Kirjoittaja Aihe: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)  (Luettu 468162 kertaa)

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 539
 • Liked: 38675
 • Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista.
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3030 : 13.08.2020, 14:42:08 »
Lainaus
Jan Hurrin kommentti: Elvytysrahaston hinta on Suomelle pelkkä käsiraha tulevasta

EU:n elvytysrahastosta koituu Suomelle miljardimenetykset. Miljardit ovat silti sivuseikka sen rinnalla, miten viritys muuttaa EU:n luonnetta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

EU-maiden johtajien viime kuussa sopima EU:n elvytysrahasto on Suomelle kyseenalainen talousjärjestely, josta Suomi maksaa yli tuplaten enemmän kuin saa.

Suomen kustannukset yhteensä 750 miljardin euron elvytysrahastosta kohoavat ensiarvioiden mukaan lähemmäs seitsemään miljardiin euroon, mutta takaisin on erilaisina avustuksina ja tukiluottoina tulossa kolmisen miljardia euroa.

Tässä järjestelyssä Suomi toisin sanoen sitoutuu maksamaan jokaisesta käyttöönsä saamastaan eurosta vähän yli kaksi euroa.

Toki järjestelystä tihkuvat tukirahat ovat käytettävissä parin lähivuoden kuluessa, kun taas niistä lankeava kustannus on tarkoitus maksaa 30 vuoden kuluessa.

Mutta silti tällaisessa toimessa ei ole taloudellista tolkkua Suomen kaltaiselle valtiolle, joka saa omissa nimissään lainarahaa käyttöönsä negatiivisella korolla eli sananmukaisesti halvemmalla kuin ilmaiseksi.

Eikä järjestelyn tappio muutu tuotoksi silläkään perusteella, että elvytysrahaston muissa EU-maissa aikaan saama kasvu heijastelisi merkittävässä määrin epäsuoraa elvytysvaikutusta vientivetoiseen Suomeen asti.

Jos tällaisessa epäsuorassa viennin elvyttämisessä olisi ylipäätään itua, tukea olisi hyödyllisempää ohjata Italian ja Espanjan sijaan Suomelle keskeisimpiin vientimaihin, mutta nekin ovat joko elvytysrahaston nettomaksajia tai kokonaan ulkona kuviosta.

Mutta vaikka elvytysrahaston ensivaiheen hintalappu herättää kysymyksiä järjestelyn taloustolkusta, ovat Suomelle koituvat miljardimenetykset silti sivuseikka sen rinnalla, miten ja minkälaisin seurauksin viritys muuttaa EU:n luonnetta.
Rahastolle keksitään käyttöä koronan jälkeenkin

Elvytysrahaston ensikierrokselta Suomelle koituvat menetykset ovat toki suuria summia, mutta ne ovat todennäköisemmin esimakua tulevasta eivätkä kertakirpaisu.

Rahaston toteutuksessa on tarkoitus kiertää tai rikkoa joukkoa EU-sopimusten tähän asti likimain pyhinä pidettyjä pykäliä ja suoranaisia kieltoja tavalla, joka muuttuu paljon helpommin pysyväksi kuin jää tilapäiseksi.

Tarkoitus on rahoittaa EU:n budjetin menoja velkarahoituksella, vaikka EU:n perussopimusten mukaan ei saisi. Ja tarkoitus on ohjata EU:n velalla rahoittamaa tukea jäsenmaiden vastuulle kuuluviin menoihin, vaikka perussopimusten mukaan ei saisi.

Elvytysrahasto pystytetään koronakriisin verukkeella, mutta tilapäiseksi markkinoitua järjestelyä on tarkoitus pitää yllä ensi alkuun ainakin 2050-luvun lopulle.

Ennen kuin noin kauas tulevaisuuteen lykätty määräaika koittaa, ehtii EU takuuvarmasti törmätä yhteen jos toiseenkin uuteen kriisiin. Niinpä rahastolle tai sen mallia toistaville uusille samanlaisille rahastoille ilmenee kyllä tarvetta ennen kuin tämä tilapäinen rahasto on purettu ja haudattu. ...

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006598667.html
"Suomesta on tullut jappastelun ja vatuloinnin suurvalta."

 - Perttu Kauppinen, IL

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 118
 • Liked: 2274
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3031 : 13.08.2020, 15:12:01 »
YLE 2020-08-10: "Ilman EU:n apua emme selviäisi" – Turismin puuttuminen näkyy konkurssiaaltona Barcelonan keskustassa

Lainaus
Espanjan talousromahdus oli huhti-kesäkuussa EU:n suurin. Turismin puuttuminen tekee Espanjasta entistä riippuvaisemman EU:n elvytysrahoista.

Lainaus
Barcelonalainen Aurelio Diaz ei ole tottunut istumaan ravintolassa yksin. Barcelonan keskustassa sijaitseva El Bornin kaupunginosa on normaalisti etenkin turistien suosiossa.

Lähes koko elämänsä täällä asunut eläkeläinen ei ole nähnyt aluetta koskaan yhtä hiljaisena.

– Katso nyt, täällä ei ole ketään eikä mitään, hän sanoo ja osoittaa tyhjiä ravintoloita.

Kaduilla on tilaa kävellä, turisteja näkyy vain muutama.

...

Rajoitukset pysäyttivät turismin jo ennen kuin se ehti edes alkaa. Viime vuonna Espanjassa vieraili yli 80 miljoonaa turistia, (siirryt toiseen palveluun) tänä vuonna turistien määrä jäänee historiallisen alhaiseksi.

Se on kova isku Espanjan taloudelle, jonka bruttokansantuotteesta yli 12 prosenttia tulee suoraan turismista. Välillisesti luku on vielä huomattavasti suurempi.

Maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana El Bornen katukuvasta on kadonnut jo neljännes alueen yrityksistä.

Toisaalta tätähän kaupungissa monelta taholta haluttiin ja ymmärrettävistä syistä. Vähentää liian suureksi kasvanutta turismia, no nyt tuli sitten reilumpi leikkaus siihen sektoriin.

Forbes 2019-07-12: Barcelona Is Threatening To Shut Out Tourists

Lainaus
Barcelona’s controversial mayor Ada Colau pledged this week to reduce the number of tourists allowed into Barcelona by cutting cruise ships and limiting the expansion of its airport. It’s part of an ongoing battle against perceived overtourism and the balance between keeping communities financially alive without destroying their fabric.

Barcelona is the self-styled capital city of the Mediterranean and a victim of its own success. As the Guardian reported in 2016, the number of visitors making overnight stays in the city increased from 1.7 million in 1990 to more than 8 million in 16 years.

...

Put simply, Barcelona has no room to grow and people just keep coming. No number of pavement expansions and bus rerouting can solve the fundamental issue that tourism is the number one problem for the city. What’s more, the lack of affordable housing (perceived as Barcelona’s second biggest problem) is exacerbated by the growth in tourism. There has been a flood of Airbnb properties onto the market, reducing the amount of long-term property available to city residents.

...

In June 2019, Barcelona was named the number one most polluted port in Europe, with the highest amounts of sulphur oxide and carcinogenic nitrogen oxide coming from visiting cruise ships.
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 539
 • Liked: 38675
 • Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista.
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3032 : 13.08.2020, 15:30:57 »
Ensin voihkivat, että liikaa turisteja. Nyt voihkivat, että liian vähän turisteja. Onneksi sentään apuraha kelpaa. Tai kai sitäkin sitten tulee liian vähän...  >:(
"Suomesta on tullut jappastelun ja vatuloinnin suurvalta."

 - Perttu Kauppinen, IL

Herbert

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 092
 • Liked: 3436
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3033 : 16.09.2020, 06:51:32 »
Lainaus
Marja Sannikka: EU joutaisi jäähylle

Mitä tapahtuu EU:ssa, jos sen jäsenet eivät noudata unionin sääntöjä? Eipä juuri mitään, toteaa Marja Sannikka.

Poliitikot ovat vastustaneet jyrkästi Euroopan unionin yhteistä velkaa, ja kansalaisille on vakuutettu, ettei sellaista oteta. Heinäkuussa kuitenkin EU-johtajat kertoivat sopineensa 750 miljardin euron elvytyspaketista koronakriisin hoitoon.

Kyse on historiallisesta paketista. Sen myötä vakiintuneet tulkinnat EU:n perussopimuksista lensivät roskiin. EU:n keskeisimpinä periaatteina on pidetty sitä, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan ja omista veloistaan, sekä sitä, ettei unionin toimintaa rahoiteta velalla.

...

Kun EU:n yksi keskeisimpiä arvoja on oikeusvaltioperiaate, nyt voi kysyä, kuinka hyvin se itse tätä periaatetta noudattaa?

...

https://yle.fi/uutiset/3-11542655?fbclid=IwAR1QY9_8TJXGZnumSOUVDz73Zc1mmInCwhWeKSc2gN-KsGm8NtoT_QnoC_k
 • Hard times create strong men.
 • Strong men create good times.
 • Good times create weak men.
 • Weak men create hard times.
   - G. Michael Hopf, Those Who Remain


 "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money."

   - Margaret Thatcher

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 072
 • Liked: 5862
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3034 : 21.09.2020, 22:42:36 »
Kiinnitittekö huomiota viime perjantain Sannikka-ohjelman kolmanteen haastatteluun, missä Sinnemäen ukko Anton Monti puhui Italian taloudesta?Sannikka: Mikä Italiaa auttaisi?

Monti: Italialaiset pitäisi  saada kuluttamaan rahaa, italialaisethan tällä hetkellä säästävät valtavasti rahaa.
Eli kyllä sanonta ”Raha tulee rahan luo” pitää  paikkansa.
”Oikeusvaltiossa peruspalveluministeri ei voi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä jonkun lain pykäliä pitämällä tiedotustilaisuuksia.”

Tagit: