Kirjoittaja Aihe: Suositeltavaa katseltavaa: Hans Rosling: Debunking third-world myths.  (Luettu 7794 kertaa)

Maltillinen

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 428
  • Liked: 1
  • Cuius regio, eius religio.
Hans Rosling: Debunking third-world myths with the best stats you've ever seen.

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html

Ihan hauska, vaikuttaisi faktoilta, mutta en voi vahvistaa kaikkea...


T: Juha
Cuiusvis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare. /
Kuka tahansa voi erehtyä, mutta vain typerys toistaa samat virheet.

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 368
  • Liked: 134438
Hans Rosling on ennestään tuttu, mutta päätin lukaista kirjan, kun Soininvaara viittasi siihen pääkirjoituksessaan.

Lainaus
Osmo Soininvaara: Käsitys maailmasta on aivan vinksallaan

Ruotsalaisen lääkärin ja tutkijan, Hans Roslingin yhdessä lastensa kanssa kolme vuotta sitten kirjoittama kirja Faktojen maailma on yhä ajankohtainen, valitettavasti. Vain ani harva esimerkiksi tietää, että äärimmäinen köyhyys maailmassa on lähes puolittunut 20 vuodessa.

Kirja alkaa kahdellatoista kysymyksellä maailman tilasta. Kysymykset ovat hyvin yksinkertaisia ja koskevat niin keskeisiä asioita aikamme maailmasta, että kaiken järjen mukaan lähes jokaisen asioita seuraavan pitäisi osata niihin vastata. Suuri enemmistö vastaa kuitenkin aivan väärin, huonommin kuin olisi vastannut noppaa heittämällä.

Vain 7 % ihmisistä esimerkiksi tietää, että äärimmäinen köyhyys maailmassa on lähes puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana. Mitään vastaavaa köyhyyden vähenemistä ei ole tapahtunut maailmanhistoriassa koskaan ennen. Onko vastaajilta jäänyt huomaamatta esimerkiksi Kiinan ja Intian huikea taloudellinen nousu?  Suomalaisista tämän tiesi sentään 17 %, noppaa heittämällä oikeaan vastaukseen olisi päätynyt 33%.

Enemmistö luulee, että enemmistö maailman ihmisistä asuu köyhimmissä maissa, kun selvä enemmistö asuu keskituloisissa maissa.

Ei tiedetä, että 80 % maailman lapsista rokotetaan ainakin jotain tautia vastaan ja että tyttöjen koulunkäynti on ottanut huikeita askelia köyhemmissäkin maissa.

Ei vain tavallisella kansalla ole täysin väärää käsitystä maailman tilasta, vaan myös tutkijoilla, opettajilla, päättäjillä ja jopa Nobelin palkinnon saaneilla ja Davosiin kokoontuneilla maailman tärkeimmillä päättäjillä.

Tuntuu käsittämättömältä.

Al Gore oli sanonut Roslingille, että ilmastonmuutoksen torjuntaan ryhdytään vasta, kun ihmiset saadaan pelkäämään. Siksi on tuotettava dramaattista tietoa. Joten, mitä haittaa liian pessimistisestä maailmankuvasta sitten on? Eikö se kannusta entistä uutterampiin toimiin ongelmien ratkaisemiseksi.

[...]

Pessimistisessä maailmankuvassa on myös jopa rasistisia piirteitä. Roslingin kysymyksiinsä saamista vastauksista voi päätellä, että ihmisten suurella enemmistöllä on mielessään 1960-luvun kouluissa annettu kuva Afrikasta savimajoissa asuvien villi-ihmisten maanosana, eikä moderneina kaupungistuvina yhteiskuntina.

Merkitystä on erityisesti sillä, että tämä vääristynyt kuva on enemmistöllä investointipankkiireista. Ohjaavathan heidän käsityksensä pääomavirtoja. Vielä 15 vuotta sitten suomalaiset yritysjohtajat pitivät Afrikkaa menetettynä maanosana, johon ei kannata investoida euroakaan. Virhearvio tuli kalliiksi myös heidän johtamilleen yrityksille.

Afganistanin kaltaiset surulliset maat ja todella pientä vähemmistöä edustava ISIS leimaavat käsitystämme islamista. Harva esimerkiksi tietää, että kun ajatollahit tulivat valtaan Iranissa, syntyvyys puolittui maassa yhdessä vuosikymmenessä. Tällaista ei ole tapahtunut muualla. Maassa on nykyisin laaja sivistynyt keskiluokka, jota länsimaat yrittävät pakotteillaan ajaa takaisin keskiajalle.

[...]

Kirjassa on myös kolmastoista kysymys ilmaston lämpenemisestä. Selvä enemmistö osasi sentään vastata oikein kysymykseen, oletetaanko ilmaston lämpenevän. Eivät kuitenkaan kaikki. Suomessakin vain 86 %.

[...]

Rosling antaa hyvän neuvon etsiä ongelmiin syitä sen sijaan, että etsisi syyllisiä. Tätä ei voi liikaa painottaa.

Roslingilla on tästä riemastuttava  joskin vähän propagandistinen esimerkki. Hän oli luennoillaan kertonut, että suuret lääkeyhtiöt eivät pane rahaa köyhien ihmisten tauteihin kuten malariaan ja unitautiin. Niille pitäisi antaa turpiin, oli yksi opiskelijoista sanonut.

Kenelle pitäisi, hän kysyi? Tutkijat tutkivat, mitä yrityksen johto käskee ja, yrityksen johdon on toteltava johtokuntaa. Se taas on vastuussa osakkeenomistajille, jotka ovat pääasiassa eläkeyhtiöitä ja haluavat tuottoa osakkeilleen voidakseen maksaa eläkkeitä. Pitäisikö sinun siis antaa turpiin eläkkeellä olevalle isoäidillesi?
Verde 2.12.2021

Rosling on siis täytättänyt kysymyslistaansa maailman tilasta eri tilaisuuksissa, ja tulos on ollut, että maailman fiksuimmat ja mahtavimmat tietävät vähemmän kuin tavalliset kansalaiset tai vastaukset tuurilla arpovat apinat.

Miksi näin?

Ruotsalainen Rosling kuvaa havahtumisen hetkekseen, kun hän vuonna 1995 opiskelijoita luennolla tentatessaan huomasi, että opiskelijoiden näkemys maailman tilasta (mm. jako kehitysmaihin ja kehittyneisiin maihin, etelään ja pohjoiseen, köyhiin ja rikkaisiin maihin) oli mustavalkoinen ja väärä, koska se perustui 60-luvun faktoihin. Tilastojen perusteella 60-luvun jaot olivat jo kaukaista historiaa, ja ne ovat sitä vielä enemmän 2020-luvulla.

Rosling päätteli sinänsä järkevästi, että ihmisillä on erilaisia ajattelun harhoja, jotka tekevät maailmankuvasta todellista pessimistisemmän. Jostain syystä Rosling ei kuitenkaan ollut huomaavinaan, että hänen havainnoimansa väärään tietoon perustuva pessimistinen maailmankuva vastaa itse asiassa yksyhteen länsimaisissa vasemmistopiireissä 60-luvulla ja sen jälkeenkin vallitsevaa sortajat ja uhrit -maailmankuvaa, eikä ajattelun leviäminen johdu vain laiskasta ajattelusta vaan myös niin kouluissa kuin valtamediassakin levitettävistä ajatuksista ja propagandasta. Rosling vakuuttaa kirjassa pariinkin kertaan, että (väärää tietoa levittävät) "journalistit, aktivistit ja poliitikot eivät valehtele" (tarkoituksella), vaikka on selvää, että he tekevät juuri niin, koska katsovat sen oikeutetuksi.

Lainaus käyttäjältä: Osmo Soininvaara
Afganistanin kaltaiset surulliset maat ja todella pientä vähemmistöä edustava ISIS leimaavat käsitystämme islamista. Harva esimerkiksi tietää, että kun ajatollahit tulivat valtaan Iranissa, syntyvyys puolittui maassa yhdessä vuosikymmenessä. Tällaista ei ole tapahtunut muualla. Maassa on nykyisin laaja sivistynyt keskiluokka, jota länsimaat yrittävät pakotteillaan ajaa takaisin keskiajalle.

Rosling ei esittänyt Afganistania (ja mm. Somaliaa) harhaanjohtavan leimaavana esimerkkinä islamista vaan köyhistä maista.
 
ISISin islam ei teologisessa mielessä poikkea mainittavasti valtavirtaislamista. Liikkeen toimintatavat ovat eri asia. Iranin islamin merkittävä ero muihin islamistisiin maihin on sen siialaisuus, kun sunnalaisia on noin 90 prosenttia kaikista maailman muslimeista.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: