HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Globaali taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)

<< < (318/318)

Miniluv:
Tavallinen ihminen voi:

varmistaa elämän perusasioita kriisinkin aikana

tietää sen verran, että näkee mihin päättäjät ovat taviksia seuraavaksi ajamassa - juuri kriisin varjolla

Roope:
Tämähän on kuin sketsistä. Kaiken muun ohella myös talousasiat mallikkaasti hanskaava Saska-setä selittää vakavissaan rikkaille, että on heidän oman etunsa mukaista luopua rahoistaan. Mitähän mieltä ne rikkaat ovat?


--- Lainaus ---Saska Saarikoski: Reilumpi talous on rikkaidenkin etu

RIKKAAT rikastuvat, köyhät putoavat kyydistä, eikä kenelläkään ole kivaa. Näin voisi tiivistää professori Jan De Loeckerin haastattelun (HS 18.3.). Helsingissä talous­palkinnon hakemassa käynyt De Loecker huomautti, että yritysten voitot ovat kasvaneet peräti 60 prosenttia 1980-luvulta 2020-luvulle.

[...]

ILMIÖSTÄ ovat viime vuosina kirjoittaneet lukuisat tutkijat, kuten ranskalainen taloushistorioitsija Thomas Piketty. Hänen mukaansa kapitalismi keskittää pääomia omistavalle luokalle, ellei valtio tasaa tilannetta. Globaalissa taloudessa pääomat kuitenkin pakenevat valtion kouraa.

Kun tepsiviä lääkkeitä ei ole, poliitikot tarjoavat tyytymättömille kahta lääkettä, joista toinen on tehoton ja toinen myrkyllinen. Lumelääkettä tarjoaa vasemmisto, joka jakaa olemattomia rahoja. Myrkkyä tarjoavat oikeistopopulistit, jotka haluavat sulkea rajat ja tukehduttaa vapaakaupan.

Suomessa lakkovahdit seisovat Kotkan sataman portilla ja hallitus haluaa ajaa työhaluisia ihmisiä maasta. Samalla maailma menee menojaan.

PIENET valtiot eivät voi pääomille mitään, eivät oikein suuremmatkaan. EU on uskonut voivansa säädellä markkinoita, mutta joutuu maksamaan siitä hitaampana talouskasvuna. Superyhtiöt eivät kasva Euroopassa vaan Yhdysvalloissa.

Siksi ratkaisujenkin täytyy tulla Yhdysvalloista. Maassa uskottiin pitkään siihen, että rahat valuvat lopulta rikkailta kaikille. Nyt kärsivällisyys on loppunut. Liittovaltion tila -puheessaan presidentti Joe Biden ehdotti yrityksille 21 prosentin ja miljardööreille 25 prosentin minimiveroa.

MARKKINATALOUS on mainio kone, mutta sen pitää tuottaa hyvää monelle, ei vain harvoille. Muuten jatkamme tiellä, jossa valtioiden veropohja murenee, palvelut rapistuvat, keskiluokka kurjistuu ja ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan. Silloin elämä ei ole hyvä kenellekään, ei edes rikkaille.

--- Lainaus päättyy ---
Helsingin Sanomat 19.3.2024

Ei ole tainnut maailman rikkaimpia tähänkään asti paljon liikuttaa veropohja, palvelut ja keskiluokka.


--- Lainaus käyttäjältä: Saska Saarikoski ---Myrkkyä tarjoavat oikeistopopulistit, jotka haluavat sulkea rajat ja tukehduttaa vapaakaupan.
--- Lainaus päättyy ---

Oikeistopopulisteilla on tunnetusti aina mielessä rajojen sulkeminen ja vapaakaupan tukehduttaminen. Haittamaahanmuutto tosin johtaa sekin veropohjan murenemiseen ja ihmisten kääntymiseen toisiaan vastaan, mutta mitäs pienistä.

mmm:

--- Lainaus käyttäjältä: Miniluv - 05.02.2024, 22:42:18 ---Tavallinen ihminen voi:

varmistaa elämän perusasioita kriisinkin aikana

tietää sen verran, että näkee mihin päättäjät ovat taviksia seuraavaksi ajamassa - juuri kriisin varjolla

--- Lainaus päättyy ---
Ongelma piilee siinä, että meneillään oleva kriisi kantaa nimeä edustukselinen demokratia.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta