Olen nyt viikon verran opiskellut wikin ylläpitoa ja googlannut kaikenlaista uutta Maahanmuuttotieto-sivuille. Olen miettinyt mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti mahdollisimman paljon meidän kaikkien yhteisestä tietämyksestä kerättyä talteen. Ihan selvästi monia hirvittää noiden sivujen laajuus, eivätkä he siksi tohdi ryhtyä tietotalkoisiin. Siispä urakkaa on jaettava pienemmiksi palasiksi.
Ehdotankin että kiinnostuneet perustavat kimpassa omia itsenäisiä tiedonvälityssivuja. Selkeästi jäsenneltyjä tietokokonaisuuksia jostain maahanmuuttoon littyvästä aihealueesta. Se voi tekniseltä ratkaisultaan olla blogi, wiki (Wikidotin peruskäytön tällainen newbie oppi puolessa tunnissa ja se on mainokseton) tai melkein mikä vaan, kunhan sinne on koottu toisten ihmisten hyödynnettäväksi maahanmuuttoaiheista materiaalia, eikä pelkkiä mielipiteitä.
Otan esimerkiksi vastaanottokeskukset (mahdollisia teemoja on paljon: kansalaisjärjestöverkostojen analyysi, Pohjoismaiden ulkomaalaislait, Puolueiden maahanmuuttopoliittiset linjaukset ja kannanotot, peruskoulu, kotouttamiskurssit jnejne.). Vastaanottokeskuksille kannattaa perustaa erilliset sivut, joille nettitiimi kerää kaikenlaisen vastaanottokeskuksiin liittyvän tiedon. Uutislinkit, keskusten koko, henkilöstön määrä, yhteydet kunnallisiin palveluntarjoajiin, suunnitelmat, historia, budjetit, sijoituskuntien monikulttuurisuusprojektit, aihetta käsittelevät blogit, keskusteluista kaivetut ideat ja huhut jne. Tästä raakamateriaalista he sitten jalostavat samoille sivuille tilastoja, ennusteita, analyysejä ym. joita voidaan käyttää muuallakin. Keskusteluketjuihin tieto hukkuu, eikä koskaan tavoita edes useimpia hommafoorumilla vierailevia. Vieraskirjaan on kadonnut aivan uskomaton määrä tietoa.
Ei siis olisi vain yhtä homma-wikiä, vaan erilaisten tietosivustojen verkosto yhdessä muodostaisi sen. Nyt vielä alkutekijöissään oleva Maahanmuuttotieto-wiki on yksi tapa koostaa tämän verkoston tuottama tieto. Siellä olisi selkeät yhteenvedot aiheista ja linkit varsinaisille aihetta käsitteleville sivuille. Maahanmuuttotieto-wikiä toivottavasti kehitetään vielä yhdessä eteenpäin, mutta mikään ei estäisi halukkaita joskus tulevaisuudessa luomasta verkoston jalostamasta tiedosta halutessaan ihan oman esitysversionsa.
Idea on siinä, että tiedon tuottaminen olisi hajautettua ja pienimuotoista, mutta silti hallittua. Tekijät ja spontaanit tiimit voisivat luoda oman mallinsa toimia, eikä wikipedia-tyyppinen hallinnointiveivaus veisi niin paljon energiaa. Jos joku tiimi haluaisi käyttää täysin avointa wiki-modifiointia omilla sivuillaan, niin OK. Jos joku haluaa välttämättä puurtaa sivujensa kanssa diktaattorina yksin, niin sekin käy. Ketään ei pakotettaisi yhteen mahdolliseen työskentelytapaan. Jos ja kun joillakin tekijöillä menee sukset ristiin, niin se ei haittaa kovin paljon muiden työtä. Sitoutuminen ja ylpeys omista sivuista on ihan eri luokkaa kuin parin lauseen tai linkin lisääminen isoon kokonaisuuteen.
Juuri nyt ongelmana on se, etteivät ihmiset vielä tunne toisiaan. Tiimiläiset oppivat nopeasti tuntemaan toisensa ja tekemään keskenään yhteistyötä pienellä samanmielisellä porukalla. Siis vähemmän keskinäistä politikointia, enemmän tuloksia. Plussana vielä sekin, että ehdottamani homma-wiki selviytyisi paremmin tietoturvauhista ja ilkivallasta.
Miettikääpä sitä ja käykää katsomassa viikon vanhoja (since 8.1.2009) sivuja:
http://maahanmuuttotieto.wikidot.com/Paikoitellen siellä on jo ihan hyvän näköistä (lähinnä osa Työelämä-osuutta), mutta enimmäkseen vielä pelkkiä otsikoita ja uutislinkkejä. Tutustukaa siellä oleviin linkkeihin (ne kaikki ei varmasti voi olla kenellekään tuttuja), lähettäkää vinkkejä hyvistä nettitietolähteistä ja sanokaa mielipiteenne homman toivotusta kehityksestä.
Älkää jääkö odottamaan, että ihan kohta joku sanoo mitä pitää tehdä. Meidän yläpuolellamme ei ole mitään komiteaa, joka päättää asioista. Perustakaa itsellenne omat nettisivut (blogspot, wikidot) vaikka vain kokeilua ja leikkimistä varten. Googlatkaa ahkerasti ja jakakaa tietoa muille. Miettikää mitä olisitte itse halunneet tietää jo kaksi vuotta sitten ja miten saisitte parhaiten tarjottua ne tiedot nyt toisten käyttöön. And hey, let's be careful out there!