Kirjoittaja Aihe: 2009-11-22 HS: Vanha kaarti katoaa maahanmuuttajien Hakunilasta  (Luettu 33562 kertaa)

juge

 • Tilastonikkari
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 026
 • Liked: 189
Katsomalla muiden Pohjoismaiden maahanmuuttajalähiöitä, näkee Hakunilan tulevaisuuden

TOMMI NIEMINEN HS

Vantaan Hakunila on yksi niitä vuokratalolähiöitä, joihin kiihtyvää tahtia muutetaan ulkomailta. Maahanmuuttajien määrä hämmentää Hakunilan uudisraivaajia, niitä perheitä, jotka asuivat siellä jo lähiön rakennusvaiheessa, 1970-luvun alussa.

Nyt entisaikojen yhteisöllisyys on kuulemma hyytynyt jopa pihatalkoista.

"Yhden ainoan kerran tuli maahanmuuttajaperheen muutama lapsi haravoimaan. Sen jälkeen ei ole näkynyt", sanoo hakunilalainen ex-vanginvartija Paula Sjöblom.

Nyt Hakunilasta ja noin tusinasta muusta suomalaislähiöstä on kiihtyvää vauhtia tulossa todellinen maahanmuuttajalähiö. Mutta millaisia niistä tulee?

Pohjoismaissa Malmön Rosengårdissa ja Kööpenhaminan Ydre Nörrebrossa on kortteleita, joissa maahanmuuttajat mellakoivat turhautumistaan. Toisaalta Tukholman Rinkebyssä kadut ovat siistejä ja elämä rauhallista.

****

HS Sunnuntai, 22.11.2009

HS-REPORTAASI
Me olimme Hakunila

Kun maahanmuuttajat tulevat lähiöön, kantaväestö alkaa muuttaa pois. Tukholman Tenstassa, Malmön Rosengårdissa ja Kööpenhaminan Nörrebrossa maahanmuuttajat ovat jo suuri enemmistö. Nyt sama tapahtuu myös Suomessa. Jukkis Järäinen ja muut Hakunilassa 1970-luvulta asuneet uudisraivaajat kertovat, miltä tuntuu, kun maahanmuuttajat valtaavat kotikadun.

Suomen ensimmäisellä naisvanginvartijalla on tupakka huulillaan. Huulten välistä tulee roisia puhetta, ja hän etsii keittiön kaapista Alibi-lehteä tammikuulta 1987.

Näky on hyvin hakunilamainen. Paula Sjöblom asuu yhdessä Hakunilan vanhimmista vuokrataloyhtiöistä, Hepokuja 4:ssä. Hän on eläkkeellä, hyväntahtoinen, ja kiroilee paljon. Alibissa on iso juttu hänestä. Sjöblom kaataa lisää viiniä ja käskee juomaan sen.

Sjöblom tuntee Hakunilan, korttelinsa ja naapurinsa, sillä hän on asunut täällä 38 vuotta, ja hän oli taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtajana lähes koko 2000-luvun. Nyt hän on huomannut, että muuttoliike talosta kiihtyy.

"Hirveä vaihtuvuus näissä kahdessa talossa on, vähintään kaksi tai kolme uutta asukasta joka kuukausi", Sjöblom sanoo.

Se johtuu Sjöblomin mielestä maahanmuuttajien virrasta Hakunilaan. Hän sanoo itsekin tulleensa viime vuosina rasistisemmaksi.

"Joku bušmanniheimo ei pitäisi oloaan mukavana, jos sinne tulisi kauhea lauma muita. Ei ole Hakunila samanlainen kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Ennen ostarilla näki tuttuja."

Hakunila on 11000 asukkaan lähiö Vantaalla, Kehä III:n kyljessä. Se on harmaita, ruskeita ja valkoisia 1970-luvun elementtikerrostaloja ostarin ympärillä. Ostari on klassikko: kituvia liikkeitä kahdessa betonikerroksessa. Kaksi vietnamilaisten pitämää baaria, kaksi Lähi-idän miesten pizzeriaa ja yökerho. Panttilainaamoon on tuotu lastenpyörä apupyörineen ja kultakaupan eteen on nostettu mainoskyltti, jossa kaupataan kansallishenkistä leijonariipusta.

Riipusmainos vaikuttaa tietoiselta protestilta, sillä Hakunilassa on paljon maahanmuuttajia. Ulkomaalaistaustaisia on nyt noin 16 prosenttia. Osassa ostarin läheisistä kerrostaloista heitä on arviolta jopa 70-80 prosenttia asukkaista.

Hakunilassa on vielä jonkin verran myös kantaväestön alkuasukkaita, niitä uudisraivaajia, jotka muuttivat tänne jo 1970-luvun alussa. Silloin Hakunilaa vasta rakennettiin. Nyt moni heistä pelkää kotikatunsa muuttuvan pysyvästi. Tai kuten Sjöblom sanoo, "maahanmuutto muuttaa sitä perustaa, jolle Hakunila rakennettiin".

"Tämä voi kuulostaa vähän hölmöltä, mutta suomalaiset ovat suomalaisia. En minä halua, että tästä tulisi jumalaton sekoitus, jonka lopputuloksena olisi liian vähän suomalaisia."

Vuonna 2019 Suomen suurimmissa kaupungeissa - jos nykyinen muuttoliike jatkuu - on jo todellisia maahanmuuttajalähiöitä. Sellaisia, joissa ulkomaalaistaustaisia asukkaita on yhtä paljon tai enemmän kuin kantasuomalaisia.

Turun Varissuolla heitä on nyt noin 30 prosenttia. Helsingin Meri-Rastilassa äidinkielenään jotain vierasta kieltä puhuu noin 25 prosenttia asukkaista, Kivikossa 23 prosenttia. Tampereella maahanmuuttajia on paljon Hervannassa, Espoossa taas vuokratalovaltaisessa Espoon keskuksessa.

Suomi tulee maahanmuutossa - kuten niin monessa muussakin asiassa - Ruotsin jalanjäljissä. Siellä maahanmuuttajalähiöitä alkoi syntyä jo 1970-luvulla Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä. Mitä niille kuuluu nyt?

Tukholman Rinkeby on nykyisin siisti ja melko turvallinen lähiö. Malmön Rosengårdissa - rajujen mellakoiden lähiössä - kansankoti taas on lähes romahtanut. Siellä maahanmuuttajia ja heidän lapsiaan on 94 prosenttia asukkaista. Työikäisistä 62 prosenttia on vailla työtä, vuokratalot ovat rapistuneet, ja tanskalaisen rikollisjärjestön väitetään värväävän jäseniä.

Rosengård on seuraus 1960-luvun Miljoonaohjelmasta, jonka tavoitteena oli ratkaista asuntopula rakentamalla miljoona asuntoa. Rosengårdiin tehtiin asuntoja noin 25000 asukkaalle. Ensin saapuivat kantaruotsalaiset. Pian tuli libanonilaisia ja palestiinalaisia, ja kantaruotsalaisten osuus alkoi pienentyä. Kun 1990-luvulla saapui muun muassa irakilaisia ja kosovolaisia, kantaruotsalaiset olivat jo poissa.

Hiirakkokujalta Hakunilan sydämestä myydään 79 neliön kolmiota 125000 eurolla. Helsingin Kalliosta sillä saisi noin 25 neliötä. Halvalla lähtee, sillä Hakunila ei ole erityisen haluttu alue.

Yksi harvoista kantasuomalaisista paluumuuttajista on Janita Lindqvist. Tarina on se tavallinen, avoero ajoi Helsingistä. "Soitin tutulle kiinteistönvälittäjälle, että hoida minulle kämppä mistä tahansa pääkaupunkiseudulta. Se sattui sitten olemaan Hakunilasta."

Osa Hakunilan kerrostaloista on sellaisia, jotka kantaväestö on jo hylkäämässä. Lasketaanpa satunnaisesti ostarin ympäristön rappujen sukunimiä. Ponikuja 4:n A-rapussa on 24 asuntoa, joista 14:n ovessa on ulkolainen sukunimi. Sellaisia kuten Zaman, Hersi ja Djeddou. B-rapussa on 32 ovea, joista 15:ssä maahanmuuttajanimi. Raudikkokuja 5:n A-rapussa on 36 ovea, joista 24:ssä ulkomaalainen nimi. Monella parvekkeella näkyy lautasantenni, jonka avulla katsotaan kotimaan televisiota.

Ostarin Skaba-baarissa istuu keskellä päivää 13 kantasuomalaista. Se ainoa maahanmuuttaja on tiskin takana. Monissa ostarin liikkeissä tiskin takana on vain maahanmuuttajia: R-kioskissa, pizzerioissa ja itämaisessa kaupassa.

Silti Skaban seinälle on kuin manifestina nostettu seinälle iso Suomen lippu.

Skabassa istuu usein myös Hakunilan suuri persoona, kivimies Heikki "Hasu" Hakalin. Hän saapui 30 vuotta sitten Iitistä, Kymenlaaksosta, ja asuu samassa asunnossa, johon silloin muutti. Hakalin - jossa on lähiön kylähullun hyviä piirteitä - tulee toimeen lähes kaikkien kanssa.

"Minulla ei ole ollut ongelmia maahanmuuttajien kanssa", Hakalin sanoo. "Tosin yhtenä iltana, kun tulin Haku Pubista ja olin aika pommacissa, niin kännykkä hävisi. Tuli kolmenkymmenen euron puhelinlasku ja selvisi, että puhelimella oli soitettu ulkomaille."

Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi. Katkeria riittää, sillä Hakunilassa on valmiiksi Vantaan korkeimpia työttömyysasteita.

Heidän mielestään maahanmuuttajat ovat tulleet valmiiseen pöytään.

Ensin Hakunilaan tehtiin rivitaloja. Oli vuosi 1968. Sitten tuli ensimmäisiä vuokrakerrostaloja esimerkiksi SOK:n ja Tukon työntekijöille. Uudisraivaajaperheitä muutti maakunnista ja muualta pääkaupunkiseudulta melkein keskelle metsää. Oli yksi kauppa. Sitten tuli jalaksille nostettu pankin parakkikonttori. Tuli Hadis-disko, jossa kävi jopa Hurriganes, tuli SOK:n myymälä, postikonttori ja Piilopaikka-pubi. Se oli pieni ja tiheä lähiö, lapsiperhetaajama, jossa naapuri tunnettiin.

Nyt syvällä Hakunilan kerrostalokorttelien kätköissä on 40-vuotias kaupunginosa, jossa on edelleen yhteisöllisyyttä ja tunnelmaa. On hieno näky, kun Pirkko Kyngäs (Hiirakkokuja 3), Seija Jokela (Hiirakkokuja 3) ja Arja Pehto (Hiirakkokuja 5) astuvat Haku Pubiin iltaoluelle. Heillä on yhteensä 110 vuotta kokemusta Hakunilasta.

"Tässä oli nakkikioski ja pankin koppikonttori", Jokela muistelee.

"Oli jengitappeluita. Jakomäki haastoi Vaaralaa ja Hakunilaa", Pehto sanoo.

Suuret muuttovirrat näyttävät tuovan aina sopeutumisongelmia, olivat ne maan sisäisiä tai maahanmuuttoa. Tuolloin, 1970-luvulla, Hakunila kasvoi nopeasti, kun yhteiskunnan rakennemuutos pakotti maakunnista pääkaupunkiseudulle. Elämä meni levottomaksi.

"Kun vuonna 1969 oli vapautunut kalja, ne nuoret pitivät elämää kellareissa pitkin yökausia", eläkkeellä oleva trukkikuski Taisto Huupponen sanoo. "Ulko-oven ikkunoita saivat rikottua melkein viikoittain. Ne ihmiset olivat jotenkin juurettomia. Ja tämä lasten vapaa kasvatus alkoi."

Huupposet saapuivat Hiirakkokujalle vuonna 1973.

"Oli aina kaljat ja pissat portailla", vaimo Noora Huupponen sanoo. "Oli niin kamalaa, että halusin täältä pois."

Vanginvartija Paula Sjöblomin mukaan 1980-luvulla kaupunginosakahakoiden lisäksi Hakunilassa tappeluita oli romanien kesken. Hän istui korttelikuppila Piilopaikan samassa pöydässä, kun heimoveli puukotti toisen kuoliaaksi. "Se kuollut oli ainoa kunnon romani, joka kävi töissä."

Oli alkuaikojen Hakunilassa myös yhteisöllisyyttä. "Vanha Piilopaikka oli legendaarinen baari. Meillä oli kantajengi, josta tehtiin kaksi joukkuetta. Yli nelikymppiset oli Huru-ukot, ja alle nelikymppiset oli Pilipaliporukka. Pelattiin jääkiekkoa talvella ja jalkapalloa kesällä."

Siihen aikaan Hepokuja 4:n pihatalkootkin vetivät kymmeniä asukkaita haravan varteen.

"Nyt tulee viisi tai kuusi, vuosi vuodelta vähemmän", Sjöblom sanoo. "Yhden ainoan kerran tuli maahanmuuttajaperheen muutama lapsi haravoimaan. Ei ole sen jälkeen näkynyt."

Nyt on meneillään lähiöiden toinen suuri muuttoliike sitten 1970-luvun maaltamuuton. Lähiöihin tullaan nyt ulkomailta.

Mutta miksi juuri Varissuo, Espoon keskus, Meri-Rastila ja Hakunila keräävät paljon maahanmuuttajia? Mikseivät esimerkiksi Haaga, Käpylä ja Tapiola?

Pohjimmiltaan kyse on yksinkertaisesta asiasta: halpojen vuokra-asuntojen määrästä.

Kehitys kohti maahanmuuttajalähiöitä kulkee näin: Esimerkiksi Hakunilan kantasuomalaiset - jotka saavat työtä helpommin kuin maahanmuuttajat - vaurastuvat ja muuttavat vuokratalosta omistusasuntoon. Uudet maahanmuuttajat, etenkin pakolaistaustaiset, saavat usein kaupungin vuokra-asunnon esimerkiksi Hakunilasta.

Kantasuomalaisista helsinkiläisistä noin joka toisella on omistusasunto. Länsimaista tulleilla maahanmuuttajilla oma asunto on noin joka kolmannella, Venäjältä tulleilla noin joka kuudennella, ja Afrikasta tulleilla enää joka viidennelläkymmenennellä. Se tarkoittaa sitä, että etenkin afrikkalaiset maahanmuuttajat tiivistyvät vuokratalokortteleihin.

Kun lähiön muutamassa kerrostalossa asuu paljon maahanmuuttajia, koko lähiö saa helposti maahanmuuttajalähiön maineen. Seurauksena yhä harvempi kantasuomalainen suostuu sinne muuttamaan. Vuosi vuodelta yhä useampi asukas on maahanmuuttaja tai maahanmuuttajan lapsi.

"Ruotsissa on todettu, että 20 prosentin osuus maahanmuuttajia voi laukaista kiihtyvän muuttovirran", Helsingin yliopiston tutkija Heidi Vilkama sanoo.

Pääkaupunkiseudulla on noin kymmenen lähiötä, joissa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuus on vähintään 20 prosenttia.

"Suomessa on alueita, joilla maahanmuuttajien osuus on kasvanut systemaattisesti 1990-luvun alusta. Kantaväestöä on muuttanut jatkuvasti enemmän pois kuin on tullut tilalle", Vilkama sanoo.

Maahanmuuttajat eivät tutkimusten mukaan itse halua maahanmuuttajalähiöön. Heille riittää, että kotikorttelissa asuu jonkin verran muitakin eksoottisen näköisiä naamoja.

"Etteivät he ole siellä kuin huutomerkki", Vilkama sanoo.

Terveisiä metropolipoliitikoille: Se, että maahanmuuttajat asuisivat tasaisesti ympäri pääkaupunkiseutua - Töölöstä Hakunilaan -, olisi kaikkien etu. Maahanmuuttajalähiössä on vaarana, ettei moni koskaan opi suomen kieltä. Se johtaa työttömyyteen ja köyhyyteen, ja samaa putkea katkeroitumiseen.

Juuri näin kävi Malmön Rosengårdissa.

Nyt kerrotaan Hakunilan myytti. Se, kaikkien paikallisten tuntema tarinoiden kimppu, joka muokkaa sitä, kuinka Hakunilasta puhutaan. Se osaltaan selittää sitä, miksi Hakunilassa maahanmuuttajien osuus on kasvussa.

Tarina alkaa tapaninpäivänä 1998, kun 25-vuotias kantasuomalainen ampuu Sten-konepistoolilla Viva Maria -ravintolan edustalla. Kaksi ihmistä loukkaantuu, mistä muistona ostarin kattolipassa on edelleen luodinreikiä.

"Yksi kaveri, joka oli käsittääkseni kyllästynyt koko systeemiin, tuli yksi ilta ostarille ja ampui Uzilla sarjan kattoon", nelikymppinen perushakunilalainen Jukkis Järäinen muistelee.

Näin ne myyttiset tarinat muovautuvat. Stenistä tulee Uzi. Kahakoista tulee hieman rajumpia, niille kehitetään motiiveja. Leivotaan sankareita ja konnia, ja konnan roolin kantasuomalaisten suussa saa usein maahanmuuttaja.

Syyskuussa 2000 alkaa jengikahakoiden sarja. Perjantaina 15. syyskuuta kolme nuorta - joista kaksi on kantasuomalaisia - pahoinpitelee 16-vuotiaan somalin. Seuraavana päivänä 21-vuotias somalimies ajaa autolla 25-vuotiaan kantasuomalaisen yli, minkä jälkeen tätä vielä pahoinpidellään. Saman päivän iltana 18-vuotias irakilainen ja 20-vuotias somali iskevät 16-vuotiasta kantasuomalaista teräaseella selkään.

Seuraavana viikonloppuna skinheadeja Itä-Suomea myöten saapuu Hakunilaan kahakoimaan. Poliisi pidättää yhteensä 25 nuorta miestä. Tammikuun lopussa 2001 Hakunilantie 58:n, tunnetun maahanmuuttajatalon, pihalla palaa vietnamilaisperheen auto. Pari päivää aiemmin talossa asuvien romanien ja somalien ovia on potkittu ja niihin on liimattu lappuja: "Mustat, lähtekää pois!"

Tammikuussa 2002 humalainen 28-vuotias kantasuomalainen mies yrittää räjäyttää dynamiittipötkön erään Hakunilantie 58:ssa asuvan maahanmuuttajan parvekkeen alla. Hän on valinnut väärän parvekkeen, eikä saa dynamiittia räjähtämään. Mies pidätetään törkeän tuhotyön yrityksestä.

"Tällä kylällä oli jonkin aikaa paska maine", Järäinen kertoo. "Nyt se on elpymään päin. Porukka, joka silloin riehui, on aikuistunut. Se kovin notski on laantunut. Nyt en ole huomannut, että kantaväestöllä olisi hirveämpää antipatiaa maahanmuuttajia kohtaan. Se on ihan sitä normaalia läppää, että menkää somput kotiin."

Pian poliisi, sosiaalitoimi, koulut ja kirkko aloittivat kampanjan ongelmanuorten rauhoittamiseksi. Väkivalta väheni, Hakunila alkoi palata raiteilleen. Silti Kotialue Oy:n asukaskyselyyn viime vuonna vastanneista hakunilalaisista joka toinen sanoi kokevansa olonsa ulkona yksin iltayhdeksän jälkeen turvattomaksi tai erittäin turvattomaksi.

Millainen on Hakunilan tulevaisuus? Maahanmuuttajia tulee taatusti lisää, mutta onko Hakunilan tie rauhoittuneen Rinkebyn tie vai mellakkalähiö Rosengårdin tie?

Kysytäänpä Hakunilan suurelta pojalta, nykyään naapurissa Hakkilassa asuvalta vasemmistoliiton kansanedustajalta ja kaupunginvaltuutetulta Jaakko Laaksolta.

"Pelkään, että Suomi on toistamassa ne virheet, joita Ruotsi on tehnyt", Laakso sanoo. "Hakunilaan pitäisi nyt nopeasti kiinnittää huomiota, muuten ongelmat tulevat olemaan hyvin isot. Kun vuokratalot ovat täynnä maahanmuuttajia, kokemus on, että se saattaa tuoda erilaisia yhteentörmäyksiä."

Laaksolla on Hakunilan pelastamisresepti: rahaa maahanmuuttajien kielikoulutukseen ja työllistämiseen, ja maahanmuuttajien sijoittaminen tasaisemmin pitkin pääkaupunkiseutua.

Entä kuinka käy Hakunilan uudisraivaajien - Paulan, Heikin, Taiston, Nooran, Seijan ja Jukkiksen? He olivat täällä ensin. Olisiko heille vaadittava erityisoikeuksia maahansa, kuten alkuperäiskansoille muualla?

Itse asiassa Hakunilassa eletään jo nyt kuin kahdessa lahkossa. Kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat - ehkä lapsia lukuun ottamatta - kulkevat eri raiteita. Ei ole yhteistä kieltä eikä ymmärrystä hakunilalaisesta elämäntavasta. Tähän juttuun haastatelluista vanhan polven hakunilalaisista juuri kukaan ei tunne hyvin ensimmäistäkään Hakunilan maahanmuuttajaa.

Harva haikailee poismuuttoakaan, sillä Hakunila on koti.

"Mihinkä minä lähtisin?" 34 vuotta Hakunilassa asunut Mikko Hintze pohtii. "Jos minä voitan lotossa, niin Kulosaareen tai Kuusisaareen."

Hakunilassa on helppo unohtaa, että ulkomaalaisten maahanmuutto on pääsääntöisesti hyvä asia. Ilman sitä Suomi ummehtuisi. Kansa vanhenisi, ja työikäisten osuus pienenisi. Monet innovaatiot, yritykset ja palvelut eivät koskaan syntyisi.

Kysymys onkin nyt se, ketkä Hakunilaan - ja ylipäätään Suomeen - kelpaavat.

Sosiologi Magdalena Jaakkola tutki vuonna 2003 suomalaisten suhtautumista maahanmuuttoon. Mieluiten suomalainen ottaa maahansa englantilaiset, pohjoismaalaiset ja inkeriläiset. Virolaiset ovat jo vähemmän suosittuja, sitten tulevat kiinalaiset ja vietnamilaiset, entiset jugoslaavit, mustat afrikkalaiset ja venäläiset.

Vähiten kaivataan kurdeja, arabeja ja somaleja. Heitä Hakunilassa on paljon.

Mutta annetaan Hiirakkotie 5:ssä 36 vuotta asuneelle ex-trukkikuski Taisto Huupposelle viimeinen sana - oli hän väitteissään oikeassa tai ei -, sillä alkuperäiskansoja on näissä reviirikiistoissa tapana kuunnella: "Toivottavasti ei tulisi enempää, ettei tämä pääse slummiutumaan. Kyllähän täällä eletään vähän pellossa, ei lajitella roskia, ja viedään roskakatokseen ja kellareihin kaikki romut, sohvatkin."

"Tuntuu, että venäläiset kyllä sopeutuvat. Jos ne eivät puhu, niin ei niitä oikein meistä erotakaan."
Osmo Soininvaara: "Pakolaistulva Afrikasta on vasta tulossa"

Kimmo Pirkkala

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 846
 • Liked: 6107
 • Järkioikeistolainen
Yllättävän rohkeaa jutustelua hesarilta. Tästähän voi joku vaikka nuivistua? Mutta löytyihän sieltä hesarismejakin:

"Hakunilassa on helppo unohtaa, että ulkomaalaisten maahanmuutto on pääsääntöisesti hyvä asia. Ilman sitä Suomi ummehtuisi. Kansa vanhenisi, ja työikäisten osuus pienenisi. Monet innovaatiot, yritykset ja palvelut eivät koskaan syntyisi."
 ;D
Eräät asiat ovat aina vaan itsestäänselvyyksiä joita ei kiinnosta näköjään kyseenalaistaa. Tuossa sentään sanottiin "työikäisten", ei työssäkäyvien. Mitenköhän se Suomi ummehtuu jos jätetään ottamatta tänne toimettomia työikäisiä? Minkähänlaisia innovaatioita, yrityksiä ja palveluita Hakunilan mamut ovat tuottaneet?

Ja taas kerran metkaa että kun pohditaan mitä pitäisi tehdä, ei maahanmuuton rajoittaminen ole minkäänsortin vaihtoehto. Ne vaan tulevat. Ei voi mitään.

M.E

 • Mielivaltainen dEspootti
 • Nuivaniemi
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 3 676
 • Liked: 12
Lainaus
Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi.

Ei hemmetti, millainen "artikkeli". Ei tätä oikein usko todeksi. Millä tavoin perunanenäisyys on oleellinen tieto? Tai mielipiteen esittäjän sukupuoli?
"Tässäkö se elämä sitten olikin? Sanokaa heille, että sanoin jotain älykästä."

juge

 • Tilastonikkari
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 026
 • Liked: 189
Lainaus
Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi.

Ei hemmetti, millainen "artikkeli". Ei tätä oikein usko todeksi. Millä tavoin perunanenäisyys on oleellinen tieto? Tai mielipiteen esittäjän sukupuoli?

Ja miksi kantasuomalaisia haastateltavia haetaan aina jostakin räkälästä? Fiksumpaa väkeä voisi tavata vaikka kaupassa tms.
Osmo Soininvaara: "Pakolaistulva Afrikasta on vasta tulossa"

mcgruff

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 57
 • Liked: 0
Hesarin pääasiallinen tehtävä taitaa olla asennekasvatuspuolella. Tietyissä kunnissa jo nyt mamu-koulutuksia on suhteessa määrään erittäin paljon. Hajasijoittaminen on periaatteessa perusteltua mutta slummiuttaa aikaa myöden koko PKS-seudun. Raja kiinni on ainoa todella toimiva resepti.

M.E

 • Mielivaltainen dEspootti
 • Nuivaniemi
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 3 676
 • Liked: 12
Ja miksi kantasuomalaisia haastateltavia haetaan aina jostakin räkälästä? Fiksumpaa väkeä voisi tavata vaikka kaupassa tms.

Tuli myös mieleen, että mihinköhän kellonaikaan haastattelu on tehty. Toimittajan työaikanako 9-16? Varmasti silloin mistä tahansa alueelta löytyy paljon tavallisia suomalaisia hengaamasta julkisilla paikoilla...
"Tässäkö se elämä sitten olikin? Sanokaa heille, että sanoin jotain älykästä."

Mika Mäntylä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 259
 • Liked: 39
  • Facebook
Laaksolla on Hakunilan pelastamisresepti: rahaa maahanmuuttajien kielikoulutukseen ja työllistämiseen, ja maahanmuuttajien sijoittaminen tasaisemmin pitkin pääkaupunkiseutua.

Nyt jo eletään velkarahalla, mistä raha kielikoulutukseen ja tempputyöllistämiseen? Eikö maassa ole jo omasta takaa tarpeeksi väkeä, joka pitäisi jollakin tavalla työllistää sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi? Ja miten maahanmuuttajat sijoitetaan tasaisesti? Ostetaan joillekin lukaalit Ullanlinnasta? Mitä tähän sanoo Hakunilassa asuva duunari, jonka palkka riittää juuri ja juuri yksiönsä vuokraan?
Lukijan tulisi huomioida, että tämäkin viesti saattaa sisältää kärjekkäitä näkemyksiä tosiasioista tai mustaa huumoria.

Ohjattu ja hallittu vapaa keskustelija?

rähmis

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 006
 • Liked: 4664
 • luihuileva ketku
  • rähmiksen sikolätti
"Yksi hakunilalaisen tuttavan kolmekymppinen poika sanoo ettei hän mene töihin, kun eivät somalitkaan mene".

Pidin Hesarin jutusta.  
Kiva Homma^^^ - rähmiksen sikolätti

oOoOoOoOoOoOoOoOoO

(http://raehmis.files.wordpress.com/2011/04/etiopianbee.gif)

nabla

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 559
 • Liked: 3
 • Tehkää töitä, tarvitsen rahaa.
Odotetaas milloin tulee korjaava pitkä mokutus, sosiologian maisteri osoittaa pitäkässä esseessä hakunilan aborginaalien kuvaukset ja mielipiteet "kantapubin rasistisiksi örinöiksi" jotka ovat vailla totuuspohjaa.
"Järki on paholaisen portto, joka ei voi tehdä mitään muuta kuin parjata ja tehdä pahaa kaikelle mitä jumala sanoo ja tekee.", Martti Luther
”Ehkä Jumalan tahto oli yhdistää ihmisiä.”,Piispa Leo tsunamista
"Jos voin loukata maailmankatsomustasi, siinä on bugi.", nabla

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 054
 • Liked: 20164
Lainaus
Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi.

Ei hemmetti, millainen "artikkeli". Ei tätä oikein usko todeksi. Millä tavoin perunanenäisyys on oleellinen tieto? Tai mielipiteen esittäjän sukupuoli?

Ummehtuneisuudesta ja perunanenäisyydestä kirjoitteleva toimittaja halveksii osaa jutun teossa tapaamistaan ihmisistä. Jos kirjoittaisi turpeahuulisista länsiafrikkalaisista, rassismiahan se olisi.
Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)

Elisa

 • Nuivaniemi
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 3 176
 • Liked: 121
Lainaus
Terveisiä metropolipoliitikoille: Se, että maahanmuuttajat asuisivat tasaisesti ympäri pääkaupunkiseutua - Töölöstä Hakunilaan -, olisi kaikkien etu. Maahanmuuttajalähiössä on vaarana, ettei moni koskaan opi suomen kieltä. Se johtaa työttömyyteen ja köyhyyteen, ja samaa putkea katkeroitumiseen.

Haluaako toimittaja pakottaa suomalaiset asumaan maahanmuuttajien kanssa? Miten hän ajatteli tämän olevan toteutettavissa?

Lainaus
Harva haikailee poismuuttoakaan, sillä Hakunila on koti.

"Mihinkä minä lähtisin?" 34 vuotta Hakunilassa asunut Mikko Hintze pohtii. "Jos minä voitan lotossa, niin Kulosaareen tai Kuusisaareen."

Onko tässä nähtävissä pieni ristiriita toimittajan ja Hintzen kommenttien välillä?
"Kannattaa muistaa, että emme me ole leimallisesti suvaitsematon yhteiskunta, vaan suvaitseva yhteiskunta. Se on minun käsitykseni." -Sauli Niinistö

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 330
 • Liked: 10843
Huomatkaa myös kuvan alla oleva teksti:  "Vuonna 1996 Hakunilan muuttanut Leila on huolissaan siitä, että kantasuomalaiset opettavat maahanmuuttajia juomaan alkoholia."

Kuvassa oleva Leila on tietysti somali.
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

slange

 • Vieras
Hyvä että puhutaan. Vaikka sitten joukkoon lipsahtaisi näitä mokutuksia tai rassismeja. Ei huono artikkeli. Ei nyt jokaisesta "pottunenäisyydestä" pidä imuroida HeMaPa-pussukkaa nenuunsa.

Simon Elo

 • Takinkääntäjä
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 873
 • Liked: 984
 • Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu
  • Simon Elo
Rasismi, leijonariipus, maahanmuuttovastainen ja perunanenäinen kantasuomalaismies. Helsingin Sanomat hoitaa taas valistustyötään.

Jopa vasemmistoliiton Jaakko Laakso  sanoo että Suomi toistaa Ruotsin virheitä, mutta se ei tunnu toimittajaa kiinnostavan. Nykytapaan juttu henkilöidään pottuneniin ja uudisraivaajiin eikä laajempaa analyysiä tarjota - mitä nyt todetaan, että maahanmuutto on pääsääntöisesti hyvä asia, koska ilman sitä Suomi ummehtuisi. Rikastumista ja voimavaraa kaiketi. Oikein innovaatiota.

Missään ei sanota, miksi Suomessa vältettäisiin muiden maiden ongelmat. Ne vain on pakko kestää, koska nykypolitiikka luo raikasta Suomea. Sitä ei sovi kyseenalaistaa.

herranen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 771
 • Liked: 95
Tuosta tuli mieleen Pravdassa 1992 julkaistu "Muuttunut assa korventaa vanhan nahkaa" (Vain tilaajille):

Mua ei muu korpee ku se, et nyt on lama ja täällä assalla se oikein iskee päin näköö. Tää on niinku joku helvetin ennekuva tai peili et hei, tsiikatkaas mitä tapahtuu.[...] Mä en viitti enää kattella uutisia, kun mua ottaa kaikki selitykset niin päähän. Vielä toistaseks mulla on duunipaikka niin et mä voin vähän jeesaa tätä valtakuntaa. Mut kyl mua korpee. Mä en sitä kiellä.
"Pahimmillaan tilanne voi kääntyä vaikka miten pahaksi" - Vesa Puuronen -

"...maahanmuuttovastainen keskustelu ei suinkaan kohdistu vain ulkomaalaisiin, vaan myös esimerkiksi nykytaiteeseen, sosiaalidemokraatteihin ja homoihin - ylipäänsä demokratiaan." TS kolumni 26.10.2011

Nikopol

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 847
 • Liked: 917
 • Tavattavissa seuraavan kerran toukokuussa.
  • Jälki-istunto
Sopivan väsyneesti pakkomokutettu asiallinen juttu. Kyllä suomalaiset tuota lukiessaan tajuavat mikä siinä on olennaista ja mikä Sanomatalon perunakellarin ummehtunutta ilmaa. Cityvihreäkin tietää ketä vihata. Tuohan on jo melkein kuin journalismia!
"[romanianromani]kopla valitsi uhreiksi iäkkäitä naisia välttyäkseen yhteenotoilta miesten kanssa." Keski-Uusimaa
"Kenet Jeesus hakkaisi?" kmruuska 2012

Maailmanmies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 705
 • Liked: 1348
Samaa tuttua tuubaa.

Jarskia, Peteä, Larea, Ritua ja Päkää on haastateltu. Jutussa vilisee perunaneniä, leijonariipuksia, kantasuomalaista puukonheilutusta ja jopa kp-sarjat rätisevät. Kaukaa susirajan takaa Itä-Suomesta paikalliset skinit saavat lisäjoukkoja. Halutaan antaa mielikuva lähiöstä joka oli ihan paska paikka JO ENNEN somaleiden tuloa ja somalit sekä kurdit itse asiassa ovat lähiötä pelkästään piristäneet jos tarkemmin ajatellaan.

Jutun kohderyhmä on tietenkin se villapipoinen ja pirtakassinen polkkatukkahippi joko Kalliosta tai kokoomuslaisempana versiona kantakaupungista tai Munkkiniemestä.

Sinänsä luonnollista, tällaistahan se HS:n toimittajakuntakin on.

Äänestäjä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 190
 • Liked: 4
 • aka mölyapina (alouatta)- "Don't be silent"
Lainaus
Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi.

Ei hemmetti, millainen "artikkeli". Ei tätä oikein usko todeksi. Millä tavoin perunanenäisyys on oleellinen tieto? Tai mielipiteen esittäjän sukupuoli?

Miksiköhän artikkelissa ei haastateltu yhtään litteänenäistä somalia? Siitä vasta kalabaliikki olisi syntynyt, jos somaleita olisi kuvattu vastaavalla tavalla.
"Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity."
"Our lives begin to end the day we become silent about things that matter."-Martin Luther King, Jr.
Howler monkeys are the loudest monkeys. Their deep, howling calls can be heard more than 5 kilometers

CaptainNuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 501
 • Liked: 5264
Hesarin toimittajan juttukritteerit ja hahmotelmat on kirjoittu pieneen vihkoon:
"Etsi perunanenäisiä ja alkoholin kanssa lotraavia, yleistä rasistisiksi normisuomalaisiksi"

Mitä muita sairauksia hesari haluaa tulevaisuudessa yhdistää rasismiin?
Miten olisi liikalihavuus,sydämmen rytmihäiriöt ja MS-tauti?
Jos tiukalle vetää niin migreenilläkin voisi toimittaja pärjätä?"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

kukkanen

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 110
 • Liked: 0
Lainaus
Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi.

Ei hemmetti, millainen "artikkeli". Ei tätä oikein usko todeksi. Millä tavoin perunanenäisyys on oleellinen tieto? Tai mielipiteen esittäjän sukupuoli?

Ja miksi kantasuomalaisia haastateltavia haetaan aina jostakin räkälästä? Fiksumpaa väkeä voisi tavata vaikka kaupassa tms.
Tuon olen itsekin huomannut. Hesariin ei vain voi kommentoida asiaa edes siihen kohtaan missä pyydetään kommentteja, sensuuri vie sellaiset pois.

Toinen juttu on että kehtasivatkin tehdä jutun jossa "asunnottomat" eli hotelleissa asuvat pakolaiset oli oikein säälin alla. Suomalaisista asunnottomista sitten aina tehdään juttu jossa nämä leimataan juopoiksi, narkkareiksi, hulluiksi tai kaikkien kolmen yhdistelmäksi. Kun todellisuus on kuitenkin varsin toisenlainen, vaikkei sitä koskaan lehdissä kerrotakaan.

Naurettava myöskin tuo "pelko" maahanmuuttajaghettojen syntymisestä.
Ei ne pakolaiset sillä töitä saa että heille ostetaan kalleimmilta paikoilta asunnot ja samalla suomalaiset joutuvat tyytymään niihin rapistuneisiin lähiöihin, kunhan heidätkin nostetaan korkeammaksi roduksi kuten ruotsalaiset on jo nostettu, tuollaisella suosimisella.

kukkanen

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 110
 • Liked: 0
Halutaan antaa mielikuva lähiöstä joka oli ihan paska paikka JO ENNEN somaleiden tuloa ja somalit sekä kurdit itse asiassa ovat lähiötä pelkästään piristäneet jos tarkemmin ajatellaan.

Ennen maahanmuuttajien tuloa oli lähiöissä turvallista suomalaisen kävellä ulkona kellonajasta riippumatta. Tulon jälkeen ei ole, huonoimmissa paikoissa edes päivällä kun ostarin kulmat on valloitettu. Sitä ei kuitenkaan kerrota.

Hippo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 012
 • Liked: 2617
 • Bailando conmigo
Huomatkaa otsikon viesti: "vanha kaarti" tarkoittanee suomalaisia, joiden kohtalo on kadota uusien tulijoiden tieltä ensin Hakunilassa ja sitten monissa muissakin paikoissa.
"Suomi on jakaantunut toimittajiin ja suomalaisiin"

SSampsa

 • Vieras
Paskaa, paskaa ja paskaa. Ei tullut kuin huono mieli taas näin heti päivän alkuun. Suomi on paska maa ja suomalaiset on paskoja perunanenäisiä rasisteja, jotka puukottavat viattomia henkensä puolesta pelkääviä somaleita.
Lainaus
Laaksolla on Hakunilan pelastamisresepti: rahaa maahanmuuttajien kielikoulutukseen ja työllistämiseen, ja maahanmuuttajien sijoittaminen tasaisemmin pitkin pääkaupunkiseutua.

Tämä on kyllä taas sitä älymystön kermaa. Mitä, jos annettaisiin samalla jokaiselle maahanmuuttjalle miljoona kouraan niin varmasti Hakunila pelastuisi. Kyllähän sieltä taikaseinästä sitä rahaa löytyy ja jos ei löydy niin otetaan vitusti lisää velkaa, eihän sitä tarvitse maksaa pois. Anteeksi, menen hakkaamaan pääni tohjoksi.

Hippo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 012
 • Liked: 2617
 • Bailando conmigo
Jutun kohderyhmä on tietenkin se villapipoinen ja pirtakassinen polkkatukkahippi joko Kalliosta tai kokoomuslaisempana versiona kantakaupungista tai Munkkiniemestä.

Ei saa sanoa pahaa Kokoomuksesta koska Pöntinen ja Rydman. >:(
"Suomi on jakaantunut toimittajiin ja suomalaisiin"

Axl

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 748
 • Liked: 0
Samaa tuttua tuubaa.

Jarskia, Peteä, Larea, Ritua ja Päkää on haastateltu. Jutussa vilisee perunaneniä, leijonariipuksia, kantasuomalaista puukonheilutusta ja jopa kp-sarjat rätisevät. Kaukaa susirajan takaa Itä-Suomesta paikalliset skinit saavat lisäjoukkoja. Halutaan antaa mielikuva lähiöstä joka oli ihan paska paikka JO ENNEN somaleiden tuloa ja somalit sekä kurdit itse asiassa ovat lähiötä pelkästään piristäneet jos tarkemmin ajatellaan.

Jutun kohderyhmä on tietenkin se villapipoinen ja pirtakassinen polkkatukkahippi joko Kalliosta tai kokoomuslaisempana versiona kantakaupungista tai Munkkiniemestä.

Sinänsä luonnollista, tällaistahan se HS:n toimittajakuntakin on.

Niin ja muistattehan että Jarskit ja Ritut ovat perunanenäisiä inhottavia alempisäätyisiä mitään tuottamattomia ,itse sairautensa aiheuttaneita ,yheiskunnan elättejä joiden onkin aika poistua luonnollisen poistuman ja pienen tuuppauksen avulla uuden solakkavartaloisen ja komeanenäisen, oletettavasti halpatyövoimaisen sekä kultturia rikastavan Abun tieltä rumentamasta uutta uljasta korporatiivisen kapitalismin tuotosta...Suomaliaa.

Kylläpä Pirta-Jeerakin nyt innostuu kun vastenmieliset öykkärit-juopot katoavat häiritsemästä ihqua viinipiknikkiä. Vapaasti voi alitajuisesti sitten haluta mitä nyt sitten oletettavasti haluaa.

Ministeri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 708
 • Liked: 1
 • Paina tuosta
"Yksi hakunilalaisen tuttavan kolmekymppinen poika sanoo ettei hän mene töihin, kun eivät somalitkaan mene".

Pidin Hesarin jutusta.  

Mielestäni ihan piristävää luettavaa, vaikka siinä nyt oli noita tyypillisiä asioita mitkä on jo mainittu :)
Ruotsin ongelmatkin tuotu samalla esille, ihan ok.

JT

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 483
 • Liked: 10055
 • Sameiden vesien sukeltaja
Mutta onko Hakunilan tie rauhoittuneen Rinkebyn tie vai mellakkalähiö Rosengårdin tie?
Rauhoittunut Rinkeby? No, onhan Rinkeby Tukholman Monaco: juuri kukaan ei maksa veroa tai käy töissä.
Kun hollitupalaiset päästää salin puolelle, ne eivät siitä hienostu, vaan muuttavat salin hollituvaksi.
-Kari Suomalainen

Ei ehkä ole liioiteltua sanoa, että turvapaikanhakijat ovat parasta, mitä Suomelle on tapahtunut sataan vuoteen.
- Mirja Niemitalo ("Hyvyyden aalto pyyhkäisi yli Suomen", Kaleva, 2.10.2015)

Ano Nyymi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 909
 • Liked: 1120
 • Suvaitse tai saat turpaas!
Huomatkaa myös kuvan alla oleva teksti:  "Vuonna 1996 Hakunilan muuttanut Leila on huolissaan siitä, että kantasuomalaiset opettavat maahanmuuttajia juomaan alkoholia."

Kuvassa oleva Leila on tietysti somali.


Toivottavasti pahat rasistiset suomalaiset eivät sentään onnistu opettamaan ihanille voimavaraisille mamuille joukkoraiskauksia ja ryöstöjä ja muita vastaavia tapoja rikkoa suomalaista lakia ja järjestystä. Jos näin käy niin mä en ala enää...

Jos tuo horina oli myös sunnuntain paperihesarissa niin luulisi lehden jakelijoiden työtaakan kevenevän oleellisesti Hakunilan suunnilla ensiviikon aikana.

Totuusko?

 • Vieras
Lainaus
Moni Skaban asiakas on maahanmuuttovastainen, mutta toimittajalle he puhuvat nimettöminä. He ovat tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi.

Ei hemmetti, millainen "artikkeli". Ei tätä oikein usko todeksi. Millä tavoin perunanenäisyys on oleellinen tieto? Tai mielipiteen esittäjän sukupuoli?

Tällaisesta kielikuvasta voisi ottaa hyvinkin "perunanokkiinsa" yksi jos toinenkin. Olisi mielenkiintoista kuulla HS:n perusteluja sille, onko perunanenämäisyys esimerkiksi jotenkin korrektimpi tai hyvätahtoisempi ilmaisu kuin esimerkiksi kumihuulisuus tai mikä tahansa muu ulkoista ominaisuutta (usein halventavaa) kuvaava termi. Suomen journalismin lippulaivana itseään pitävällä hesarilla on kyllä paljonkin petrattavaa.

Timo Rainela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 772
 • Liked: 4068
 • fundamentalisti patriootti - pro deep squatter®
Kasakkanenänen kantasuomalainen kutsuu somalimaahanmuuttajia kamelinkusen juojiksi.
Asia on kiistämätön totuus.
http://www.answering-islam.org/suomi/html/opetuksia.html
TR: Muuten olen sitä mieltä, että naisten olemassaolo politiikassa, virkahallinnossa ja päätöksenteossa on suurin yksittäinen syy kansakuntamme yhtenäisyyden ja moraalisen, eettisen, sivistyksellisen sekä pratopalogistisen rappion ja tuhon liikkeelle panevana voimana. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Tagit: