Ylen MOT on nyt läpikäynyt kenialaisten sairaanhoitajaopiskelijoiden tapausta, ja tehnyt aiheesta ohjelman, ja pitkän artikkelin.
MOT: Suomeen huijatut opiskelijat
https://areena.yle.fi/1-63858255MOT
Suomeen huijatut opiskelijat
28 min
Sadat kenialaisopiskelijat tulivat Suomeen opiskelemaan hoitoalaa suurin odotuksin. Ylen MOT-toimitus seurasi yli puolen vuoden ajan, miten lupaava hanke päätyi korruptiotutkintaan ja opiskelijoiden velkaantumiseen.
julkaistu
ma 18.9.2023
Opintounelma täynnä valheita
--
18.9. 7:30 • Päivitetty 18.9. 22:59
--
Jokainen tölkki on tärkeä. Niistä saatujen panttirahojen ansiosta opiskelijat eivät mene nälkäisinä nukkumaan.
--
Ylen MOT-toimituksen selvitys osoittaa, kuinka opiskelijoiden rahoja on hävinnyt Keniassa ja suomalaisviranomaisia huijattu. Opiskelijat ovat jääneet velkaloukkuun Suomeen. TAMK pesee tapauksesta kätensä ja vetoaa siihen, että kyse on liiketoiminnasta.
--
30 000 euron koulutus
--
Idea on hieno: suomalaiset oppilaitokset saavat tärkeän tulonlähteen, Suomi saa uutta työvoimaa erityisesti terveysalalle ja opiskelijat mahdollisuuden luoda uuden uran sekä työllistyä täällä.
--
Virallista tietoa tilauskoulutuksen laajuudesta ei ole. MOT:n tekemän kyselyn mukaan tilauskoulutuksen kautta on viimeisen viiden vuoden aikana tullut ainakin noin 2 500 oppilasta Suomeen.
--
Sekä Suomen viranomaiset että oppilaitokset ovat kertoneet uskoneensa, että kenialaiset maakunnat maksavat kokonaan kenialaisnuorten opiskelun Suomessa.
TAMKille totuus selvisi vasta neljä vuotta yhteistyön aloittamisen jälkeen, kun korkeakoulun edustajat matkustivat Keniaan selvittämään noin 200 000 euron maksurästejä.
Silloin maakunnan edustajat myönsivät, että opiskelijat ja heidän perheensä maksavat koulutuksen kokonaisuudessaan itse. Maakunta oli valehdellut stipendiohjelmasta.
Eivätkä valheet loppuneet tähän.
Tämä selvisi MOT:n tilauskoulutuskyselyssä
MOT lähetti kyselyn kaikkiin ammatti- ja ammattikorkeakouluihin.
-Kyselyyn vastanneista 60:sta oppilaitoksesta 15 oli tehnyt tilauskoulutussopimuksia.
-Yhdeksän oppilaitosta suostui kertomaan sopimuksen arvon. Ne olivat viimeisen viiden vuoden aikana tehneet yli 13 miljoonan euron edestä tilaussopimuksia.
-Suomeen on kyselyn vastanneiden mukaan tullut vuosien 2019 ja 2023 välisenä aikana noin 2 500 oppilasta tilauskoulutuksen kautta.
-Suurin osa opiskeli hoiva-alaa.
-Koulut toivovat lainsäädännön selkeyttämistä ja yksittäisen opiskelijan aseman turvaamista.
Opiskelijoille luvattiin helppo työllistyminen
--
Uasin Gishun maakunnan virkamiehet vakuuttivat, että opiskelijat saisivat Suomesta helposti töitä. Näin he pystyisivät maksamaan jäljelle jääneet 20 000 euron lukukausimaksut sekä oman elämisensä. Rahaa riittäisi jopa lähetettäväksi perheille Keniaan.
Opiskelijat huomasivat kuitenkin nopeasti, kuinka vaikeaa oli saada kielitaidottamana töitä. He ovat yrittäneet elättää itsensä ruokalähetteinä ja siivoustyöllä.
Lasku opiskeluista on Suomeen tulon jälkeen vain kasvanut.
--
Yllätyslasku johti Susanin kohdalla hengästyttävään työvauhtiin.
Herättyään aamuneljältä hän meni sairaalaan siivoamaan neljäksi tunniksi. Jos TAMKissa ei ollut aamutunteja, hän jatkoi siivoamista Postissa, toimistoissa ja koulussa iltakymmeneen saakka.
Siivousvuorojen välissä Susan ryntäsi kouluun oppitunneille. Kotiläksyt hän teki tauolla, esimerkiksi siivouskopissa.
– Nukuin 3-4 tuntia. Illalla olin lopen väsynyt, Susan kertoo.
--
Susan Cheptepkeny ja Ruth Chemutai kertovat, että palkka riittää hädin tuskin omaan elämiseen, puhumattakaan kymmenientuhansien eurojen lukukausimaksuista.
Suomalaisviranomaisia huijattiin
Kun Susan ja Ruth ovat syöttäneet kaikki löytämänsä tyhjät pullot ja tölkit lähikaupan automaattiin panttilapussa lukee 5,45 euroa.
Sillä he ostavat paahtoleipää ja kaksi maitotölkkiä. Kassalla he huomaavat, etteivät rahat riitä toiseen maitotölkkiin. Se jätetään kassalle.
--
Näyttää siltä, että maakunnan virkamiehet ovat huijanneet myös Migriä.
--
Epäilty rikos on kuitenkin tapahtunut Keniassa ja sen tutkiminen vaatisi yhteistyötä Suomen ja Kenian viranomaisten välillä.
Perheet ylivelkaantuivat
Kenian Eldoretissa Susan Cheptepkenyn perhe on hänen opintojensa takia massiivisissa veloissa.
--
Hän otti 1,6 miljoonan Kenian shillingin arvoisen lainan, jotta sisko pääsisi Suomeen. Se oli silloisen kurssin mukaan noin 12 000 euroa.
Laina oli neljä kertaa kalliimpi kuin Eunicen ja Susanin äidin talo ja tontti yhteensä. Kenialaisittain siis valtava summa rahaa.
--
Todellisuus on ollut aivan toinen. Susan ei ole saanut rahaa säästöön, eikä ole pystynyt lähettämään kotiin kuin muutamia satoja euroja ensimmäisen vuoden aikana.
--
Nyt Eunice on pahasti ylivelkaantunut. Hän ei pysty maksamaan takaisin ottamaansa lainaa, eivätkä rahat tahdo riittää edes jokapäiväisiin menoihin.
--
Oppilaitoksille tärkeä bisnes
Tampereen ammattikorkeakoululla on viimeiset viiden vuoden aikana ollut yli tuhat tilauskoulutuksen kautta tullutta opiskelijaa.
TAMK ei suostu kertomaan tilauskoulutussopimusten summia, mutta oppilaitoksen vuosikertomuksen mukaan koulutusvienti yli tuplaantui koronaa edeltävästä ajasta yli kahteen miljoonaan euroon.
TAMKin vararehtori Ari Sivulan mukaan kansainvälisessä liiketoiminnassa pitää hyväksyä tietyt riskit.
--
Maaliskuussa TAMK päätti lopettaa yhteistyön Uasin Gishun maakunnan kanssa maksuepäselvyyksien takia. Uudeksi sopimuskumppaniksi, eli tilaajaksi valittiin Max Global -niminen yhtiö. Se toimi aiemmin välittäjän roolissa TAMKin ja maakunnan välillä.
Max Globalin pääomistaja on Suomessa asuva kenialainen Cornelius Kiplagat. Käytännössä Max Global kerää lukukausimaksuja opiskelijoiden perheiltä ja maksaa ne edelleen TAMKille.
Lain mukaan tilauskoulutuksen pitäisi maksaa tilaaja, eivät opiskelijat itse. Onko tämä kuvio nyt lain mukainen?
– Tässä sanoit, että perheet maksavat sen. Mutta pitää muistaa, että he eivät maksa meille sitä suoraan. Meillä on siinä kumppani, kenen kanssa teemme tätä yhteistyötä, Ari Sivula sanoo.
Entä mitä tapahtuu jo Suomessa oleville ylivelkaantuneille opiskelijoille?
– Pyrimme olemaan joustavia ja käymään keskustelua sekä opiskelijoiden että kumppanin (Max Globalin) kanssa. Tämä on meille liiketoimintaa, joka tarkoittaa sitä, että laskut tulee kyllä maksaa.
Varastiko kuvernööri opiskelijoiden rahoja?
--
Yksittäiset virkamiehet ovat tehneet ainakin viisikymmentä käteisnostoa kyseiseltä tililtä ilman mitään selitettä. Syytekirjelmän mukaan tililtä on kadonnut yhteensä noin 450 000 euroa.
--
Korruptiotapaus suututtaa Susan Cheptepkenyä.
– Ponnistelen todella kovaa, jotta voisin maksaa lainaa takaisin ja joku pisti rahoja omiin taskuihin. Se pistää vihaiseksi.
Näin MOT tutki
-Lähetimme laajan kyselyn kaikkiin ammatti- ja korkeakouluihin.
-Kävimme läpi runsaan asiakirjamateriaalin, johon kuului vuosikertomuksia, palkka- ja lainakuitteja, laskuja, viestejä ja Uashin Gishun maakunnan parlamentin tekemän korruptioraportin liitteineen.
-Haastattelimme parikymmentä kenialaisopiskelijaa ja heidän omaisiaan Suomessa ja Keniassa.
-Lisäksi haastattelimme viranomaisia, asiantuntijoita, poliitikkoja ja oppilaitosten edustajia Suomessa ja Keniassa.
Ylivelkaantuneet opiskelijat joutuivat jättämään koulun
--
Opiskelijoiden mukaan TAMK on antanut lisäaikaa maksaa vuoden 2023 loppuun. Sen jälkeen opiskelupaikka evätään. TAMK ei vahvista asiaa.
Osalla opiskelijoista edessä voi olla paluu Keniaan. Sitä mahdollisuutta Susan ja Ruth eivät halua ajatella. Sikäläisellä palkalla ei voi maksaa takaisin valtavaa lainaa, jonka perheet ottivat opiskelua varten.
--
Susan on kovan haun jälkeen päässyt toiseen kouluun. Hän on aloittanut siivousalan ja suomen opinnot Sastamalassa. Joulun jälkeen suunnitelmissa on pyrkiä lähihoitajakouluun. Mutta valtava velka TAMKille jää.
--
Tekijät
TOIMITTAJA: MINNA KNUS-GALÁN
TOIMITTAJA, KUVAAJA: PASI TOIVONEN
KUVAAJA: JANNE JÄRVINEN
KUVAAJA: TERHI LIIMU
KUVAAJA: JUAN REINA
LEIKKAAJA: TIMO KEINONEN
TUOTTAJA: KATI PEHKONEN
https://yle.fi/a/74-20050037Pitäisi selvittää kuka tämän keksi, ja erottaa kaikki ja laittaa mustalle listalle, ei koskaan enää elämänsä aikana julkisrahoitteisiin töihin.
Kenian BKT henkeä kohti on alle 3 tuhatta euroa vuodessa. Jos koulutus maksaa 30 tuhatta, on se yli 10 vuoden keskipalkka!* Nyt valot päälle haloo!

Kuvitellaan sama toisinpäin, Suomesta lähtee kymmeniä ihmisiä ulkomaille opiskelemaan, hinta yli 10 kertaa keskipalkka, eli puhutaan sadoista tuhansista euroista
per opiskelija, ja joku maakunta muka takaa kaikki laskut, eli useiden miljoonien potti on varattu tähän.

Ne jotka tämän koulutusvientibisneksen keksivät ovat aidosti tyhmiä, tai teeskentelevät tyhmää ja siis valehtelevat. Kummassakin tapauksessa täysin epäsopivia yhtään mihinkään.
Ja TAMKin vararehtori Ari Sivula, suksi, sanonko minne. "Tämä on meille liiketoimintaa ja laskut pitää maksaa." Te urpot olette olleet mukana huijaamassa köyhän maan köyhiä elinikäiseen velkaantumiseen. Tuossa yksikin kertoo tekevänsä epätoivoissaan ainakin
12 (!) tunnin työpäivää siivoojana.
Neekeriorjuus tuli Suomeen! 
Ja kotimainen siivooja on kortistossa. Hyi helvetti mitä touhua. Ja "perheet eivät maksa meille suoraan, vaan meillä on yhteistyökumppani", eli kun ainoa keino päästä itseaiheutetusta sotkusta taloudellisesti kuiville on rikkoa lain henkeä, niin sittenhän rikotaan. Suomessa ei ole korruptiota, ja virasto näyttää mallia. :'(
*Täsmennys: tarkemman tiedon puutteessa oletan että BKT henkeä kohden ~ keskipalkka.