Kirjoittaja Aihe: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?  (Luettu 461469 kertaa)

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 333
 • Liked: 7965
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1020 : 28.05.2019, 11:26:55 »
Yleensä pomot haluavat pitää politiikan pois työpaikalta jo pelkästään yleisen työviihtyvyyden vuoksi ellei sitten ole kyseessä jokin poliittinen suojatyöpaikka.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 924
 • Liked: 61478
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1021 : 20.07.2019, 02:46:00 »
Lainaus
”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

260 lukijaa vastasi HS:n kyselyyn siitä, miten poliittiset erimielisyydet vaikuttavat ihmissuhteisiin. Riitoja synnyttävät erityisesti maahanmuutto ja ilmastonmuutos, mutta myös perinteinen vasemmisto–oikeisto-jako. Yhdessä perheessä on riidelty EU:sta aina kansanäänestyksestä 1994 lähtien.

VUOSI 2015 muistetaan siitä, kun Suomeen saapui ennätysmäiset lähes 32 500 turvapaikanhakijaa. Se aiheutti suurta päänvaivaa päättäjille, mutta sai myös monet kansalaiset kiihdyksiin ja käymään sanallisesti sukulaistensa ja ystäviensä kimppuun.

Poikkeuksellinen ihmistulva toi 60-vuotiaan miespuolisen opettajan mielestä mukanaan ”median aloittaman aivopesun”, joka on osaltaan tulehduttanut hänen suhteensa sekä lapsiinsa että ystäviinsä. Viestimissä rummutettiin hänen mielestään valheellista tarinaa, jonka mukaan rajojen auki pitäminen ja maahanmuutto olisivat jopa Suomen pelastus.

Mies ajautui voimakkaaseen sanaharkkaan ja välillä ilmiriitaan eri tavoin ajattelevien lastensa kanssa. Hän sanoo, että ystäväpiirissä ”suvaitsevaisto pitää minua natsina”, kun taas ”persukaverit pitävät minua sosialistina”.

”Meidät tavalliset suomalaiset on leimattu natseiksi ja rasisteiksi, jota emme ole ja emme ole koskaan olleet”, mies sanoo. Hän kertoo olevansa Sdp:n jäsen, jonka kannat maahanmuutosta ovat kuitenkin lähellä perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.

[...]

Kyselyssä monet kuvailivat, kuinka etenkin erimielisyys maahanmuutosta on aiheuttanut riitoja: rikkonut ystävyys- ja parisuhteita sekä tulehduttanut vanhempien ja lasten suhteita.

64-vuotias nainen paljasti, että maahanmuuttoon liittyvä riitely sai hänet eroamaan avopuolisostaan. Mies oli hänen mukaansa paljastunut ”rasistiseksi perussuomalaisten kannattajaksi, todelliseksi Halla-aho-faniksi”, vaikka tämä oli ensin yrittänyt piilottaa poliittiset ajatuksensa.

”Koska itse olen vasemmistoliiton jäsen, voitte arvata, että mielipide-eroja löytyi. Kumppanini onnistui alussa salaamaan minulta puoluekantansa ja poliittiset mielipiteensä kääntämällä keskustelun aina johonkin toiseen asiaan. Todellisuus valkeni muutettuamme yhteen. Vuoden 2015 eduskuntavaalien aikana mies ei enää pystynyt pitämään mielipiteitään piilossa”, nainen kertoi.

Monissa vastauksissa toistui vihreiden ja vasemmistolaisten sekä perussuomalaisten vastakkainasettelu. Maahanmuuttoa vastustava mies kertoi menettäneensä neljä ystäväänsä riitojen vuoksi. Toiset puolestaan kertoivat poistaneensa maahanmuuton vastustajia Facebook-ystävistään.

Minut on blokattu Facebookissa ja muuallakin. Yksi entinen kaverini ei suostu tulemaan edes samaan ruokaravintolaan, jos minä olen siellä”, totesi 43-vuotias mies.

[...]

Maahanmuuton lisäksi yleinen riidan aihe näyttää olevan suhtautuminen ilmastonmuutokseen. Siten vastaukset olivat kuin luonteva jatkumo kevään eduskuntavaaleille, joissa vihreät ja vasemmistopuolueet olivat usein täysin vastakkaista mieltä perussuomalaisten kannattajien ja ehdokkaiden kanssa.

30-vuotias nainen kertoi, että ilmastonmuutoksesta on tullut hänen perheessään tulenarka puheenaihe. Hän yrittää parhaansa mukaan olla provosoitumatta isänsä kommenteista, mutta ”välillä minunkin mukini läikähtää yli ja riita on valmis”.

Kannan huolta maailman tilasta ja tulevaisuudesta vegaanihippiäisenä, mutta isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi. Vuosi vuodelta etäännymme entisestään. Emme ole koskaan ymmärtäneet toisiamme. Siedän häntä vain äitini vuoksi”, nainen kertoi.

Toinen vastaaja, 37-vuotias mies, puolestaan oli kyllästynyt ”ilmastofanatismiin hurahtaneen ystävänsä ideologiseen tunnepuheeseen”. Hänen mielestään ystävältä puuttui terve kritiikki käsitellä ilmastoasioita järkiperustaisesti.

[...]

Vaikka aineisto on verraten pieni, vastausten jakolinjat vaikuttavat kulkevan ajallisesti taaksepäin perinteisellä oikeisto–vasemmisto-linjalla, kun nykyhetkessä erot näkyvät selvimmin vihreät–perussuomalaiset-akselilla.

Tämä on varsin loogista, koska uudet puolueet ovat profiloituneet enemmän uusissa poliittisissa ristiriitakysymyksissä, kuten maahanmuutossa ja ilmastossa, sanoo erikoistutkija Aki Koivula Turun yliopistosta.

”Ne ovat sikäli kiinnostavia aiheita, että niihin molempiin myös uppoutuu talouden ja turvallisuuden kysymyksiä”, Koivula sanoo.

Miksi erimielisyys maahanmuuton ja ympäristön kysymyksistä sitten saa meidät niin hiiltymään?

Molemmat teemat liittyvät universalistisiin perusarvoihin. Universalismi voidaan sosiaalipsykologi Shalom Schwartzin paljon käytetyn arvoteorian mukaan tiivistää siihen, että kaikkien ihmisten tasa-arvoa ja hyvinvointia sekä ympäristön suojelemista pidetään tärkeänä.

Suhtautuminen maahanmuuttoon ja ympäristökysymyksiin kulkevat Suomessa yhä enemmän käsi kädessä, ja nämä asenteet ovat viime vuosina myös polarisoituneet, selviää Helsingin yliopiston tutkimusryhmän tänä keväänä julkaisemasta kuntavaalitutkimuksesta. Erimielisyys maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksesta voi siis tarkoittaa erimielisyyttä perusarvoista.

[...]

Toistakymmentä vastaajaa mainitsi riitojen aiheeksi suomalaisen politiikan lisäksi suhtautumisen Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin. Pari lukijaa viittasi suhtautumiseen Britannian EU-eroon eli brexitiin.

47-vuotias nainen kertoo, että riitely Trumpista oli ”huonolla tolalla olleen pitkän parisuhteen viimeisiä niittejä”. Hän päätyi avioeroon miehestään.

”Koin suoraan sanoen, että miten voin olla noin tyhmän ja tietämättömän ihmisen kanssa. Silloisen aviomiehen Trump-näkemys myös loukkasi omia arvojani niin, että mies alkoi tuntua entistäkin vieraammalta ja jopa vastenmieliseltä”, nainen kertoi.
Helsingin Sanomat 20.7.2019

Pekka Mykkänen ja Ines Sirén eivät asiaa artikkelissa käsittele, mutta esimerkkien perusteella kahdesta erottuvasta ryhmästä se toinen järjestelmällisesti blokkaa, eristää, panee välit poikki tai ottaa jopa avioeron vain toisen osapuolen "väärien" mielipiteiden vuoksi.

Helsingin Sanomat: ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

Lainaus
Isäni ja veljeni äänestävät perussuomalaisia, kun taas minä, äiti ja siskot äänestämme vihreitä ja vasemmistoliittoa. Aina kun joulupöydässä tai muussa yhteisessä illanvietossa on erehdytty puhumaan politiikkaa, tilanne on äitynyt vähintään kiivaaksi väittelyksi ja usein riidaksikin, etenkin jos alle on nautittu alkoholia.” Muunsukupuolinen, 20

Lainaus
Siskon anoppi alkoi kertoa MV-lehden valheita lastenjuhlilla lapsille ja kuinka tasa-arvoinen avioliittolaki on uhka lapsille. Emme puhu enää millään tavoin politiikkaan liittyvistä aiheista.” Nainen, 35
Lainaus

”Kun ex-puolisoni ryhtyi halla-aholaisuuden kyllästämäksi rasistiksi, pyrin puhumaan hänelle järkeä useita vuosia. Lopulta sekä minä että lapsemme olimme kotonamme niin piinattuja, että muutimme pois.” Nainen, 55

Lainaus
”Joitakin vuosia sitten riitauduin kumppanin kanssa perussuomalaisten ja Jussi Halla-ahon äänestämisestäni. Keskustelun osalta tilanne on tänä päivänä parempi, koska myös kumppani on havainnut Halla-ahon ja perussuomalaisten olleen näkemyksissään kategorisesti oikeassa vuosien varrella.” Mies, 45

Lainaus
Parilla vaimoni perheenjäsenistä oli hyvin rasistisia mielipiteitä. Itse koin syvää surua, sillä odotimme vaimoni kanssa lasta kansainvälisen adoption kautta. Tilanne on tällä hetkellä hyvä ja aiemmin käymämme keskustelut tuntuvat suorastaan absurdeilta, sillä saatuamme lapsen ympärillämme olevat ihmiset ottivat lapsemme hellyttävän upeasti vastaan.” Mies, 31

Lainaus
"Ex-mieheni mielestä persut ovat paras puolue, Trump on hieno mies ja maahanmuuttajat pilanneet Suomen. Itse äänestän vihreitä, ja kun mieheni kuuli tästä, hän haukkui minut mielisairaaksi. Olen hiljalleen alkanut leikkaamaan persuhenkisiä tuttavia ja sukulaisia ulos elämästäni. Olen täysin tyytyväinen raitio­linjojen sisällä vallitsevassa vihervasemmistokuplassani. Erimielisyys vaikutti suhteeseemme siten, että laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois yhteisestä kodista.” Nainen, 30

Lainaus
Ystäväni lähti vahvasti ajamaan maahanmuutto- ja EU-vastaista ideologiaa, joka soti arvojani vastaan. Myös ilmastonmuutos, ’ilmastovöyhötys’ tai ’ilmastouskonto’ ovat hänen ajamallaan listalla. Keskustelumme ovat nykyään vain pinnallisia, enkä enää vaivaudu korjaamaan hänen väitteitään, vaikka ne olisivat yleisen tiedon ja tutkimuksen valossa selvästikin virheellisiä.” Mies, 22

Lainaus
Ystäväni hurahti ilmastofanatismiin melko pahasti. Itse rationaalisena argumentoin hänen ideologisen tunnepuheensa nurin helposti järkiargumentein. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, tunteella valitut toimet ja mittakaava huomioiden vaikuttavuus oli lähes kokonaisuudessaan nolla tai negatiivinen. Kun hänellä oli mielestään tärkeä agenda, jota en ostanut ilman tervettä kritiikkiä, hän loukkaantui.” Mies, 37

Lainaus
En jaksa äitini välinpitämättömyyttä ja tekopyhyyttä ilmastonmuutoksen suhteen. Se oli osasyynä sille, että katkaisin välit lopullisesti ja kokonaan. Tuntuisi tekopyhältä antaa anteeksi vastuuttomia mielipiteitä, joita kellään täyspäisellä ihmisellä ei pitäisi enää tänä päivänä olla. Maailma tuhoutuu tätä vauhtia minun elinaikanani ja suuret ikäluokat eivät vain välitä.”--- Mies, 41

Lainaus
Moitin somessa Halla-ahoa k---ksi hänen naisten raiskauksia koskevien mielipiteidensä takia. Nelikymppiset sukulaismiehet eivät pitäneet tästä. He tulivat sometililleni puolustelemaan ’mestaria’. Otin miehet pois somekavereistani. Pitkien keskustelujen jälkeen hyväksyin heidät takaisin tiliäni seuraamaan.” Nainen, 57

Edit:
Otsikoksi vaihdettu Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia
« Viimeksi muokattu: 20.07.2019, 10:06:22 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 567
 • Liked: 2987
 • junior koodari
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1022 : 20.07.2019, 03:20:44 »
Nyt jytisee yhtiöltä...juttu on pitkä, mutta ilman maksumuuria.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006178989.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=0fa70ab741b673b89524a34943a486b0

"64-vuotias nainen paljasti, että maahanmuuttoon liittyvä riitely sai hänet eroamaan avopuolisostaan. Mies oli hänen mukaansa paljastunut ”rasistiseksi perussuomalaisten kannattajaksi, todelliseksi Halla-aho-faniksi”, vaikka tämä oli ensin yrittänyt piilottaa poliittiset ajatuksensa.

”Koska itse olen vasemmistoliiton jäsen, voitte arvata, että mielipide-eroja löytyi. Kumppanini onnistui alussa salaamaan minulta puoluekantansa ja poliittiset mielipiteensä kääntämällä keskustelun aina johonkin toiseen asiaan. Todellisuus valkeni muutettuamme yhteen. Vuoden 2015 eduskuntavaalien aikana mies ei enää pystynyt pitämään mielipiteitään piilossa”, nainen kertoi.


Vaimoni on 1970 syntynyt lääketieteen tohtori, meillä ei ole minkäänlaisia erimielisyyksiä politiikan saralta,,eikä pidetä mielipiteitä salassa...joskus muista asioista kinataan.

Tämä lainaus on täyttä rautaa; "47-vuotias nainen kertoo, että riitely Trumpista oli ”huonolla tolalla olleen pitkän parisuhteen viimeisiä niittejä”. Hän päätyi avioeroon miehestään.

”Koin suoraan sanoen, että miten voin olla noin tyhmän ja tietämättömän ihmisen kanssa. Silloisen aviomiehen Trump-näkemys myös loukkasi omia arvojani niin, että mies alkoi tuntua entistäkin vieraammalta ja jopa vastenmieliseltä”, nainen kertoi".

Kun Trump valitaan uudestaan, niin menemme jos ei ihan tilaisuuteen, mutta samalle mantereelle.
« Viimeksi muokattu: 20.07.2019, 03:33:35 kirjoittanut simppali »

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 551
 • Liked: 6343
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1023 : 20.07.2019, 08:57:39 »
Todella hurjaa luettavaa. Orastavalta sisällissotadaltahan tämä kalskahtaa. Eniten ihmettelen, että mikseivät nuo lukuisat haastatellut naiset olleet omaksuneet miestensä poliittisia mielipiteitä? Sitenhän naiset normaalisti toimivat.

Mikä muuten on "k-----i"?
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 924
 • Liked: 61478
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1024 : 20.07.2019, 10:09:00 »
Eniten ihmettelen, että mikseivät nuo lukuisat haastatellut naiset olleet omaksuneet miestensä poliittisia mielipiteitä? Sitenhän naiset normaalisti toimivat.

Lainaus käyttäjältä: HS 20.7.2019
Useinhan samanmieliset ihmiset hakeutuvat yhteen, mutta parisuhde voi myös muokata omia ajatuksia. Yksi HS:n kyselyyn vastannut naisvastaaja kertoi ystävästään, joka näytti omaksuneen yksi yhteen uuden kumppaninsa ajatukset, naisen mielestä osoituksena ”henkisestä ja älyllisestä laiskuudesta”.

”Aiemmin poliittisesti jokseenkin sitoutumaton ystäväni tapasi miehen, jonka henkinen koti on äärilaidassa vasemmalla. Ystäväni omaksui kyselemättä miehen arvomaailman omakseen, ja alkoi sen jälkeen tuutata esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tämän ajatusmaailman mukaisia julistuksia ja kannanottoja.

”Ymmärtäisin tämän paremmin, jos kyseinen kanta olisi aidosti ystäväni oma.”
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tulevaisuus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 367
 • Liked: 2759
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1025 : 20.07.2019, 10:14:40 »
Todella hurjaa luettavaa. Orastavalta sisällissotadaltahan tämä kalskahtaa. Eniten ihmettelen, että mikseivät nuo lukuisat haastatellut naiset olleet omaksuneet miestensä poliittisia mielipiteitä? Sitenhän naiset normaalisti toimivat.

Mikä muuten on "k-----i"?

Pyh, tässä mitään sisällis-sotaa saada aikaiseksi. Suomalaiset ovat liian pullaposkisia ja laiskoja moiseen, lisäksi olemme kehittyneet sen verran että luontainen taipumus väkivaltaan on lähes hävinnyt. Tämä touhu jatkuu samanlaisena puuduttavana pöyristelynä ja vänkäämisenä.

Bellerofon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 808
 • Liked: 2028
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1026 : 20.07.2019, 10:35:00 »
Kaikissa kommenteista oli selkeästi luettavissa, että ns. Vasemman laidan naiset lyövät välit poikki tai lähtevät. Mikäli mies ei muutu tai ole hiljaa, niin ei hyvä heilu. Tosi suvaitsevaista ja asiallista käytöstä. Tunnen pari esimerkin kaltaista henkilöä, jotka tipan alkoholia ottaneena alkavat julistaa oikeita mielipiteitä niin maahanmuutosta, ilmastonmuutoksesta kuin avioliittolaista sekä ylipäätään monisukupuolisuudesta. Suurin osa ei jaa samaa arvopohjaa, joten lopulta haukkuu kaikki kaverit ja vollottavat loppuillan. Seuraavat viikot yrittää paikkailla välejä ja siinä samalla tuputtaa omaa näkemystään. Kukaan ”idiootti, patriarkkaalisesta, äärioikeistolaisista, kapitalisteista” ei ole katkonut välejä vaan kuuntelee vuodesta toiseen ja vähän huvittuneestikin ottavat koko vouhotuksen. Kyseiset rouvat ovat katkoneet suhteita ja tekevät niin varmaan jatkossakin. On varmasti raskasta elää elämäänsä kyseisellä tavalla.

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 881
 • Liked: 13140
 • Never surrender
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1027 : 20.07.2019, 11:19:22 »
Hyvä olisi tässäkin asiassa koittaa jäljittää ongelmien perimmäistä syytä. Miksi mielipiteet kärjistyvät, tunnelma kiristyy, lyödään leimoja jne.?

Olisiko taustalla esim. verhottuihin motiiveihin ja kestämättömiin tulevaisuusoletuksiin perustuva maahanmuutto, joka on tuonut mukanaan kalliin laskun talouden ja turvallisuuden näkökulmista sekä aiheuttanut vahvaa epäoikeudenmukaisuuden ja epäluottamuksen tunnetta suomalaisissa?

Lisää löylyä kiukaalle on lyönyt 'vastuullisen'median kaikkea muuta kuin objektiivinen uutisointi asioista ja ilmiöistä sanavalintoineen, sensurointeineen ja piiloviesteineen.

Edelleen, jos unelmalasit päässä kulkeva ei kykene juuri minkäänlaiseen asiakeskeiseen keskusteluun, vaan aloittaa ensimmäisen viiden minuutin sisällä henkilökohtaisuuksin menevän vaikerruksen rasismista ja populismista, niin eihän siitä vuorovaikutuksesta mitään tule.

Jos yhteiskunnassa olisi vallalla terve järki ja totuudellisuus, olisi vähemmän riitoja ja eroja poliittisten mielipiteiden vuoksi.

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 136
 • Liked: 20524
 • Takapenkin paha poika
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1028 : 20.07.2019, 11:53:29 »
Roopen linkkaamassa jutussa jakolinjoja luovat mielipiteet Halla-ahosta, matupolitiikasta, ilmastonmuutosasiasta ja mielipiteestä Trumpista. Yhteinen nimittäjä näille on asiaan perehtymättömien ihmisten oletus-mielipide.

Jokainen länsimainen ihminen on lähtökohtaisesti vihreä ja haluaa suojella ainakin lähiympäristönsä luontoa. Se on juurrutettu meihin syvälle. Samoin kaikilla on lähtökohtaisesti halu auttaa hädässä olevaa.

Halla-aho on leimattu pahuuden superinkarnaatioksi yli kymmenen vuoden systemaattisen ja puolueellisen mediarummutuksen kautta. Samoin Trump on esitetty mediassa yksipuolisesti ja asenteellisesti.

Eli lähtökohtaisesti mitään tietämätön ja mihinkään perehtymätön länsimainen ihminen asettuu noissa jakolinjoissa 'suvakkien' puolelle. Vasta asioihin perehtyminen avaa silmät ja paljastaa, ettei ilmastonmuutos ja maahanmuutto olekaan ihan mustavalkoinen ja yksiselitteinen asia. Samoin Halla-aho ja Trump eivät ole yksiselitteisen pahoja ihmisiä vaan heillä on ihan järkeviä ajatuksia tai he ovat saaneet jotain hyvääkin aikaiseksi. Piru piilee yksityiskohdissa.

PS poliittiset vastustajat käyttävät tätä häpeilemättä hyväkseen. He eivät yritäkään tarjoilla äänestäjille faktoja vaan mielipiteitä, iskulauseita, unelmahöttöä, katteettomia lupauksia ja nykyajan anekauppaa, jossa et ole paha ilmastonpilaaja rasisti kun äänestät meitä tai teet tätä ja tuota, maksat enemmän veroja. Kun meidän nyt vaan pitää.
The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 924
 • Liked: 61478
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1029 : 20.07.2019, 13:24:04 »
Jokainen länsimainen ihminen on lähtökohtaisesti vihreä ja haluaa suojella ainakin lähiympäristönsä luontoa. Se on juurrutettu meihin syvälle. Samoin kaikilla on lähtökohtaisesti halu auttaa hädässä olevaa.

Tähän tuntuu viittaavan myös jutun hämärähkö kuvaus Schwartzin arvoteoriasta:

Lainaus käyttäjältä: HS 20.7.2019
Miksi erimielisyys maahanmuuton ja ympäristön kysymyksistä sitten saa meidät niin hiiltymään?

Molemmat teemat liittyvät universalistisiin perusarvoihin. Universalismi voidaan sosiaalipsykologi Shalom Schwartzin paljon käytetyn arvoteorian mukaan tiivistää siihen, että kaikkien ihmisten tasa-arvoa ja hyvinvointia sekä ympäristön suojelemista pidetään tärkeänä.

Suhtautuminen maahanmuuttoon ja ympäristökysymyksiin kulkevat Suomessa yhä enemmän käsi kädessä, ja nämä asenteet ovat viime vuosina myös polarisoituneet, selviää Helsingin yliopiston tutkimusryhmän tänä keväänä julkaisemasta kuntavaalitutkimuksesta. Erimielisyys maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksesta voi siis tarkoittaa erimielisyyttä perusarvoista.

Aika sekavasti ilmaistu. Schwartzin arvoteoriassa on kymmenen universaalia (ei universalistista) arvoa, joista yksi on universalismi. Universalismin laajuus on kulttuurisidonnaista vaihdellen vain omasta lähipiiristä tai kansasta vaikka koko maailmaan.

Tarkoitus oli ehkä hakea nykyään muodikasta vastakkainasettelua universalismi-yhdenmukaisuus/autoritaarisuus, mutta se jäi puolitiehen. Tai sitten vain antaa ymmärtää, että on vastapooli, joka vastustaa "kaikkien ihmisten tasa-arvoa ja hyvinvointia sekä ympäristön suojelemista".
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Waldseemüller

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 887
 • Liked: 3369
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1030 : 20.07.2019, 13:46:42 »
Jännä. Oma lähipiirini, suku, kaverit, naapurit, ovat kaikki hyvin valveutuneita. Vaihdamme kahvipöydässä viimeisimmät neekeriuutiset ja selviytymisvinkit muutenkin, eikä lähipiiriini kuulu yhtä ainoaa suvakkia. Katuhäirintä, sossukuppaus, oikeiden mielipiteiden pakkosyöttö ja median yksisilmäinen idiotia nyt ei vain maistu ÄO 100+ kansanosalle. Jännä.

Yksillä kesäjuhlilla eräs täti kauhisteli äärioikeiston nousua meullä ja maailmalla. Asuen itse täysin diversiteettivapaassa ympäristössä, saaden vaikutteet maakunnan valtalehdestä. Politiikkaa ei sitten puhuttu sen enempää. Olisi ollut sanottavaa mutta miksi vaivautua.

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 582
 • Liked: 818
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1031 : 20.07.2019, 15:19:03 »
Parisuhteen alkuaikoina ehkä vähän arastellen lueskelin Hommaa, nyt muutaman vuoden jälkeen rouva tuntuu jopa nuivemmalta. Kohtaamisteorialla on tietysti sormensa pelissä tässäkin. Suvun kanssa on niin vähän tekemisissä, että ei ole kärryillä heidän maailmankatsomuksestaan, mutta en uskoisi nuivuuden tuottavan ongelmia.
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 333
 • Liked: 7965
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1032 : 20.07.2019, 15:36:14 »
Minun tätini on takuunuiva. Ei paljon diversiteetti häntä nappaa.

Jossain muissa asioissa hän on kuitenkin suvakkien linjoilla. Esim että Trump on tyhmä ja britit on tyhmiä kun äänestivät Brexitin.

ISO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 885
 • Liked: 17695
 • Persuhtava keskustelija
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1033 : 20.07.2019, 15:46:57 »
Lähipiirin on niin fiksua väkeä, että ollaan samoilla linjoilla asioista.

Jokainen järkevä ihminen kyllä ymmärtää miten asiat on, eikä niitä ääliöitä ole lähipiirissa, ja jos olis, ajautuisivat aika äkkiä ulkopiiriin.
Syyrialainen Nesrin, 20, kertoo:
Hänen mukaansa häirinnältä voi arabikulttuurissa välttyä, jos ei puhu miehille ja välttää kaikenlaista kontaktia, ”merkkien antamista”.

AngleHedd

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 397
 • Liked: 604
 • Man of Constant Sorrow
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1034 : 20.07.2019, 17:07:13 »
Tämä on yksi suosikkiaiheistani koko foorumilla.
Itsellä on suku äärimmäisen nuivaa, mutta duunissa törmää aivan uskomattomiin tapauksiin.
Ääriesimerkki ovat miehet jotka ovat semisti nuivia, mutta vaimojen ajatusmaailmaa on pakkosisäistetty "että sais edes kerran kuussa".
Itse olen ottanut periaatteeksi sen, että duunissa ollaan politiikasta hipihiljaa ellei toinen osapuoli tee aloitetta ja paljastu nuivaksi. Näitä tuntuu olevan miehistä n.90%.
Erityisesti kun ollaan tekemisissä suorittavan tason ukkojen kanssa.
Hiekkaahan siellä...

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 543
 • Liked: 632
Vs: Onko nuivuus tuottanut ongelmia lähipiirissäsi?
« Vastaus #1035 : 20.07.2019, 21:02:23 »
Hyvä olisi tässäkin asiassa koittaa jäljittää ongelmien perimmäistä syytä. Miksi mielipiteet kärjistyvät, tunnelma kiristyy, lyödään leimoja jne.?

Olisiko taustalla esim. verhottuihin motiiveihin ja kestämättömiin tulevaisuusoletuksiin perustuva maahanmuutto, joka on tuonut mukanaan kalliin laskun talouden ja turvallisuuden näkökulmista sekä aiheuttanut vahvaa epäoikeudenmukaisuuden ja epäluottamuksen tunnetta suomalaisissa?

Lisää löylyä kiukaalle on lyönyt 'vastuullisen'median kaikkea muuta kuin objektiivinen uutisointi asioista ja ilmiöistä sanavalintoineen, sensurointeineen ja piiloviesteineen.

Edelleen, jos unelmalasit päässä kulkeva ei kykene juuri minkäänlaiseen asiakeskeiseen keskusteluun, vaan aloittaa ensimmäisen viiden minuutin sisällä henkilökohtaisuuksin menevän vaikerruksen rasismista ja populismista, niin eihän siitä vuorovaikutuksesta mitään tule.

Jos yhteiskunnassa olisi vallalla terve järki ja totuudellisuus, olisi vähemmän riitoja ja eroja poliittisten mielipiteiden vuoksi.

Yllä on pohdittu vastausta tähän monesta näkökulmasta, omaan mieleen muistui
tämä vanha ketju. Puheena uutinen, jonka mukaan liberaali ei ymmärrä konservatiivista arvomaailmaa, vaan näkee sen jonkinlaisena karikatyyrinä. Konservatiivi taas hahmottaa liberaalin maailmankuvan, vaikkei jaa sitä.

Selittänee sitä, että konservatiivin on helpompi hyväksyä liberaali arvomaailma, vaikka ei jaa sitä.

Tagit: