Ilkka. Kävin hiljan FB:ssä pitkät keskustelut erään kokoomuskannattaja pankkiriin kanssa. Sivuan tässä hiukan aiheita joihin en saanut mitään vastauksia, mantraa vain. Mitäs sinä ja kokoomus on mieltä seuraavista asioista?
Vastaan ihan oman mielipiteeni mukaan lähtökohtaisesti, sikäli kun puolueella jokin julkilausuttu mielipide asiasta on, niin mainitsen erikseen.
Kokoomus on liittovaltion puolestapuhuja lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tätä perustellaan sillä että "yhtenäisellä, suurella" talousalueella on parempi vipuvoima.
Kysyin tältä pankkiirilta mm. seuraavia asioita:
- Miten Putkiliike Puttosen business paranee liittovaltion "isomman" talousalueen myötä? Löytääkö hän ennennäkemättömiä markkinoita esim. espanjasta?
Sinulla on kummallinen himo esittää heti alkuun että Kokoomus tai kokoomuslaiset enemmistönä kannattaisivat liittovaltiota. Ainoa taho joka on ilmaissut tukensa liittovaltiolle on ViNo, muissa hajontaa on liiaksi, Kokoomuksessakin. Tosin Kokoomuksessa on näitä federalismipuheita sanottu ihan avoimesti niiden toimesta joista se olisi hyvä järjestely ja keskustelua käydään asialliseen sävyyn puolueen sisällä. Se on monille täällä ylivoimaista käydä keskustelua asialliseen sävyyn edes toisen foorumilaisen kanssa.
Putkiliike Puttosen busineksen edellytykset vakautuvat koska hänellä on ennustettava korkotaso, vakaa valuutta sekä siten paremmat mahdollisuudet myös lainoituksen puitteissa esim. investointeihin. EU:n rakennerahastot tukevat erilaisia hankkeita joihin Putkiliike Puttonen voi mennä mukaan. Tavaroiden liikkuvuus ilman tullimaksuja mahdollistaa sen että Puttonen voi tilata tavaroita esimerkiksi sieltä Espanjasta jos siellä näyttäisi olevan merkittävästi halvempaa saatavilla.
- Miten Wärtsilän laivan moottorit myy paremmin, verrattuna nykyiseen?
Viittaan aikaisempaan. Lisäksi sinne telakoille vastoin usein viitattua työttömyysreserviä, ei ole tulossa suurta ryntäystä kortistosta vaikka tilauksia syntyisikin. Ylipäätään vaikka työttömyys on korkealla niin siitä huolimatta lukuisiin työpaikkoihin vaikka tarjottaisiin koulutus firman piikkiin samalla, ei vaan ole tulijoita. Siinä on eräs syy rakenteelliseen työttömyyteen. Moni maisteri ajattelee että hänen tehtävänsä on istua kädet puuskassa kunnes joku perustaa yrityksen jossa on hänelle soveltuva työpaikka.
- Miten laskettelukeskus Åre pärjäisi paremmin liittovaltiossa, vai kuolisiko se pois koska Levi ja Ruka sattuisivat olemaan tässä verrattomassa yhteisvaluutassa?
En tunne Åren laskettelukeskusta enkä sen ympäristöä. Teetä Porterin timantti jollain ja vertaile itse. Typerä kysymys.
Miten ja kenelle syntyy hyöty Liittovaltiosta?
Liittovaltion osalta mainitsinkin jo aiemmin, että viholliskuvasi kannalta se on kätevä olkinukke, mutta sen kannatus ei ole mitenkään yksimielistä eikä edes enemmistön puolesta kannatettu. Varmaankin kaikista puolueista, kenties Vihreitä nuoria lukuunottamatta, löytyy eniten myönteisiä tai asian suhteen uteliaita Kokoomuksesta. Jäsenistä saati kannattajista tämä ei kuitenkaan muodosta enemmistöä. Keskusteluun voi toki tuoda aiheita eri toimijat ja se on ihan tervetullutta. Perussuomalaisissa ja muissa puolueissa tämä ei ole niin hyvin mahdollista, joten ne ovat ryhmäkurin ja tiukan valvonnan puolueita. Kataisen kanssa voi olla eri mieltä ja saada aikaan keskustelua, Soinin osalta tätä voi joku Perussuomalainen yrittää. Odotan mielenkiinnolla tuloksia.
Mitä konkreettista hyötyä Suomi saavuttaa? Onko olemassa salaista tietoa siitä että Bruno Italiasta, tai Jose Espanjasta kokee palavaa tahtoa edistää Suomalaista diesel-moottorituotantoa. Koetko itse halua edistää vaikka Napolilaista merihuolintaliikettä?
Mitä konreettista hyötyä liittovaltiosta on verrattuna nykyiseen vapaakauppaunioiniin?
Toistat samoja kysymyksiä myllättynä ympäri ja ympäri. Syy näemmä selviää tuonnempana.
Kokkarina koet kuitenkin jonkinlaista uskoa demokratiaan.
Kyllä. Uskon siihen jopa silloin kun se ei tuota sellaisia tuloksia kuin toivoisin. Monilla täällä näyttää olevan siinä vielä kehittämistä.
Ymmärrätkö mitä tarkoittaa yhteiseurooppalainen demokratia pieniväkilukuisen valtion osalta. Mikä Veto-oikeus?
Kuten on mainittukin niin tästä enemmistöjärjestelystähän Katainen jo sanoutui irti. Sinulla on hirvittävä tarve nähdä uhkakuvia ja soimata Kokoomusta omien luulottelujesi perusteella, muttet juurikaan näytä olevan kiinnostunut mitkä ne käytännön linjaukset ovat. Se toki on sinänsä ymmärrettävää, 99 % tämän(kin) palstan kokoomuskriitikoista toimii juuri noin. On toki hirveää jos Perussuomalaisia joku kommentoija tai blogisti tölväisee epätotuuksilla, mutta samaa touhua vielä räikeämmin joka paikkaan levittävä spämmääjien armada on näiden demokratiaihmisten mielestä ihan oikeudenmukainen, olipa PS, Vihreät, Vasemmisto, SDP tai Muutos asialla.
Tiedän että et pysty antamaan yhtään perusteltua vastausta yllä oleviin.
No niinpä taas tiesit

Viennistä:
Suomen viennistä meni viime vuonna noin 30% EU-alueelle. Tästä 16% Saksaan ja Alankomaihin. Eteläeuropaan kulttuuriperintömaihin meni ehkä kehitysavun verran rahaa. Mikä tässä kauppasuhteen katkaisussa pelottaa ja oikeastaan mikä sen katkaisisi, eri valuuttako, vähän niinkuin Venäjällä? Tekeeko kokoomusajatuksissa Valtiot suoraan isoakin kauppaa? Minkälaisia diilejä Jykä ja Jutta on tehnyt? Solidiumia ei lasketa.
Siis valtion omistuksia hallinnoivaa yhtiötä ei lasketa. Tämä selvä. Lues edes pari kirjaa ja palataan sitten asiaan näiden osalta.
En tiedä Ilkka oletko koskaan toiminut Yrittäjänä tai sellaisella tehtävässä, jossa joudut tekemään vaikeitakin päätöksiä, joiden riskien analysointi on tärkeää ja saattaa vaikuttaa lähipiirisi hyvinvointiin. Mikäli Kreikka, Espanja ja Italia esimerkkeinä olisi asiakkaitasi samalla % arvolla, kuin nyt merkitsevät suomen viennille ja nämä "ilmoittaisivat" maksavansa kun jaksavat. Myisitkö vielä? Etsisitkö uusia asiakkaita?
Nähtävästi sinä et ainakaan ole, koska et tajua sellaista eroa ettei valtio virallisesti voi mennä konkurssiin, yritys voi. Valtioiden välisiä sopimuksia ei siksi voi suoraan rinnastaa yksityisiin luottoihin, vaikka tokihan yliyksinkertaistetuilla mielikuvilla ratsastavat populistit mielellään niin tekevät.
Nyt kun Kataisen hallitus on "menestyksekkäästi" pitänyt rautaisissa pajahanskoissa kansantalouttamme, olemme velkaantuneet totaalisen holtittomasti ja TAKAAMME totaalisen holtittomasti maita jotka ovat vielä enemmän päin sitä itseään.
Tätä huutoa kuulee kuin koko maailman synnytysosastot olisi siirretty Hommafoorumille, Uuteen Suomeen ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Takaus on tässä tilanteessa paras keino hoitaa asia, toisaalta se jarruttaa niin tarvetta kuin haluakin päästää Kreikka velkasaneeraukseen. Näkemyksesi holtittomuudesta on taas tuttua persujen nollalinjaa jossa kaikkia riskejä vältellään viimeiseen asti ja lopulta betonoidaan edes nykyisyys pakettiin, kunhan siinä on riittävä annos menneisyyden nostalgiaa. Ikävä että Perussuomalaiset on lähtenyt sille tielle, mutta heiltä ei ole kuulunut ainoatakaan ehdotusta siitä kuinka Suomen elinkeinoelämää ja työllisyyttä voitaisiin kehittää. Ei ainoatakaan.
Uskotko hetkeäkään, että lääkkeellä millä tuettavat valtiot velkaantuu ennätystahtia, voidaan mitään tilannetta korjata. Mikäli uskot, olet kuuliainen Kokoomuspoliitikko, jolta kuulisi kernaasti tarinan, miten instanssi, joka ei koko olemassaolonsa aikana ole saanut puristettua yhtään tilikautta sääntöjensä mukaisesti, pystyy tilanteen hallitsemaan.
Mikä on se tukieurojen määrä, jolloin katsot että peli tässä muodossa on menetetty?
Nyt kun on niin nerokkaasti määritelty että olemalla kanssasi eri mieltä olen "kuuliainen kokoomuspoliitikko" niin en silti aio olla samaa mieltä kanssasi. Lisäksi kysymys noista tukieurojen määristä osoittaa hyvin ymmärtämättömyyttä kriisin luonteesta, talouden olemuksesta sekä siitä mekanismista joka syntyy noiden tuloksena. Kreikan toteuttamat toimenpiteet ja talouskehitys määräävät sen missä vaiheessa Soinin ja soinilaisten fantasia toteutuu ja menee "piikki kiinni". Niin kauan kuin on edellytykset kääntää Kreikan kehitys myönteiseen suuntaan ja olla päästämättä sitä saneeraukseen, niin kaikki valtiot pitävät kyllä tästä vaihtoehdosta kiinni.
Koska Kokkareiden mielestä, mikään muu kuin pelin loppuun katsominen ei ole vaihtoehto, niin milloin peli on loppuun katsottu? Mikä on se triggeri, että on pakko etsiä vaihtoehtoja? Tuleeko se kotimarkkinasta, takausten realisoitumisesta, Espanjan maakuntien itsenäistymisestä, Ranskan defaultista, Kreikan tankeista?
Taas yltiöpäinen itsevarmuus laittaa toistamaan samoja kysymyksiä eri muodossa, nyt vaan vielä on tankit ja kaikki mukana. Sillälailla. Ymmärrän hyvin että poliittisen okulaarinsa päällä istuva ei huomaakaan että tästä ovat kaikki puolueet samaa mieltä, PAITSI Perussuomalaiset. Keskusta on kääntänyt takkiaan oppositiossa, mutta kahtena hallituskautenaan sillä oli niin demarien kuin kokoomuslaistenkin kanssa selkeä linja näihin asioihin, unioniin ja kaikkeen muuhunkin. Talouskriisiä 2008 alkaen demarit toki olivat kritisoimassa ja hallitus teki silloinkin kaikki asiat heidän mielestään väärin. Nyt ovat hallituksessa ja on kovin toinen ääni kellossa. Kokoomusvihaajalle taas kyseessä on asennevamma ja outo sankarifantasia jossa yksi puolue on PAHUUS ja sitä vastustamalla on sitten kuin Daavid Goljatin edessä, samoin lopputulosten osalta. Sellaisten asennevammaisten kanssa on aika rasittava jauhaa, koska ei sillä ole merkitystä mitä heille sanoo, korkeintaan rupeavat pillittämään jos sanoo vähänkään ilkeästi ja huumoria he ymmärtävät saman verran kuin keskiverto stallari. Samanlaista morkkaamistahan heidänkin "huumorinsa" on.
Sitten vielä viimeinen:
Kun meillä kaikilla on kohta yhteiset velat (tulee liittovaltion myötä, kuten hyvin tiedät):
- Onko meillä Eu-kansalaisten yhdenvertaisuus, vai onko tasa-arvo vaan enemmän tasa-arvoa toisille? Saako suomalaisetkin, sitten olla maksamatta asuntolainojaan EU:n piikkiin, kuten espanjassa ja portugalissa? Autoveromme varmasti muuttuu Saksan suuntaan? Eläkeikämme painetaan eteläeurooppalaiseen moodiin, tuloverotukemme varmasti muuttuu jo vuonna 2014 samaksi kuin Espanjassa? Niin, mikään näistä ei tule tapahtumaan.
Se mikä kuitenkin tulee, on sama prosentti julkistasektoria, kuin meillä on nyt.
Liittovaltioepäilyihin kommentoin jo aiemmin. Ei tarvitse tähän enää samaa kirjoittaa tai vastata noihin spekulaatioihisi.