Helikopteriraha todellakin tekisi terää (toki vielä enemmän laajat infrainvestoinnit): pienituloiset eivät voi säästää vaan lisävarat menevät kulutukseen eli siis kysyntään. Sen sijaan verohelpotukset jo valmiiksi hyvätuloisille vain kasvattavat kysyntälaskusuhdanteessa julkista vajetta eivätkä johda kysynnän elpymiseen. Sen Osmo tuossa havainnollistaa hyvin selkeästi ja poikkeaa virkistävästi VVM:n ja EKP:n viimeisen 10 vuoden ortodoksiasta. Ongelmana ei ole pääomien puute tai korkeat korot vaan kysynnän itsepäinen laimeus.
(Ja joo, syömävelka tietysti pitää eliminoida, mieluummin eilen, mutta se on nykytilanteessa enemmän kuin kompensoitava laajoilla infraprojekteilla ja rahansiirroilla - vaikka sitten helikoptereista - pienituloisille.)
Niin, se kuulostaa ehkä periaatteessa hyvältä ajatukselta, mutta tällaiset kokeilut eivät oikein koskaan ole päättyneet hyvin.. (Joskin Natsi-Saksan talouspolitiikasta lukisin mielelläni jonkun hyvän kirjan)
Kun rahanpainaminen on kerran aloitettu, sitä on liian helppoa jatkaa loputtomiin eikä ulospääsyä enää sitten taida olla. Rahanpainaminen antaa poliitikoille täysin vapaat kädet toteuttaa kaikkia älyttömiä hankkeita mikä johtaa massiiviseen tehottomuuteen ja valuutan arvon romahtamiseen.
Ei Venezuelassakaan varmaan ollut tarkoituksena päätyä hyperinflaatioon, eikä Weimarin Saksassa, eikä Zimbabwessa jne jne..
Eipä sillä, keskuspankkien harjoittama velkakirjojen yms. ostaminen tosiasiallisesti on jo rahanpainamista, ja keskuspankkien ostaessa valtioiden velkakirjoja vaikutuskin on täysin sama kuin jos valtiot laskisivat suoraan liikeelle rahaa.
Paperilla suunnitelmissa tietysti on, että keskuspankit velkakirjojen takaisinmaksuajan koettaessa ottavat rahan vastaan ja pienentävät tasettaan, mutta ei se taida todellisuudessa mennä niin..
Tässä muuten Mike Maloneyltä hyvä video "The everything bubble"
https://www.youtube.com/watch?v=w0Oz2R0u4VM