin virallisesti 63 vuotta, mutta keskimääräinen eläköitymisikä 59 vuotta. Tarkoitatko, että niiden jotka jo nyt kantavat kortensa kekoon olemalla töissä 63-vuotiaiksi asti, eläkeikää nostettaisiin entisestään?

Sivusta seuraaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 899
 • Liked: 222
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #15 : 20.11.2009, 21:16:42 »
Erinomainen kirjoitus.

Lainaus
Näyttäisi, että teksti jätettiin muissa medioissa tyystin huomiotta, mikä ei  sinänsä ollut yllätys

Eikö kelpaa Uudelle Suomelle? Siellähän kirjoituksesi ovat olleet hyvin näkyvillä.

saint

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 494
 • Liked: 530
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #16 : 20.11.2009, 21:30:05 »
Suomea ei siis piinaa työvoimapula, vaan paremminkin sosiaalidemokratia rakennelmineen.

Tuo lauseen loppu on hyvä kiteytys suomalaisen "hyvinvointiyhteiskunnan" tämänhetkisten ongelmien syistä.

Sampo Terho on kyllä fiksun oloinen mies. Persuilla on edessään hyvä tulevaisuus.

Soini on kyllä pätevä kansanmies, mutta on nuo Terhon blogikirjoitukset hiukan toista tasoa kuin Soinin plokikirjoitukset.

Totta - kyseiset herrat painivat kyllä aivan eri sarjassa ainakin kirjallisten tuotoksiensa perusteella.     
"Annapas kun autan; tässä lisää köyttä"  -Leso

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 401
 • Liked: 7541
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #17 : 20.11.2009, 21:39:02 »
Tyhjentävänoloinen kirjoitus työvoimapulasta! Tämän tyyppisissä kirjoituksissa on mielestäni mainiointa se etteivät ne vanhene heti.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Octavius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 253
 • Liked: 117
 • Kiljuhuuruinen maallikko (via tyhmyri)
  • Octavius
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #18 : 20.11.2009, 21:59:18 »
Loistavaa. Kiitos molemmille, myös Paulille.

Odotamme varmaan kaikki mielenkiinnolla vasta-argumentteja.

Antaa tulla nyt. Käsi pystyyn, kuka on hämmästynyt, jos niitä ei ole?
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Irlannin vaikea tilanne todistaa ilman pienintäkään epäilystä, että Kreikan lainajärjestelyjen arvostelijat olivat väärässä.

Zakari

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 15
 • Liked: 0
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #19 : 20.11.2009, 22:09:14 »
Työvoimapulasta, huoltosuhteesta ym. asiaan liittyvästä problematiikasta puhuttaessa unohdetaan säännönmukaisesti yksi asia: Eläkkeelle siirtyvät ihmiset lasketaan heti täysin joutilaiksi, mitään tekemättömiksi, työikäisten huollettaviksi. Näinhän asia ei alkuunkaan ole. Tunnen itse lukuisia eläkeläisiä, jotka tekevät täysin tuottavaa työtä, tosin ilman palkkaa. Muutama esimerkki:

Yksi entinen timpuri on rakentanut poikansa ja hänen perheensä omakotitaloa niin, että talon hartiapankkiosuudesta lienee suurempi osa isän tekemä kuin pojan, koskapa poika käy palkkatöissä.

Tunnen parikin entistä viljelijää, jotka ovat uuden isännän apuna kylvö- ym. muissa maatilan töissä kiireaikoina. Vanha isäntä jos kuka tietää talon tavat kyselemättä...

Tunnen lukuisia isovanhempia, varsinkin naisia, jotka hoitavat lapsenlapsiaan ainakin osan aikaa, kun lapsi on sairaana tai muuten erikoistilanteissa.

En ole kovin vakuuttunut siitä, että eläköitymisikää pitäisi nostaa. Mieluummin yritettäisiin saada nuoriso työnlaitaan niin pian kuin mahdollista. Pähkähullua on tuottaa maahan luku- ja kirjoitustaidotonta, kielitaidotonta nuorisoa, jos kerta koulutettu, maassa varttunutkaan nuoriso ei saa töitä.

Eläkeläisistä en olisi kovin huolestunut.  Eläkkeet pitää vain tavalla tai toisella mitoittaa kansantalouden maksukyvyn mukaan.

halinen

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 73
 • Liked: 39
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #20 : 20.11.2009, 22:26:07 »
Hieno artikkeli! Toivottavasti se saa laajempaakin julkisuutta.

Olen myös hämmästellyt jo viimeiset 10 vuotta hoettua mantraa eläkepommista ja suurten ikäluokkien eläköitymisestä ja sitä seuraavasta työvoimapulasta. Jossain takaraivossa on kolkuttanut ajatus, että ei tämä voi olla näin, liian yksisilmäistä touhua. Nyt sain selityksen.  :D

Tämä 10 vuotta kertoo vain sen, että olet vielä melko nuori. Itse muistan tuon hokeman jo 20 vuoden takaa...

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 734
 • Liked: 76827
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #21 : 20.11.2009, 22:28:51 »
Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta teille molemmille. Paljon tietoa selkeässä paketissa ja valtavan paljon enemmän on arvatenkin jäänyt leikkauspöydälle. Tulevaisuuden työvoimapulalla ratsastamista hyväkään artikkeli ei tule yksinään lopettamaan, vaan siltä pedolta täytyy katkaista pää vielä sen seitsemän kertaa. Siksi olisikin hyödyllistä, jos voisitte listata artikkelin taustamateriaalin, jotta tulevat työvoimapulapelottelut voitaisiin paremmin nuijia sinne maan rakoon, minne ne kuuluvatkin.

Painotus maahanmuuttokeskustelussa on siirtymässä talouteen ja resurssien riittävyyteen. Siksi tällaisia punnittuja näkökulmia pitäisi saada enemmän esille, vaikka ne eivät laajempaa keskustelua heti herättäisikään.

Thors: Maahanmuuttajat voivat pelastaa kunnat lamanjälkeiseltä työvoimapulalta 12.10.2009
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

requiem

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 124
 • Liked: 28
 • Arvotonta rikkautta
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #22 : 20.11.2009, 22:36:06 »
En ole kovin vakuuttunut siitä, että eläköitymisikää pitäisi nostaa. Mieluummin yritettäisiin saada nuoriso työnlaitaan niin pian kuin mahdollista.

Eläköitymisiän nosto vuodella tai kahdella ei automaattisesti ole huono asia, jos viimeisistä vuosista tehtäisiin suunnitelmallisesti pehmeämpi siirtyminen eläkkeelle. Samalla voitaisiin siirtää kädentaitoammateista eläköityviltä työntekijöiltä sitä vuosien tuomaa hiljaista ja näkymätöntä osaamista nuoremmalle polvelle. Mutta eivätpä yritykset ja työnantajat yleisesti tunnu ymmärtävän kuinka paljon rahassa mittaamatonta taidollista osaamista heitetään viemäriin tuijotettaessa pelkkiä lukuja työntekijöiden hyödyllisyyden sijasta.

Mutta toki kyseiset järjestelyt olisivat mahdollisia jo nykyisessä tilanteessa, ilman eläkeiän nostamistakin. Ei pelkällä eläkeiän nostolla kuitenkaan saavuteta mitään todellista hyötyä, ja ei tilanne sen mukana myöskään muutu yhtään nykyistä tilannetta kestävämpään suuntaan.
"If all men are created equal, that is final. If they are endowed with inalienable rights, that is final. If governments derive their just powers from the consent of the governed, that is final." - Calvin Coolidge

CaptainNuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 501
 • Liked: 5260
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #23 : 20.11.2009, 22:37:32 »
Aivan mahtavaa ja selkeäsanaista faktaa! Tosta on uskomukset ja värinät kaukana.

Onks täällä Hommassa muuten mitään argumenttipankkia? Siis sellasta faktahyllyä, josta vois ammentaa eri aihealueittain. Totuuden torvea ja viisauksien lähdettä. Olis vaikka vähän sellanen FAQ -osasto, jossa olis oiottu suvisten väittämät jyrkällä faktalla.Sinällään hyvä idea olisi tämmöinen "Faktahylly" mutta en jaksa uskoa että vaikka suviksen eteen kuinka latoisi faktaa niin tämä ei auta jos visioissaan siintää ihan oma Disneyland, tämä visio nimittäin tukahduttaa kaiken loogisen ajattelun.
Näyttöä tästä on runsaasti ollut, on ja tulee olemaan.
Aamen.
"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

Alapo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 790
 • Liked: 1589
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #24 : 20.11.2009, 22:40:26 »
Kun katselee edes vähän näitä irtisanomisilmoituksia niin tajuaa ettei mitään työvoimapulaa ole. Ainoa pula mikä tulee olemaan on näistä alikoulutetuista ihmisistä, siis niistä ketkä on jättäneet koulunsa kesken. Niistä, ketkä suostuvat tekemään paskaduunia narrinpalkalla.
Vaikka tämä lama tai taantuma loppuiskin yhtäkkiä, niin tuskin tulis sittenkään muuta työvoimapulaa kuin näistä paskaduunien tekijöistä(huom. jonkun nämä työt on tehtävä, enkä halveksu heitä, yleissanonta noista töistä jotka ovat alipalkattuja).
Monesti, joissain tietyissä firmoissa on jatkuvasti pula osaajista. Varmasti on, jos työnkuvaan kuuluu kaikki maan ja taivaan välillä ja palkka on se minimi. Kukaan monivuotisella työkokemuksella ei mene sinne ja sitten valitellaan ku ei oo työvoimaa.

halinen

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 73
 • Liked: 39
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #25 : 20.11.2009, 22:40:35 »
Sinänsä itselläni Aamulehden ja Matti Apusen pinnat nousi huomattavasti, kun näin tuon järkevän ja perustellun kirjoituksen pääkirjoitussivulla.
Vaikka en aina ole pitänytkään Apusen piikittelevästä ja, mielestäni, hieman keskenkasvuisesta kommentointityylistä, on herra Apusella ollut kuitenkin realiteetit hallussa.
Kiitokset myös Terholle ja Vahteralle tämän Suuren Kuplan puhkaisemisesta, tai ainakin sen alkutahdeista.
Nyt pääsemmekin kaikki keskittymään siihen todelliseen haasteeseen, eli mahdollisimman terveen, tasapainoisen ja laitosvapaan vanhuuden turvaamiseen tämän hetken ja tulevaisuuden vanhuksille.

Simon Elo

 • Takinkääntäjä
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 873
 • Liked: 984
 • Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu
  • Simon Elo
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #26 : 20.11.2009, 22:43:02 »
Sinällään hyvä idea olisi tämmöinen "Faktahylly" mutta en jaksa uskoa että vaikka suviksen eteen kuinka latoisi faktaa niin tämä ei auta jos visioissaan siintää ihan oma Disneyland

Tuo on varmasti totta, mutta ihan tavalliselle suomalaiselle faktatiedot olisivat ensiarvoisen tärkeitä. Kyllä minun nuivistumiseni suurimpia syitä olivat vastaansanomattomat faktatiedot, joita ei voinut ohittaa olankohautuksella. Enkä siis ole koskaan ollut "suvis," vaan mielestäni tavallinen suomalainen.

Vihervasemmisto

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 390
 • Liked: 8
 • Punamädättäjä
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #27 : 20.11.2009, 22:59:15 »
Muistaako kukaan, kun kokoomus ehdotti eläkeiän nostoa? Hirveä äläwäbälä. Nyt tämä aito "duunaripuolue" haluaa korottaa eläkeikää kolmella vuodella keinoina:

1. ________________
2. ________________
3. ________________

Myös opiskeluaikoja halutaan lyhentää ja jopa laittaa lapset kouluun 5-6 vuotiaina. Huippulia. Se varmasti onkin paras ratkaisu!

Sitten puhutaan koulutusten lyhentämisestä ja tähän keinoina ovat

1. ________________
2. ________________
3. ________________

Ja tällä perustellaan, ettei maahanmuuttajia tarvita, koska työvoimapulaa ei ole, kunhan palomiehet vetävät sinne 68-vuotiaaksi ihmisiä palavista taloista ja hoitajat rollaattorien kanssa kiitävät osastojen käytävillä.

Duunaripuolue on hyvä ja jatkaa vaan. Paras ehdotus aikoihin! .... not.
Punaisen paholaisen verkoston jäsen.

Sampo Terho

 • Takinkääntäjä
 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 56
 • Liked: 6
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #28 : 20.11.2009, 23:04:03 »
Kiitän kaikkia jo tässä vaiheessa kommenteista!

Erityisesti toivon valistuneita hommalaisia levittämään tämän artikkelin tietoja, joiden levittäminen mediassa tyssäsi Aamulehden jälkeen. Muut mediat eivät juttuun tarttuneet, enkä itse voi samaa juttua myydä enää mihinkään muualle.

Mitä Suomalaisuuden liittoon tulee, minut tosiaan valittiin eilen sen puheenjohtajaksi, kuten jotkut ovat jo saaneet tietää vaikka tästäkään ei mediassa paljoa ole kirjoitettu. Ainoa haastattelupyyntö aiheesta on tähän mennessä tullut HBL:lta, joten vilpitön kiitos siihen suuntaan tilaisuudesta kertoa näkemyksistäni. Työ suomalaisuuden eteen siis jatkuu ja työnsarkaa riittää - meillä kaikilla.

tarhuri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 113
 • Liked: 76
 • Kusipäinen epäilijä
Vs: Sampo Terho: Työvoimapulaa ei tule koskaan
« Vastaus #29 : 20.11.2009, 23:10:39 »
Aivan mahtavaa ja selkeäsanaista faktaa! Tosta on uskomukset ja värinät kaukana.

Onks täällä Hommassa muuten mitään argumenttipankkia? Siis sellasta faktahyllyä, josta vois ammentaa eri aihealueittain. Totuuden torvea ja viisauksien lähdettä. Olis vaikka vähän sellanen FAQ -osasto, jossa olis oiottu suvisten väittämät jyrkällä faktalla.Sinällään hyvä idea olisi tämmöinen "Faktahylly" mutta en jaksa uskoa että vaikka suviksen eteen kuinka latoisi faktaa niin tämä ei auta jos visioissaan siintää ihan oma Disneyland, tämä visio nimittäin tukahduttaa kaiken loogisen ajattelun.
Näyttöä tästä on runsaasti ollut, on ja tulee olemaan.
Aamen.

Eipä kyllä vannoutuneelle suvisfanaatikolle pysty millään järkeä puhumaan mutta suurin osa kansalaisista on varmasti pelastettavissa.  Kyllä tuo faktahylly olisi varmasti kovikin hyödyllinen, erityisesti sitten, kun muutos on jo puolue ja tarvitaan paikallistason "koulutusta".  Ehkä joku modeista tietäisi hyvän ratkaisun?  Jonkinlainen seula kai olisi paikallaan?
Olen olemassa, siis ajattelen.

Tagit: